Зменшення податку ССО на суму страхових внесків

  1. Приклад з практики
  2. відповідь:
  3. Як зрозуміти розмір переплати?
  4. Особливості обліку ІП на ССО

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Проблема справедливість сплати податків гостро стоїть завжди і на етапі динамічного розвитку бізнесу, і в ситуаціях, коли прибутковість діяльності залишає бажати кращого. Треба, сказати, що незважаючи на дедалі сильніший податковий тиск, в законодавчій базі все ж є інструменти для зниження суми обов'язкових до сплати підприємцем податкових зборів.

Треба, сказати, що незважаючи на дедалі сильніший податковий тиск, в законодавчій базі все ж є інструменти для зниження суми обов'язкових до сплати підприємцем податкових зборів

Приклад з практики

питання:

Якщо за перший квартал поточного року я - індивідуальний підприємець, що працює на спрощеній системі оподаткування (ССО), сплатив страхових внесків позабюджетних організаціям більше, ніж було нараховано. Чи можу я в наступному кварталі не доплатити суму внесків у розмірі рівному переплати за попередній звітний період?

відповідь:

Згідно з положеннями Податкового Кодексу Російської Федерації (гл. 26.2), що вибрали об'єктом оподаткування доходи платники ССО, мають право на зменшення суми податкових платежів (авансів) щодо певних витрат. В тому числі, може бути зменшений авансовий платіж, який обчислено за звітний період і був направлений на сплату обов'язкових страхових внесків. (Статті НК 346.19 і 346.21). Однак при цьому в цих же нормах зазначено, що зменшення суми авансового платежу за такими витратами може становити не більше 50%. Таким чином, просто взяти і зменшити суму авансового платежу за новий звітний період за суму має місце переплати можна. Разом з тим сума зменшення, обов'язково буде враховуватися при зменшенні суми авансових платежів за 6 місяців.

Важливо! Величина витрат на страхові виплати розраховується наростаючим підсумком до закінчення звітного період. Тобто за I квартал, за 6 місяців, за 9 місяців.

Як зрозуміти розмір переплати?

  • У процесі здійснення діяльності, коли нараховуються, а, отже, і платяться податки, можливе виникнення ситуацій, коли по податках виходять переплати. Відповідно до законів, податкова служба повинна сама поінформувати ІП про переплату.
  • Однак практичний досвід показує, що це відбувається не завжди. У зв'язку з цим, якщо своєчасно на був налагоджений чіткий облік даних про платежі - чи відповідає сплачена сума нарахованої, то актуальним є процедура перевірки такої відповідності.
  • Якщо у ІП є сумніви в правильності сплачених авансових платежів, то керуючись п.3 статті 78 НК РФ вони має право ініціювати проведення звірки розрахунків по податках спільно з самої податкової службою. Одночасно звіряються і дані по штрафам та пені. По завершенні такої процедури складається акт.

Увага! Законодавець встановив, що подати заяву про залік / повернення можна протягом 3 років і не пізніше. Якщо цей термін минув, то переплачені кошти повернуті або зараховані не будуть.

  • У тому випадку, коли факт переплати знайшов документальне підтвердження, IP повинен надати в НС заяву з проханням провести залік встановленої суми.
  • Не пізніше, ніж в 10-денний термін, після підписання акту звірки та отримання, заяву від ІП, податковим органом має бути прийнято рішення щодо заліку позначених засобів.
  • Якщо в заяві вказана прохання повернення суми, що дорівнює переплати, то за законом гроші ІП отримає не пізніше, ніж через 30 днів, після подачі заяви. При цьому важливо розуміти, що повернення буде зроблений тільки в тому випадку, якщо за платником податків не числиться заборгованість по податках.

Особливості обліку ІП на ССО

Незважаючи на те, що при роботі «на спрощенку» у підприємця є мінімальні зобов'язання щодо ведення обліку своєї діяльності, все ж існують дуже важливі моменти, про які ІП повинен обов'язково знати. Так, з урахуванням того, що доходи ІП при податковому режимі ССО збільшують ставки податків. І ось тут, дуже важливо точно визначити ті доходи, які є об'єктом оподаткування.

Крім того, не всі грошові надходження підпадають під категорію доходів. Виходячи з цього, ті фінансові надходження і доходи, які не обкладаються податками в Книгу обліку доходів і витрат (КУДІР) ІП вносити не повинен, а, отже, і враховувати їх в процесі розрахунку податку не потрібно. Одним словом, підприємець, навіть вибравши найпростішу систему оподаткування, повинен вміти класифікувати свої витрати і доходи точки зору НК РФ.

Однозначно, витрати ІП на сплату страхових внесків підпадають під категорію засобів, на суму яких може бути зменшена ставка податку. Якщо у нього немає найманих працівників, то він може сміливо відняти суму страхових внесків «за себе» з ставки податку. У тому випадку, якщо ІП привертає найманих працівників, то зменшення податку може скласти не більше 50% від суми страхових внесків, сплачених «за себе» і за працівників. Неважливо оплата внесків до позабюджетних фондів проводиться поквартально або єдиним платежем за рік. За підсумками звітного періоду ставка податку може бути зменшена на розмір страхових виплат за звітний період.

Чи можу я в наступному кварталі не доплатити суму внесків у розмірі рівному переплати за попередній звітний період?
Як зрозуміти розмір переплати?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online