В останні роки в рядах Збройних сил РФ помітно збільшилася кількість контрактників

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

В останні роки в рядах Збройних сил РФ помітно збільшилася кількість контрактників. Судіть самі: якщо в 2011 році в Російській армії їх було 174 тис, то зараз на службу за контрактом вирушило майже 225 тисяч військовослужбовців.

Є й такі прогнози: чисельність солдатів, матросів, сержантів і старшин, які проходять військову службу за контрактом у Збройних силах РФ, станом на 1 січня 2017 року досягне 425 тисяч осіб, а до 2020 року - близько півмільйона, і тоді в армії число строковиків складе всього одну третину.

З чим пов'язана зростаюча популярність контрактної служби? На наші запитання відповідає начальник пункту відбору на військову службу за контрактом Тюменської області Віталій Мудрук. До слова, за час нашої розмови в пункті відбору раз у раз дзвонив телефон - кандидати розпитували про умови служби. Два контрактника з'явилися на бесіду особисто ...

Але для початку - трохи історії зі служби за контрактом в сучасній Росії. Ми пережили три етапи її розвитку.

Першу спробу укомплектування Російської армії контрактниками зробив Борис Єльцин в 1996 році. Згідно з указом № 772 з 2000 року строкова служба повинна була повністю скасована. Однак кількість добровольців не виправдав очікувань: в 2000 році в Збройних силах РФ налічувалося всього 120 тисяч контрактників. У 2003 році була прийнята федеральна цільова програма, за прогнозами якої до 2011 року в Російській армії повинні складатися як мінімум 350 тисяч контрактників. Але і цю спробу можна назвати вдалою: у 2011 році їх було лише 174 тисячі чоловік.

- Віталію Анатолійовичу, на Русі існувало рекрутчина, в Радянському Союзі - негайне служба. А яка історія служби за контрактом в сучасній Росії? Що змінилося за останню пару років, що послужило стимулом до призову на таку службу?

- У контрактників стало більше пільг. У травні 2012 року Володимир Путін підписав Указ «Про дальше вдосконалення військової служби в Російській Федерації», з 1 січня 2012 року біля контрактників збільшилася грошове забезпечення в 1,5-2 рази і з'явилася можливість брати військову іпотеку, яку компенсує держава.

- Що тепер має на руках службовець за контрактом?

- Від 20 до 60 тисяч рублів на місяць. І значний соцпакет, в якому, крім іншого, прописана така гарантія, як отримання житла у власність по накопичувально-іпотечній системі після 6 років служби.

- Як можна стати контрактником?

- Для юнаків існує умова: надходити на контрактну службу можна тільки після строкової служби. Виняток становлять чоловіки з вищою освітою, що не служили за призовом з поважних причин (наявність двох дітей, догляд за хворим), - таких ми теж беремо. А ось для дівчат особливі умови: військової служби за призовом для жінок в Росії немає, тому вони можуть служити за контрактом з 18 років.

- І багато до вас звертається дівчат?

- Дзвонять дуже часто. У рік ми приймаємо заяви від 200 представниць прекрасної статі. Але, на жаль, сьогодні у військових частинах залишилося зовсім мало спеціальностей для них - по парі ставок на одну частину. Тому їм важко знайти собі роботу в армії. В основному беруть на службу медсестер і фахівців зв'язку. У минулому році три наших дівчата-контрактниці поїхали служити медсестрами, шість - фахівцями зв'язку. Причому тільки одна з шести мала освіту зв'язківця, інші будуть проходити навчання за фахом безпосередньо в частинах.

- Скільки у нас в області військовослужбовців, які зважилися на службу за контрактом?

- У 2012 році, коли у контрактників з'явилася можливість отримувати гідну оплату і житло, відбір пройшли 80 кандидатів. У 2013 році ми відправили на службу вже 500 осіб, стільки ж плануємо відправити і в цьому.

- Куди ви їх направляєте?

- Ми не спрямовуємо - контрактники самі вибирають собі військові частини. Про них їм розповідають наші інструктори, та й з самих частин до нас регулярно приїжджають їхні представники, розмовляють з кандидатами.

- Напевно, жителі регіону хочуть служити ближче до дому ...

- Це так. Практично кожен з кандидатів просить визначити його на службу в нашій області. Але це неможливо. По-перше, їх залишилося після перекладу в інші території не так багато - контрактна служба є в Тюменському вищому військово-інженерному командному училищі, у військових частинах селищ Богандінскій і Княжево, у нас на пункті відбору і в комендатурі Тюменського гарнізону. По-друге, всі наші частини повністю укомплектовані. Тому кандидатам пропонують інші території.

- І куди ж відправляються наші хлопці?

- Великим попитом користується у контрактників 201-я військова база в Республіці Таджикистан. Того року туди вирушило 25 тюменських військовослужбовців, а за два місяці цього року - сім чоловік. Там є ряд переваг: велика грошове забезпечення - мінімум від 30 тисяч рублів, щомісячний продовольчий пайок, і найголовніше - пільгова вислуга - один рік за три. Також охоче наші контрактники йдуть на службу в Свердловську область.

... При нас останні напуття від офіцерів пункту відбору отримував уродженець Ішима Стас. Після строкової служби в армії він півроку пропрацював в МНС, а потім його посаду скоротили. Ось і вирішив спробувати себе на контрактну службу - його кандидатуру схвалили і прислали виклик з однієї свердловської військової частини. До слова, проходження служби в інших органах федеральної виконавчої влади, де передбачена військова служба, також зачитується в загальний стаж контрактника. Стас поділився: поки буде жити в гуртожитку, а у військовій частині працювати водієм. Ішімец оформив контракт на три роки, але планує його знову продовжити і на другий термін взяти собі житло.

Відразу ж після Стаса в пункт відбору прийшов писати заяву ще один кандидат. Загалом, відбою від кандидатів на пункті відбору немає. Правда, не всі вони проходять по відбору - тут потрібні хороші фізичні дані і хороша біографія - недарма ж контрактників ще називають становим хребтом Збройних сил.

Переглядів: 5392


З чим пов'язана зростаюча популярність контрактної служби?
А яка історія служби за контрактом в сучасній Росії?
Що змінилося за останню пару років, що послужило стимулом до призову на таку службу?
Що тепер має на руках службовець за контрактом?
Як можна стати контрактником?
І багато до вас звертається дівчат?
Скільки у нас в області військовослужбовців, які зважилися на службу за контрактом?
Куди ви їх направляєте?
І куди ж відправляються наші хлопці?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online