Особливості реєстрації торгової марки: скільки коштує, які документи потрібні

  1. Навіщо потрібен зареєстрований товарний знак
  2. Скільки коштує реєстрація торгової марки
  3. Читайте також: Бізнес ВК: від ідей до реєстрації організації
  4. Документи, необхідні для реєстрації товарного знака
  5. В очікуванні відповіді
  6. Причини відмови в реєстрації торгової марки

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Для того, щоб захистити себе від недобросовісних конкурентів, товарний знак необхідно зареєструвати в Роспатенті. Як це зробити в 2019 році? Які документи необхідні? Скільки це коштує? Читайте в нашій статті.

Читайте в нашій статті

Навіщо потрібен зареєстрований товарний знак

Особливості організаційно-правової форми ІП часто заважають просуванню товарів і послуг. Назва юрособи звучить солідніше, ніж просто ПІБ індивідуального підприємця. Вихід із ситуації - зареєстроване комерційне найменування, яке можна оформити без внесення цих відомостей до єдиного держреєстру індивідуальних підприємців (ІП) і товарний знак (словесне і графічне позначення).

Скільки коштує реєстрація торгової марки

Товарний знак являє собою графічне зображення, створене з символів, цифр і букв. Процедура його реєстрації обходиться недешево - в середньому від 19 тисяч рублів.

Причини, за якими має сенс витратитися на власний товарний знак:

  • Для отримання додаткової конкурентної переваги, зміцнення позицій на ринку.
  • Для захисту інтересів при загрозі плагіату з боку конкурентів (можуть привласнити унікальну розробку або реалізовувати товар під вашим брендом).

Після реєстрації можна:

  • Продати товарний знак або дозволити використовувати за винагороду;
  • Застосовувати його в рекламі, на предметах і об'єктах, що належать компанії;
  • Забороняти іншим користуватися таким зображенням.

Зазначені права підтверджує свідчення Федерального інституту промислової власності ( ФИПС ) - установи, підвідомчого Роспатенту.

Читайте також: Бізнес ВК: від ідей до реєстрації організації

Як зареєструвати товарний знак самостійно

Зареєструвати права на свою торгову марку можуть юридичні особи та індивідуальні підприємці. Фізособам така можливість не надається (стаття 1478 Цивільного кодексу РФ). Відомості про знак, зареєстрованому належним чином, вносяться до спеціального реєстру. За ведення цієї бази даних відповідає Роспатент - орган виконавчої влади, який займається питаннями інтелектуальної власності. Заявку можна відправити поштою або онлайн, через форму на сайті .

Перш ніж переслати документи, необхідно підтвердити унікальність знака. Якщо в реєстрі вже є схоже до ступеня змішування позначення, ви ризикуєте даремно витратити час (заявка розглядається протягом року) і гроші на держмито (не підлягає поверненню). Відомості про зареєстрованих знаках містяться в єдиному реєстрі, опублікованому на сайті ФИПС. Він є відкритим.

Патентний пошук при реєстрації товарного знака можна здійснити трьома способами:

  1. Перевірити онлайн через безкоштовні сервіси в інтернеті, такі як zakonoved або onlinepatent . Результат надається через 1-2 дня, але при цьому ви отримуєте неповні відомості (порівнюється тільки словесна частина образу).
  2. У повному обсязі перевірка проводитися за гроші спеціалізованими організаціями і займає місяць. Правда, можна доплатити за терміновість.
  3. Третій варіант - звернутися в патентне бюро. Це дороге задоволення. Фахівці здійснять пошук, нададуть звіт, в якому вкажуть ваші шанси на отримання патенту. Крім того, в звіті вказується ступінь схожості зі знайденими зображеннями в єдиному реєстрі.

Документи, необхідні для реєстрації товарного знака

Згідно зі статтею тисячі чотиреста дев'яносто-дві ГК РФ, в Роспатент потрібно надати:

  • значок товарного знака в різних варіантах (кольоровому і чорно-білому вигляді) і його словесний опис;
  • заяву встановленої форми;
  • реквізити ІП;
  • квитанція про оплату першої держмита (за розгляд заявки і первинну експертизу - від 2 700 рублів).

Заява складається на спеціальному бланку (скачати можна тут ). У ньому вказуються: дані про ІП, клас товару або послуги за міжнародною класифікацією товарів і послуг (МКТП) і докладний опис графічного образу вашого знака. Захист буде діяти тільки відносно трьох класів з класифікатора, обраних вами при реєстрації. Можна заявити ще кілька класів додатково, але за кожен доведеться доплатити по 2050 рублів.

Читайте також: Держмито за відкриття ІП в 2018 році: кого звільнять від оплати?

Процес реєстрації товарного знака

Дія Куди звертатися Скільки коштує (руб.) Термін виконання Перевірка оригінальності знака Спеціалізовані організації 9000 - 15500 1 місяць Перевірка оригінальності знака Патентне бюро 20 - 26 000 від 15 робочих днів до місяця Подача заяви на формальну перевірку ФИПС 2700, плюс 2050 за кожен додатковий клас МКТП 1 місяць Перевірка по суті перевіряє ФИПС 16200 за свідоцтво 12 місяців

В очікуванні відповіді

Після отримання пакету документів Роспатент проводить експертизи: формальну протягом місяця і «по суті» - один рік. Якщо в процесі виникають питання, експерти запитують у бізнесмена додаткову інформацію. Відмова такі відомості надати призведе до відкликання заявки. Якщо буде потрібно внести суттєві зміни в наданий пакет документів, доведеться доплатити 4 900 рублів. Реєстрація товарного знака для ІП розтягується 12 місяців. За цей час фахівці Роспатенту виносять рішення і відправляють відповідне повідомлення заявнику.

У разі схвалення заявки потрібно заплатити 16 200 рублів за свідоцтво, яке підтверджує права на товарний знак. Документ дійсний протягом 10 років з дати подачі заявки. Доступно продовження терміну, право пролонгації обійдеться в 20 500 рублів.

Причини відмови в реєстрації торгової марки

Причинами відмови можуть стати невідповідність ескізу вимогам ГК РФ або наявність в базі аналогічного товарного знака. Не можна використовувати символи, що вводять покупця в оману, а також антигуманні або загальноприйняті позначення. Як слів не можна брати назви предметів або описувати його особливості. Після отримання повідомлення про відмову зберігається шанс зареєструвати ескіз. Підприємець може протягом півроку надати аргументи на захист свого бренду.

Як це зробити в 2019 році?
Які документи необхідні?
Скільки це коштує?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online