Як вести сімейний бюджет?

  1. Які є варіанти?
  2. планування бюджету
  3. Плюси і мінуси
  4. Щоб не допускати помилок

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

У той момент, коли вас в родині стає двоє, змінюється не тільки соціальний статус, але і деякі звички і зобов'язання. У тому числі фінансові. Сімейний бюджет відрізняється від особистого так само, як машина від велосипеда. Ми розповімо про декілька важливих нюансах, на які варто звертати увагу при підготовці спільного бюджету, щоб відома човен щасливо обминула злощасні скелі фінансового побуту.

Які є варіанти?

Які є варіанти

Для початку розглянемо три основні моделі побудови сімейного бюджету: незалежну, солідарну і спільну.

У незалежній моделі кожен член сім'ї самостійно розпоряджається своїм доходом, а в разі необхідності оплатити якісь колективні витрати - двоє просто «скидаються». Таку модель нерідко можна спостерігати у пар, які тільки недавно живуть разом. Їм здається, що так простіше, адже не потрібно міняти свої звички на догоду партнеру, зберігається відчуття незалежності.

Однак з часом, після кількох великих спільних покупок (або навіть після кількох походів за продуктами) багато хто вирішує перейти до наступної моделі - солідарної.

У цьому випадку кожен вкладає в загальний бюджет певну обумовлену частку заробітку, і з цього бюджету оплачується все, що стосується загальних покупок і спільного проведення часу. Чим більша частка заробітку йде в «загальний казан», тим більше потреб кожного з членів сім'ї покривається з цих грошей.

І, нарешті, остання модель ведення бюджету на двох - спільна. Суть її в тому, що всі доходи збираються разом, а потім сім'я вирішує, скільки і куди витратити. Однак у такій моделі є свої підводні камені. По-перше, важливо розуміти, що володарем грошей стає хтось із членів сім'ї, а саме вся сім'я. По-друге, спільна модель не означає, що у кожного з двох не може бути грошей на особисті потреби. Зовсім навпаки - у членів сім'ї може залишатися певна сума на свої «маленькі слабкості», що дозволить зберегти відчуття фінансової незалежності і мирний настрій в сім'ї.

Як правило модель спільного фінансового поведінки сім'я вибирає на початку шляху і потім лише вносить деякі корективи. Хоча нерідко трапляється, коли модель повністю змінюється - наприклад, після народження дитини. До цієї події сім'я спокійно може жити з незалежної моделлю, а після - найчастіше звертається до спільної.

планування бюджету

планування бюджету

Ми вже писали про користь планування особистого бюджету, ті ж правила поширюються і на сімейний, правда, з декількома застереженнями. Вести сімейний бюджет складніше - коли в справу залучені кілька людей, зростає ризик «забутих» покупок і втрачених чеків. В цьому випадку вести таблицю повинен більш відповідальний і в'їдливий з двох.

Деякі додатки мають функцію «Сімейний бюджет» і можуть встановлюватися на два смартфона, прив'язуючись відразу до двох облікових записів. У такій ситуації кожен веде свій облік сам, а додаток збирає дані воєдино.

Щоб спростити доступ до загальних грошей, можна завести один картрахунок на двох. Для цього потрібно замовити карту , А до неї - додаткову. Загальні гроші кладуться на цей карт-рахунок і витрачати їх можуть обидва члени сім'ї незалежно один від одного. При це у кожного залишається ще і тільки його зарплатна картка.

Плюси і мінуси

Як і будь-яке рішення в життя, рішення про ведення спільного бюджету несе свої переваги, але і має деякі мінуси.

Поговоримо спочатку про переваги.

Ви зможете дізнатися один одного краще. Людину характеризує дуже багато - то, як він поводиться з вами, з іншими людьми, в подорож, під час ремонту, то, як він спить, їсть, який п'є каву і, звичайно ж, як витрачає гроші. Хтось любить погуляти на широку ногу, а хтось навіть близько не підійде до магазину без списку покупок. Відносини з грошима можуть відкрити багато цікавого про вашого обранця і краще дізнатися про цей раніше.

Загальні справи та мети. Спільний бюджет - це обопільна робота. Вечорами ви будете обговорювати витрати за день, планувати витрати на наступний тиждень, спілкуватися, будувати плани і ... ставати ближче. А одного разу вирішите разом зібрати гроші на свою першу серйозну загальну покупку і це згуртує вас ще більше.

Більш обдумані витрати. Не дарма кажуть, що одна голова - добре, а дві - все ж краще. Це правило працює і в нашому випадку. Коли за фінанси відповідають двоє, рішення стають більш виваженими. Причому, в обидві сторони! Це означає, що марнотрат двічі подумає і порадиться, перш ніж зробити покупку, а економ вирішиться нарешті на подорож, на яке завжди шкодував грошей.

Тепер про мінуси.

Фінансова незалежність. Як би близькі ви не були, часом хочеться дозволити собі маленьку радість (хот-дог в худне сім'ї, наприклад) і не питати на це дозволу, в кінці кінців кожен з нас хоче час від часу особистого простору. Але це питання вирішується правильним вибором моделі спільного ведення бюджету. У будь-якому випадку має сенс кожному з подружжя залишати якусь суму собі на «кишенькові витрати».

Питання з подарунками. Пункт безпосередньо пов'язаний з попереднім. Можна завести загальний резервний подарунковий фонд для сімейних свят, і індивідуальні фонди - для свят особистих. У будь-якому випадку ризик того, що сюрприз буде розкритий, стає тим менше, чим ретельніше підготовка.

Різні фінансові темпераменти. Якщо тільки один з вас вважає шопінг кращим розвагою, або якщо тільки для одного важливо стан загальної скарбнички - потрібно поговорити по душам і знайти підходящі для обох варіанти.

Щоб не допускати помилок

Щоб не допускати помилок

Спочатку ви можете здивуватися тому, як перерозподіляться грошові потоки при переході з особистого бюджету на сімейний (особливо при солідарній або спільної моделі), як впадуть витрати на одні статті витрат і виростуть на інші. Ці зміни можуть спричинити за собою і деякі помилки.

  1. Відсутність спостерігача. При будь-якої моделі хтось повинен вести облік загальних витрат і покупок. Але рішення про спільні витрати повинні прийматися разом, інакше один з партнерів відчує себе ущемленим, а це аж ніяк не сприятиме здоровому клімату в родині.
  2. Обговорювати щоденні витрати. Тут мова про те, що потрібно промовляти плановані покупки і витрати, щоб кожен з членів сім'ї розумів, за що несе відповідальність іншої. Наприклад: «Я завтра оплачу комуналку» - «Ок, а я зайду в магазин за продуктами. Що купити?"
  3. Чи не сваритися через великих покупок. Якщо ваша половинка купила щось дороге, не порадившись, можна почати турбуватися, але лаятися вже безглуздо - грошей не повернеш. Краще домовитися заздалегідь, що в разі майбутньої серйозної витрати, про це потрібно попередити. Сьогодні дружина купує нове плаття для важливого заходу, а завтра чоловікові знадобилася нова вудка ... Визначте суму, вище якої витрати обов'язково повинні підтверджуватися спільним рішенням і це позбавить від багатьох сварок.

Який би спосіб ведення спільного бюджету ви не вибрали, перш за все важливо пам'ятати, що в родині однаково цінні інтереси обох партнерів. Поважайте один одного і тоді ніякі фінансові питання не зможуть порушити сімейну ідилію.

Читайте нас в Telegram і першими дізнавайтеся про нові статтях!

Які є варіанти?
Які є варіанти?
Що купити?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online