Кожен 10-й з "стволом": Чому українці активно озброюються в тіні

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Авторитетна швейцарська організація "Small Arms Survey" оцінила кількість вогнепальної зброї, що знаходиться на руках у населення в різних країнах світу. Україна увійшла в ТОП-25 рейтингу по 2017-й рік.

Самою збройної країною в світі є США. Там у 325 млн осіб на руках понад 393 млн стволів. За ними йде Індія з понад 71 млн (1,3 млрд населення) і Китай з 49 млн (1,379 млрд населення).

Україна ж в рейтингу 22-я з показником 4,4 млн стволів на приблизно 42 млн чоловік. Це означає, що вогнепальна зброя є мало не у кожного десятого українця, з урахуванням пенсіонерів і дітей.

Показники, дійсно, вражаючі. Національна поліція України наводить інші цифри. У країні зареєстровано 663 126 власників вогнепальної зброї, у яких в особистому користуванні знаходяться 736 918 одиниць мисливської гладкоствольної зброї і 145 859 одиниць мисливської нарізної зброї. Остаточна цифра становить 882,777 озброєних людей. Це дані на 1 січня 2018 го року.

Методологія "Small Arms Survey" передбачає використання як офіційних національних даних зареєстрованої зброї, так і загальні опитування людей щодо володіння вогнепальною зброєю, які доступні для 56 країн включно з нашою, а також дані експертів.

Варто додати, що за показниками озброєності від швейцарської організації ми обійшли Афганістан, де десятиліттями йде війна - 4,3 млн стволів на 34 млн чоловік.

"Українська асоціація власників зброї" наводить ще більші цифри для нашої країни - близько 5 млн незареєстрованого стрілецької зброї, яке може бути на руках у українців.

Чому дані настільки різняться

Нацполіція наводить цифри виключно за зареєстрованим мисливської зброї. Згідно з українським законодавством, громадяни України не можуть бути власники не мисливських стволів. Тут мова йде про пістолети, автомати, кулемети і штурмових гвинтівках. Хоча глава МВС Арсен Аваков любить роздавати нагородні пістолети.

А "Small Arms Survey" підраховує приблизну кількість всього зброї різних видів. Правда, поправку на війну в країні організація не робить.

Що з дозволами і як це впливає

Ось тут найцікавіше. У нас навіть травматичний ствол доступний далеко не всім. Є категорії людей: журналісти, депутати, співробітники судів і члени формувань з охорони громадського порядку (дружинники). Їм дозволено придбання та носіння травматичних пістолетів. Процедура їх отримання така ж як вогнепальної зброї, додатково потрібна позитивна довідка-характеристика з роботи.

Щоб отримати "вогнестріл", українцеві необхідно пройти сім кіл пекла у вигляді купи документів.

Для початку треба пройти медогляд і отримати довідку форми 127 / о "Медична довідка для Отримання Дозволу на зброю". Коштує вона недорого - близько 200-300 гривень.

Потім в МВС потрібно взяти довідку про несудимість, а також пройти курси поводження зі зброєю. Термін навчання до трьох тижнів, є ще іспит і відповідна довідка про його здачі. Також необхідно купити сейф для зберігання зброї, де стовбур повинен лежати незарядженим. З зібраним пакетом документів (можна додати позитивну довідку з роботи) потрібно буде прийти до дозвільного центру МВС, де заповнити заяву і сплатити послуги (за дозвіл на придбання; за послуги дозвільної системи; страховий платіж за посвідчення на право зберігання та носіння зброї). Після сплати всіх квитанцій активується механізм видачі дозволу. Процедура займає кілька тижнів. Після того, як буде готовий дозвільний талон на придбання зброї, українець може йти в магазин. Але купувати ствол треба протягом трьох місяців.

Після придбання "вогнепалу" його протягом 10 днів потрібно зареєструвати. Сама процедура в МВС може зайняти кілька тижнів. До моменту реєстрації і отримання дозволу на володіння зброєю, "вогнестріл" повинен зберігатися в сейфі незарядженим і не залишати сейф. Після отримання дозволу на володіння стріляти можна в дозволених місцях. Воно діє три роки.

Порушення цієї процедури і незаконне володіння зброєю підпадає під статтю 263 КК України: "Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами". У ній за "носіння, зберігання, придбання, виготовлення, ремонт, передачу чи збут вогнепальної зброї (крім гладкоствольної мисливської), бойових припасів, вибухових речовин або вибухових пристроїв без передбаченого законом дозволу - караються позбавленням волі на строк від двох до п'яти років".

Але в частині третій сказано, що "звільняється від кримінальної відповідальності особа, яка вчинила злочин, передбачений частинами першою або другою цієї статті, якщо вона добровільно здала органам влади зброю, бойові припаси, вибухові речовини або вибухові пристрої".

І це один з методів боротьби з незаконним обігом зброї, який використовують силовики.

У нас по всіх регіонах України проводяться місячники з добровільної здачі зброї та боєприпасів.

У травні в Нацполіціі повідомляли, що за період проведення місячника в підрозділи поліції українці добровільно здали 6 553 одиниці зброї.

"Серед зданої, зокрема 520 одиниць військового призначення, 501 - мисливської нарізної, 4 518 - гладкоствольної, 627 - холодного, 168 саморобної та 219 - інших видів зброї. Крім того, громадянами здано 2 275 одиниць спеціальних засобів (газові пістолети, револьвери - 1 725 одиниць, 550 пристроїв для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами ", - говорилося в заяві.

Від кримінальної відповідальності таким чином звільнилася майже тисяча осіб.

Втім, це не змінює того факту, що криміногенна ситуація в країні суттєво погіршилася, із зони АТО регулярно вивозиться зброю, СБУ знаходить схрони в різних місцях. А на вулицях серед білого дня вбивають бізнесменів.

З огляду на дані "Small Arms Survey", 3,5 млн стволів в Україні знаходяться в тіні. Виходить, що всі власники таких стовбурів є злочинцями.

В таких умовах виникає закономірне питання: що з легалізацією зброї? І дійсно, страх перед легалізацією і "неготовністю населення озброїтися" (так думають владні мужі) жодним чином не скасовує факту, що це населення вже давно озброєне незаконно. Держава ж продовжує жити в рожевих окулярах. І ніякі місячники по здачі стовбурів і облави цього також не завадять, як демонструють реалії.

За даними Depo.ua АК-47 зі стертим серійним номером на чорному ринку можна придбати за 500 доларів з двома ріжками патронів. А пістолет Макарова взагалі за 200. Трохи дорожче найдешевшого гладкоствольну рушниці в офіційних магазинах.

Є небезпека, що за цими нелегальними стовбурами буде кримінальне минуле, втім, як-то ж треба захищати себе українцеві в умовах небезпечної сучасності. Тому, як показує статистика, населення йде на такий крок. В основному так озброюються кримінальні угруповання. І їх не зупиняє дозвільна процедура, яка заважає хіба простому українцеві отримати той же травмат. Простий громадянин може порадіти хіба що пневматичної гвинтівки або револьверів під патрон Флобера.

Так чи інакше, українці вже озброїлися. І набагато краще в таких умовах офіційно це визнати і ввести нормальну дозвільну процедуру, щоб розуміти, скільки і у кого є стовбурів. А також продемонструвати ворогові, що дуже небезпечно нападати на таку збройну країну.

Ще краще перетворити ці 3,5 млн незаконних стволів в законні. Не просто збирати зброю на місячниках, а дати людям зареєструвати "вогнестрілів", у яких звичайно немає кримінального минулого. Тут потрібна ціла процедура і діалог з населенням. Без легалізації зброї нічого доброго не відбудеться.

Статистичні місячники - це виключно закопування голови в пісок і небажання міняти законодавство. Десь це пояснюється страхом влади, яка може втратити монополію на застосування сили. Але в умовах нелегального озброєння такий варіант ніхто не скасовує. Можливо, у силовиків на гачку угруповання і нелегальний оборот стовбурів. Може, хтось із них на цьому сильно наживається. Але безпечніше на вулицях з незаконно озброєними людьми точно не стане. Навпаки, українці з легальним зброєю мали б більшу впевненість у власній безпеці, а деякі негідники б сто разів подумали перед тим, як напасти на потенційно озброєну людину.

В таких умовах виникає закономірне питання: що з легалізацією зброї?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online