Що таке світлодіодна лампа з датчиком руху і як її вибрати

  1. Для яких цілей використовується
  2. Конструкція і принцип дії
  3. Як підібрати лампу з датчиком
  4. Правила експлуатації

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Освітлювальні прилади з датчиком руху виконують кілька важливих функцій: освітлення території, економія електроенергії, зручність експлуатації. А якщо в основі конструкції - світлодіодна лампа, в результаті прилад окупиться набагато швидше, так як цей вид джерела світла відрізняється не таким високим рівнем енергоспоживання, як багато інших.

Для яких цілей використовується

Різні виконання освітлювальних приладів застосовуються для вирішення різних завдань. Наприклад, потужні прожектори з датчиком руху зазвичай використовують при організації системи безпеки охоронюваних територій. Якщо ж розглядати лампи на базі світлодіодів з автоматичною комутацією, область застосування такого роду пристроїв - це приміщення з невисокою відвідуваністю (комори, сходи, коридори, гаражі).

Ці світлодіодні джерела світла широко застосовуються і для освітлення прибудинкових територій, фасадів та інших об'єктів, де важливо встановити економну освітлювальну систему, а, крім того, забезпечити достатній рівень безпеки завдяки автоматичному включенню пристрою.

Світлодіодні лампи отримали широке поширення відносно недавно, проте, вже активно використовуються різні комбінації таких джерел світла з вбудованими блоками автоматичного управління: датчики освітленості, руху.

Конструкція і принцип дії

На відміну від приладів з винесеним вузлом автоматики, лампочки на базі світлодіодів оснащуються вбудованим датчиком швидкого реагування на будь-які рухи в радіусі дії. Завдяки компактній конструкції вони вбудовуються в стандартний патрон - Е27. Виконання з датчиком руху випромінюють холодне біле світло, а їх потужність може бути в 10 разів менше, ніж у деяких інших різновидів, однак, на інтенсивність світіння це не впливає.

У конструкції джерела світла даного типу є вбудований датчик, що реагує на рухи навколо приладу, а додатково до того ще й на денне світло. Включення відбувається при повній темряві, а інтервал відключення невеликий - кілька десятків секунд.

Після включення світлодіодна лампа відключиться лише за умови повної відсутності рухомих об'єктів в робочій зоні. При гарній освітленості території біля будинку такий прилад подаватися не буде зовсім. Ще одна характеристика подібних джерел світла - відсутність шумового ефекту, що зазвичай відрізняє винесені датчики руху і освітленості.

Ще одна характеристика подібних джерел світла - відсутність шумового ефекту, що зазвичай відрізняє винесені датчики руху і освітленості

Конструкція моделі з датчиком

Основні характеристики:

  • напруга живлення - до 240 В, причому мінімально допустимий зниження значення даного параметра - 180 В;
  • потужність приладу - зазвичай вона невелика, наприклад, виконання потужністю 5 Вт здатне замінити лампу розжарювання в 60 Вт;
  • тривалість роботи після включення світла;
  • тип використовуваного патрона в конструкції (Е27);
  • діапазон робочих температур (від -20 до +45 градусів);
  • температура світла (5 700-6 300 К);
  • кут спрацьовування;
  • дальність дії;
  • кількість передбачених світлодіодних джерел світла в одній лампі;
  • термін служби.

Крім того, світлодіодні лампи характеризуються ще і рівнем освітлення, при якому відбувається включення.

Як підібрати лампу з датчиком

Якщо планується установка джерела світла з автоматичним управлінням, слід співвіднести основні параметри з конфігурацією дільниці. Це дозволить уникнути розчарувань в подальшому при експлуатації такої лампочки. Основні параметри для вибору:

  1. Кут огляду. Компактні світлодіодні лампи з вбудованим датчиком освітленості і руху не відрізняються широким кутом огляду (90-120 градусів). Це обумовлено особливостями конструкції, зокрема, способом установки - в патрон.
  2. Радіус спрацьовування приладу. На підставі даного параметра можна визначити ділянку для установки.
  3. Потужність джерела світла, що впливає на якість освітлення приміщень будинку.
  4. Тривалість роботи.
  5. Ефективність освітлення. Цей параметр визначається кількістю використовуваних світлодіодів в конструкції, а також потужністю приладу.

Вага таких ламп невеликий, а вартість нижча, ніж у світильника і винесеного датчика руху. На користь вибору такого джерела світла кажуть його переваги:

  • невисокий рівень потужності;
  • економічність;
  • зручність і простота експлуатації, так як не доведеться самостійно вмикати або вимикати прилад;
  • тривалість експлуатації, наприклад, деякі виробники заявляють, що їх світлодіодні лампи прослужать протягом 40 000-50 000 годин;
  • нескладна установка - досить вкрутити джерело світла в патрон, для чого передбачений стандартний цоколь, так як подібні прилади можна встановити замість звичайних ламп розжарювання у себе вдома, що також дозволяє зробити помітно нижча потужність.

Ніякого обслуговування подібні прилади не вимагають, а працювати можуть дуже довго. Економію забезпечує вбудований датчик руху і освітленості.

Правила експлуатації

Щоб забезпечити достатній рівень освітлення на ділянці, необхідно правильно налаштувати освітлювальний прилад з вбудованим вузлом автоматики. Для цього в конструкції лампи передбачено два регулятора, за допомогою яких виконуються наступні настройки: інтервал тимчасового відключення, рівень освітленості, що сприяє спрацьовування лампи.

Безпосередньо сам датчик зазвичай розташовується в центрі лампи. Щоб світлодіодні пристрої даного типу включалися при виявленні об'єктів, які рухаються, необхідно встановлювати їх відповідно до кута огляду. Найкраще розташовувати такі лампи під стелею, з огляду на при цьому відстань спрацьовування.

Наприклад, існують виконання з робочою зоною в 4 м, що дозволить розташувати освітлювальний прилад в приміщенні, так як висота стель будинку зазвичай нижче.

Таким чином, лампочка з вбудованим вузлом автоматики дозволяє помітно знизити витрати на електрику, так як включення і відключення відбувається при виникненні в радіусі дії рухомого об'єкту. У денний час такий пристрій не спрацює, що забезпечує датчик освітленості. Наявність в конструкції стандартного цоколя дозволяє встановити лампу в звичайний патрон.

Оцінка статті:

Поділитися з друзями:

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online