Сімейний капітал: порядок призначення і розпорядження його коштами

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

До редакції районної газети останнім часом все частіше надходять питання про так званому сімейному капіталі. Жителів району цікавить, де його можна отримати і як витратити. За відповідями на найбільш поширені запитання ми звернулися до фахівців управління з праці, зайнятості та соціального захисту Бобруйського райвиконкому.

Отже, відповідно до Указу Президента Республіки Білорусь від 9 грудня 2014 р № 572 «Про додаткові заходи державної підтримки сімей, які виховують дітей» з 1 січня 2015 р при народженні, усиновлення (удочеріння) третього або наступних дітей громадяни Республіки Білорусь, які постійно проживають в Республіці Білорусь, мають право на одноразову надання безготівкових грошових коштів в розмірі 10 000 доларів США (сімейний капітал).
Порядок і умови призначення, перерахування та розпорядження коштами сімейного капіталу затверджені постановою Ради Міністрів Республіки Білорусь-24 лютого 2015 р. № 128 «Про затвердження Положення про порядок і умови призначення, фінансування (перерахування), розпорядження коштами сімейного капіталу». Постанова набула чинності 1 березня 2015 р
Програма з підтримки багатодітних сімей триватиме до 31 грудня 2019 року. Сім'ї, в яких за цей час з'явиться третій або наступні діти (в тому числі удочеріння або усиновлені), мають право на отримання сімейного капіталу. Отже, відповідно до Указу Президента Республіки Білорусь від 9 грудня 2014 р № 572 «Про додаткові заходи державної підтримки сімей, які виховують дітей» з 1 січня 2015 р при народженні, усиновлення (удочеріння) третього або наступних дітей громадяни Республіки Білорусь, які постійно проживають в Республіці Білорусь, мають право на одноразову надання безготівкових грошових коштів в розмірі 10 000 доларів США (сімейний капітал)
Питання 1: Які умови надання сімейного капіталу?
народження, усиновлення (удочеріння) третього або наступних дітей в період з 1 січня 2015р. до 31 грудня 2019 року включно;
виховання в сім'ї не менше трьох дітей у віці до 18 років (з урахуванням дітей, народжених, усиновлення (удочеріння) в період з 1 січня 2015 до 31 грудня 2019 г.). При цьому дата народження усиновлення (удочеріння) дитини (дітей) повинна бути не раніше 1 січня 2015 р .;
громадянство Республіки Білорусь одного з батьків (матері (мачухи), батька (вітчима);
постійне проживання громадян Республіки Білорусь, а також дітей, які обліковуються в складі сім'ї, на території Республіки Білорусь.
Право на призначення сімейного капіталу надано матері (мачусі) в повній сім'ї, батьків у неповній сім'ї, усиновителю (удочерителя). Якщо в повній сім'ї мати (мачуха) не має права на призначення сімейного капіталу (наприклад, не є громадянкою Республіки Білорусь), таке право має батько (вітчим) при дотриманні вищезгаданих умов.
Реалізувати право на призначення сімейного капіталу можна протягом 6 місяців з дня народження, усиновлення (удочеріння) третього або наступних дітей. Сімейний капітал призначається тільки один раз.
Питання 2: Куди слід звертатися?
Для призначення сімейного капіталу громадянину, який має право на нього, необхідно особисто або через свого представника звернутися до органу соціального захисту відповідно до реєстрації за місцем проживання і подати такі документи:
заяву про призначення сімейного капіталу за встановленою формою;
паспорт громадянина Республіки Білорусь, що має право на призначення сімейного капіталу;
документ, що підтверджує повноваження представника, - в разі звернення громадянина через свого представника;
свідоцтва про народження всіх неповнолітніх дітей, які обліковуються в складі сім'ї;
свідоцтво про шлюб і документ, що засвідчує особу чоловіка (дружини), - для повних сімей;
свідоцтво про смерть дружини (чоловіка), копію рішення суду про розірвання шлюбу або свідоцтво про розірвання шлюбу або інший документ, що підтверджує категорію неповної сім'ї, - для неповних сімей. При цьому документ, що засвідчує особу, при відсутності в ньому відмітки про реєстрацію укладення шлюбу також є підтвердженням категорії неповної сім'ї;
копію рішення суду про усиновлення (удочеріння) - для усиновителів (удочерителя) дитини (дітей).
Органом соціального захисту для прийняття рішення щодо призначення сімейного капіталу запитуються:
довідка про місце проживання та склад сім'ї або копія особового рахунку, що видаються організаціями, що здійснюють експлуатацію житлового фонду та (або) надають житлово-комунальні послуги;
інформація щодо всіх дітей, які обліковуються в складі сім'ї, про наявність (відсутність) таких відомостей: про позбавлення батьківських прав, про скасування усиновлення (удочеріння), відібрання дитини (дітей) з родини, відмову від дитини (дітей), встановлення над дитиною ( дітьми) опіки (піклування);
інші документи і (або) відомості, необхідні для прийняття рішення про призначення (відмову в призначенні) сімейного капіталу.
Рішення про призначення (відмову в призначенні) сімейного капіталу приймається в місячний термін з дня подання громадянином заяви про призначення сімейного капіталу.
Повідомлення про прийняте рішення до відома громадянина, який подав заяву про призначення сімейного капіталу, протягом 5 днів з дня його прийняття.
Рішення місцевого виконавчого і розпорядчого органу видається при зверненні громадянина особисто або через його представника.
Іншим повнолітнім членам сім'ї (законним представникам неповнолітніх членів сім'ї) на їх вимогу видається копія рішення про призначення (відмову в призначенні) сімейного капіталу.
Питання 3: Куди надійдуть гроші?
Для зарахування коштів сімейного капіталу громадянину, якому він призначений, необхідно відкрити депозитний рахунок «Сімейний капітал». Для його відкриття громадянин повинен звернутися в підрозділ ВАТ «АСБ Беларусбанк» за місцем призначення сімейного капіталу. Звернення за відкриттям депозитного рахунку повинно бути не пізніше 6 місяців з дати прийняття рішення про призначення сімейного капіталу.
Питання 4: Хто і як може витратити сімейний капітал?
Право на розпорядження коштами сімейного капіталу виникає після закінчення 18 років з дати народження дитини, в зв'язку з народженням, усиновленням (удочерінням) якого сім'я придбала право на призначення сімейного капіталу.
Реалізувати право на звернення за розпорядженням засобами сімейного капіталу громадяни можуть протягом 3 років після закінчення 18 років з дати народження дитини, в зв'язку з народженням, усиновленням (удочерінням) якого сім'я придбала право на призначення сімейного капіталу. Витрачати суму можна виключно безготівковим шляхом, цілком або частинами, і для певних цілей: для поліпшення житлових умов, отримання освіти, послуг в сфері соціального обслуговування та охорони здоров'я, а також для формування додаткової пенсії матері в повній сім'ї або батька в неповній.
Розпорядження коштами сімейного капіталу за згодою членів сім'ї може здійснювати один з членів сім'ї. Тому перш ніж звернутися до органу соціального захисту членам сім'ї необхідно визначити, хто буде розпорядником коштів. Згода на надання права розпоряджатися всіма засобами сімейного капіталу одному члену сім'ї засвідчується нотаріально.
Якщо члени сім'ї не дійшли згоди, сімейний капітал буде розподілений між усіма членами сім'ї в рівних частках. Розпорядження частками сімейного капіталу неповнолітніх членів сім'ї здійснюють їх законні представники.
Єдиний виняток, за яким можна отримати кошти достроково (в повному обсязі або частково), незалежно від періоду часу, що пройшов з дати призначення сімейного капіталу, на отримання членом (членами) сім'ї платних медичних послуг. Тільки воно повинно проходити в нашій країні і за висновком лікарсько-консультаційної комісії, яка буде керуватися переліком діагнозів, затверджених Міністерством охорони здоров'я.
При достроковому розпорядженні засобами сімейного капіталу частки сімейного капіталу членам сім'ї не виділяються.
За більш детальною інформацією ви можете звернутися в управління з праці, зайнятості та соціального захисту Бобруйського райвиконкому за телефонами: 75-20-10, 70-90-81.

Питання 1: Які умови надання сімейного капіталу?
Питання 2: Куди слід звертатися?
Питання 3: Куди надійдуть гроші?
Питання 4: Хто і як може витратити сімейний капітал?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online