Акт прийому-передачі квартири при продажу: бланк і зразок

  1. Загальне уявлення
  2. особливості оформлення
  3. Структура передавального акта на житло
  4. Нюанси складання на житло в новобудові
  5. Акт прийому-передачі на вторинне житло

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

У процесі придбання у власність / оренду будь-якого житла важливо правильно оформити пакет правовстановлюючих документів. Акт прийому-передачі квартири - це не самостійний документ, зазвичай він виступає в якості додатку до контракту купівлі-продажу житлового приміщення або передачі його в оренду. Тому далі в статті ми розглянемо те, на що потрібно звернути увагу при складанні даного паперу і як правильно її оформити.

Тому далі в статті ми розглянемо те, на що потрібно звернути увагу при складанні даного паперу і як правильно її оформити

Загальне уявлення

Акт прийому-передачі об'єкта житлової нерухомості призначений для документальної фіксації факту передачі квартири від особи, яка її реалізує, до особи, яка її одержує, або орендарю від орендодавця. Без цього паперу не вийде зареєструвати нового господаря житлоплощі. Вона необхідна при покупці / оренді квартири і в новобудові, і на вторинному ринку.

Якщо договір купівлі-продажу / оренди квартири демонструє намір сторін здійснити операцію, то процедура підписання передавального акта є фінальним кроком в її проведенні. Більш того, оформлений за всіма правилами акт виступає свідченням того, що стан об'єкта житлової нерухомості покупцеві / орендарю відомо і до її продавцеві / орендодавцю немає ніяких скарг / домагань. Крім цього, передавальний акт може знадобитися новому власнику при заяві свого законного права на податкові відрахування з придбаного житла.

Процедура оренди / купівлі-продажу об'єкта житлової нерухомості регламентується нормами російського громадянського законодавства. У 556 і 655 статтях ГК РФ йдеться про те, що перехід нерухомого майна від колишнього господаря до нового повинен здійснюватися шляхом підписання відповідного акта прийому-передачі або альтернативного документа. Це говорить про те, що процес продажу квартири повинен включати етап складання та підписання передавального акта, інакше даний проступок буде вважатися порушенням норм вітчизняного законодавства.

особливості оформлення

До складання акту прийому-передачі квартири пред'являються свої вимоги і стандарти, оскільки даний документ відноситься до числа тих, які необхідні для оформлення процедури зміни власника нерухомості. Однак уніфікованого бланка не існує. З цієї причини він може бути складений у вільній формі, але повинен містити мінімальний набір відомостей про сторони угоди, її предмет і ін.

В процесі підготовки даного передавального акта потрібно пам'ятати про те, що:

  1. Зазвичай складанням документа займається продавець / орендодавець. Дані повноваження можуть бути перекладені на компетентного фахівця (наприклад, ріелтора, юриста або діловода), який розбирається в нюансах підготовки подібних паперів та описі житлових об'єктів.
  2. Документ включає три обов'язкові частини: «шапка», ключова частина, фінальна частина.
  3. Акт може бути підготовлений в друкованій формі, створеної за допомогою комп'ютера, або написаний від руки.
  4. Важливо дати максимально точний опис стану житлоплощі. Тут часто констатується стан сантехнічних, електричних та інших комунікацій, системи опалення, якість ремонту і т.п. Якщо присутні дефекти, то вони повинні бути перераховані.
  5. Після підписання передавального акта колишній власник / орендодавець повинен вручити новому власнику / орендарю ключі від предмета угоди і всі супутні документи.
  6. Як правило, передавальний акт на житлоплощу нотаріально не завіряється, але при бажанні сторін угоди дану процедуру можна провести.

В окремих регіонах Росії при реєстрації угоди з житлоплощею співробітники Росреестра запитують пакет паперів, який включає передавальний акт на квартиру. У такій ситуації об'єкт нерухомості потрібно формально передати її новому власникові перш, ніж буде зареєстрована сама угода. Для того щоб уникнути цієї проблеми, рекомендується прописати окремим пунктом в контракті купівлі-продажу квадратних метрів особлива умова. Воно буде пов'язане з тим, що реальна передача житла повинна бути проведена тільки після укладення базового договору і юридичного оформлення права на дану власність.

Також документ може включати інформацію про фактичну передачу продавцю грошової суми за продані квадратні метри. Даний запис виступить свідченням виконання покупцем своїх зобов'язань, прописаних в основному контракті. Оскільки передавальний акт є додатком до базового контракту, то він повинен зберігатися поруч з ним, в одній папці.

Структура передавального акта на житло

У «шапці» документа повинна бути представлена ​​дана інформація:

  • відомості за основною угодою, з яким пов'язаний передавальний акт на житлоплощу (це порядковий номер додатка, найменування базового договору, його номер, день оформлення);
  • день скріплення документа підписами сторін;
  • населений пункт, в якому буде оформлений акт;
  • найменування підготовлюваної паперу.

У базовій частині документа повинна бути представлена ​​дана інформація:

  1. Відомості про агентів угоди. Коли в якості сторони договору виступає організація / компанія, в акті прописуються її реквізити, в тому числі офіційне найменування, адреса розташування, інформація про законному представника (його посаду в компанії; прізвище, ім'я та по батькові) і підстава, що свідчить про його повноваження (зазвичай це доручення / статут). Коли в якості сторони договору виступає проста людина, то в акті на передачу житла наводиться його повне ім'я, а також індивідуальні відомості з паспорта та адресу прописки.
  2. Відомості про об'єкт житлової нерухомості. У тому числі: назва, адреса розташування, площа, число кімнат, стан житлоплощі, перелік наявних комунікацій, реєстр недоліків і дефектів, виявлених в ході огляду квартири, стан елементів / предметів інтер'єру (наприклад, оздоблення стелі, стін і підлоги, якість дверей, вікон і т.д.). Тут також може бути вказана підсумкова договірна вартість квартири.
  3. Відомості про документації, яка передається разом з квартирою (наприклад, технічний паспорт).
  4. Частка продаваного / житла, що здається в оренду майнового об'єкта (якщо реалізується частина житлоплощі). Також важливо відзначити те, що господарі інших часток не мають претензії до угоди купівлі-продажу.
  5. Відомості про те, що колишній власник оплатив всі рахунки за комунальні послуги.
  6. Свідчення того, що зобов'язання за договором купівлі-продажу / оренди виконані відповідним чином.

Крім цього, в акті можна згадати про те, що він сформований в кількості двох-трьох примірників, де кожен з них має однакову юридичну силу. У фінальній частині документа повинні стояти підписи учасників угоди.

Нюанси складання на житло в новобудові

Питанням підготовки передавального акта на житлоплощу в новому будинку займається компанія-забудовник. Дана папір є одним з додатків до контракту пайової участі в будівництві. Акт прийому-передачі нерухомості входить до переліку обов'язкових документів, що дозволяють зареєструвати право власності на нову квартиру.

Після того як покупець підпише акт прийому-передачі на житлоплощу в новобудові, він тим самим підтвердить факт того, що компанія-забудовник виконала всі свої зобов'язання і здала квартиру в належному вигляді. З цього моменту пайовик приймає на себе обов'язок по оплаті комунальних платежів за житло (яке ще не оформлено у власність).

Особа, яка бере у компанії-забудовника житлоплощу, має перерахувати в приймальному акті всі свої зауваження до якості прийнятих квадратних метрів. Даний список може бути представлений на спеціальному «оглядові листи» або ж безпосередньо в тексті акта прийому-передачі. Після цього компанія-забудовник має ліквідувати виявлені недоробки і дефекти, компенсувати їх матеріально або вирішити питання альтернативним способом.

Зазвичай документ складається в кількості трьох примірників:

  • перший - для компанії-забудовника;
  • другий - для особи, яка купила квартиру;
  • третій - передається в Управління федеральної реєстраційної служби в складі пакету паперів для реєстрації права власності її новим власником.

завантажити зразок акту прийому-передачі житлової нерухомості, придбаної на первинному ринку.

Акт прийому-передачі на вторинне житло

Якщо угода купівлі-продажу житлової нерухомості на вторинному ринку не була закінчена шляхом підписання передавального акта, то з юридичної точки зору вона вважається незакритих. Якщо говорити про те, чим відрізняється акт прийому-передачі квартири, купленої у компанії-забудовника, від аналогічного документа на житлоплощу, куплену на вторинному ринку, то можна сказати, що вони практично ідентичні.

Ключова різниця полягає в тому, що в другому випадку здійснюється перерахування тих матеріальних цінностей, які були передані разом з об'єктом нерухомості (наприклад, меблі, побутова техніка та ін.). Також передавальний акт на вторинне житло не передбачає оформлення оглядового листа і складання списку претензій за якістю квартири. Його головне призначення - це засвідчення факту передачі квартири новому господареві в тому стані, яке раніше було обумовлено в контракті купівлі-продажу.

Даний акт, як правило, підписується після візуальної перевірки стану житлоплощі. На даному етапі важливо переконатися в тому, що квартира не згоріла, була зіпсована тощо., А також старий власник оплатив всі рахунки по «комуналці», за зв'язок і т.п. Інакше вся відповідальність за даними витрат ляже на нового господаря житла.

Якщо вторинне житло купується за допомогою іпотечного кредиту, то даний документ готується в кількості трьох примірників:

  • перша копія залишається у продавця;
  • друга передається в руки покупцеві;
  • третя копія передається в фінансово-кредитна установа, що надало довгострокову позику.

Для того щоб розібратися з питанням, як грамотно скласти акт прийому-передачі житлової нерухомості із вторинного ринку, ви можете ознайомитися зі зразком акту.

Для того щоб розібратися з питанням, як грамотно скласти акт прийому-передачі житлової нерухомості із вторинного ринку, ви можете ознайомитися зі зразком акту

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online