відпустка інвалідам

  1. Зі статті ви дізнаєтесь:
  2. У компанії на умовах зовнішнього сумісництва працевлаштований інвалід 3 групи, відпустку скільки днів...
  3. Скільки днів додаткової відпустки належить інвалідам, яким скасували інвалідність
  4. Приклад з практики.
  5. Додаткова відпустка працівнику, у якого є дитина-інвалід по ТК РФ
  6. Питання з практики.
  7. Коли батьку дитини-інваліда покладено додаткову відпустку без збереження зарплати?
  8. Чи можна приєднати відпочинок без збереження зарплати до щорічного?
  9. Чи можна розділити на частини відпустку без збереження зарплати?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Працівники з інвалідністю мають ряд пільг, в тому числі особливий порядок надання відпустки. Як правильно надати відпустку інвалідам 1, 2 або 3 групи?

Зі статті ви дізнаєтесь:

Яка тривалість відпустки інваліда 1, 2 або 3 групи

Відпустка інваліду 1, 2 або 3 групи надається більшою тривалістю, ніж іншим співробітникам. Так, відпустку інвалідам 1, 2 або 3 групи по ТК РФ в 2016 та 2017 років рр. становить 30 календарних днів за робочий рік.

Питання з практики.

У компанії на умовах зовнішнього сумісництва працевлаштований інвалід 3 групи, відпустку скільки днів компанія йому повинна надати за робочий рік?

Трудове законодавство не обмежує права працівників-сумісників у порівнянні з основними співробітниками в частині тривалості відпустки. Тобто додаткові дні до відпустки інвалідам покладені навіть якщо вони працюють за сумісництвом:

Скачайте документи по темі:

Скільки днів додаткової відпустки належить інвалідам, яким скасували інвалідність

Довідка

Приклад з практики.

28 серпня 2016 року в ТОВ «Краса» прийнято працівника з 3 групою інвалідністю. 6 червня 2017 року працівник пройшов медичну комісію, яка скасувала йому інвалідність. З 02 жовтня працівник йде відпочивати. При оформленні відпустки у кадрового фахівця виникло питання: у такого інваліда 3 групи скільки днів є?

Співробітникові за перший рік роботи покладено відпустку тривалістю 30 календарних днів. Право на подовжений відпустку виникає з дня визнання інвалідності. Додаткові умови надання цієї відпустки відсутні. Для відпусток за шкідливі умови праці передбачено, що до стажу роботи для нього включається тільки відпрацьований час в цих умовах. Для щорічної відпустки інваліда схожих норм немає. Тому навіть за 10 місяців праці в статусі інваліда щорічну відпустку працівника становить 30 календарних днів. Підстрахує себе від суперечок з перевіряючими органами. Оформіть з працівником письмове угоду до трудового договору . Пропишіть, що сторони прийшли до взаємної згоди про кількість днів щорічної основної відпустки співробітника за перший робочий рік в розмірі 30 календарних днів, за наступні - 28 календарних днів. У наказі про відпустку робочий рік працівника вказуйте за загальними правилами. Перевірте періоди, які ви не включаєте в стаж роботи для щорічної оплачуваної відпустки . Якщо підстав зрушувати період немає, робочий рік співробітника - з 28августа 2016 р 27августа 2017 р

Детально про це читайте в нашому матеріалі .

Додаткова відпустка працівнику, у якого є дитина-інвалід по ТК РФ

Трудове законодавство передбачає для батьків, опікунів, піклувальників, прийомних батьків (далі - батьки) дітей-інвалідів різні переваги. Вони стосуються і надання відпочинку. Крім того, за певних умов батьки мають право на додаткову відпустку за свій рахунок, якщо у нього є дитина-інвалід. Тривалість такого відпочинку становить 14 календарних днів. Відзначимо, що надати таку відпустку працівникові організація повинна тільки в тому випадку, якщо відповідна умова відображено в колективному договорі (Ст.263 ТК РФ).

Питання з практики.

Чи мають батьки дітей-інвалідів право на оплачуваний відпочинок у зручний час?

Наша співробітниця звернулася із заявою про надання щорічної оплачуваної відпустки. За графіком він запланований на кінець грудня. Але працівниця каже, що відпустка потрібен саме зараз, тому що її дитину-інваліда направляють на санаторно-курортне лікування. Чи можемо ми відмовити співробітниці у відпочинку не за графіком?

Ні не можете. Батьки дітей-інвалідів віком до 18 років мають право на щорічну оплачуваний відпочинок у зручний для них час. Тому ви зобов'язані надати співробітниці щорічний відпочинок в період, зазначений у заяві. Щоб підтвердити своє право на відпочинок у зручний час, жінка повинна надати копію свідоцтва про народження дитини і довідку медико-соціальної експертизи про встановлення йому категорії «дитина-інвалід». Якщо ці документи є в особовій справі, отримувати їх у співробітниці не потрібно.

Коли батьку дитини-інваліда покладено додаткову відпустку без збереження зарплати?

Співробітник - батько дитини-інваліда вимагає надати йому додатковий відпочинок без збереження заробітної плати на 14 календарних днів. В даний час наша компанія запускає новий проект. Тому необхідна присутність співробітника на роботі. Чи можемо ми відмовити в такому відпочинку?

Можете, якщо право співробітника на такий відпочинок не закріплено в колективному договорі компанії. щорічна додаткова відпустку без збереження заробітної плати працівникам з дітьми-інвалідами віком до 18 років покладено тільки в разі, якщо ця гарантія передбачена колективним договором. Тривалість такого відпочинку, за загальним правилом, становить до 14 календарних днів. Однак роботодавець в інтересах співробітників може закріпити в колективному договорі і велику тривалість даного відпочинку. При цьому потрібно пам'ятати, що в стаж роботи, що дає право на щорічну основну оплачувану відпочинок, включається час відпусток без збереження заробітної плати, що не перевищує 14 календарних днів протягом робочого року.

Якщо колективний договір в організації відсутній або в ньому не закріпили відповідну норму, працівник не зможе скористатися гарантією, передбаченої статтею 263 Трудового кодексу. У цьому випадку відпустка без збереження заробітної плати надають по згоді сторін .

Чи можна приєднати відпочинок без збереження зарплати до щорічного?

Працівниця наполягає на тому, щоб додатковий відпочинок (14 днів), призначений їй за колективним договором, приєднали до щорічного. Чи можемо ми їй відмовити?

Ні не можете. Щорічна додаткова відпочинок без збереження заробітної плати , Передбачений колективним договором організації, надають у зручний для працівника час. За письмовою заявою працівника такий вид відпочинку може бути приєднаний до щорічної оплачуваної.

Наказ про надання додаткової оплачуваної вихідного дня співробітникові, що має дитину-інваліда

Чи можна розділити на частини відпустку без збереження зарплати?

У колективному договорі закріплено право працівників, що мають дітей-інвалідів, на додатковий відпочинок без збереження заробітної плати тривалістю 14 днів. Чи може співробітник розділити такий відпочинок на частини?

Да може. Закон не забороняє працівникові використовувати додатковий відпочинок без збереження заробітної плати в цілому або частинами будь-якої тривалості. Співробітник може використовувати відразу всі 14 днів або розділити їх на кілька частин, в тому числі брати відпочинок тривалістю один день.

У даній статті ми розглянули особливості надання відпустки інвалідам. Працівники, які мають інвалідність або у яких діти-інваліди мають особливий статус і додаткові права і гарантії, які роботодавець зобов'язаний дотримуватися.

Рекомендуємо матеріали по темі:

Коли батьку дитини-інваліда покладено додаткову відпустку без збереження зарплати?
Чи можна приєднати відпочинок без збереження зарплати до щорічного?
Чи можна розділити на частини відпустку без збереження зарплати?
Як правильно надати відпустку інвалідам 1, 2 або 3 групи?
У компанії на умовах зовнішнього сумісництва працевлаштований інвалід 3 групи, відпустку скільки днів компанія йому повинна надати за робочий рік?
При оформленні відпустки у кадрового фахівця виникло питання: у такого інваліда 3 групи скільки днів є?
Чи мають батьки дітей-інвалідів право на оплачуваний відпочинок у зручний час?
Чи можемо ми відмовити співробітниці у відпочинку не за графіком?
Коли батьку дитини-інваліда покладено додаткову відпустку без збереження зарплати?
Чи можемо ми відмовити в такому відпочинку?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online