Не хочу платити за капремонт. Так можна?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Чи обов'язково платити за капремонт? Це взагалі законно? А якщо не платити? Розбираємося в проблемі, яку для себе ще не все вирішили.

Звідки взялася ця плата?

Давним-давно, коли все житло було державним (муніципальним або відомчим), жителі користувалися їм за договором соціального найму, як квартиронаймачі . За цим договором поточний ремонт робили самі мешканці, а капітальний - власник нерухомості, тобто держава. Для розселення вводилося нове житло, яке в капремонті не потребувало. Ті ж, хто як і раніше тулився в старому житлі, шансів на кардинальне поліпшення умов без зміни місця проживання не мав. Так що масової проблеми капітального ремонту тоді не існувало.

Ілюстрація: Анастасія Тимофєєва Ілюстрація: Анастасія Тимофєєва

Проблема назріла до 90-м, але вирішувати її стали лише в 2000-і. Спочатку створили «Регіональну програму капітального ремонту загального майна в багатоквартирних будинках» (вона є у відповідній статті Житлового Кодексу ), А з кінця 2012 року обов'язок співфінансувати витрати на капітальний ремонт поклали на власників житла. З цього моменту оплата капремонту стала обов'язковою і регулярної для кожного власника приміщення (житлового або нежитлового - неважливо).

Хіба це справедливо?

Згідно житловому праву - так: власник оплачує базове існування власного майна. Відповідно до думки більшості власників - немає. Велика частина квартир була видана їм за договором соціального найму, а пізніше безкоштовно приватизована старими новими господарями. Але не всі пов'язали придбання дорогої власності із збільшеною відповідальністю. З правом передачі у спадок або продажу - зв'язали, а з новими обов'язками - немає. На хвилі суспільного невдоволення КПРФ і «Справедлива Росія» навіть подали позов до прокуратури проти цих платежів. І прокуратура навіть визнала їх неконституційними . Але міністерство юстиції, міністерство фінансів, міністерство будівництва і комплекс ЖКГ РФ платежі відстояли.

Сказати, що система реалізації плану капремонту продумана і спроможна, не можна (саме з її недосконалістю пов'язані деякі, хоча і досить несуттєві, поправки до Житлового Кодексу від 2017 року ). мало які ТСЖ здатні сформувати окремий фонд капремонту власного будинку, зібрати всі потрібні платежі без прострочень і здійснити задумане в строк і за планом. Тому більшість виявилася в милості у регіональних операторів, а є в їхньому фінансові ресурси далі йдуть невідомо яким шляхом, без гарантії якості або повернення коштів.

Що буде, якщо я відмовлюся платити?

Як тільки плата за капремонт стала обов'язковою , Розгорнулися цілі кампанії «проти», що постачають ланцюжком інструкцій, як відмовитися від такої плати. Але не платити - це погана ідея, прогалини в законодавстві - тільки видимість можливості, а по факту - економія по дрібниці заради проблем в майбутньому. Якщо власники будинку виявили ініціативу і готові самі збирати гроші на капремонт будинку, а ви - відмовляєтеся, рахунок анулюють і передають регіональному оператору . У 13 багатоквартирних будинках Москви спецрахунки капремонту вже таким чином ліквідовані . Так що, якщо хочете самостійно розпоряджатися фінансами і точно знати, на що йдуть відрахування, краще сформуйте індивідуальний рахунок ТСЖ.

Крім того, якщо власник вирішить не платити за капремонт на підставі власних уявлень про справедливість, то швидко обросте боргами (Пені, до речі, тут теж нараховуються). Капітальний ремонт не можна просто відключити за бажанням як індивідуальну функцію. А при перевищенні допустимого рівня - обмеження, суди з стягненнями, візити судових приставів, списання коштів з банківських рахунків.

Але хтось же може не платити?

За капремонт можуть не платити наймачі житла за договором соціального найму, оскільки у власності у них цієї нерухомості немає. Більш того, по ст. 67 ЖК РФ вони мають право вимагати від наймодавця своєчасного проведення цього ремонту (і самі зобов'язані проводити поточний ремонт житлового приміщення). У ст. 154 ЖК РФ зазначено прямо: «Капітальний ремонт загального майна в багатоквартирному будинку проводиться за рахунок власника». Це шах і мат власникам, і фора - наймачам житла із соціального найму. Що робити орендарям приміщення? Посилатися на цю ж статтю Житлового Кодексу та домовлятися з орендодавцем.

Є й сумне виключення з обов'язки власників оплачувати внески за капітальний ремонт. Якщо орган державної влади або місцевого самоврядування раптом вирішить вилучити для своїх державних потреб ділянку , На якому стоїть ваш багатоквартирний будинок, або житлові приміщення в цьому будинку, з наступного місяця після оголошення платити за капремонт не треба. Сподіваємося, що з вами нічого подібного не відбудеться.

Аліса Орлова

Чи обов'язково платити за капремонт?
Це взагалі законно?
А якщо не платити?
Звідки взялася ця плата?
Хіба це справедливо?
Що буде, якщо я відмовлюся платити?
Але хтось же може не платити?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online