АЛТИНОРДАЦени на нерухомість в Астані знижуються рекордними темпами

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Після падіння курсу тенге в серпні ринок нерухомості у вересні став бити рекорди за темпами зниження цін Після падіння курсу тенге в серпні ринок нерухомості у вересні став бити рекорди за темпами зниження цін. У вересні в порівнянні з серпнем середня доларова ціна скоротилася на 4,3%, пише аналітична служба агентства kn.kz.
тенденції
Ціни в тенге в зв'язку з переходом до режиму плаваючого валютного курсу за останні два місяці збільшилися в середньому на 30%.
З моменту початку останнього зниження цін на ринку житла (лютий 2014 року) доларова ціна знизилася на 19,9%, тенгових, навпаки, зросла на 19,2%.
Реакція ринку на скачки курсу виражається збільшенням знижок під час торгу з звичних 3-5% до 15-20%. Таким чином, з урахуванням дисконту при продажі тенгових ціни вже близько року залишаються на одному рівні.
Курс долара протягом вересня 2015 коливався з мінімального значення 234,94 тенге до максимального 283,98 тенге.
Незважаючи на невизначеність, пов'язану зі стрибками курсу, на ринку зберігається позитивна динаміка угод купівлі-продажу. Так, в сегменті багатоквартирного житла кількість угод в Серпень 2015 збільшилася на 6% і склало 1385 одиниць. По відношенню до серпня минулого року цей показник зріс на 81%.
Відповідно до песимістичним прогнозом розвитку економіки аналітична служба kn.kz прогнозує подальше скорочення доларових цін на ринку вторинного житла.
цінові зміни
За даними аналітичної служби kn.kz, у вересні 2015 найбільше зниження цін спостерігалося на житло в новому адміністративному районі Есиль - на 5,5%. Основний вплив на падіння надали знизилися ціни на квартири 2- і 4-кімнатного формату.
В районі правого берега запитувані ціни знизилися як у районі Алмати - на 4,2%, так і в районі Сариарка - на 4,6%.
У розрізі формату житла лідером по зниженню цін стали 2-кімнатні квартири, вартість яких скоротилася на 5%. Найменше зниження спостерігається на 3-кімнатні квартири - 3,1%.
У порівнянні з аналогічним періодом минулого року в цілому за квартиру зараз просять на 16% ($ 22 200) менше.
Найбільше за рік подешевшали 2-кімнатні квартири - на 18% (мінус $ 22 500 за квартиру), найменше - 4-кімнатні - на 13% (мінус $ 33 600). При цьому багатокімнатні житло за рік подорожчало на 13% (плюс $ 51 200).
У десятку найдорожчих квартир, що пропонуються на вторинному ринку житла, знаходяться квартири в житлових комплексах "Альтаїр", Europe Palace, "Сулу", "Міланський Квартал", Rixos Khan Shatyr Residences, "Авіценна" та інші. У цьому сегменті діапазон цін склав від $ 3560 / кв.м до $ 4900. / кв.м.
Ціни на житло нової споруди, обсяг якого становить 74% від загального обсягу пропозиції, скоротилися на 4,8% по відношенню до Серпень 2015.
Темпи зниження в сегментах "квартира поліпшеного планування" і "хрущовки" склали 3,5% і 3,9% відповідно. На житло старої споруди зниження запитуваних цін склало 6,8%.
Аналітична служба kn.kz відстежує динаміку середніх цін на квартири, що позиціонуються менше місяця, і квартири, що продаються більше місяця.
Протягом 2014 на ринку існувала тенденція завищення цін пропозиції при виході на ринок. Різниця в цінах між новими (з терміном експозиції менше місяця) і старими (з терміном експозиції більше місяця) оголошеннями становила 2-3%. З початку 2015 ситуація почала змінюватися, і в вересні ціни в нових оголошеннях були вже дешевше, ніж в старих.
Кількість нових квартир, пропонованих до продажу протягом місяця, складає близько 30% від загального обсягу пропозиції.
За спостереженнями аналітиків kn.kz, у вересні 2015 середні ціни в сегменті дорогого і в сегменті дешевого житла скоротилися на 1,8% і 8,2% відповідно. Квартири верхнього цінового сегмента з початку року просіли на 9,4%, нижнього - на 18,9%. Така істотна різниця в темпах зниження обумовлена ​​прив'язкою до валюти розрахунку. Очевидно, що основні покупці сегмента дешевого житла - це представники середнього класу з невисокими доходами в тенге. Основні покупці в сегменті дорогого житла, до якого можна віднести більшу частину елітних квартир, мають високі, в тому числі доларові, доходи.
Ціни на житло в доларах впадуть на 40-45% до кінця 2016 року Такий прогноз, проаналізувавши економічну ситуацію і реакцію ринку нерухомості.
У порівнянні з аналогічним періодом 2014 зниження в сегменті дешевого житла склало близько 21,4%, в сегменті дорогого - 10,7%.
Дослідження показують, що в довгостроковому періоді дорогий сегмент відіграє майже стільки ж, скільки і дешевий, проте дешевий першим відгукується на негативні зміни.
висновки
- У порівнянні з Серпень 2015 середні цінові показники значно скоротилися у всіх сегментах ринку нерухомості Астани;
- на ринку вторинного житла відзначається зниження обсягу пропозиції;
- згідно з прогнозами аналітичної служби kn.kz, на вторинному ринку житла столиці в найближчі місяці очікується зниження цін пропозиції на рівні 1-1,5% на місяць.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online