Москвичі зможуть отримувати довідки від наркологів і психіатрів онлайн

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Фото: m24.ru/Александр Авілов

Довідки з психоневрологічного з наркологічного диспансерів можна буде отримати онлайн. Про це m24.ru розповів глава департаменту інформаційних технологій Артем Єрмолаєв. Сервіс буде надавати документ про те, чи варто громадянин на обліку в профільному диспансері. Це необхідно для отримання водійських прав, дозволу на носіння зброї і в ряді інших випадків.

За словами Єрмолаєва, в першій половині 2016 року почнеться моделювання роботи системи і оцінка її затребуваності громадянами. Чиновник підкреслив, довідки з цих диспансерів можуть бути потрібні в різних ситуаціях, і в кожному конкретному випадку є своя специфіка, яку необхідно враховувати. Він додав, що зараз на базі однієї з поліклінік йде пілотний проект з надання онлайн-довідок для водійських прав. Експеримент триватиме до кінця року.

"Мова йде про автоматизацію реєстрів всіх психоневрологічних і наркологічних диспансерів. Це вимагає особливого підходу, оскільки тут зовсім інший рівень персональних даних, порушується питання медичної таємниці. Це процес досить довгий", - підкреслив Єрмолаєв.

Він пояснив, що крім питань безпеки даних, виникає ряд складнощів етичного характеру. Методологія організації сервісу опрацьовується спільно з співробітниками департаменту охорони здоров'я. "У 2016 році ми проведемо процедуру моделювання роботи цього сервісу. Потім оцінимо, наскільки це витратний процес, наскільки він ефективний. І якщо показники нас задовольнять, почнемо реалізовувати", - зазначив Єрмолаєв.

Довідки з психоневрологічного та наркологічного диспансерів необхідно надати для отримання водійського посвідчення, дозволи на носіння зброї, допуску до держтаємниці, при працевлаштуванні в деякі організації, а також в ряді інших випадків. При цьому, найчастіше людині не потрібно проходити обстеження: досить просто підтвердити, що він не перебуває на обліку в цих організаціях.

Сьогодні за допомогою Єдиної медичної інформаційно-аналітичної системи (ЕМІАС) можна записатися на прийом до потрібного лікаря, оцінити якість його роботи. Крім того, можна дізнатися про доступність медичної допомоги в поліклініках при зверненні до лікарів первинної ланки: терапевтам, хірургам, офтальмологів, отоларингологів і урологів. Незабаром можуть додатися додаткові сервіси: нагадування про диспансеризацію або щеплення на смартфонах , Перенесення або скасування прийому за допомогою СМС . А в ряді лікарень і поліклінік з'являться 1800 інформаційних кіосків ЕМІАС . З їх допомогою можна буде записатися на отримання довідки для ГИБДД, подати заявку на поліс ОМС, ознайомитися з виписаними рецептами, записатися до лікаря, перенести прийом.


Медіаексперт Антон Коробков-Землянський зазначає, що для функціонування сервісу онлайн-видачі довідок необхідно створити єдину базу даних для всіх профільних диспансерів. "За запитом користувача система звіряє його дані з тими, які є в загальному реєстрі. І якщо знаходить, то видає інформацію про те, що людина перебуває на обліку в такому-то диспансері. А якщо пошук результатів не дав, значить, людина на обліку не перебуває ", - пояснив він.

При цьому система може формувати "чорний" і "білий" списки, що підвищить ефективність роботи, додав експерт. "Якщо людина проходить обстеження, в рамках якого лікарі виявляють те чи інше захворювання і ставлять його на облік, система автоматично зараховує дані цієї людини в своєрідний" чорний список ". Таким чином, для отримання довідки, сервісу потрібно буде обробляти не всю базу даних, а тільки цей розділ ", - вважає експерт.

Посилання по темі

Психіатр-нарколог, член-кореспондент Академії медико-технічних наук РФ Василь Анч зазначає, що з медичної точки зору проблем в реалізації онлайн-сервісу виникнути не повинно. "Тут немає будь-якої градації: людина або перебуває на обліку, або ні. Якщо його поставили на облік в наркологічному диспансері, значить, він зловживає алкоголем чи наркотиками. Такій людині не можна водити машину або носити зброю. У випадку з психоневрологічними установами ситуація та ж: людей з безсонням або депресією на облік не ставлять. Їм просто призначають курс лікування, обмеження тут не потрібні ", - підкреслив співрозмовник m24.ru.

Сьогодні громадянам доступні в електронному вигляді 285 державних послуг. Наприклад, через портал держпослуг тепер можна не тільки сплатити штрафи ГИБДД, але і оскаржити їх. А користувачі столичного ПГУ можуть дізнатися меню обідів в школах і дитячих садах і встановити ліміт витрат на харчування. Крім цього, батьки зможуть доглядати за своєю дитиною в дитячому саду за допомогою камер, які планується встановлювати в групах. Крім того, депутати Держдуми можуть розглянути питання про те, щоб громадяни могли голосувати на виборах всіх рівнів влади через особистий кабінет порталу держпослуг. А Мінкомзв'язку опрацьовує проект надання доступу до держпослуг через сервіси мобільного банку . Ряд комерційних організацій підтвердили участь в пілотному проекті.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online