Як скласти бюджет руху грошових коштів інвестиційного проекту

  1. Як визначити складові бюджету руху грошових коштів інвестиційного проекту
  2. Як вибрати горизонт планування бюджету руху грошових коштів інвестиційного проекту
  3. За якою методикою планувати грошові потоки по інвестиційному проекту

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Щоб спланувати грошові потоки інвестиційного проекту, необхідно скласти його бюджет руху грошових коштів.

Як визначити складові бюджету руху грошових коштів інвестиційного проекту

З точки зору компанії, яка планує новий інвестиційний проект, всі грошові відтоки, пов'язані з його реалізацією, - це інвестиції. При підготовці бюджету руху грошових коштів за проектом доцільно загальний грошовий потік проекту розділити на інвестиційний, фінансовий та операційний грошові потоки.

Інвестиційний грошовий потік - всі грошові операції, пов'язані з придбанням активів для здійснення цього проекту. Фінансовий грошовий потік - всі грошові потоки, пов'язані з фінансуванням проекту. Операційний грошовий потік - все грошові притоки і відтоки, плановані для здійснення основної діяльності в рамках проекту (поточні доходи і витрати).

Щоб скласти прогноз по всім цим складовим, слід використовувати відповідні джерела даних. Для інвестиційного грошового потоку - план інвестиційних витрат (придбання обладнання, зарплата керівників проекту, проектування і т. П.). Фінансовий потік формується план фінансування проекту (графік кредитування, інвестиційний грошовий потік в основному плані руху грошових коштів компанії, план виділення коштів власником і т. П.) І плану повернення позики (в разі використання кредитних коштів). Операційний грошовий потік зручно створювати на основі основних економічних показників проекту (ціна, обсяг продажів, змінні і постійні витрати), використовуючи CVP-аналіз (Cost Volume Profit, модель «Витрати, обсяг, прибуток»).

Інформацію для формування кожної складової грошового потоку на підприємстві можуть надати різні джерела (докладніше про це див. Таблицю 1. Джерела інформації для формування грошових потоків інвестиційного проекту ).

Таблиця 1. Джерела інформації для формування грошових потоків інвестиційного проекту

Як вибрати горизонт планування бюджету руху грошових коштів інвестиційного проекту

При формуванні бюджету руху грошових коштів інвестиційного проекту необхідно визначити горизонт планування. Його початок - це, як правило, момент першого руху грошових коштів за проектом. При цьому кінцевим періодом планування можуть вважатися різні події:

  • витікання терміну служби устаткування проекту, після якого подальше функціонування проекту неможливо без нових інвестицій;
  • окупність проекту, після якої проект, з точки зору оцінки грошового потоку, планується вже як частина операційної діяльності компанії;
  • досягнення проектом певних показників, заданих інвестором. Наприклад, визначеної продажної вартості або моменту часу.

За якою методикою планувати грошові потоки по інвестиційному проекту

Для повноцінного формування грошового потоку інвестиційного проекту зазвичай використовують дві групи методів: статичні і динамічні. В їх основі лежить CVP-модель.

Статичні методи можна застосовувати, якщо передбачається, що грошові потоки за проектом будуть змінюватися від періоду до періоду незначно. І в цьому випадку доцільно знехтувати цими змінами, замінивши їх середніми за період або сумарними показниками для всього проекту в цілому.

Динамічні методи застосовні, якщо планується суттєва зміна грошових потоків проекту за періодами. Тому усереднення значень грошового потоку може спричинити суттєві викривлення, і тоді доведеться їх розраховувати для кожного періоду окремо.

Для зваженого вибору методу формування бюджету руху грошових коштів можна скористатися простим алгоритмом (див. Схему 1. Алгоритм вибору методу формування бюджету руху грошових коштів інвестиційного проекту ).

Схема 1. Алгоритм вибору методу формування бюджету руху грошових коштів інвестиційного проекту

Приклад формування бюджету руху грошових коштів інвестиційного проекту

Костянтин Домашнєв, заступник фінансового директора ТОВ «ОЗОН», к. Е. н.

Фахівцям компанії поставлено завдання скласти бюджет руху грошових коштів інвестиційного проекту з будівництва заміського гольф-клубу терміном на 10 років. Для цього в якості джерела вихідної інформації був використаний інвестиційний план витрат. У відповідно до якого на створення клубу планується витратити 48 510 тис. Руб. (Див. Стор. 1 таблиці 5. Бюджет руху грошових коштів інвестиційного проекту «Гольф-клуб» ), В тому числі сплатити розробку концепції, підготовку проекту, витрати на будівництво, запуск, управлінські та непередбачені витрати. Бюджет грошових коштів будівництва і запуску гольф-клубу аналітики підготували в порядку, представленому на схемі 2. Формування бюджету руху грошових коштів інвестиційного проекту .

Схема 2. Формування бюджету руху грошових коштів інвестиційного проекту

Формування бюджету руху грошових коштів інвестиційного проекту

Фахівці на основі аналізу вихідної інформації за схемою 1 визначили, що в даній ситуації доцільно використовувати динамічний метод складання бюджету руху грошових коштів.

Перш за все вони розрахували інвестиційний грошовий потік (див. Стор. 9 таблиці 5. Бюджет руху грошових коштів інвестиційного проекту «Гольф-клуб» ), Який складався з суми всіх вкладень в будівництво і запуск клубу.

Потім склали прогноз з операційного грошового потоку, який планується з надходжень і виплат, пов'язаних з поточною діяльністю (див. Стор. 35 таблиці 5. Бюджет руху грошових коштів інвестиційного проекту «Гольф-клуб» ). При цьому для розрахунку виплат, в тому числі і змінних витрат, були використані дані про кількість планованих послуг (див. Таблицю 2. План надання послуг в натуральному вираженні ), Їх середня ціна (див. Таблицю 3. Середня ціна послуги ) І нормативи змінних витрат на одиницю послуги (див. Таблицю 4. Норматив змінних витрат на одиницю послуги ).

Таблиця 2. План надання послуг в натуральному вираженні

На підставі твори даних таблиці 2 і таблиці 3 були визначені надходження від поточної (операційної) діяльності (див. стор. 10 таблиці 5. Бюджет руху грошових коштів інвестиційного проекту «Гольф-клуб» ).

Таблиця 3. Середня ціна послуги, тис. Руб.

Виходячи з нормативів змінних витрат (див. таблицю 4 ) І їх кількості (див. таблицю 2 ) Аналітики розрахували плановані виплати, пов'язані зі змінними витратами на послуги, що надаються (див. Стор. 19 таблиці 5 ), А також склали план постійних витрат (див. Стор. 28 таблиці 5 ).

Таблиця 4. Норматив змінних витрат на одиницю послуги, тис. Руб.

Фінансовий грошовий потік (див. Стор. 38 таблиці 5 ) Інвестиційного проекту визначили виходячи з суми планованого кредиту (див. Стор. 36 таблиці 5 ) І виплат по ньому (див. Стор. 37 таблиці 5 ).

Таблиця 5. Бюджет руху грошових коштів інвестиційного проекту «Гольф-клуб» * , тис. руб.

Після того як фахівці визначили інвестиційний, операційний і фінансовий потоки, вони розрахували накопичений загальний грошовий потік (стр. 40 таблиці 5 ), Який в передостанньому періоді склав 218 095 тис. Руб. Оскільки в початкових періодах загальний грошовий потік негативний - це дозволило зробити висновок про те, що реалізація проекту неможлива без додаткового фінансування дефіциту оборотних коштів у відповідних періодах.

Складений бюджет руху грошових коштів інвестиційного проекту в подальшому став основою для оцінки та аналізу його економічної ефективності.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online