Як правильно вибрати рацію

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Не існує "ідеальних" радіостанцій. Для одних умов краще одні типи і моделі рацій, для інших - інші Не існує ідеальних радіостанцій . Це обумовлено тим, що рації різних діапазонів частот по-різному поводяться при наявності електромагнітних завад, при необхідності зв'язуватися у відсутності прямої видимості - наявності складного рельєфу місцевості, будинків, дерев ...

Спрощено можна сказати - чим вище частота, тим менш сприйнятливі рації до впливу електромагнітних завад. Але при цьому - якщо частота висока - радіозв'язок здійснюється тільки "прямий" хвилею - огибания перешкод немає, тому що радіохвиля здатна осягнути перешкоду, порівнянне з половиною довжини хвилі (а у високочастотних імпортних радіостанцій, представлених на Російському ринку, частота 433/446 МГц - LPD / PMR, що відповідає довжині хвилі близько 0,7 м. Дерево з діаметром стовбура 35 см є серйозним перешкодою). Якщо ліс рідкісний, то професійні рації 433-446МГц працюють цілком пристойно.

Радіостанції діапазону 27 МГц (cb, СиБи) мають довжину хвилі близько 11м, тобто радіохвиля на цій частоті здатна осягнути щільну групу дерев або пагорб 5-6м в діаметрі. Але такі рації рації погано дружать з електромагнітними перешкодами, тому їх застосування виправдане на природі - особливо в щільному лісі і в умовах сильно пересіченій місцевості. Для того, щоб портативна СиБи рація забезпечила високу дальність радіозв'язку, потрібна не тільки висока вихідна потужність передавача (у рацій Беркут-803М / -806, Єгер, Hunter-3, Hunter-6A вихідна потужність в 2 рази вище, ніж у присутніх на Російському ринку імпортних аналогів), - ще більш важливі ефективність роботи шумоподавителя (наприклад, в раціях серій Беркут, Єгер, Hunter шумопонижувач відкривається сіналом 0,05-0,07 мкв, а в популярних імпортних портативних СиБи раціях Алан-42 і Dragon SY- 101 - 0,5 мкВ, тобто рації Беркут, Єгер, Hunter працюють з сигналом в 8-10 більш лабим, ніж імпортні аналоги. Дуже важлива вибірковість (перешкодозахищеність). Вимірюється вибірковість в дБ, чисельне значення - чим вище, тим краще. У кращих імпортних портативних рацій діапазону 27 МГц вибірковість по сусідньому каналу (відбудова по частоті 10кГц) досягає 60 дБ. У рацій серій Беркут, Єгер, Hunter, Штурман - 75 дБ, тобто істотно краще перешкодозахищеність, що позначається на дальності радіозв'язку в умовах завантаженого ефіру і далеких проходжень. Також дуже важливі ширина динамічного діапазону приймача, ефективність штатної антенно-випромінюваної системи.

З усіх важливих для досягнення максимальної дальності радіозв'язку СіБі рації серій Беркут, Єгер, Hunter і Tourist істотно перевершують імпортні портативні СіБі рації, тому ці рації забезпечують в умовах щільного лісу, сильно пересіченій місцевості (гори, пагорби, яри, звивисті ріки з високими берегами і т.п.) набагато більш високу дальність радіозв'язку - при дуже великому часу автономної роботи і надійній роботі в спеку і в морози.

В умовах міста виправдане застосування високочастотних рацій (433-446 МГц) - їх дальність зв'язку слабо залежить від рівня електромагнітних завад, вони компактні (в тому числі і сучасні професійні рації), зручні у використанні.

На відкритому просторі (в поле) пристойно працюють будь-які рації. Звичайно, купуючи в салоні стільникового зв'язку пару рацій за 1000 рублів не варто очікувати від них зв'язку на далекі відстані і надійної роботи. Дешеві рації виправдовують себе тільки для зв'язку в офісі, на складі. Для використання на будмайданчику або для охорони об'єктів необхідно використовувати професійні міцні бризгозащіщённие радіостанції.

Для водіїв-далекобійників необхідні радіостанції діапазону 27 МГц з підтримкою амплітудної модуляції (АМ). Не всі Для водіїв-далекобійників необхідні радіостанції діапазону 27 МГц з підтримкою амплітудної модуляції (АМ) сучасні автомобільні радіостанції мають режим АМ (це пов'язано з тим, що FM модуляція при аналогічних параметрах радіостанції і антени забезпечує істотно більш високу дальність та розбірливість радіозв'язку, ніж АМ модуляція - що призвело до повсеместностному використання FM. Єдиними - практично - користувачами АМ модуляції залишилися водії -дальнобойщика), деякі тільки FM (частотну модуляцію). "КБ Беркут" випускає портативні радіостанції модельного ряду Штурман, орієнтовані на далекобійників і автотуристів (наприклад, радіостанція Штурман-882 має FM / AM модуляцію, 82 каналу, у рації Штурман-882 висока дальність зв'язку за рахунок хороших параметрів, що впливають на дальність зв'язку; при цьому слід пам'ятати, що з салону автомобіля будь-рації діапазону 27 МГц - неважливо, автомобільні або портативні - треба використовувати (через екранують властивостей корпусу машини) з зовнішніми автомобільними антенами).

Переважна більшість служб таксі використовує автомобільні радіостанції діапазону 27 МГц з частотною модуляцією (FM). Детальніше про раціях для таксі тут. .

Детальніше про дальності радіозв'язку радіостанцій.

Тести на дальність радіозв'язку рацій різних діапазонів частот на http: //тести-рацій.рф

Отримати відповіді на різноманітні питання можна на радіофоруме http: //радіофорум.рф

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online