Дозвіл на будівництво приватного будинку, ІЖС: отримання дозволу, необхідні документи (зразок, заяву і бланк), куди звертатися і терміни процедури

  1. Коли дозвіл на будівництво не потрібна
  2. Як і де можна отримати дозвіл на індивідуальне житлове будівництво
  3. Порядок отримання дозволу, необхідні документи
  4. Причини для відмови

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Будівництво приватного, заміського, дачного будинку та інше індивідуальне житлове будівництво (ІЖС) має здійснюватися на основі дозволу. Воно необхідне, щоб перевірити, чи відповідає майбутнє будова загальному архітектурному стилю міста чи іншого населеного пункту, вимогам безпеки для проживання людей, навколишнього середовища та інфраструктурних об'єктів.

Дозвіл видається власнику або забудовнику після розробки і затвердження проекту і за умови надання їм всіх необхідних документів та відповідного призначення земельної ділянки. Проект повинен відповідати вимогам Містобудівного кодексу РФ, Земельного кодексу РФ, вимогам СНиП, нормативно-правових документів, затверджених місцевими адміністраціями, щодо забудови під житло.

У Містобудівний кодекс (ст. 51, п. 1) зазначено, що дозвіл на будівництво є документом, що підтверджує відповідність всієї проектної документації вимогам, встановленим містобудівним планом земельної ділянки або проекту планування території, який дає право забудовнику на ведення будівництва об'єкту.

Забудовником, згідно зі ст. 1, п. 16 Містобудівного Кодексу, виступає фізична особа, яка здійснює будівництво на приналежному їй ділянці землі. Забудовник повинен провести інженерні вишукування для визначення рівня грунтових вод, глибини і міцності фундаменту і ін., А також підготувати проектну документацію для будівництва із залученням фахівців-проектувальників.

Коли дозвіл на будівництво не потрібна

Для окремого приватного житлового будинку з кількістю поверхів, що не перевищує трьох, в якому передбачається проживання однієї сім'ї, експертиза проектної документації не проводиться (ст. 49, п. 2 Містобудівного кодексу).

Якщо будинок зводиться на дачній ділянці, найчастіше попередній дозвіл на будівництво не потрібно (цей момент визначають місцеві органи влади), особливо коли будинок не призначається для постійного проживання і реєстрації людей. За спрощеною схемою приймаються в експлуатацію і старі дачні будинки.

Дозвіл на будівництво також не потрібно для будівництва гаражів, сараїв, літніх кухонь, лазень та інших допоміжних споруд на земельній ділянці для особистого користування (не для здійснення підприємницької діяльності). Чи не потрібен дозвіл і на реконструкцію приватного будинку, якщо при цьому не порушуються основні несучі конструкції, не погіршуються параметри надійності та безпеки і не порушуються граничні встановлені норми по поверховості або площі будинку.

Як і де можна отримати дозвіл на індивідуальне житлове будівництво

Дозвіл на будівництво слід отримувати безпосередньо після придбання або оформлення земельної ділянки у власність іншим способом. Для отримання дозволу забудовник направляє заяву до уповноваженого органу виконавчої влади відповідного рівня (суб'єкта РФ або органу місцевого самоврядування).

  • Отримати дозвіл на будівництво, капітальний ремонт чи реконструкцію приватного будинку можна в адміністрації того району, де розташована земельна ділянка, призначена під забудову.
  • Для того, щоб отримати дозвіл на будівництво або реконструкцію приватного будинку слід звернутися в органи архітектурного нагляду, надавши необхідний комплект документів, який може бути різним для різних територій.

Перед тим, як видати дозвіл, уповноважені органи перевіряють проект будинку, проводять його погодження та затвердження усіма необхідними державними службами, підприємствами комунального господарства, а також територіальним відділом Росспоживнагляду.

Дозвіл на індивідуальне будівництво приватного будинку дійсно протягом 10 років, згідно зі ст. 51, п. 19 Містобудівного кодексу. За цей період має бути розпочато будівництво і проведені певні нормативними документами обсяги будівельних робіт (як мінімум повинні бути встановлені основні несучі стіни відповідно до проекту). Інакше дозвіл втратить силу і буде потрібно отримувати його повторно.

Матеріал по темі:   дозвіл на капітальне будівництво Матеріал по темі: дозвіл на капітальне будівництво .
як відбувається передача права оренди земельної ділянки , Докладно описано за посиланням.

Процес отримання в адміністрації дозволу на будівництво приватного будинку досить складний і може бути тривалим, що іноді не під силу людині, якій не вистачає часу або компетенції. Тому залучення місцевих фахівців, які знають специфіку регіону і мають досвід і зв'язки у всіх необхідних інстанціях, може істотно полегшити і прискорити процес.

Порядок отримання дозволу, необхідні документи

Перший етап - збір всіх необхідних документів, які надаються забудовником в органи місцевого самоврядування. До цих документів відносяться:

  • документ, що підтверджує право власності на ділянку, виділену під забудову;
  • постанову місцевого органу архітектурного нагляду або комітету із земельних ресурсів про закріплення земельної ділянки;
  • геодезичний план ділянки землі з його винесенням щодо інших земель;
  • кадастровий план земельної ділянки;
  • технічні умови для підключення до електромереж, водо- і газопостачання, каналізації та ін.

Другий етап - замовлення проектної документації на будинок та її отримання після розробки. Попередньо потрібно перевірити генеральний план забудови, який включає не тільки проект самої будівлі, а й інші господарські будівлі та їх розташування на ділянці. Спростити процес на даному етапі можна шляхом укладення договору між забудовником і підрядником, тоді всі функції, пов'язані з розробкою та узгодженням проекту, бере на себе підрядник.

Третій етап - подача всієї документації разом з затвердженим проектом забудови в місцеві органи, що займаються архітектурою і містобудуванням. Управління архітектурного нагляду займається експертизою документації забудовника перед тим, як оформити дозвіл на будівництво. Дозвіл підписує глава місцевої адміністрації.

Причини для відмови

У видачі дозволу забудовнику на будівництво може бути відмовлено в разі подання неповного комплекту документів з числа необхідних або при невідповідності поданих документів встановленим вимогам.

Ст. 51, п. 10 Містобудівного кодексу РФ не допускає вимагати від забудовника інші документи, крім передбачених в п. 7 і 9 цієї статті.

Відмова уповноважених органів на видачу забудовнику (власнику) дозволу може бути їм оскаржений у встановлені терміни в судовому порядку.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online