Акт камеральної податкової перевірки - зразок

  1. Для чого потрібен акт камеральної перевірки
  2. Які наслідки нескладання акту перевірки податковим інспектором
  3. Які вимоги повинні виконуватися при складанні акта перевірки
  4. Які вимоги до змісту акта перевірки
  5. підсумки

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Акт камеральної податкової перевірки складається інспектором на завершальному етапі перевірки платника податків. Розглянемо в нашій статті, для чого потрібен акт камеральної перевірки, що має бути відображено в даному документі і які вимоги до нього пред'являються законодавством.

Для чого потрібен акт камеральної податкової перевірки

Які наслідки нескладання акту перевірки податковим інспектором

Які вимоги повинні виконуватися при складанні акта перевірки

Які вимоги до змісту акта перевірки

підсумки

Для чого потрібен акт камеральної перевірки

По завершенні будь камеральної перевірки податковим органом повинні бути зроблені висновки про те, чи порушив платник податків податкове законодавство чи ні. Якщо факти порушення були виявлені, то в обов'язковому порядку інспектором оформляються результати перевірки у вигляді акта камеральної перевірки, на це націлює п. 5 ст. 88 і абз. 2 п. 1 ст. 100 НК РФ.

Функції, покладені на акт камеральної податкової перевірки, такі:

  • Він є документом, що входять до складу матеріалів камеральної перевірки. Грунтуючись на викладених в ньому висновках, керівник інспекції або уповноважена особа виносить рішення про те, чи варто залучати платника податків до відповідальності за скоєний нею податкове правопорушення або не варто (п. 1 ст. 101 НК РФ).
  • І доводить до відома платника податків попередні результати камеральної перевірки, на підставі яких, згідно п. 6 ст. 100 НК РФ, останній може скласти заперечення.

З термінами проведення камеральної перевірки можна ознайомитися в матеріалі «З камеральною перевіркою інспекція повинна укластися в 3 місяці» .

Які наслідки нескладання акту перевірки податковим інспектором

Позиція судів така, що якщо інспектор не складе акт камеральної перевірки, то це може послужити підставою для скасування рішення, винесеного податківцями за результатами розгляду матеріалів перевірки (такі висновки були зроблені ФАС Московського округу і ФАС Північно-Кавказького округу в постановах від 23.09.2009 № КА-А40 / 8182-09-2 і від 12.11.2009 № А53-5911 / 2009 відповідно).

Таким чином, в разі виявлення інспектором фактів порушення податкового законодавства платником податків акт повинен бути складений обов'язково. В іншому випадку рішення податкового органу, засноване на результати камеральної перевірки, буде визнано недійсним (п. 14 ст. 101 НК РФ).

Коли ще рішення податківців можуть бути визнані недійсними, читайте в статті «Інспекція повинна забезпечити участь платника податків у розгляді матеріалів перевірки» .

Які вимоги повинні виконуватися при складанні акта перевірки

При складанні акта податківці повинні керуватися Податковим кодексом (п. 4 ст. 100), положенням про Федеральній податковій службі, затвердженим постановою Уряду РФ від 30.09.2004 № 506 (п. 1), вимогами до складання акту податкової перевірки, викладеними в додатку 24 до наказу ФНС Росії від 08.05.2015 № ММВ-7-2 / 189 @ (далі - Вимоги).

Наведемо основні ці вимоги:

  • складання акту перевірки в 2 примірниках (п. 5 Вимог);
  • дотримання строго затвердженої форми в разі, якщо акт оформляється на папері (п. 4 ст. 100 НК РФ, п. 2 Вимог);
  • підписання акту інспектором з одного боку і перевіряється платником податків або його представником з іншого боку (п. 2 ст. 100 НК РФ, п. 4 Вимог);
  • на складання акта відводиться 10 робочих днів з моменту завершення перевірки, якщо за її підсумками було виявлено порушення (абз. 2 п. 1 ст. 100, п. 6 ст. 6.1 НК РФ);
  • вручення примірника акта платнику податків (його представнику) в термін до 5 робочих днів з того моменту, як він був складений.

Як уповноважити працівника компанії підписувати акти камеральної перевірки, дізнайтеся тут .

Які вимоги до змісту акта перевірки

Чинним податковим кодексом в п. 3 ст. 100, а також Вимогами встановлені норми, яким повинна відповідати зміст акта перевірки.

Структура акту відповідно до п. 3 Вимог повинна виглядати так:

  • Спочатку йде вступна частина, де наводяться загальні положення.
  • Далі слід описова частина, де розкриваються факти порушення податкового законодавства з обов'язковим документальним підтвердженням, а також обставини, що дозволяють пом'якшити або обтяжити відповідальність за вчинення правопорушення.
  • Нарешті, в підсумковій частині інспектором робляться висновки за результатами перевірки і виносяться пропозиції.

Крім того, додатки, що оформляються до акту перевірки, є невід'ємною частиною складається документа.

Акт оформляється на спеціальному бланку, скачати який ви можете на нашому сайті.

Акт оформляється на спеціальному бланку, скачати який ви можете на нашому сайті

завантажити бланк

Можливо, вам необхідна інформація з запереченням на акт КНП. Тоді читайте статтю «Заперечення на акт камеральної податкової перевірки - зразок» .

підсумки

Акт за підсумками камеральної перевірки оформляється в тому випадку, якщо в поданій платником податків декларації виявлені помилки та / або протиріччя. В акті розкриваються факти порушення податкового законодавства з обов'язковим документальним підтвердженням, а також обставини, що дозволяють пом'якшити або обтяжити відповідальність за вчинення правопорушення.

При незгоді платника податків з викладеною в акті інформацією він має право подати свої заперечення.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online