Оплата пенсійних внесків для ІП в 2018 році: куди і коли платити, як сформувати квитанцію, реквізити, зразок

  1. Оплата внесків для ІП в 2018
  2. Таблиця: формули розрахунку пенсійних СВ і внесків ОМС для ІП в 2018 році
  3. Відео: фіксовані внески ІП за 2018 рік
  4. Куди потрібно платити внески ОПС і ОМС
  5. Таблиця: нові КБК для оплати СВ в 2018 році
  6. Терміни сплати внесків
  7. Таблиця: терміни оплати для ІП в 2018 році при розбивці сум СВ рівними частками
  8. Відео: про оплату фіксованих сум ІП на початку року
  9. Відповідальність ІП за несплату внесків

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Відомо, що найчастіше індивідуальні підприємці займаються веденням особистого бухгалтерії самостійно. Для правильної сплати податків і страхових внесків підприємцю необхідно своєчасно реагувати на зміни в законодавчій сфері, щоб уникнути можливих проблем з фіскальними органами. На жаль, зміни відбуваються не так вже й рідко, що трохи ускладнює життя людям, які мають свій бізнес.

Оплата внесків для ІП в 2018

З 2017 року стаття 430 Податкового кодексу РФ повністю регулює розрахунок і сплату фіксованих сум страхових внесків (СВ) індивідуальних підприємців. Згідно з цією статтею ІП повинен платити пенсійні та медичні СВ в обов'язковому порядку. Якщо у бізнесмена відсутня дохід, то він може припинити свою діяльність, щоб не платити СВ, так як відсутність грошових надходжень не скасовує обов'язок зі сплати фіксованих сум. Для всіх фізичних осіб, зареєстрованих як ІП, держава передбачила фіксовані суми, обов'язкові до сплати:

  • 26 545 руб. - пенсійні СВ;
  • 5 840 руб. - обов'язкові медичні СВ.

Важливо пам'ятати, що якщо у підприємця сума доходу за рік становить понад 300 тис. Руб., Виникає обов'язок розрахунку і сплати додаткового СВ в ПФР. Для того щоб отримати суму додаткового СВ, потрібно з доходу за рік відняти 300 тис. Руб. і отриману суму помножити на 1%. Загальна сума внеску може бути отримане шляхом підсумовування фіксованого СВ і отриманого 1% від перевищений ліміт.

Загальна сума внеску може бути отримане шляхом підсумовування фіксованого СВ і отриманого 1% від перевищений ліміт

Підприємці, які заробили більше 300 тис. Руб. в рік, зобов'язані заплатити додатковий СВ

Наведемо наочний приклад розрахунку суми внеску до сплати за 2018 рік:

  1. ІП Смирнов отримав дохід від підприємницької діяльності в розмірі 1 млн руб. за рік, а це означає перевищення ліміту: 1 000 000 - 300 000 = 700 000 руб.
  2. Суму перевищення необхідно помножити на 1%: 700 000 х 1% = 7. 000 руб. - сума додаткового СВ.
  3. 7 000 + 26 545 = 33 545 руб. - сукупна сума внесків ОПВ.

В результаті у ІП Смирнова виник обов'язок сплатити внески ОПС на суму 33 545 руб. При цьому сума внеску в ОМС залишається незмінною - 5 840 руб.

Таблиця: формули розрахунку пенсійних СВ і внесків ОМС для ІП в 2018 році

Таким чином, пенсійні СВ можуть варіюватися в залежності від доходу, що отримується ІП, в той час як внески з обов'язкового медичного страхування залишаються фіксованими.

Цікавим є той факт, що ІП може за своїм бажанням сплачувати СВ по тимчасовій непрацездатності та у зв'язку з материнством (Федеральний закон № 255-ФЗ від 29.12.2006). Сума такого СВ на 2018 рік становить 3 302,17 руб.

СВ ІП з непрацездатності та материнству в 2017р. розраховуються за формулою: МРОТ на початок розрахункового року х 2,9 (тариф) х 12.

Таким чином, при настанні страхового випадку, підприємець зможе скористатися своїм правом для отримання допомоги за рахунок ДС ФСС. Таке право у ІП може з'явитися в разі хвороби або вагітності та народження дитини.

Важливо пам'ятати, що СВ «на травматизм», якщо у підприємця немає найманих працівників, не нараховуються і не виплачуються.

Відео: фіксовані внески ІП за 2018 рік

Оплата внесків через Ощадбанк Онлайн

Сучасні технології дозволяють здійснити оплату швидко і своєчасно. Найбільш затребувана і відносно проста система оплати СВ - це сервіс «Сбербанк Онлайн». Будь-ІП може скористатися цією системою для оплати СВ при наявності особистої карти і квитанції з реквізитами. Правильний платіжний документ можна сформувати і роздрукувати на сайті податкового органу:

  1. Робота з даної платіжною системою починається з відвідин онлайн-сервісу офіційного сайту Ощадбанку.

    Онлайн-сервіс дозволяє виконати вхід в ощадбанк онлайн

  2. Після успішного входу в систему потрібно відвідати вкладку, яка відповідає за перекази і платежі, а потім необхідно вибрати ФНС серед інших державних суб'єктів.

    У розділі «Переклади і платежі» знаходиться «Федеральна податкова служба»

  3. Після того як вдасться увійти в розділ, що цікавить, випливе сторінка з найменуванням послуг. В даному випадку найбільший інтерес представляє розділ, який пов'язаний з пошуком та оплатою податків в ФНС.

    Оплата податків в ФНС до Ощадбанку Онлайн

  4. Знаючи індекс документа, можна без праці зробити оплату квитанції. Такий індекс відображений в платіжному документі, сформованому на сайті ФНС. Вказавши індекс, IP повинен позначити карту, з якої будуть списані ДС на користь ФНС. Позитивний момент такої оплати СВ в тому, що в цьому випадку комісія відсутня.

    Індекс документа і дані карти важливі при оплаті за допомогою Сбербанк Онлайн

  5. Після заповнення необхідних полів, платіжна система сформує документ, і на екрані з'явиться форма оплати. Завдання підприємця полягає в тому, щоб уважно звірити суми в «вікні» системи і в квитанції - вони повинні збігатися.
  6. Для того щоб система справила оплату внесків, IP потрібно правильно ввести пароль, який можна буде побачити в СМС, що прийшла на мобільний телефон. Після правильного введення пароля в платіжну систему на документі з'явиться напис, що свідчить про виконання платежу. Отже, грошові кошти з карти будуть перераховані в ФНС.

Куди потрібно платити внески ОПС і ОМС

Поправки в НК РФ свідчать про те, що сплату всіх видів СВ ІП потрібно здійснювати тепер в податковий орган. Отже, IP повинен проводити оплату СВ в податковий орган за місцем реєстрації за новими КБК.

До 2017 року СВ потрібно було платити в три різних фонду: ПФР, ФФОМС і ФСС (212-ФЗ від 24.07.2009). З настанням нового року даний закон більше не діє, а в Податковий кодекс введений розділ «СВ» (глава 34 НК РФ).

Таблиця: нові КБК для оплати СВ в 2018 році

Відповідно до нових поправок в законодавстві, IP зобов'язаний перерахувати до інспекції ФНС не тільки ті суми СВ, які були нараховані в 2017 році, але і суми СВ попередніх періодів, якщо дані внески сплачені не були. Тобто якщо у підприємця є борги по СВ, наприклад, за 2016 рік, то такі суми ІП зобов'язаний буде сплатити також до податкового органу.

Тобто якщо у підприємця є борги по СВ, наприклад, за 2016 рік, то такі суми ІП зобов'язаний буде сплатити також до податкового органу

У платіжному дорученні на сплату страхових внесків КБК проставляється в полі (104)

Терміни сплати внесків

Підприємець має право сплатити фіксовані СВ в будь-який час протягом року до 31 грудня включно. У ІП є можливість проводити оплату частинами протягом року або провести виплату одноразово в кінці року.

Бувають випадки, коли у суб'єкта підприємництва не було доходу протягом двох кварталів, а в третьому кварталі виник дохід. ІП простіше не платити внески в двох попередніх періодах, а заплатити його цілком у третьому кварталі. Якщо ж в силу специфіки виду діяльності основний дохід ІП отримав на початку року, то він може оплатити його одноразово, не чекаючи кінця періоду. Основний плюс сплати фіксованих СВ для ІП - відсутність чітких термінів сплати.

Для ІП, який знаходиться на спрощеній системі оподаткування, краще перераховувати СВ раз в квартал для зменшення авансових платежів з метою податкової оптимізації (податковий режим - «ССО доходи мінус витрати»). Важливо пам'ятати, що суму СВ необхідно сплатити до розрахунку єдиного податку для прийняття цього виду витрат.

Таблиця: терміни оплати для ІП в 2018 році при розбивці сум СВ рівними частками

У підсумку виходить, що фіксовані платежі діляться на 4 рівні частини, тому оплата раз в квартал становитиме наступні суми:

  • 6 636,25 руб. - витрата на ОПВ;
  • 1 460 руб. - витрати на ОМС.

Тим ІП, які застосовують ЕНВД, найкраще розбити оплату СВ поквартально рівними частками, так як сума поставлений дохід за кожен квартал буде залишатися незмінною.

Додатковий СВ в ПФР, який становить 1% від річного доходу, потрібно сплатити до 1 липня наступного року. В даному випадку перевищення ліміту протягом року буде підставою для сплати даного СВ в міру його виникнення з метою обліку такої витрати в єдиний податок. Додатковий СВ кращого за все сплачувати в ті терміни, коли прийнято рішення про оплату фіксованих СВ.

Якщо ІП платить СВ по тимчасовій непрацездатності та у зв'язку з материнством на добровільній основі, то це перерахування також необхідно зробити до 31 грудня.

Якщо ІП припинив свою діяльність, СВ йому слід сплатити протягом наступних 15-ти днів.

Відео: про оплату фіксованих сум ІП на початку року

Формування квитанції на оплату внесків

У зв'язку з тим, що в Податковому кодексі відбулися істотні зміни, оплатити СВ по квитанції минулих років у ІП не вийде, так як одержувач тепер не ПФР, а ФНС. Для того щоб ІП зміг отримати актуальний платіжний документ, йому необхідно:

  1. Зайти на сайт податкової інспекції і скористатися сервісом « заплати податки ».
  2. Далі потрібно клікнути мишкою по напису «Заповнити платіжне доручення». Перед ІП постане завдання вибрати вид платника податків (ІП) і тип розрахункового документа ( «Платіжний документ»), що він зможе виконати без праці. Варто окремо відзначити, що тут можна не тільки здійснити оплату СВ, але і перерахувати ДС на погашення штрафів і пені.
  3. Після заповнення виду розрахункового документа потрібно заповнити вид платежу. Для цього буде потрібно ввести правильні цифри КБК і вибрати потрібну назву платежу із списку. Після вибору найменування платежу виникає необхідність вибору типу платежу, що теж можна зробити без особливих зусиль, знаючи, який СВ збирається оплатити ВП.
  4. Наступний пункт - вказати код податкової інспекції та муніципальне утворення. Якщо ІП введе адресу реєстрації за паспортом, дані графи будуть заповнені автоматично, тому підприємцю теоретично можна і не знати цю інформацію.
  5. Далі слід заповнити реквізити платіжного документа. Статус особи з'являється автоматично (ІП з кодом «09»). Підприємцю потрібно лише зробити вибір підстави платежу зі списку, який відкриється. У цьому випадку мова йде про платежі поточного року (ТП), які ми збираємося оплатити в 2018 році.
  6. Для того щоб правильно вказати податковий період для ІП, потрібно вибрати графу «Річні платежі», а потім вибрати поточний рік.
  7. Після заповнення даних полів залишається вказати потрібну суму. В даному випадку цифра може бути будь-яка в залежності від ситуації.
  8. Після заповнення реквізитів документа на оплату необхідно надрукувати дані ВП. Для виконання цього завдання потрібно вказати своє прізвище та ім'я, так як це обов'язкові поля для заповнення. Вказувати ІП своє по батькові та ІПН в даному випадку необов'язково, а адреса місця проживання буде заповнений автоматично, якщо поставити галочку в графі «Чи співпадає з адресою об'єкта оподаткування».
  9. Після перевірки всіх даних слід натиснути на червону кнопку «Сплатити». Якщо ІП введе свій ІПН правильно, то система дозволить оплатити квитанцію електронним способом. І також підприємець може роздрукувати документ і оплатити його будь-яким іншим способом.

    Платіжний документ для оплати внесків на ОПС ІП

Процес формування документа для оплати СВ буде однаковий як для оплати внеску ОПС, так і внеску ОМС. Різниця буде полягати лише в виборі виду платежу і КБК.

Різниця буде полягати лише в виборі виду платежу і КБК

Платіжний документ для оплати внесків ОМС ІП

Отже, ІП може самостійно сформувати квитанцію для оплати фіскальних платежів, не вдаючись до сторонньої допомоги, тому що ймовірність помилки при заповненні цього документа зведена до нуля. Варто зазначити, що на сайті ФНС передбачена система підказок при використанні даного сервісу, тому їм дуже зручно користуватися.

Відповідальність ІП за несплату внесків

Корисно буде знати, чого очікувати ВП у разі порушення законодавства щодо сплати СВ, адже і в цій сфері відбулися зміни.

Може так статися, що ІП перерахував зменшену суму СВ або не перерахував зовсім. В такому випадку ФНС може застосувати такі види штрафів:

  • 20% від суми страхового внеску, яка не була перерахована в ФНС, але тільки в тому випадку, якщо така обставина сталося ненавмисно;
  • 40% від суми страхового внеску, яка виявилася не оплачена, але тоді, коли ІП зробив ухилення від зобов'язання навмисне.

Такі штрафи загрожують тим підприємцям, у яких невірний розрахунок СВ або їх несплата була виявлена ФНС в ході податкової перевірки. Тому ті ІП, які платять внески, але спізнюються за термінами, не потрапляють під цю систему покарання.

Інформаційні технології продовжують свій розвиток, що істотно полегшує життя всім суб'єктам підприємництва, в тому числі і ВП. Господарю бізнесу тепер досить самостійно зайти на сайт податкової інспекції, щоб сформувати потрібну квитанцію по СВ, а потім оплатити її. Такий стан речей дозволяє заощадити час і сили ІП, так як більше немає необхідності вручну заповнювати квитанції і здійснювати поїздку в банк.

Закінчила МІЕМП за фахом "Економіст", маю десятирічний досвід роботи в бухгалтерській сфері. Оцініть статтю: Поділіться з друзями!

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online