Юридична адреса IP: потрібно підприємцю?

  1. Адреса реєстрації ІП
  2. Адреса місця діяльності
  3. Як дізнатися реальну адресу підприємця
  4. Як відбувається зміна адреси ІП

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Поняття юридичної адреси зазвичай використовується по відношенню до організації

Поняття юридичної адреси зазвичай використовується по відношенню до організації. Для ТОВ це адреса, за якою знаходиться керівник товариства. А чи існує юридична адреса ІП, і якщо так, то як його дізнатися?

Адреса реєстрації ІП

Індивідуального підприємця реєструють в податковій інспекції, якій підвідомчий адреса місця проживання фізособи. Як правило, для реєстрації ІП вказують прописку в паспорті.

Якщо постійної прописки немає, то в заяву Р21001 вписують адресу тимчасової реєстрації фізичної особи. Причому, в цьому випадку підприємець автоматично втрачає свій статус, як тільки термін тимчасової прописки закінчиться. Так що, реєструвати ІП на тимчасову адресу варто тільки у виняткових випадках.

Зверніть увагу: адреса реєстрації ІП - це тільки житлове приміщення (квартира, кімната, будинок). Зареєструвати підприємця можуть також за адресою службового житла або гуртожитку. А ось за адресою офісу або іншого нежитлового приміщення ІП відкрити не можна.

Звичайно, більшість підприємців не ведуть діяльність у себе вдома. Реальний бізнес працює за адресою магазину, майстерні, салону краси та інших об'єктів, адреса яких легко впізнати. Чи можна вважати цю адресу юридичним?

Ні, тому що офіційною адресою ІП визнається тільки місце його проживання. І хоча за адресою ведення діяльності можна знайти самого підприємця особисто, але направляти сюди кореспонденцію не варто. Якщо це претензії, вимоги або позовні заяви, IP легко оскаржить факт їх отримання.

Таким чином, на питання, чи є у ІП юридична адреса, можна відповісти, що на практиці їм називають тільки адресу, за якою громадянин стоїть на обліку в якості суб'єкта підприємницької діяльності.

Адреса місця діяльності

Великий плюс для фізичних осіб, які займаються бізнесом, - можливість вести діяльність по всій території Росії, незалежно від місця реєстрації ВП. Причому, на відміну від ТОВ, індивідуальному підприємцю не треба при цьому реєструвати відокремлений підрозділ.

Але в податковому обліку фізичних осіб, зареєстрованих, як ІП, є одна особливість. Платники податку на поставлений дохід ( ЕНВД ) І підприємці на патенті ( ПСН ), Повинні стояти на обліку за місцем реальної діяльності.

Наприклад, IP, прописка якого в Тверській області, відкриває магазин на ПСН в м Кіров. Для цього він подає заяву на патент в Кіровську ИФНС, і сюди ж платить податок.

А ось на режимах ССО і ОСНО не має значення, за якою адресою в реальності ІП веде бізнес. Додатково вставати на облік в інспекцію за місцем діяльності не треба. Здавати декларації і платити податки підприємець буде в ИФНС, де зареєстрований.

Здавати декларації і платити податки підприємець буде в ИФНС, де зареєстрований

Як дізнатися реальну адресу підприємця

Що робити, якщо вам треба зв'язатися з конкретним підприємцем, але його контактних даних у вас немає? Як дізнатися юридична адреса ІП для того, щоб направити письмову пропозицію про співпрацю або претензію?

На відміну від організацій, юридична адреса яких доступний всім, адреса фізичної особи - це його персональні дані. А персональні дані знаходяться під захистом закону, тому дізнатися їх через безкоштовний сервіс відомостей з ЕГРІП можна.

Щоб дізнатися адресу ІП, треба звернутися в будь-яку реєструє податкову інспекцію із запитом про надання відомостей про місце проживання індивідуального підприємця.

Запит складається в довільній формі, але в ньому повинна міститися інформація про підприємця, адреса якого запитується: ПІБ, а також номер ІПН та ІН. А заявник, який цікавиться, за якою адресою проживає ІП, повинен повідомити про себе такі дані:

  • фізична особа - повне ім'я, поштову або електронну адресу;
  • індивідуальний підприємець - своє повне ім'я, ІПН, ІН;
  • юридична особа - фірмове найменування, ІПН і ОГРН організації.

Крім того, в запиті треба вказати, за якою адресою направити витяг з реєстру індивідуальних підприємців.

Державна послуга надання відомостей про місце проживання підприємця - платна. Звичайний розмір плати за отримання запиту на паперовому носії - 200 рублів. Термін підготовки виписки з ЕГРІП в цьому випадку становить п'ять робочих днів. Термінова виписка, яка буде готова вже на наступний робочий день, коштує дорожче - 400 рублів.

Якщо у вас є доступ до порталу держпослуг, то тут ви знайдете повну інформацію про те, як дізнатися юридична адреса ІП, в тому числі, контакти податкової інспекції для подачі запиту.

Індивідуальний підприємець теж може звернутися в ИФНС з відповідним запитом і дізнатися, хто отримав інформацію про його місце проживання.

Як відбувається зміна адреси ІП

Зміна юридичної адреси ТОВ - досить складний процес, особливо якщо організація переїжджає в інше місто. А ось у підприємця зміна адреси проходить не в приклад легше, навіть без його безпосередньої участі.

Самостійно повідомляти про нове місце проживання в ИФНС підприємцю не треба. Інформацію про те, за якою адресою тепер знаходиться ІП, податкова інспекція отримує від Міграційної служби.

Протягом десяти робочих днів після зміни прописки УФМС передає до інспекції нову адресу підприємця. Навіть якщо термін внесення нового запису в ЕГРІП буде порушений, ІП не несе за це відповідальність.

Але все ж, через 2-3 тижні після переїзду варто перевірити, чи внесено до реєстру відповідний запис. Дізнатися про це можна швидко і безкоштовно. Просто введіть в форму пошуку своє повне ім'я та регіон (або ІПН / ІН) і скачайте отриманий документ. Якщо все в порядку, в відомостях з реєстру ви повинні побачити запис, на зразок цієї.

Якщо все в порядку, в відомостях з реєстру ви повинні побачити запис, на зразок цієї

Що робити, якщо ви не знайшли запис про зміну адреси? Краще звернутися за роз'ясненнями до податкової інспекції за новою адресою. У цю ИФНС має бути передано і ваша справа платника податків, сюди ж ви тепер будете платити внески і звітувати (за ССО і ОСНО).

висновки:

  1. Офіційного поняття юридичної адреси ІП немає, але на практиці під ним розуміють адреса реєстрації підприємця.
  2. Місце проживання індивідуального підприємця - це відкрита інформація, але отримати її можна тільки за запитом, поданим в ИФНС.
  3. Підприємець може вести бізнес по всій території Росії, незалежно від того, де він зареєстрований. Відокремлені підрозділи ВП оформляти не повинен.
  4. При виборі ЕНВД або ПСН підприємець повинен ставати на податковий облік за місцем діяльності.
  5. Про зміну паспортних даних, в тому числі, місця проживання підприємця, повідомляти самостійно не треба. Необхідну інформацію ФНС отримує по каналах міжвідомчої взаємодії від інших держорганів.

А чи існує юридична адреса ІП, і якщо так, то як його дізнатися?
Чи можна вважати цю адресу юридичним?
Як дізнатися юридична адреса ІП для того, щоб направити письмову пропозицію про співпрацю або претензію?
Що робити, якщо ви не знайшли запис про зміну адреси?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online