Тепер все зрозуміло. Як правильно давати гроші в борг

  1. ЯК ЗРОЗУМІТИ, ЧИ ВАРТО ДАВАТИ В БОРГ?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Майже кожен з нас давав гроші в борг одного, сусіда або родичу. А хтось так і не дочекався їх назад. Разом з юристом і психологом ми склали пам'ятку про те, як правильно давати в борг і що робити, якщо з поверненням не поспішають.

Нам допомогли системний психолог Ядвіга Березовська і юрист Сергій Калиновський.

Нам допомогли системний психолог Ядвіга Березовська і юрист Сергій Калиновський

ЯК ЗРОЗУМІТИ, ЧИ ВАРТО ДАВАТИ В БОРГ?

Позичаючи гроші, потрібно бути готовим до того, що їх можуть не повернути. Тому позичайте тільки ту суму, яку готові подарувати.

Подумайте, для чого ви даєте гроші цій людині. Щоб допомогти? Або щоб здаватися хорошим? Якщо щиро бажаєте допомогти - значить, будьте готові до того, що гроші до вас не повернуться. Якщо прагнете здатися хорошим, задайте собі питання: а навіщо?

Перевірте, чи може людина виконати умови вашого договору і повернути гроші. Уточніть, якими способами боржник буде шукати гроші для повернення. Переконайтеся, що у людини є чіткий план, звідки і коли брати гроші.

ЯК ВІДМОВИТИ І НЕ нажити ВОРОГА?

Перше, що потрібно зрозуміти, - у вас є право відмовити. У більшості людей ще з дитинства закладається установка, що потрібно ділитися. Батьки часто створюють у дітей уявлення про те, що негарно не дати річ, їсти просять. Так ось, не потрібно відчувати докори сумління або почуття провини, відмовляючи в позику, - ви маєте на це право.

  • Скажіть «ні». Якщо ви вирішили не давати грошей, найкраще просто сказати «ні». І причому чим чіткіше і простіше буде відмова - тим краще. Не варто виправдовуватися перед людиною і пускатися в пояснення. Просто відмовте двома-трьома словами.
  • Запропонуйте альтернативу. Спробуйте допомогти людині іншим способом: порадьте більш високооплачувану вакансію, кредит з прийнятними умовами, спосіб продати непотрібні речі. Так ви покажете свою участь і збережіть гроші при собі.
  • Увімкніть логіку. Наведіть своєму другові такі аргументи, які зможуть переконати його в необхідності позики. Наприклад, поясніть людині, що для повернення грошей йому доведеться позбавити себе багатьох задоволень і навіть необхідних речей.

ЩО ПОТРІБНО ЗРОБИТИ, ЩОБ БОРГ ПОВЕРНУЛИ?

Якщо вирішили дати в борг і очікуєте повернення суми, то:

  • Складіть розписку.
  • Візьміть що-небудь в заставу.
  • Виберіть поручителя, який в разі чого буде допомагати боржникові повертати гроші.

ЧИ ПОТРІБНО оформляти розписку?

Оформити розписку в письмовій формі потрібно обов'язково, якщо ви займаєте більше 2 млн 100 рублів (10 базових величин). Меншу суму можна позичити і без розписки. Але юристи рекомендують фіксувати на папері будь-які суми і домовленості, тому що можуть з'явитися проблеми з доведенням факту передачі грошей.

ЯК оформляти розписку?

Найкраще писати розписку від руки. Це допоможе уникнути ситуацій з оскарженням факту написання розписки. Іноді одного підпису на видрукуваної розписці мало для проведення почеркознавчої експертизи. Найкраще запевнити свій договір у нотаріуса - так надійніше. Хоча це не обов'язкова умова, домовленість може бути просто зафіксована підписами сторін. Один примірник залишається у вас, другий - у того, хто бере в борг гроші.

ДОВЕДЕТЬСЯ ЧИ ПЛАТИТИ ПОДАТОК?

За законом людина, який посів суму грошей, повинен заплатити податок. Інспектори зацікавляться в тому випадку, якщо зробити велику покупку, яка явно невідповідно до своїх достатків. Коли борг буде повернений - цю суму йому компенсує держава. Правда, тут платежі вже тільки в білоруських рублях.

ЯК НЕ ВТРАТИТИ НА ЗМІНУ КУРСІВ?

У розписці можна вказати суму в валюті. Тоді боржник поверне вам в тій же валюті, в якій і займав. Або можна вказати в розписці такий розмір відсотків, який буде співвідноситися зі зміною курсів. Для цього використовується формула, яка враховує курс на дату надання позики і курс на дату повернення.

Доречно говорити Про відсотках, КОЛИ У ВАС ПРОСЯТЬ У БОРГ БЛИЗКИЕ?

У багатьох країнах це питання викликало б здивування - мовляв, не просто доречно, але і обов'язково. Але не у нас. Наші традиції не дозволяють наживатися на друзях, рідні та інших близьких людей. Але говорити про відсотки або іншому вигляді компенсацій цілком доречно. Ви можете заздалегідь обговорити з боржником суму відсотка, тому що маєте на це право.

ГРОШІ НЕ ПОВЕРТАЮТЬ. ЯК ПОЧАТИ РОЗМОВА ПРО БОРГ?

Якщо все ж обіцяний термін гроші вам не принесли, скажіть про це боржника. Знову ж таки, пам'ятайте, що у вас є право про це запитувати, і ніякої незручності в цьому немає. Вислухайте пояснення і призначте нову дату повернення грошей.

Якщо боржник продовжує тягнути, розмова потрібно вести спокійно, але серйозно. Ні в якому разі не погрожуйте і не шантажуйте - тільки спровокуєте негативну реакцію або агресію. Будьте тверді і впевнені, домагайтеся конкретних відповідей, а не розпливчастих обіцянок. Нагадайте про розписці, якщо вона була складена, і повідомте про можливість звернення до суду.

Якщо ніякі переконання не змусили боржника повернути гроші - йдіть до суду або до нотаріуса.

ЯК ДОВЕСТИ, ЩО позичити, ЯКЩО НІ розписку?

Можна використовувати показання свідків. Але якщо ви позичили більше 10 базових величин і не оформили розписку, то використовувати свідків буде не можна. Зате можна зробити запит в міліції або податкової на ту людину, яка зайняв у вас гроші.

ЧИ МОЖНА ОТРИМАТИ БОРГ ИМУЩЕСТВОМ?

Можна, можливо. За угодою сторін ви можете прийняти замість грошей будь-яке майно боржника. Терміни та порядок передачі майна обговорюються сторонами і фіксуються договором.

ЩО РОБИТИ, ЯКЩО РОЗПИСКА Є, А ГРОШІ НЕ ПОВЕРТАЮТЬ?

Звертатися до суду або до нотаріуса, якщо розписку (договір) запевняли в нотаріальній конторі. Якщо все доведено, ви отримаєте «виконавчий напис» і з нею можете піти до судових виконавців.

А КУДИ КРАЩЕ: В СУД АБО ДО НОТАРІУСУ?

Звертатися до нотаріальної контори виходить вигідніше. У суді справу можуть розглядати набагато довше, рішення може бути оскаржене. А ще - якщо позика на суму понад 25 200 000 руб., То держмито в суді буде більше, ніж нотаріальний тариф.

ЯКЩО ПІТИ ДО СУДУ, ТОЧНО ПОВЕРНУТЬ ГРОШІ?

Ні. Суд виносить рішення і видає вам виконавче розпорядження. Все, на цьому функції суду закінчені. Судові виконавці можуть вилучити у боржника тільки те, що є. Але якщо він «гол як сокіл», то вони можуть тільки заборонити виїзд за кордон, керувати транспортним засобом або користуватися мобільним зв'язком. Гроші в такому випадку будуть утримувати із зарплати боржника та інших можливих доходів. Але утримати можуть тільки 20% від зарплати, при великій сумі боргу цей процес може тягнутися роками.

ЯК ЗБЕРЕГТИ ВІДНОСИНИ, ЯКЩО БОРГ ПОВЕРНУЛИ зі скандалом АБО ЧЕРЕЗ СУД

Подумайте, чи хочете ви зберегти нормальні взаємини. Якщо ви самі ображені і не готові пробачити, то намагатися налагодити спілкування не потрібно. Якщо вирішили, що відносини з людиною важливіше, - треба зустрітися для розмови. Обов'язково потрібно проговорити, що ви відчуваєте і відчуваєте через ситуації, що склалася.

У розмові потрібно відзначити, що вам шкода, що так вийшло, але відносини для вас важливіше. Якщо відносини цінні, можна дати іншій людині виправити ситуацію, запропонувавши компенсувати втрату грошей якимось іншим шляхом. Наприклад, наданням послуги. Тоді буде дотриманий баланс і боржник перестане відчувати себе винуватим, а вам буде простіше впоратися зі своїми негативними почуттями до нього.

Передрук матеріалів CityDog.by можлива тільки з письмового дозволу редакції. подробиці тут.

Фото: etsy Фото: etsy.com, Mark Wagner.

ЯК ЗРОЗУМІТИ, ЧИ ВАРТО ДАВАТИ В БОРГ?
ЯК ЗРОЗУМІТИ, ЧИ ВАРТО ДАВАТИ В БОРГ?
Щоб допомогти?
Або щоб здаватися хорошим?
Якщо прагнете здатися хорошим, задайте собі питання: а навіщо?
ЯК ВІДМОВИТИ І НЕ нажити ВОРОГА?
ЩО ПОТРІБНО ЗРОБИТИ, ЩОБ БОРГ ПОВЕРНУЛИ?
ЧИ ПОТРІБНО оформляти розписку?
ЯК оформляти розписку?
ДОВЕДЕТЬСЯ ЧИ ПЛАТИТИ ПОДАТОК?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online