Школа бухгалтера № 11 :: Передача автомобіля в оперативну оренду

  1. Загальні положення орендних відносин
  2. Документальне підтвердження факту прийому-передачі предмета оренди (автомобіля)
  3. Нормативна база

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Школа бухгалтера № 5 (14.3.2005)
Бухгалтерський облік

Увага! архівна публікація

Ця сторінка містить давню архівну публікацію бухгалтерського тижневика "Дебет-Кредит", яка в даний час, цілком можливо, втратила актуальність і може не відповідати чинним нормам бухгалтерського і податкового обліку.
Для роботи з актуальними матеріалами журналу перейдіть до ONLINE.dtkt.ua
або виберіть потрібний вам розділ ДК-порталу у верхньому рядку навігації.

Все наше життя пронизане законами і правилами. Їм підкоряються флора і фауна. І якщо навіть мавпа, яка живе в зграї, повинна дотримуватися певних правил, щоб не отримати прочухана від ватажка, то що залишається робити "вінця природи"? У великому і в малому діяти тільки за законами і правилами, тим більше податковими.

Загальні положення орендних відносин

У п.1 ст. 759 ЦКУ зазначено, що відповідно до умов договору найму (оренди), наймодавець передає або зобов'язується передати наймачеві майно у користування за плату і на певний термін. При цьому предметом договору найму може бути річ, яка має індивідуальні ознаки і яка зберігає свій первісний вигляд при неодноразовому використанні, тобто не споживча річ (ст. 760 ЦКУ). Такий неспоживчою річчю може бути автомобіль. При складанні договору найму (оренди) автомобіля слід керуватися загальними вимогами (параграф 1 глава 58 ЦКУ) і спеціальними нормами (параграф 5 глава 58 ЦКУ), якими визначено порядок найму (оренди) транспортних засобів. Використання зазначених спеціальних норм ЦКУ можливо в тому випадку, якщо укладається договір найму (оренди) автомобіля, що називається в податковому законодавстві договором оперативної оренди.

Нагадаємо, що під терміном "оперативна оренда", відповідно до пп. 1.18.1 Закону № 283/97-ВР, слід розуміти господарську операцію фізособи або юрособи (тобто орендодавців), яка відображає, в рамках договору оперативної оренди, передачу орендарю майна, визначеного у статті 8 Закону № 283/97-ВР 1 як основний засіб. Автомобіль, відповідно до пп. 8.2.2 Закону № 283/97-ВР, віднесений до 2-ї групи основних засобів. Відзначимо, що договір оперативної оренди автомобіля полягає в письмовому вигляді, а якщо однією з його сторін є фізособа, то такий договір підлягає ще й нотаріальному посвідченню (ст. 799 ЦК України). Розглянемо спеціальні норми договору оперативної оренди автомобіля більш детально.

Документальне підтвердження факту прийому-передачі предмета оренди (автомобіля)

Автомобіль може бути переданий орендодавцем орендарю в рамках договору оперативної оренди як без екіпажу, так і з екіпажем, тобто водієм (водіями), які цим автомобілем управляють. Така норма передбачена п. 1-2 ст. 798 ЦКУ. Факт прийому-передачі автомобіля в оперативну оренду оформляється відповідним первинним документом бухгалтерського обліку. Таким документом може бути "Акт прийому-передачі в оперативну оренду основних засобів (автомобіля)" (далі - Акт) 2. Так як форма Акта не затверджена офіційно, його слід складати з урахуванням вимог Наказу Мінстату № 352 (в ньому наводиться форма № 03 -1 "Акт прийому-передачі (внутрішнього переміщення) основних засобів") і вимог, які пред'являються до орендної операції чинним законодавством (зокрема, главою 58 ЦКУ, Законом № 283/97-ВР, Законом № 996, П (С) БО 14 "Оренда"). Зазначений Акт складається орендарем та орендодавцем. При цьому орендодавець передає предмет оренди (тобто автомобіль) в оренду, а орендар його приймає.

В Акті повинні бути вказані обов'язкові реквізити, а також вся інформація, пов'язана з передачею автомобіля в оренду, яку вважатимуть суттєвою для її відображення в зазначеному первинному документі сторони договору оперативної оренди. Складений вищевказаним нами способом Акт буде служити підставою для відображення кількісних показників в бухгалтерському обліку орендодавця і орендаря (наприклад, орендар заводить картку аналітичного обліку орендованого основного засобу, де вказуються всі реквізити автомобіля, а орендодавець зазначає в картці з обліку основних засобів (і / або інвентарної картці), що автомобіль знаходиться в оперативній оренді). Що стосується вартісних показників, то вони більше потрібні для орендаря. Це пов'язано ось із чим. Відповідно до вимог п. 8 П (С) БО 14 "Оренда", вартість орендованого автомобіля повинна вказуватися на позабалансовому рахунку бухгалтерського обліку (рахунок 01 "Орендовані необоротні активи") орендаря.

При цьому орендодавець не зменшує відповідну групу основних засобів на вартість переданого в оперативну оренду автомобіля, тобто продовжує вести його вартісний облік на балансовому рахунку 105 "Транспортні засоби" та нараховувати знос. Таким чином, орендар повинен вимагати, щоб в Акті (або договорі оперативної оренди) була вказана вартість прийнятого в оренду автомобіля (орендодавцем вказується залишкова вартість автомобіля на дату його прийому-передачі, тобто первинна вартість мінус знос). Можна отримати орендарем інформацію про вартість орендованого автомобіля і по-іншому: зажадати від орендодавця додаток до Акту в вигляді копії інвентарної картки такого автомобіля. При цьому вказана копія інвентарної картки орендованого автомобіля буде регістром аналітичного обліку у орендаря (інші регістри аналітичного обліку орендованого автомобіля в такому випадку йому заводити не потрібно), а її дані - підставою для ведення позабалансового обліку. Розглянемо приклад складання Акта.

1 Відзначимо, що предмет договору оперативної оренди повинен бути придбаний або виготовлений орендодавцем на інших умовах, ніж передбачається договором фінансового лізингу. Податковий облік операцій оперативної оренди вказано, зокрема, в пп. 7.9.6 Закону № 283/97-ВР, а також розглянуто детально в "ШБ" № 2-4 / 2005.

2 В Наказі Мінфіну № 128, яким визначався порядок обліку орендних операцій, який втратив чинність у зв'язку з прийняттям П (С) БО 14 "Оренда", прямо було зазначено, що передача основних засобів в оперативну оренду оформляється Актом прийому-передачі. У П (С) БО 14 "Оренда" такої вимоги немає. Крім того, в главі 58 ЦКУ Акт згадується тільки в зв'язку з передачею в оренду будівель і споруд. Але, з огляду на те, що в бухгалтерському обліку для відображення певної господарської операції потрібно первинний документ, їм може бути Акт прийому-передачі. Відзначимо й те, що податкові органи також вимагають складати Акт прийому-передачі основних засобів при передачі орендодавцем зазначених основних засобів в оперативну оренду і при прийомі цих основних засобів орендарем.

приклад 1

Відповідно до умов Договору оперативної оренди № 10 від 11.01.2005 р орендодавець (ТОВ "Евра", інтереси якого представляє Генеральний директор Степура Т.В.) надає в оперативну оренду орендарю (ЗАТ "Весна", інтереси якого представляє Директор Ступак Ю .Про.) вантажний автомобіль КАМАЗ-5320 (державний номер 10 / 128-71 КМ). Передача автомобіля відбулася 12.01.2005 р При цьому орендарю також був переданий технічний паспорт зазначеного автомобіля (серія КХС № 000123) і талон про проходження технічного огляду в ДАІ. Технічний стан автомобіля перевірив і засвідчив з боку ТОВ "Евра" водій автомобіля Сидоров Л.М., а з боку ЗАТ "Весна" - механік Петров О.В. При цьому ними було виявлено в кузові автомобіля диск колеса. З огляду на умови прикладу 1, Акт буде мати наступний вигляд.

зразок Акта

зразок Акта

1 Обов'язкові реквізити Акта: назва документа і його номер (наприклад, 12/2, де "12" - вихідний номер документа орендодавця, а "2" - входить орендаря), дата складання (яка буде датою прийому-передачі автомобіля) та місце складання ; назва підприємства орендаря і орендодавця (або ПІБ фізособи, якщо зазначена фізособа є однією зі сторін договору); ПІБ посадових осіб орендаря і орендодавця, які уповноважені наказом по підприємству підписувати Акт; назва предмета оренди, тобто автомобіля, технічний стан автомобіля (відповідає або не відповідає вимогам до технічного стану автомобіля, переданого в оперативну оренду, які вказані в договорі (в даному випадку - в пп. 5.2)); перелік документації на автомобіль, яка передається разом з ним (наприклад, технічний паспорт КХС № 000123, талон про проходження технічного огляду в ДАІ та ін.). Акт завіряється підписом зазначених в ньому посадових осіб і печаткою орендодавця і орендаря. Крім того, податкові органи вимагають вказувати в Акті юридичні реквізити сторін договору (юридична адреса орендаря і орендодавця, їх місцезнаходження та банківські реквізити).

2 Додатково дивись примітки до акту.

3 В Акті рекомендується вказати ще й особи, які представляють інтереси орендаря і орендодавця, і які перевірять автомобіль в момент прийому-передачі. Зазначене в Акті технічний стан автомобіля (справний або несправний стан двигуна, кузова, інших технічних систем автомобіля та ін.) Засвідчується підписом зазначених працівників орендаря і орендодавця і служить підставою для прийому автомобіля в оренду (для підписання Акту посадовими особами) або ж повернення його орендодавцю . Ця рекомендація пов'язана з тим, що посадові особи, які підписали Акт, в більшості своїй не займають технічні посади на своєму підприємстві і не можуть засвідчити дійсний технічний стан автомобіля при його прийомі в оренду. Крім того, якщо протягом деякого нетривалого часу використання орендованого автомобіля виникають технічні неполадки, пред'явити претензії буде нікому.

Примітки до акту. У додаткових відомостях вказуються всі необов'язкові реквізити, дані обстеження, в процесі якого виявлено додаткові деталі. Про цей факт обов'язково слід вказати в Акті, і ось чому. Зазначені додаткові деталі не можуть бути включені у вартість автомобіля, тому що не відносяться до його базової комплектації 4. Тому в залежності від умов договору оперативної оренди орендарю ці та інші додаткові деталі (наприклад, другий акумулятор, запасний карбюратор та ін.) Слід або оприбуткувати на позабалансовому рахунку як МБП, МНА або запчастини (наприклад, на рахунках 023 і 04 в разі, якщо це одна з умов надання автомобіля в оренду) і / або повернути після закінчення терміну дії договору, і / або оприбуткувати на балансі інвестора рег ових рахунках 207, 22 та ін. (як МНА, запасні частини та ін.) і використовувати у своїй господарській діяльності, при цьому сплативши орендодавцю за ці додаткові деталі або ж повернути орендодавцю (якщо в переданому в оренду автомобілі ці деталі виявилися випадково).

Відзначимо, що при прийомі автомобіля в оренду в його баку може виявитися певну кількість палива. В такому випадку, цей факт також зазначається в Акті (наприклад: "при огляді автомобіля в баку виявлено 20 літрів бензину марки А-80"). При цьому орендар повинен повернути орендодавцю виявлене паливо відразу, тобто при прийомі автомобіля в оренду, або ж після повернення автомобіля з оренди, до цього ведучи облік виявленого палива на позабалансовому рахунку 023. Це пов'язано з тим, що паливо не включається у вартість автомобіля і , крім того, орендар не може його придбати у орендодавця, так як останній, в більшості випадків, не є продавцем палива 5. в іншому випадку, якщо орендодавець є продавцем палива, орендар може купити виявлена ​​в орендованому а втомобилем паливо і оприбуткувати його на балансовому рахунку 203. Крім того, орендодавцю не варто забувати, що автомобіль, який передається їм в оперативну оренду, складається з безлічі вузлів і деталей.

При поверненні автомобіля з оренди може виникнути ситуація, коли буде встановлено такий факт: частина зазначених вузлів і деталей не належала цьому автомобілю спочатку. Щоб не виникало такої ситуації або ж, якщо вона виникла, можна було її вирішити в юридичному порядку (наприклад, подати позов до суду на орендаря з вимогою про повернення певних деталей автомобіля та ін.), Орендодавцю потрібно описати в Акті деталі автомобіля, переданого їм в оперативну оренду (наприклад, номер двигуна і його опис, склад частин кузова, марка акумулятора та ін.).

Залишається додати, що при прийомі автомобіля орендарю потрібно встановити всі додаткові дані для подальшого ведення бухгалтерського і податкового обліку (можна вказати ці дані в Акті). Наприклад, такими додатковими даними можуть бути дані спідометра про кілометраж пробігу автомобіля на дату його передачі в оренду. Зазначені дані використовуються орендарем надалі, наприклад, при складанні шляхових листів 6. У наступній публікації ми продовжимо розглядати особливості договору оперативної оренди автомобіля, зокрема, варіант, коли автомобіль передається в оперативну оренду разом з водієм.

4 Тут під базовою комплектацією слід розуміти комплектацію автомобіля відповідно до експлуатаційними умовами, які вказані в книзі технічних характеристик автомобіля, одержуваної покупцем разом з автомобілем при його покупці. Наприклад, більшість вантажних автомобілів продаються з додатковим (запасним) колесом, набором інструментів (ключів та ін.). Або ж на базову модель автомобіля при його продажу встановлюються сонцезахисні склопакети, кондиціонер і ін. Зазначені ситуації є прикладами базової комплектації для покупця, так як він відображає в бухгалтерському обліку придбаний автомобіль по його загальної вартості, яка включає в себе і вартість запасного колеса, і кондиціонера та ін.

5 Продавець палива - підприємство, яке здійснює свою діяльність, дотримуючись відповідних вимог чинного законодавства (роздрібний продаж палива здійснюється в спеціально відведених для цього місцях (заправних станціях) та ін.).

6 Відзначимо, що в дорожніх листах вказуються, зокрема, початкові дані спідометра (при відправленні автомобіля в рейс) і остаточні (після завершення рейсу). Різниця між цими даними буде дорівнювати кількості кілометрів, пройдених автомобілем за вказаною в дорожньому листі маршруту. Зазначена кількість кілометрів приймається бухгалтерією для розрахунку норми використання палива, розрахунку заробітної плати водія і т.д.

Нормативна база

1. ЦКУ - Цивільний кодекс України.

2. Закон № 283/97-ВР - Закон України "Про оподаткування прибутку підприємств" від 22.05.1997 р № 283/97-ВР.

3. Закон № 996 - Закон України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" від 16.07.1999 р № 996-XIV.

4. Наказ Мінстату № 352 - Наказ Мінастата № 352 від 29.12.1995 р

Далі буде

Євген Губа, ТОВ Аудиторська фірма «Інсайт»

Оподатковувані і неоподатковувані податком операції   Податковий облік   Існує правило щодо податкових правил Оподатковувані і неоподатковувані податком операції
Податковий облік
Існує правило щодо податкових правил. Його можна сформулювати таким чином: усяке податкове правило має виключення, яким прагнуть скористатися всі платники податків і перетворити його тим самим на правило ....

Відпускні в бухгалтерському обліку   № 24 (16 Відпускні в бухгалтерському обліку
№ 24 (16.6.2008) :: Бухгалтерський облік
Тема відображення в обліку операцій з надання відпустки працівникам особливо актуальна у літній період. Тому, як правильно відправити працівника у відпустку, присвячена ця стаття. ...

Поступка вимоги - цесія і факторинг   № 22 (2 Поступка вимоги - цесія і факторинг
№ 22 (2.6.2008) :: Бухгалтерський облік
У бухгалтерській практиці все частіше зустрічаються договори переведення боргу і відносно нові для вітчизняного законодавства терміни «цесія» і «факторинг». Про те, що це таке і як операції в межах переведення зобов'язань на третю особу відображаються в б ...

І якщо навіть мавпа, яка живе в зграї, повинна дотримуватися певних правил, щоб не отримати прочухана від ватажка, то що залишається робити "вінця природи"?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online