Лічильники води - терміни і процедура перевірки, які документи і куди відносити після перевірки

  1. Навіщо потрібна перевірка
  2. Коли потрібно проводити повірку лічильника
  3. Тип води
  4. Місце і дата виробництва
  5. Позапланова перевірка або заміна
  6. хто перевіряє
  7. Як перевіряють лічильник води
  8. Півроку в лабораторії
  9. Півроку на дому
  10. Що робити якщо закінчився термін
  11. вартість перевірки
  12. Куди відносити документи після повірки лічильників

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

В даний час практично кожна квартира обладнана такими приладами індивідуального обліку споживання ресурсів як лічильниками з обліку води, що дозволяють економити цей важливий для людини ресурс. Власник приміщення зобов'язаний стежити за коректною роботою приладів. Для цієї мети з певною періодичністю треба проводити перевірку водяних лічильників.

Навіщо потрібна перевірка

Навіщо потрібна перевірка

Законодавством встановлено, що проводити планову перевірку обладнання зобов'язаний власник приміщення. Головний нормативний документ, який регламентує процедуру - №102-ФЗ «Про забезпечення єдності засобів вимірювань», в якому роз'яснюється, навіщо потрібна повірка лічильників. Прилад обліку води - точне і чутливе пристрій, регулярно контактує з водою. Він піддається зносу і після певного періоду експлуатації може показувати некоректні дані, прийти в непридатність. Так, внаслідок більш агресивного впливу перевірка лічильників гарячої води проводиться частіше.

Дана процедура спрямована на визначення відповідності пристрою метрологічним вимогам шляхом діагностики його роботи за допомогою спеціального апарату.

У законодавстві чітко прописані терміни і порядок проведення процедури. Найчастіше комунальні служби завчасно сповіщають власників про необхідність перевірити лічильники води.

Коли потрібно проводити повірку лічильника

Необхідність повірки лічильників води обумовлюється високою зношеністю цих сантехнічних приладів. Несправний агрегат дає недостовірні дані, які ведуть до переплати або недоплати за ресурс. Як сказано раніше, терміни перевірки лічильників води встановлені державою. Періодичність перевірки залежить від ряду факторів.

Тип води

Відповідно до закону, повірка водомірів холодної води проводиться кожні 6 років. Устаткування обліку гарячої води перевіряють кожні 4 роки, так як в силу високих температур і впливу великої кількості хімічних елементів знос відбувається швидше.

Місце і дата виробництва

Кожен ІПУ (індивідуальний прилад обліку) має свою технічну документацію, в якій вказані терміни його експлуатації та контролю роботи. Вітчизняні виробники встановлюють терміни перевірки лічильників на воду, орієнтуючись на діючі закони. У них вбудована звичайна механічна конструкція, виготовляються вони по ГОСТу. Однак в деяких квартирах встановлені імпортні ІПУ, термін діагностики яких іноді перевищує 10 років з моменту виробництва. Їх виготовляють з високоякісних матеріалів, вони надійніше і точніше через встановленого електронного чіпа.

Важливим моментом є те, що термін повірки відраховується не з моменту установки, а з дати виготовлення приладу. Це питання регулюється постанову уряду №354. Наприклад, якщо водолічильник холодної води пролежав на складі 2 роки, то діагностику роблять не через 6 років з моменту установки, а через 4. Тому дізнатися яка дата наступної повірки можна, подивившись технічний паспорт агрегату.

Позапланова перевірка або заміна

Іноді виникають ситуації, коли необхідно у позаплановому порядку перевірити в квартирі водомір, або ж замінити його на новий. Причини цього можуть бути наступні:

  • Помічені порушення в роботі обладнання або заводський брак. Несправний агрегат легко виявити, помітивши різку зміну його показань, порівнявши з даними за попередній період. Їх різке коливання вказує на поломку.
  • Порушена цілісність пломб. Це вказує на те, що водосчетчікподвергался впливу ззовні, отже, є непридатним. Для подальшого використання необхідно його перевірити і поставити нові пломби.
  • Особисте бажання користувача.
  • Втрата паспорта на прилад під час перевірки контролером водоканалу.

Кожен власник повинен бути зацікавлений у своєчасній перевірці своїх ІПУ, так як від цього залежить розмір комунальних платежів за водопостачання. Подбати про проведення процедури слід завчасно - за один-два місяці.

хто перевіряє

Проведенням повірки лічильників можуть займатися тільки акредитовані в сфері забезпечення єдності вимірювань компанії. Вони можуть бути як державними, так і приватними. Перевагою приватних організації для перевірки водяних лічильників є можливість проведення процедури на дому. Власник самостійно вибирає фірми і спосіб діагностики. Але перш ніж зробити повірку лічильників води запросите свідоцтво про акредитацію, виданої Федеральною службою по акредитації. Без нього перевірка буде недійсна.

Як перевіряють лічильник води

Правила повірки лічильників води передбачають два способи проведення процедури: шляхом зняття приладу обліку та без нього.

Півроку в лабораторії

Процес повірки приладу обліку складається з декількох етапів:

  1. Коли підійде час проведення повірки лічильників, власнику необхідно подати дві заявки в компанію по забезпеченню водопостачання. Одна подається на демонтаж приладу, інша на зняття показань співробітником компанії.
  2. Після отримання заявки, до вас додому приходить майстер, знімає показання водосчетчікаі виробляє демонтаж.
  3. Зняте пристрій власник відвіз в центр стандартизації, залишає заявку на його огляд. Приймаюча фірма складає акт вилучення лічильника з зазначенням марки і серійних номерів. Замовник повинен надати паспорт громадянина РФ і паспорт на ІПУ.
  4. Через деякий час (від 30 хвилин до декількох днів) прилад можна забирати. Разом з ним споживачеві передають акт виконаних робіт, договір на надання послуг і свідоцтво про перевірку.
  5. Потім знову подається заявка на монтаж пристрою назад.
  6. Після цього співробітник ресурсопостачальними організації прийде і встановить перевірений водомір, зніме з нього свідчення і опломбує. Після монтажу приладу, майстер видає акт про придатність агрегату до подальшої роботи.

Під час діагностики водолічильників, плата за воду буде нараховувати виходячи з середньої суми за останні 3-6 місяців.

Півроку на дому

Процедура перевірки водолічильників на дому з'явилася недавно. Вона можлива завдяки застосуванню спеціального каліброваного приладу для перевірки. Експертиза ґрунтується на зважуванні води, що проходить через обладнання, і проводиться за наступною схемою:

  1. Майстер фірми приєднує вхідний шланг від вимірювальної установки до змішувача з різьбленням. Зазвичай, використовують душовою шланг зі знятою лійкою.
  2. Показання ваг приладу обнуляют, і на них ставиться тара для збору води, в яку опускають шланг.
  3. Перед проведенням процедури обов'язково перевіряється робота ІПУ- лічильник не повинен крутитися. Дані з них фіксують для подальшого порівняння.
  4. Після цього відкривають кран з приєднаним до нього шлангом, набирають 3 літри води, а потім його закривають. Такий експеримент робиться кілька разів.
  5. Отримані дані каліброваного обладнання порівнюють з показаннями водосчетчікаі визначають похибка, яку видає прилад.
  6. Якщо похибка входить в допустиму норму (менше 5%), водолічильник вважається придатним. Майстер виписує відповідні документи про перевірку і передає акт надання послуг з усіма підписами та печатками. Якщо похибка вище допустимої межі, агрегат слід замінити.

Діагностика на дому більш зручна для споживача, але при несправності водолічильника його все одно буде демонтовано.

Що робити якщо закінчився термін

Якщо не зробити перевірку, то прилад обліку за замовчуванням стає непридатним. Плата за водозабезпечення буде нараховуватися за середнім показником за попередні три або шість місяців (в залежності від регіону), а далі по нормативам з урахуванням числа прописаних мешканців.

УВАГА! Деякі обслуговуючі компанії нараховують штрафи, якщо перевірка лічильника води прострочена. Але такі санкції незаконні. При накладенні такого штрафу слід звернутися зі скаргою в керуючу компанію .

Після закінчення терміну служби лічильника його змінюють на новий прилад, який необхідно опломбувати.

вартість перевірки

Діагностика приладів обліку не проводиться безкоштовно, кожен власник повинен проводити перевірку за рахунок власних коштів. Вартість перевірки лічильників води, залежить від способу її проведення, але ціна виявляється приблизно однаковою. Середня вартість послуги варіюється від 350 р. до 1200 р. Сума за перевірку може вирости в разі необхідності заміни обладнання. Тоді необхідно заплатити за новий прилад і його установку.

Куди відносити документи після повірки лічильників

Спочатку визначимо, які документи повинні бути в наявності:

  1. Акт здачі та приймання індивідуального приладу обліку води. У ньому міститиметься інформація про заводських номерах, дату встановлення, даних про власника, даних компанії, що виробляє установку обладнання. Акт підписується обома сторонами.
  2. Паспорт пристрою з інформацією про дату його виготовлення і введення в експлуатацію.
  3. Свідоцтво про повірку приладу із зазначенням дати наступної перевірки.

Документи по установці, заміні або перевірці лічильників води здаються в свою керуючу компанію або ТСЖ для реєстрації водолічильника. Потім документи подаються в єдиний інформаційно-розрахунковий центр (ЄЇРЦ). Разом з актом про повірку лічильника здаються технічний паспорт і акт введення в експлуатацію.

У законодавстві чітко і ясно роз'яснено, для чого проводиться регулярна діагностика індивідуальних приладів обліку води. Періодичність процедури залежить від типу води, на яку встановлено водолічильник, а також від виробника. Законну діагностику водомірів як в лабораторних умовах, так і на дому, можуть проводити тільки офіційно акредитовані організації. Власник зобов'язаний сам стежити за тим, коли необхідно перевіряти лічильники. У разі прострочення, лічильник буде вважатися непридатним до роботи, а плата за водопостачання буде нараховуватися за затвердженими тарифами , А не за фактом. Іноді комунальні служби самі нагадують про майбутню перевірці, але дізнатися терміни можна самостійно - вивчивши дані паспорта агрегату. Свідоцтво про проведену перевірку надається в КК і ЄЇРЦ.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online