Терміни сплати, розрахунку, позовної давності страхових внесків

  1. Терміни здачі розрахунку
  2. Терміни сплати страхових внесків
  3. Термін давності по СВ
  4. Штрафи за неподання звітності
  5. Відповідальність за несплату СВ

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Призначення ФНС в якості адміністратора страхових внесків (Далі СВ) привнесло чимало змін в сферу державного страхування. У даній статті буде розглянуто, як ці зміни відбилися на терміни сплати СВ і здачі за ним звітності.

Це питання актуальне ще й тому, що з 2017 року були посилені заходи покарання за несплату СВ, за яку страхувальників тепер можуть притягати до кримінальної відповідальності.

Терміни здачі розрахунку

Після переходу СВ під управління податкової служби, основним регулюючим цю сферу документом став НК РФ. Під внески в кодексі відведена глава 34. Для того щоб визначитися з термінами здачі страхової звітності, звернемося до статті 423 НК РФ, що встановлює поняття звітного періоду по СВ.

Для виплат на обов'язкове страхування затверджено розрахунковий період, що дорівнює одному календарному році. Але звітність повинна бути здана не тільки за підсумками року, а й по завершенні кожного із звітних періодів - кварталу, півріччя і 9-ти місяців.

Надати розрахунок в ФНС необхідно протягом 30 днів наступного за звітним періодом місяця (ст. 431 НК РФ). За новими правилами цей термін поширюється на всіх платників СВ , Незалежно від використовуваної ними форми здачі звітності. Поправка, згідно з якою звіт в електронному вигляді міг бути зданий на 5 днів пізніше, з 2017 року скасовано.

Правило переходу останньої звітної дати з вихідних та святкових днів на наступний робочий, що застосовується до всієї податкової звітності, поширюється і на розрахунок по СВ.

У 2017 році платникам СВ потрібно надати розрахунки за 9 місяців і за рік. Зробити це необхідно в такі терміни:

  • до 30.10.2017г .;
  • до 30.01.2018г.

Здавати розрахунок необхідно за новою, розробленою ФНС формі. замість РСВ-1 , Платники тепер здають єдиний розрахунок по СВ, затверджений наказом податкової служби №ММВ711 / 551а від 10.10.2016г.

З усіх виплат на держстрахування в управління ФНП не потрапили тільки внески на травматизм , Вони все ще залишаються під контролем ФСС . Звітність по ним також здається поквартально, по формі 4-ФСС . Самі ж терміни дещо відрізняються. Вони встановлюються законом №125ФЗ від 24.07.1998г., І передбачають:

  • здачу звіту на паперовому носії протягом 20 днів наступного за звітним періодом місяця;
  • продовження терміну здачі на 5 днів для звітності в електронному форматі.

Форма 4-ФСС також піддалася оновленню, з 2017 року в ній міститься інформація виключно про СВ на травматизм та витрати на відповідну допомогу.

Про терміни розрахунку і сплати страхових внесків розповість фахівець в відео нижче:

Терміни сплати страхових внесків

Терміни перерахування СВ прописані в п.3 ст. 431 НК РФ. Перераховувати платежі по СВ, як і раніше, необхідно за підсумками кожного місяця, протягом 15 днів. Такий же термін встановлюється і законом №125ФЗ щодо сплати внесків на травматизм. При цьому в обох випадках використовується стандартне правило перенесення останньої дати з святкових і вихідних днів на робочий.

Окремі терміни передбачені для самозайнятого населення ( ІП , Адвокати, нотаріуси та ін.), Що сплачує СВ за себе у фіксованій формі. Згідно ст. 432 НК РФ, для даної категорії платників встановлено такі правила перерахування СВ:

  • внески при доходах до 300 тис. рублів перераховуються до кінця розрахункового періоду (до 31 грудня);
  • внески при доходах понад 300 тис. рублів сплачуються протягом 3-х місяців наступного року.

Всі виплати, за винятком внесків на травматизм, з 2017 року направляються на адресу ФНС. У зв'язку з цим введено в дію нові КБК , З якими можна ознайомитися на сайті податкових органів .

Термін давності по СВ

Поняття термін давності застосовується як до переплати по СВ, так і до недоїмки Поняття термін давності застосовується як до переплати по СВ, так і до недоїмки. У разі утворення у платника переплати, він має право повернути її протягом 3 років (ст. 78 НК РФ). Даний термін почне свій відлік з дати перерахування зайвої суми. Відносно переплати по СВ передбачено 2 дії:

  • вона може бути безпосередньо повернута платнику;
  • зайво сплачену суму можна врахувати для оплати майбутніх періодів (тільки за тим видом державного страхування, за яким вона утворилася).

Документом, що підтверджує наявність переплати по СВ, є тільки підписаний обома сторонами акт звірки . Довідка про стан розрахунків, видана ФНС, для цих цілей не підходить, особливо якщо справа дійде до суду.

Тепер про термін давності по недоїмку по СВ. Він формується складанням термінів всіх передбачених процедур по стягненню заборгованості (ст. 46 НК РФ). До них відносять:

  1. Виставлення податківцями вимоги про сплаті заборгованості , На виконання якого платнику відводиться 8 днів (якщо інше не передбачено текстом документа).
  2. напрямок рішення про примусове стягнення в банк платника. Дана дія повинна бути вчинена ФНС протягом 2-х місяців з закінчення терміну виставленого боржникові вимоги. Після закінчення цього терміну стягнути заборгованість можна тільки через суд .
  3. Подача заяви в судові органи. На це податкову службу відводиться 6 місяців з дати закінчення терміну дії вимоги на сплату. Але якщо суд визнає причину запізнення ФНС з подачею заяви об'єктивної, цей строк може бути повторно відновлено.

Якщо заборгованість не вдається в примусовому порядку списати з розрахункового рахунку платника, через відсутність на ньому коштів, податкові органи мають право відшкодувати недоїмку за рахунок готівки або майна боржника. Дане рішення приймається тільки вищим керівництвом інспекції (керівником або його заступником) протягом 1 року з моменту закінчення терміну вимоги, і передається для виконання судовим приставам. Після закінчення року до даного способу можна вдатися тільки через суд, на звернення в який ФНС відводиться 2 роки з закінчення терміну дії вимоги.

Не можна плутати термін давності по СВ з терміном давності щодо притягнення до відповідальності за порушення податкового законодавства. Останній визначається ст.113 НК РФ і становить 3 роки з моменту скоєння правопорушення.

Стягненням заборгованості по внесках на травматизм як і раніше займається ФСС. Порядок дії органу в подібних ситуаціях встановлений законом №125ФЗ:

  1. Вимога про сплату заборгованості повинно бути направлено неплатнику протягом 3-х місяців з дня її виявлення, або протягом 10-ти днів, якщо недоїмка виявлено за результатами перевірки. На виконання вимоги страхувальнику відводиться 10 днів.
  2. Рішення про списання коштів з рахунку боржника фонд може направити в банк протягом 2-х місяців з закінчення дії вимоги. В цей же період може бути прийнято рішення про стягнення заборгованості за рахунок майна неплатника.

Стосовно до порушень в сфері державного страхування від нещасних випадків також використовується термін давності, що дорівнює 3-м рокам. За його закінчення порушника вже не вдасться притягнути до відповідальності.

Про термін сплати СВ розповість відео нижче:

Штрафи за неподання звітності

Відповідальність за несвоєчасну здачу страхової звітності регламентована ст. 119 НК РФ. Їй встановлено штраф у розмірі 5% від належної до сплати в бюджет суми СВ. При цьому нарахування штрафних санкцій здійснюється з урахуванням наступних правил:

  • вони не можуть бути нараховані в розмірі, що перевищує 30% від загальної суми обчислених СВ;
  • мінімальна сума штрафу встановлена ​​в розмірі 1000 рублів.

Нарахування штрафних санкцій відбувається за кожен місяць прострочення зі здачею звітності. Навіть якщо внески були сплачені, або нарахування відсутні через призупинення виплат на користь фізосіб, порушнику все одно загрожує штраф в мінімальному розмірі.

  • Штраф за запізнення з наданням коректування розрахунку нараховується тільки в тому випадку, якщо має місце заниження суми нарахувань по СВ. У протилежній ситуації здача коригування залишається на розсуд платника.
  • Передбачено штраф і за надання звітності в неприпустимій формі. Якщо в штаті страхувальника більше 25 чоловік, здавати розрахунок він має право тільки на електронному носії. За порушення даного правила передбачено штраф у розмірі 200 рублів.
  • У відносинах несвоєчасного надання звіту 4-ФСС законом №125ФЗ також передбачений штраф 5% від суми нарахувань. З кожним місяцем прострочення його розмір збільшується ще на 5%.

Відповідальність за несплату СВ

З 2017 роки за несплату СВ передбачена така ж відповідальність, як і за несплату інших податкових платежів З 2017 роки за несплату СВ передбачена така ж відповідальність, як і за несплату інших податкових платежів. Ст. 122 НК РФ встановлює штрафи за прострочення платежу по СВ, або за здійснення його в неповному обсязі:

  • 20% від недоїмки, якщо заниження суми було скоєно помилково, або платник здійснив інші неправомірні дії або не діяв;
  • 40% від недоїмки при доказі факту умисного заниження суми СВ.

Додатково за кожен прострочений день нараховується пені виходячи з 1/300 ставки рефінансування Банку Росії. За несвоєчасну сплату внесків на травматизм передбачені аналогічні штрафні санкції.

Нововведенням 2017 року є можливість залучення неплатника СВ до кримінальної відповідальності. Дані заходи можливі тільки в тому випадку, якщо сума недоїмки дозволяє розцінювати дії страхувальника як злісне порушення податкового законодавства (заборгованість понад 5 млн. Рублів).

Посилення заходів відповідальності за несплату СВ і здачу страхової звітності вимагає від страхувальника граничної уважності до всіх встановлених законодавством термінів. Безвідповідальне ставлення до даного питання потягне за собою серйозні фінансові витрати, а при порушенні податкового законодавства протягом тривалого періоду може привернути увагу слідчих органів.

Неплатників страхових внесків чекають штрафні санкції, про що і розповість дане відео:

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online