Як ветерану АТО почати власний бізнес. приклади успіху

  1. Чому повернення з війни означає зміну роботи
  2. приклади успіху
  3. Артем Бутов, боєць добровольчого батальйону «Донбас», група безпілотників
  4. Євген Махревіч, боєць батальйону ім. Кульчицького Нацгвардії; інженер батальйонно-тактичної групи...
Версія для друку

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Стартовий капітал для власної справи ветерану АТО можуть надати і Держслужба зайнятості, і місцева влада, і міжнародні донори. Власний бізнес АТОшніков: допомога держави, побратимів; поради тих, кому вдалося.

Чому повернення з війни означає зміну роботи

Загострене почуття справедливості, бажання змінювати життя навколо себе на краще (яке не завжди збігається з уявленнями про «кращого життя» у цивільних людей), неможливість миритися, з їх точки зору, безглуздими вказівками керівництва - все це призводить до того, що після повернення з війни учасникам бойових дій складно повернутися на колишнє місце роботи або влитися в новий колектив.

Тому бажання зайнятися власною справою і працювати на себе, а не когось, для ветеранів АТО цілком природне і логічне.

І в той же час вони мають величезний потенціал для успішного ведення власної справи.

«Ветерани мають навички швидшого реагування на змінені обставини - під час участі в бойових діях вони розвинули інтуїцію," чуйку ". А ще у них велика готовність ризикувати - а значить, вони більш відкриті до інновацій в бізнесі, ніж люди без такого досвіду », - зазначає Нагорна. І додає, що досвід планування операцій дуже допомагає при складанні та реалізації бізнес-плану.

Звичайно, є і можливість зазнати невдачі або навіть банкрутство, але цей ризик для ветерана значно менший, ніж ризик скотитися на дно від бездіяльності, банально спитися або випробувати психічний розлад, запевняють фахівці.

«Безумовно, без економічного знання, розуміння бізнес-процесів складно розраховувати на успіх. Але як показує світова практика, придбаний ветеранами досвід, переоцінка цінностей дозволяє легше йти на зміну професійної діяльності », - зазначає психолог.

приклади успіху

Павло Тука, оператор-навідник БТР, 81 оаембр

бізнес - приватне охоронне підприємство «Титан» (кількість працівників: понад 40 учасників АТО в штаті / резерві, шість професійних охоронців).

Незважаючи на офіційну посаду оператора-навідника БТР, на фронті Павло Тука, боєць 90-го штурмового батальйону 81-ї окремої аеромобільної бригади, займався в основному аеророзвідка. Демобілізувався у вересні 2015 року. Охоронну фірму створив спільно з ще одним ветераном.

- Ми почали недавно, - розповідає Павло. - Об'єдналися з Анатолієм Свиридом. У мене досвіду в охоронній сфері не було, а Свирид - професійний охоронець, має досвід роботи в охоронних послугах.

Дали оголошення про набір людей на роботу, і до нас звернулися багато хлопців. Зараз є близько 45 осіб в резерві. Коли є об'єкт - телефонуємо цих людей і беремо їх на роботу.

Монтаж відеоспостереження, системи охорони ми робимо. Наприклад, зараз завдяки волонтеру Роману Синіцин до нас звернувся австрієць, який потребує послуг охорони - і з вересня починаємо з ним працювати.

Щодо пільг з відкриття бізнесу для АТОшніков я не чув. Але суспільство нас підтримує. Є певний сегмент людей, які в першу чергу звертаються до нас, якщо їм потрібна охорона або монтаж пристроїв та сигналізації - саме завдяки тому, що ми учасники АТО.

Спочатку ми і зарплату, і за оренду приміщення платили зі своїх власних заощаджень та інших доходів. А зараз до нас звертається все більше клієнтів.

Головна наша перевага - це колектив. У нас високий рівень довіри, всі один одного добре знають. Разом легше.

Поради від Павла

- Перш за все - не будувати зайвих ілюзій, тверезо підходити до своїх стартапам і ідеям.

Ми спілкуємося з АТОшнікамі, які раніше відкрили свій бізнес, і бачимо: якщо працюєш довго і важко, то успіх є.

***

Артем Бутов, боєць добровольчого батальйону «Донбас», група безпілотників

бізнес - міні-птахоферма в Донецькій області (кількість співробітників: троє).

32-річний Артем Бутов організував птахоферму в селі Дробишеве Лиманського району Донецької області. Бізнес діє півтора року, є навіть торгова марка - «Дробішевські курчата».

Влітку 2017 року Бутов став першим одержувачем державної допомоги в рамках інвестиційної програми «Донецький куркуль», ініційованої Донецької військово-цивільною адміністрацією на чолі з Павлом Жебрівським. І це не перший досвід успішного залучення фінансування Артема.

- У кінця 2015 року я отримав грант від ПРООН (Програма розвитку Організації Об'єднаних Націй). Це гранти для жителів Донецької і Луганської областей та переселенців для відновлення або створення власного бізнесу, - розповідає «Новінарні» «куркуль» новітнього часу Бутов.

Коли говорив односельцям, що хочу написати заявку на грант, вони з цього спочатку сміялися. А коли я отримав грант і почав потихеньку працювати, то люди підходили і розпитували. Я їм розповідав, допомагав - якщо бачив, що людина дійсно буде щось робити.

Я раніше не займався птахівництвом. Але у мене було бажання займатися власною справою. Це часто трапляється серед АТОшніков - я не міг собі уявити, що буду працювати на когось. Учаснику АТО важко йти на роботу і слухати, що хтось тобі щось наказує. Це стало приводом почати свій бізнес, де ти відповідаєш за все результати.

... Важко на кожному етапі бізнесу. Спочатку було важко його побудувати, потім - виростити птахів. Тепер планую розширюватися - створюємо кооператив, закупили нове обладнання, зробили ремонт. Можливо, вдасться отримати кредит. У нас буде приблизно 3000 курочок.

Для ветеранів АТО особливих пільг у веденні бізнесу немає. Хіба що військовий збір 1,5% я не плачу. Але головне, що хлопці-АТОшнікі активні, ми один одному допомагаємо.

Я багато їжджу на семінари, тренінги, дізнаюся нюанси сільського господарства. Хочу розвивати його на своїй території. Ми зі знайомою створили громадську організацію «Ділова Ліманщіна», мета якої - сприяти розвитку самозайнятості та малого бізнесу в нашій громаді.

У нас нормальні стосунки з керівництвом області, і якщо хтось із Донеччини хоче зайнятися бізнесом, то може звернутися до нашої громадської організації.

Грант від ДонВЦА для мене вже другий. За програмою «Донецький куркуль» можна на розвиток власного бізнесу отримати до 500 000 гривень.

Поради від Артема

- Найважливіше - це прийняти рішення.

Помилки роблять всі, від цього нікуди не дінешся. Раджу більше консультуватися з людьми і дуже точно прораховувати бізнес-план, тому що часто в ході його реалізації «вилазять» нюанси, яких не врахував.

Зараз такі часи, коли багато можливостей. У кожній області є Торгово-промислова палата - треба їхати до них і знайомитися, сказати, чим хочеш займатися. І вони чимось допоможуть. Наша Донецька ТПП чудова - допомагали мені, запрошують на семінари.

Також є багато асоціацій, які існують для того, щоб захищати інтереси підприємців певної галузі - я недавно став членом Спілки птахівників України.

Треба стукати в усі двері, цікавитися, багато питати - а не брати до уваги, що ти найрозумніший.

***

Євген Махревіч, боєць батальйону ім. Кульчицького Нацгвардії; інженер батальйонно-тактичної групи ЗС України, центр «Десна»

бізнес - ремонт подушок, ремонтні роботи; виробництво сільськогосподарської продукції.

Для Євгена Махревіча починати власний бізнес - не таке вже нове справу, як для інших героїв цього матеріалу. За часів проживання в рідному Криму він був директором мережі магазинів брендових годин, потім відкрив власний інтернет-магазин з оптової торгівлі хронометрами. З початком російської агресії бізнес довелося згорнути: Євген пішов на війну. Спочатку служив у Нацгвардії, через рік, в 4-у хвилю мобілізації, мобілізувався в ЗСУ. Під час 5-ї і 6-ї хвиль вже як інструктор вчив протимінної безпеки і інженерній справі новобранців в «Десні» ...

- Коли наближалося моє звільнення з лав ЗСУ, я задумався, чим займатися далі, - розповідає ветеран. - Йти працювати «на дядю» не хотілося. Потроху моніторив сайт OLX - і побачив, що в Броварах продається бізнес по реставрації подушок. Після звільнення я туди прийшов, подивився, оцінив бухгалтерію: трохи на нулі дихає. Викупив його і почав працювати.

Вклав власні заощадження - 4000 доларів.

Це був готовий бізнес «Домашній помічник» - реставрація подушок на стаціонарній точці, за якихось 100 метрів від моєї квартири в Броварах. Там вже довгий час працювала дівчина, яка всім цим займалася.

Але я вирішив цю фірму розширити. Вибрав напрям «Майстер на годину»: всілякі роботи по сантехніці, електриці, будівництва. Хоча я ніколи не займався ніякими ремонтами, але вирішив, що зможу, потягну.

І справа пішла. Давав оголошення через OLX, місцеві сайти. Люди дзвонять, питають: ви таке робите? Я сміливо кажу: так, роблю. Потім дивлюся в YouTube, «як це робиться» (посміхається), приїжджаю і роблю. Клієнти задоволені - значить, все нормально.

Я давно був оформлений як ФОП на 2-й групі оподаткування - під час служби переходив на нульову ставку, а тепер повернувся.

Прибуток почав отримувати буквально на другий місяць. В такому бізнесі можна було заробляти 10-15 тисяч гривень на місяць "чистими". Але це був, скоріше, експеримент - чи зможу чи ні. Більше 500 доларів таким бізнесом, якщо робиш все сам, заробити навряд чи вийде.

Що краще - купувати вже готовий бізнес або починати свій з нуля?

- Напевно, я все ж порадив би починати з нуля. Купуючи готову справу, можна сильно «влетіти». Адже коли продається бізнес? Переважно в стадії занепаду. Дуже мало хто продає свій бізнес в стадії розквіту. Тому якщо купуєш готовий бізнес, треба все ретельно прорахувати і продумати, як вивести його на прибуток і чи можливо це взагалі.

Коли я купував «ремонт подушок», то бачив, що він ледве тримається на нулі. Але я також розумів, що це вже «підгодоване місце», тут є своя база клієнтів. І я з досвіду знав, як треба його розвивати: зробив для фірми окремий сайт (це дуже важливо), почав давати більше реклами, розширив перелік пропозицій тощо. За рахунок цього оборот коштів збільшився втричі за два роки.

«Домашній помічник» до сих пір працює, хоча прибуток приносить невеликий - хіба що за оренду броварської квартири заплатити. А ось «Домашній майстер» закрився, тому що з травня я переїхав в село.

Це не дауншифтинг - я планую заробляти на сільськогосподарському бізнесі. Скільки саме - будемо дивитися. Зараз, наскільки я розумію, агрокомплекси виходять з тіні, показують серйозні цифри доходів. Ми в цьому році засіяли гектар кукурудзи. На посів пішло приблизно 20 кілограмів зерна, а по збору вона дає 10-12 тонн!

Причому орендувати поля необов'язково. Ми з напарником, переселенцем з Донецька, купили в напівзанедбане селі Десятини (Житомирська область) старий будинок з городом за 1,5 тисячі доларів. Сусідні будинки занедбані - їх городи нам також віддали. Городи тут великі, так і зібралося майже три гектари.

Крім кукурудзи, посадили на пробу ячмінь і картопля - подивимося, як воно буде працювати і чи варто на наступний рік приступати до цього серйозніше. Ще закупили маточне поголів'я в'єтнамських свиней - поки десять голів, але будемо збільшувати. Гусей починаємо розводити.

І навіть віскі пробуємо робити - під маркою «Бурштінка». Спочатку зробили трохи на пробу, а виявився непоганий напій - він на ячмені, дуже м'який смак, ароматний, з присмаком меду! Приїжджали журналісти, пробували - кажуть, не гірше, ніж в Ірландії.

Головне в сільськогосподарському бізнесі - організовувати ринок збуту, щоб продавати свій товар як мінімум по всій Україні. Без інтернету це дуже важко, тому треба на селі розвивати доступ до інтернету.

Про програми з підтримки власного бізнесу для учасників бойових дій я нічого не чув. Думаю, якщо таке і є, на щось серйозне цієї підтримки все одно не вистачить. По крайней мере, в моєму випадку. Ну скільки можуть дати грошей? Тисяч 60 гривень? Що за ці гроші можна купити? На трактор не вистачить ...

-

Леся Шовкун, Дмитро Ліховій, Ольга Гордійчук; опубліковано у виданні новинарних

Переклад: аргумент

В тему:

Люди дзвонять, питають: ви таке робите?
Що краще - купувати вже готовий бізнес або починати свій з нуля?
Адже коли продається бізнес?
Ну скільки можуть дати грошей?
Тисяч 60 гривень?
Що за ці гроші можна купити?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online