Що робити, якщо дружина не дає бачитися з дитиною

  1. Права батька на дитину до і після розлучення
  2. Якщо не розведені
  3. куди звертатися
  4. Після розлучення
  5. куди звертатися
  6. Порядок захисту інтересів батька
  7. процедура
  8. Приклад з практики
  9. Чи можна забрати дитину собі?
  10. Допомога юриста

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

19 942 переглядів

Не всім подружжю вдається розлучитися мирно. І найстрашніше, що в цій ситуації часто страждають діти, що стають заручниками батьківського конфлікту. Після психологічно важкого розлучення і майнових суперечок стресом для люблячого батька може стати заборона матері на зустрічі з малюком.

Багато жінок використовують дітей для маніпуляції колишнім чоловіком з метою отримання матеріальних благ або бажання «насолити» колишньому чоловікові. Чоловіки від інтриг колишньої дружини приходять в лють, ніж підтримують в жінці почуття, що вона повністю контролює ситуацію.

19 942 переглядів   Не всім подружжю вдається розлучитися мирно

Примітка: Найчастіше жертвами жіночих інтриг щодо обмеження спілкування з дитиною стають саме ті чоловіки, яким не байдужа доля їхніх дітей.

Права батька на дитину до і після розлучення

Важливо! Якими б аргументи не оперувала колишня дружина, Сімейний кодекс Росії явно закріплює рівність прав батьків на виховання дітей. І обмежені ці права можуть бути лише щодо позбавлення суду. Всупереч помилкам, розлучення не є обмеженням прав батька на дитину.

Згідно із законом, батько має після розлучення рівні з матір'ю права і обов'язки . Він має право піклуватися малюка, проводити з ним час, брати участь у її вихованні. Також батько має право:

  • Бачитися зі своїми дітьми. На підставі норм статті 66 СК РФ ні мати, ні батько не мають права перешкоджати другому з батьків зустрічатися з малюком. Якщо батькам не вдається домовитися, це питання врегулює суд;
  • Змінити прізвище малюка. Якщо при реєстрації народження дитина отримала прізвище мами, за його бажанням вона може бути змінена на батьківську;
  • Вчасно дізнаватися про своїх дітей від їх матері. Він має право знати, чи гаразд малюк, де він проживає, де вчиться;
  • Виїжджати за межі РФ разом з дитиною з письмової згоди матері. Якщо мати невмотивовано відмовляється надати такий дозвіл, батько може звернутися з позовом до суду.

Якщо не розведені

Більшість громадян вважають, що мама краще подбає про дітей, ніж тато. Та й більшість батьків не готове взяти на себе відповідальність за виховання та опіку над дитиною. Зустрічаються і такі батьки, спілкування з якими становить загрозу психічному та фізичному здоров'ю малюка.

Але ті батьки, які бажають брати участь у вихованні малюка, готові витрачати на дітей свій час і гроші, але яким перешкоджає зустрічатися з дитиною мама, повинні знати, які права є у батька і як їх відстоювати.

Батьки можуть самостійно домовитися і навіть скласти графік відвідування батька. Але нерідко виникають ситуації, коли мати в порушення СК РФ забороняє батькові бачитися з малюком і в разі, якщо подружжя не розлучені, а тимчасово проживають окремо. Обґрунтовують такі обмеження матері тим, що батько дає мало грошей на утримання малюка або бажанням знайти дитині нового папу.

Таке обмеження прав батька є явно незаконним і порушує не тільки права чоловіки, а й права дитини.

куди звертатися

У такій ситуації батько має право звернутися до органів опіки за місцем прописки малюка або до суду. Заява до органів опіки складається у довільній формі. Воно повинно містити таку інформацію:

  • Особисті дані (ПІБ, адреса проживання подружжя і дитини);
  • Дата реєстрації шлюбу (якщо шлюб укладався);
  • Дата народження малюка;
  • Виклад фактичних обставин. Те, що тимчасово проживаєте, підтримуєте матеріально дітей, дружина забороняє зустрічатися з дітьми;
  • Прохання вжити заходів до матері, встановити графік відвідування дітей;
  • Підпис заявника.

Важливо! При зверненні до органів опіки слід послатися на такі статті СК РФ: 61 (рівноправність батьків у вихованні дітей), 66 (право брати участь у вихованні дітей батька, що проживає окремо).

Якщо на розлучення подружжя не подавали, але батько проживає окремо, а мати обмежує його права на побачення з малюком, батько має право звернутися за захистом своїх прав до суду. Для цього подається позовна заява про визначення місця проживання і порядку спілкування з дитиною. Але на практиці число таких позовів, що подаються в рамках шлюбу, мінімально-все судові тяжби починаються у подружжя вже в ході або після розлучення.

Після розлучення

Сімейний кодекс Росії встановлює рівність прав батьків по відношенню до дітей, не дивлячись на те, чи проживають вони разом чи знаходяться в розлученні. Батько (найчастіше батько), який проживає окремо, має аналогічні з матір'ю права на спілкування з малюком. І другий батько не має права перешкоджати цьому.

Вирішити питання зустрічей з малюком можна за допомогою:

  • Домовленості з колишньою дружиною. Можна спробувати достукатися до колишньої дружини шляхом мирних переговорів і бесід. Адже кожна мати бажає щастя своїм дітям і не захоче заподіяти психологічну травму, яка залишається на все життя. Можна скласти графік побачень або укласти угоду, уточнивши всі деталі. Як варіант, тато може забирати дітей з садка або школи, забирати до себе на вихідні або на канікули;
  • Якщо колишня дружина відмовляється виконувати графік побачень, про який домовилися або рішення суду, що дозволяє батькові бачитися з дітьми, допомогти батькові може державний виконавець (пристав). Звичайно, відбирати дитину для спілкування за допомогою держвиконавця - сумнівне задоволення, зате малюк побачить, що тато готовий на все заради побачення з ним.

куди звертатися

Якщо колишнім подружжю не вдається досягти домовленості, захистити свої права батько може в судовому порядку. Для цього слід звернутися до суду з позовом і надати докази (показання свідків, відео та аудіозаписи). За рішенням суду мати буде зобов'язана надати батькові можливість бачитися з дітьми.

За рішенням суду мати буде зобов'язана надати батькові можливість бачитися з дітьми

Важливо! Діти старше десяти років вправі вибирати, з ким бажають проживати після розлучення батьків. Якщо дитина висловить бажання проживати з батьком, суд врахує його думку при винесенні рішення.

Порядок захисту інтересів батька

Провалилися переговори з матір'ю - підстава для звернення з позовом до суду. Подача позову здійснюється в порядку ст. 131-132 ЦПК РФ.

Позовна заява обов'язково має містити інформацію про:

  • Найменування та адресу суду;
  • Особистих даних і контактах обох батьків;
  • Особистих даних дітей;
  • Найменування та адреси органу опіки;
  • Фактичне виклад обставин справи та докази про спроби заявника домовитися з кожним з батьків про побачення з дітьми;
  • Вимоги заявника і пропонований порядок спілкування з дитиною;
  • Підпис, дата, перелік прикріплюються до позову документів.

Важливо! Грамотний юрист - запорука успіху. Він допоможе скласти позов, зібрати докази, а також зможе представляти інтереси заявника в суді. Як мінімум, зверніться за безкоштовною консультацією до наших фахівців прямо на сайті для отримання оперативної юридичної допомоги. Представлений нижче зразок позову дан для ознайомлення. Самостійно скласти позовну заяви і врахувати всі значимі обставини без юридичного досвіду практично неможливо.

isk-o-poryadke-obshenia-s-rebenkom isk-o-poryadke-obshenia-s-rebenkom

процедура

Батько повинен бути морально готовий до тривалого судового розгляду і вислуховування контраргументів матері. Після розгляду суд виносить рішення на користь батька або матері.

Приблизний порядок встановлення порядку спілкування з дитиною:

  1. Переговори з матір'ю;
  2. Звернення до органів опіки для фіксації фактів порушень з боку матері;
  3. Підготовка позову та документів для суду;
  4. Участь в судовому засіданні і отримання рішення суду;
  5. Виконання рішення суду.

Увага! Якщо є рішення суду про порядок спілкування батька з дітьми, але мати продовжує перешкоджати такому спілкуванню, до неї відповідно 66 статті СК РФ можуть бути застосовані примусові заходи виконання рішення з накладенням штрафів судовими приставами.

До таких заходів належать:

  • Встановлення терміну виконання судового рішення;
  • Накладення штрафних санкцій;
  • Стягнення виконавчого збору.

Також в подальшому батько може ставити перед судом і органами опіки питання про проживання дітей з ним.

Приклад з практики

При розлученні подружжя вирішило, що трирічний син буде проживати з матір'ю. Батько справно платить аліменти за рішенням суду. Забирає в п'ятницю дитину з садка, проводить з ним вихідні, влітку їздить на море. Однак через три роки, колишня дружина вирішує припинити таке спілкування, вимагаючи від батька велику суму на утримання сина. Домовитися з матір'ю не вийшло.

Батько подав позов до суду для встановлення графіка побачень із сином. Проблемою було те, що робота батька була пов'язана з відрядженнями, періодично його не було вдома по кілька днів. Однак суд підтримав вимоги батька, було винесено рішення про встановлення днів зустрічей батька з сином.

Як протест мати повністю припинила спілкування колишнього чоловіка з сином. Батько був змушений повторно писати заяву в суд. За допомогою юриста вдалося організувати примусове виконання судового рішення і залучити колишню дружину до відповідальності за перешкоджання виконанню рішення суду.

Чи можна забрати дитину собі?

Судова практика свідчить, що в більшості випадків діти залишаються проживати з матір'ю. Однак є категорія матерів, гостей з якими може становити небезпеку для малюка. Тоді батько має право відсудити сина або дочку. Однак, щоб позбавити колишню дружину материнських прав потрібно довести, що вона:

  • Чи не займається вихованням дитини, не доглядає за ним;
  • Застосовує насильство по відношенню до дітей, змушує їх жебракувати, привчає до вживання алкоголю або наркотиків;
  • Має алкогольну або наркотичну залежність;
  • Має психічний розлад;
  • Здійснила правопорушення, спрямоване проти життя і здоров'я малюків.

Увага! При винесенні рішення про встановлення місця проживання дітей суд враховує матеріальне становище і батька, і матері. Але відсутність у матері постійної роботи або те, що вона проживає з батьками, закінчує ВНЗ, НЕ є підставою для встановлення місця проживання дітей у батька.

Зважившись відсудити дітей у матері, батькові необхідно розрахувати свої сили - чи зможе він приділяти їм достатньо уваги, а не перекладати турботу про малюків на бабусь і дідусів. Чи зможе поєднувати графік роботи з доглядом за дітьми.

Допомога юриста

При виникненні розбіжностей між колишнім подружжям, судовий процес про встановлення графіка побачень з малюками може розтягнутися на невизначений час. Щоб чітко сформулювати свої законні вимоги, батьку слід звернутися до юриста.

Щоб чітко сформулювати свої законні вимоги, батьку слід звернутися до юриста

На первинній консультації юрист роз'яснить порядок дій, складе список необхідних доказів, розробить стратегію поведінки в суді. Надалі юрист допоможе грамотно оформити позовну заяву, представлятиме інтереси заявника в судовому процесі, а також допоможе проконтролювати виконання рішення суду. Спочатку я пропоную звернутися до наших юристів онлайн за ебсплатной консультацією.

Пам'ятайте, що, захищаючи свої права, ви дієте в інтересах дітей. Постарайтеся позбавити їх від батьківських сварок і по можливості захистите від негативу. І пам'ятайте, закон охороняє права всіх учасників сімейних відносин. А вирішити спірні моменти допоможе суд.


Оцініть статтю

Чи можна забрати дитину собі?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online