Експерти розповіли, як не платити за капремонт

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Глава регіонального фонду капремонту вбив віру свердловчан в цю структуру Фото: Ігор Меркулов © URA.Ru

Свердловчане заборгували регіональному фонду капремонту майже півтора мільярда рублів. На тлі скандалів навколо колишнього охоронця «кубушки» Олександра Караваєва уральці втратили віру в прозорість роботи фонду і відмовляються платити. Журналісти «URA.Ru» перевірили, чи можна позбавити себе від платежів, чи всі ми знаємо про збори і чи варто мітингувати, щоб їх скасували.

Як уникнути плати за капремонт?

Навколо платежів за капремонт не вщухають суперечки. Багато хто впевнений, що якщо внески не прописані в Податковому кодексі Росії, то збір - незаконний (в відповідність до п. 6 ст. 12 не можна встановлювати податки і збори, не передбачені в документі - прим. Ред.). Однак керівник регіонального Фонду сприяння ЖКГ, політтехнолог Василь Андріянов каже, що обов'язок сплачувати прописана в Житловому кодексі РФ:

«Там 155-я стаття прямо говорить, що будуть нараховуватися штрафи за несплату. Так що будь-який суд закінчиться на користь фонду ».

Хоча у окремих категорій громадян згідно із законом є можливість звільнитися від сплати внесків. Громадяни, що заслужили особливі преференції, або не здатні самостійно оплачувати виплати в силу об'єктивних причин, можуть розраховувати на пільги.

Спочатку боржники отримають від фонду капремонту попереджувальний лист, а потім прийде повістка в суд

Фото: В'ячеслав Єгоров © URA.Ru

У їх числі ветерани Великої Вітчизняної війни, ветерани праці, Почесні громадяни Свердловської області та інші. З повним списком можна ознайомитися на сайті свердловського фонду капремонту.

Держава готова відшкодувати їм лише частину платежу. Субсидія - не більше 50 відсотків від внеску. Якщо у пільговика накопичиться борг, він може бути позбавлений фінансової підтримки. На три роки забути про збір можуть і жителі новобудов в Свердловській області. Правда, як уточнив свердловський міністр ЖКГ Микола Смирнов, захід стосується тільки власників квартир в будівлях 2016 року. Чи не повинні робити внески і жителі старих будинків, які визнані аварійними і підлягають знесенню.

Ще один спосіб зовсім не платити - покласти відповідальність на комерційні організації.

Якщо в житловому будинку багатий орендар (магазин, аптека, салон краси), витрати на капремонт можна «повісити» на нього

Фото: Ігор Меркулов © URA.Ru

«Цей спосіб передбачений 169-ю статтею Житлового кодексу. Фонд капітального ремонту може формуватися не тільки з внесків кожного з жителів, але і з інших джерел.

Зокрема, з доходів зі зданих в оренду об'єктів загального майна, - заявив юрист, який спеціалізується на питаннях ЖКГ. - Провайдери або рекламщики платять за своє перебування в будинку. Жителі можуть на загальних зборах вирішити направити ці гроші до фонду ».

Що буде, якщо я перестану платити за капітальний ремонт?

На першому етапі фонд капремонту висилає боржникам повідомлення про наявність заборгованості - це так звана претензійна робота. У разі, якщо немає ніяких змін, борг стягується в судовому порядку: сума заборгованості, пені за прострочений платіж (1/300 ставки рефінансування від несплаченої суми з першого дня прострочення платежу - прим. Ред.) Та судові витрати.

«Ми принципово до першого липня не подаємо заяви, тобто даємо людям час на перехід, щоб жителі звикли до платежів.

Зараз вже почали застосовувати Передсудова заходи: направляємо повідомлення про заборгованість, намагаємося зробити так, щоб мешканці самі заплатили. Судова практика, яка склалася в регіонах, показує, що такі рішення приймаються дуже швидко і Феміда однозначно стає на бік позивача », - зазначив свердловський міністр ЖКГ Микола Смирнов.

Багато будинків потребують капремонту. Це видно навіть непрофесіоналам

Фото: Ігор Меркулов © URA.Ru

За словами експертів, у злісних неплатників завжди є шанс залишитися безкарним.

У Свердловській області величезна кількість боржників, і у регіонального оператора просто не вистачить юристів розібратися з усіма. До кого-то черга може дійти швидко, а до кого-то - взагалі ніколи.

До того ж у судових приставів немає серйозних важелів тиску на злісного неплатника: ніхто не заборонить виїзд за кордон.

«Однак зараз готуються зміни до федерального законодавства, за якими тримісячна заборгованість по комунальним послугам буде підставою для обмежень. А капітальний ремонт якраз входить до переліку комунальних послуг », - додав Смирнов.

Якщо я об'єднатися з сусідами, друзями і ми будемо мітингувати, як далекобійники, цей платіж можуть скасувати?

Російські далекобійники можуть послужити прикладом для свердловчан, які виступають проти зборів за капремонт. Після введення системи «Платон» перевізники вийшли на мітинги і змогли домогтися послаблень по платежах і штрафах, а у владних колах задалися питанням, чи так необхідний збір за користування федеральними трасами. Однак свердловські політологи вважають, що тема капремонту вже напружена до межі, особливо після відставки Караваєва, і мітингами справі не допомогти.

Скасувати плату за капремонт не можна, а піаритися за рахунок цієї теми легко

Фото: Ігор Меркулов © URA.Ru

«Тема є гострою, і на рівні президента країни їй приділяють велику увагу. Тим більше скоро починається передвиборна кампанія до Держдуми, більшість партій буде активно піаритися за рахунок проблеми. Але зайвий підігрів ні до чого не приведе.

Своїми акціями протесту люди тільки дадуть можливість політикам розкрутитися за рахунок проблеми. Питання з капремонтом вимагає не мітингової активності, а вдумливої ​​роботи фахівців і представників громадськості. Треба підключати експертів, які зроблять правильні кроки і зроблять внески менш витратними », - вважає керівник уральського відділення Фонду розвитку громадянського суспільства Анатолій Гагарін.

Люди не вірять в чесність фонду капремонту, які гарантії може дати держава?

Експерти відзначають: фігура Олександра Караваєва негативно вплинула на імідж фонду капремонту. Занадто багато скандалів було пов'язано з його особистістю, до того ж результати роботи організації за 2015 рік не радують. Політтехнолог Андрій Русаков вважає, що репутацію фонду можуть врятувати тільки самі чиновники.

Необхідно виходити до людей, пояснювати їм, чому даний платіж необхідний державі.

«Але вони нічого не говорять. У нас гігантський загін муніципальних депутатів і чиновників. Вони залишили федеральну владу наодинці зі своєю проблемою. Вони бояться обговорювати складне питання з населенням, адже це важко і може відштовхнути виборців », - зазначив Русаков.

Колишній глава свердловського фонду капремонту «відучив» свердловчан платити

Фото: Володимир Жабрик © URA.Ru

Хоча Микола Смирнов заявив, що робота фонду досить прозора і не повинна викликати сумнівів у свердловчан: «Будь-яка людина може подивитися на сайті фонду, як витрачаються кошти. Що стосується виборів нового голови фонду, будь-який бажаючий зможе в них взяти участь і зрозуміти для себе, що все чесно ».

Журналістам «URA.Ru» цікаво, чи правий Смирнов в тому, що сайт фонду знімає всі хвилюючі питання. за цим посиланням ви можете перейти на портал. Ваші думки просимо залишати в коментарях.


Як уникнути плати за капремонт?
Що буде, якщо я перестану платити за капітальний ремонт?
Якщо я об'єднатися з сусідами, друзями і ми будемо мітингувати, як далекобійники, цей платіж можуть скасувати?
Люди не вірять в чесність фонду капремонту, які гарантії може дати держава?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online