Матеріальна допомога: заяви, податки ПДФО, ПФР

  1. Види і податки Матеріальна допомога при народженні (усиновлення або удочеріння) дитини в розмірі...
  2. 2. Наказ про надання працівнику матеріальної допомоги
  3. Наказ про видачу подарунків працівнику
  4. Дозвіл в протоколі зборів засновників

Види і податки
  • Матеріальна допомога при народженні (усиновлення або удочеріння) дитини в розмірі до 50 000 руб. ПДФО не обкладається. Страховими внесками до ПФР, ФОМС та ФСС не обкладається. ФСС від НС та ПЗ також обкладається. Мат.помощь може бути виплачена одному або обом батькам. Податком і внесками не обкладається 50 т.р. на одного або 100 т.р. на двох (листа Мінфіну Росії від 12.07.2017 № 03-04-06 / 44336 і від 16.05.2017 № 03-15-06 / 29546, лист ФНС від 05.10.2017 № ГД-4-11 / 20041 @).
  • У зв'язку із смертю члена (членів) сім'ї працівника. ПДФО не обкладається. Внесками в ПФР, ФОМС та ФСС не обкладається. ФСС від НС не обкладається.
  • У зв'язку зі смертю самого працівника (або колишнього працівника, що вийшов на пенсію) членам сім'ї. Внесками в ПФР, ФОМС та ФСС не обкладається. ФСС від НС не обкладається.
  • Стимулююча матеріальна допомога (без приводів вищеописаних). ПДФО не обкладається до 4000 рублів. Внесками в ПФР, ФОМС і ФСС не обкладається до 4000 руб. ФСС від НС обкладається будь-яка сума.
  • Також існує матеріальна допомога від профспілки. Умови у кожного профспілки свої. Потрібно уточнювати.
  • Інша: Мат.помощь при виході на пенсію, по догляду за дитиною до 3 років та ін. Така допомога обкладається ПДФО, але теоретично не обкладається внесками якщо не носить стимулюючий характер і передбачена колективним договором (постанова ФАС Волго-Вятського округу від 18 липня 2016 у справі № А82-13922 / 2015). Але виплачувати її без виплати страхових внесків все одно ризиковано.

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

ПДФО з матеріальної допомоги перевищує граничні суми (описані вище), перераховують до бюджету не пізніше дня їх перерахування на рахунки працівників в банках або не пізніше дня, наступного за днем ​​їх отримання працівниками з каси (п. 6 ст. 226 НК РФ).

Такі граничні цифри дані на 2018 рік. На 2019 рік змін поки не заплановано.

ФСС не відшкодовує роботодавцю матеріальну допомогу. Рішення про допомогу залишається за керівником. Головним її плюсом є повна відсутність податків для працівника і компанії.

Заяви та накази

1. Заява співробітника про надання йому матеріальної допомоги

Потрібен якщо: працівник просить роботодавця надати матеріальну допомогу.

Керівник компанії або ІП може підтримати працівника в такій ситуації і виплатити йому матеріальну допомогу в разі народження дитини, весілля або смерті родича. Розмір фінансової підтримки можна встановити становищем компанії про надання матеріальної допомоги або визначати суму виплати конкретно для кожного випадку. Нагадуємо, що матеріальна допомога носить одноразовий характер і не пов'язана з виконанням співробітником трудових обов'язків.

Якщо Мат.помощь видається на дитину і не обкладається ПДФО то безпечніше запросити у другого з батьків довідку 2-ПДФО. Адже без ПДФО в сумі може бути не більше 50 т.р на двох батьків (листа Мінфіну Росії від 26 грудня 2012 року № 03-04-06 / 6-367, ФНС Росії від 2 квітня 2013 р № ОД-17- 3/36). Однак страховими внесками не потрібно обкладати суму в 50 т.р. на кожного з батьків (тобто не більше 100 т.р. на двох) (лист Мінфіну Росії від 16 травня 2017 р № 03-15-06 / 29546)

Якщо Мат.помощь обкладається ПДФО, в 6-ПДФО вона показується: в рядку 100 - день здійснення платежу; в рядку 120 - дату, наступну за днем ​​виплати.

Терміни в які працівнику треба пред'явити позов

Матеріальна допомога при народженні (усиновлення або удочеріння) дитини в розмірі до 50 000 руб. ПДФО не обкладається. Щоб скористатися цією пільгою, потрібно подати заяву протягом року після вказаної події. У іншому випадку компанія повинна буде утримати ПДФО за ставкою 13 відсотків. В інших випадках працівник може подати заяву на матеріальну допомогу в будь-який час.

в довільній формі пишеться працівником Заява про надання матеріальної допомоги. До заяви важливо докласти документи, які підтвердять особливі обставини в житті співробітника. Це можуть бути свідоцтво про укладення шлюбу, свідоцтво про народження дитини, свідоцтво про смерть родича.

зразок: Заява співробітника про надання йому матеріальної допомоги Завантажити безкоштовно 28 кб. WORD.

У бухгалтерському обліку матдопомогу відбивається на рахунку 91-2 «Інші витрати». Якщо вона прописана в трудовому договорі то є частиною оплати праці.

2. Наказ про надання працівнику матеріальної допомоги

Потрібен якщо: директор компанії дає згоду на видачу матеріальної допомоги співробітнику.

Надати своїм співробітникам матеріальну допомогу роботодавець має право в будь-якому розмірі. Виплати в межах 4000 руб. не обкладаються податком на доходи фізичних осіб (п. 28 ст. 217 Податкового кодексу РФ).

В які терміни треба подати документ

ІП (або Керівнику) досить видати наказ про виплату фінансової підтримки, якщо в компанії є Положення про надання матеріальної допомоги або її розміри прописані в колективному (трудовому) договорі. Якщо спочатку розміри допомоги не були встановлені в договорі, то це можна зробити додатковою угодою.

Необхідно спочатку оформити Протокол зборів засновників якщо матеріальна допомога не передбачена трудовим або колективним договором. Оскільки матеріальну допомогу в цьому випадку виплачують із прибутку минулих років або поточного року. Рішення про використання чистого прибутку в будь-якому випадку приймають засновники компанії. І тільки після цього можна видавати наказ про надання матеріальної допомоги.

Наказ складається довільно, тому що затвердженої форми немає. Обов'язковими реквізитами цього наказу є: розмір допомоги, термін її видачі і джерело виплат.

зразок: Наказ про надання співробітнику матеріальної допомоги Завантажити безкоштовно 29 кб. WORD.

WORD

Наказ про видачу подарунків працівнику

Потрібен якщо: компанія вручає співробітникам подарунки.

ІП або керівник компанії може вручати співробітникам подарунки до свят, з приводу народження дитини, одруження або, скажімо, виходу на пенсію. На Новий рік прийнято дарувати подарунки дітям співробітників.

Поки загальна вартість подарунків, виданих людині протягом року, не перевищила 4000 руб. - ПДФО не треба утримувати (п. 28 ст. 217 Податкового кодексу РФ).

Страхові внески також не потрібно нараховувати на вартість подарунку, навіть виданого грошима, за умови, що компанія уклала з працівником письмовий договір дарування. А сам подарунок не передбачено трудовим або колективним договором.

Терміни в які працівнику треба уявити наказ

Докемент друкують досі закупівлі подарунків, так як саме він підтверджує згоду керівництва заохотити співробітників організації.

Наказ складається довільно, тому що затвердженої форми немає. У ньому вказують мету покупки і список співробітників, яким подарунки будуть вручатися за відомістю.

зразок: Наказ про видачу подарунків співробітникам Завантажити безкоштовно 28 кб. WORD.

Дозвіл в протоколі зборів засновників

Потрібно якщо директор видає Мат.помощь сам собі. Інакше засновники можуть стягнути гроші через суд. Такий дозвіл потрібно навіть якщо директор є засновником.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online