Життя і смерть академіка Легасова

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

2012 рік - рік сторіччя "Правди" - головної газети країни в ХХ столітті. Багато матеріалів я опублікував в ній, так як працював в газеті спочатку науковим оглядачем, а потім і редактором відділу науки. З безлічі статей, нарисів, репортажів хочу виділити єдиний матеріал. Це розповідь про загибель академіка Валерія Олексійовича Легасова, з яким я дружив. Про це матеріалі згадують дуже часто, коли розповідають про Чорнобильську трагедію. Отже, мій нарис про життя і загибелі академіка В. А. Легасова ...

Нарешті справа про самогубство академіка Валерія Олексійовича Легасова завершено. Гортаю пухкий тому, де зібрані матеріали слідства, протоколи допитів, службові записки, документи, фотографії ...

Біль, що живе з того квітневого ранку 1988 го року, коли не стало Легасова, знову захльостує: невже не можна було запобігти цій трагедії? І відчуття провини не відступає. Адже ще напередодні ми розмовляли з Валерієм Олексійовичем і про майбутню статті, і про передмові до книги, яка повинна вийти в "Молодій гвардії", і навіть про риболовлю ... Ніщо не віщувало трагедії ... А може бути, я не відчув її, не розгледів? ! По крайней мере, зовні ніщо її не виявляється - Легасов був говіркий, навіть весел, багато жартував. Звідки було знати, що він вже з'їздив в МГУ, забрав з-під скла, що лежало на письмовому столі, фотографії, склав в одну стопку листочки з віршами, присвяченими дружині ...

Публікації в "Правді" посмертних "Записок" академіка викликала потік листів до редакції. За характером пошта дуже різна. У більшості листів - подив, нерозуміння того, що сталося. А хіба можна до кінця зрозуміти цю трагедію ?! Напевно, не можна, залишається тільки спробувати витягти уроки з неї.

"Думаю, що те, що трапилося, як би не було важко, все-таки необхідно і зрозуміти, і пояснити, - пише старший науковий співробітник І. Зарубін. - І це обов'язково треба зробити в ім'я майбутнього нашої науки, а, отже, і всієї країни ". "Зараз накопичено стільки ядерних боєголовок, що можна 100 разів знищити все живе на Землі, - зауважує М. Какшіна з Ростовської області, - але кожна людина вмирає тільки один раз. Смерть академіка потрясла мене ..." В. Криницький (Київ), Г. Рибаков (Одеса), В. Печерський (Ленінград), В. Крючков (Москва) пишуть про те, що в "Записках" багато змушує ще раз задуматися, як ми живемо, працюємо, вчимося, виконуємо свої обов'язки на будь-якій посаді, на кожному робочому місці.

Читайте також: Володимир Губарєв: "Правда" - четверта влада

Відсутність сумлінності і призвело до такої аварії, як чорнобильська. "Знати подробиці життя таких людей, як Легасов, - це не проста цікавість, - пише І. Константинова з Куйбишева. - Актори, письменники, журналісти і вчені, державні діячі своїми особистими якостями впливають на життя нашу. Навіть якщо вони так далеко живуть від нас і працюють ... "А сім'я Скворцова з Приморського краю додає:" Дуже хочеться побільше знати про людей, хто по-справжньому за перебудову, хто хоче щось зробити практично для нашої країни. До таких людей, безумовно, відноситься і Валерій Олексійович " .

"До сих пір не можу зрозуміти, - пише кандидат економічних наук В. Ратніков, - як могло статися, що в наш час в розквіті творчих і фізичних сил на 52-му році життя така сильна особистість, як В.А. Легасов, змушений був піти з життя? що це - невиконання бажань або усвідомлення того, що неможливо виконати задумане? досі не віриться, що комсомольський вожак Московського хіміко-технологічного інституту імені Н. С. Курнакова, комуніст до мозку кісток був зломлений в наш час - час надій і очікувань. і тут виникає новий пи ріс. Коли ж все-таки ми почнемо дійсно по-товариськи ставитися один до одного, максимально використовуючи для блага нашої країни потенційні можливості кожного члена нашого суспільства ?! Коли ж ми зрозуміємо, що кожна людина - унікальний, незамінний ?! Що це - світ , з якого складається наше велике суспільство.

Пішов з життя Валерій Олексійович - і немає вченого, немає організатора, який міг би повести далі радянську водневу енергетику, і одне з її найбільш цікавих напрямків - застосування атомно-водневої енергетики в технологічних виробництвах. Але ж не за горами вересень 1988 року, коли в Радянському Союзі повинна відбутися 7-я Всесвітня конференція з водневої енергетики, душею і науковим організатором якої був академік В. А. Легасов. А скільки планів, прекрасних наукових ідей забрав він з собою? Гріш нам, комуністам, ціна, якщо раніше турбота про людину залишиться гаслом.

Треба домагатися того, щоб в партійних органах дійсно займалися партійною роботою, спрямованою на вирішення основного завдання комуністів - створення атмосфери братства, товариства, комуни. Бо немає у комуністичної партії важливішого завдання, ніж доля кожної радянської людини. Не можна ж допускати, щоб ми втрачали найбільш гідних, найбільш перспективних, найбільш відданих і найбільш компетентних комуністів. А скільки ми справжніх комуністів, справжніх радянських людей всіх рангів вже втратили ?! Це не повинно повторитися, цьому має бути поставлено надійний заслін ".

На мій погляд, В. Ратніков підняв головну проблему сьогоднішнього дня - проблему боротьби за долю людини. Чи не цифри планів, не «великі» перетворення природи, що не переможні реляції про досягнутому визначають нині стан суспільства. Спадщина сталінізму, тієї епохи, яку ми не можемо не засуджувати, до тих пір будуть впливати на нас, поки доля особистості відсувається на другий план.

Гортаю "Справа про самогубство". Багатьох з тих, хто давав свідчення, я знаю, і тому за скупими рядками встають особи і очі людей, що сприйняли цю трагедію як особисту. І не тільки рідних і близьких. К. Феоктистов: "У Легасова був рідкісний дар - стратегічне мислення, вміння бачити проблему в цілому. Втрата для науки непоправна ..." А. Александров говорить про те ж, колеги по лабораторії, по інституту вважають, що немає вчених, які могли б замінити Легасова ...

І тут же лист: "Легасов - яскравий представник тієї наукової мафії, чиє політиканство замість керівництва наукою призвело до чорнобильської аварії і, таким чином, завдало країні шкоду більший, ніж десятки Адилова". І підпис - старший науковий співробітник ІАЕ імені І. В. Курчатова. І прізвище, і домашня адреса. У перший момент - не повірив, напевно, анонімника. Ні, є така людина, йому 48 років. Свою точку зору не приховує. Прізвища не називаю, хоча автор листа і не заперечує, мовляв, "стою за свої переконання" ...

Сухі заключні рядки "Дела": "В процесі слідства перевірялася також версія про доведення Легасова до самогубства, але вона не знайшла свого підтвердження, т. К. Він не був у матеріальній чи іншій залежності від кого-небудь, не було з ним також жорсткого звернення або систематичного приниження його особистої гідності, які могли б привести його до рішення про самогубство, а тому осіб, винних у його самогубство, немає ... "

Слідчий з особливо важливих справ при Генеральному прокурорі СРСР старший радник юстиції Борис Володимирович Погорєлов говорив коротко: "Депресія ..."

Обидва розуміємо - іншого і не могло бути. Слідство, проведене з усією ретельністю, показало: злочини не було. Легасов сам прийняв таке рішення. "У стані депресії ..." - однозначний висновок про причини трагічного вчинку Валерія Олексійовича.

Але я знову перечитую лист старшого наукового співробітника ІАЕ імені Курчатова. Звідки ця ненависть? Чи випадкова вона? І що виявилося останньою краплею, що переповнила "чашу депресії"? Адже у кожного з нас бувають хвилини в житті, коли навколишній світ здається нестерпним ... Невже слабкі йдуть, а сильні залишаються? Але це не так! Потрібна сила, щоб зробити останній крок. А може бути, права Н. Михайлова з Душанбе, коли, аналізуючи моральну атмосферу в НДІ, пише: "Трагедія академіка Легасова повинна звільнити нашу науку, наші НДІ від таких ілюзій, коли вчені виявляються вимушеними йти з життя добровільно ..." Не хочеться погоджуватися з Михайлової, ой як не хочеться. Однак в "Справі про самогубство" я бачу протокол зборів і цифри 100 і 129. 100 - за обрання Легасова в науково-технічна рада інституту. 129 - проти.

Але ж В.А. Легасов був першим заступником директора інституту, і ... страшна цифра - 129. Значить, вчений, який написав лист в редакцію у відповідь на публікацію "Записок" Легасова, був не самотній. Вибори до ради проходили навесні 1987 года, незабаром після Чорнобиля, і перший заступник директора, академік, один з головних учасників ліквідації чорнобильської аварії був забалотований на виборах.

Я знаю реакцію Легасова на те, що трапилося - він був вражений. І хоча Анатолій Петрович Александров вжив всіх заходів, щоб згладити конфлікт, він прекрасно розумів, наскільки незаслужений удар завдано по його заступнику, виправити становище він уже не міг. А рани, старі і нові, завжди болять ...

- Мене вразив вузол на мотузці, - сказав слідчий Б. Погорєлов, - розв'язати його було неможливо ...

Не завжди під силу людині розв'язати або розрубати вузли, зав'язуються життям. Найчастіше одному це зробити неможливо. Потрібна допомога друзів, колег, соратників. Напевно, багатьох з знали Легасова не покидає відчуття провини. Мене, зокрема. І ось чому. Наближалася друга річниця Чорнобиля. Ще в лютому домовилися з Легасова, що він візьме участь у круглому столі і оцінить роботу по ліквідації аварії за минулий час. Але Легасов захворів, опинився в лікарні - йому так і не вдалося вибратися до редакції. Хто знає, не виключено, що публікація в газеті 26 квітня могла б запобігти трагедії 27-го ... Напевно, картає себе і дружина - її не було того ранку вдома ...

Напевно мучить совість і сина. Не тільки за те, що він не прийшов додому трохи раніше, когдаЛегасов ще був живий, але і за ті гіркі хвилини, коли доставляв батькові стільки неприємностей: хіба приємно чути про те, що ваш син випиває, затримується міліцією за кермом автомобіля в нетверезому стані , використовує ім'я академіка. Гірко писати про це, але не можна мовчати тому, що є причина загибелі - "депресія", і ми зобов'язані розглянути всі її складові. Навіть самі другорядні. Ну, а головні? ...

Може бути, Чорнобиль? Деякі читачі вважають, саме ця аварія - головна причина загибелі Легасова.

З. Альохіна (Київ): "Ми повинні пробачити Валерія Олексійовича, бо в наше століття атома випробування часом нестерпні навіть" для людини розумної ". А якщо говорити по правді, то він виніс усі випробування в Чорнобилі. Навіть важко уявити, що могло б бути, якби перші, з ними і В.Легасов, відступили, розгубилися ".

М. Дударенко (Мінськ): "Прочитав" Записки "В. А. Легасова, і мені ще раз чітко згадалися весна і літо фатального 1986 року. Мені довелося в групі цивільної оборони брати участь в ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Пам'ятаю спекотне літо, пилові польові дороги в зону, за якими ми їздили на відкритих машинах, робота з 8 до 20 годин. Дуже хотілося пити, фляги спустошувалися миттєво. у кузові чомусь все засипали ... І часто чули - Легасов, Легасов ... "

A. Мартинов (Перм): "Легасов правильно говорить, що причиною чорнобильської аварії стала недбалість, безвідповідальність ... Є і ряд інших причин: аварійно-низька якість реактора, відсутність протиаварійної автоматики, незнання господарями станції і навіть керівництвом Міненерго дій в аварійних умовах. Плюс до цього відсутність масової літератури, недолік захисних засобів. Справедливі слова Голови Ради Міністрів СРСР М. І. Рижкова, що аварія на ЧАЕС була не випадковою, що атомна енергетика з неминучістю йшла до так му важкого події ... "

М. СІМАШОВА (Ленінград): "Якби всі працювали, як каже Легасов у своїй статті, високоякісно і в будь-якій галузі нашої промисловості і сільського господарства, то це було б прекрасно! Тоді б наша країна була б найбільш високорозвиненою і найзабезпеченішою ..."

B. Крилов (Калінінська обл.): "Відповідальність за прийняття рішення, як показує практика, покладається не на науку і вчених взагалі, а на представників цілком певного наукового співтовариства. А. П. Александров в передмові до книги" Ядерна енергетика, людина і навколишнє середовище "писав:" останнім часом розвиток ядерної енергетики викликає великі дискусії в деяких країнах Заходу з точки зору небезпеки забруднення навколишнього середовища радіоактивними продуктами ділення ядер урану і плутонію. Однак ці дискусії викликані не реальною загрозою радіоактивного забруднення АЕС, а міркуваннями кон'юнктурного характеру ". Ціле покоління наших атомників виховане на цій парадигмі. Тепер важко судити, яку роль зіграла вона в хвилини, що передують аварії, але те, що вона поволі підводила до трагедії, - сумнівів немає ".

Важко не погодитися з В. Криловим! Ілюзії завжди небезпечні, втричі - коли самому доводиться за них розплачуватися. І ціна цього буває різна.

Валерій Олексійович Легасов належав до "другого покоління" атомників. Більш того, він не займався реакторами, але в надійності їх у нього сумнівів не було. Так, претензії до якості обладнання, до підготовки персоналу, до автоматики, природно, виникали, однак якщо б 25 квітня 1986 роки ви запитали б його: "Чи можлива аварія з руйнуванням активної зони і викидом величезної кількості радіоактивних продуктів?", Він відповів би негативно. Як і більшість фізиків. Протягом чверті століття фізики переконували громадськість у цілковитій безпеці АЕС і робили це настільки ефективно, що вже навіть самі не допускали такої можливості.

Чорнобиль привів в шоковий стан атомників всіх рангів. Потрібен був час, щоб переконатися: неможливе здійснилося. Легасов побачив заграву над Прип'яттю і тільки тоді зрозумів, наскільки велика катастрофа.

Про перші дні в Чорнобилі вже написані книги, п'єси, зняті фільми. У тому числі і про роботу академіка Легасова. Наведу лише одну деталь - вона майже невідома широкому загалу. Як відомо, регулярно змінювалося керівництво урядової комісії, в тому числі і вчені. Легасов приїхав одним з перших, але потім, коли одна команда змінила іншу, він залишився. Це не бравада, не «панібратство" з радіацією - він був потрібен тут як науковий керівник.

Він мав право виїхати - ніхто не дорікнув би його, але він залишився. Ті, хто пройшов Чорнобиль в квітні 1986 року, до кінця розуміють ціну цього вчинку. І коли багато місяців по тому деякі фізики, які не покидали своїх кабінетів, починають обговорювати і аналізувати дії академіка Легасова в ті ж дні (причому, намагаються навіть доводити, що можна було застосовувати інші методи придушення 4-го блоку, ніж рекомендував Легасов), мені так і хочеться сказати їм: "Легасов не виїхав з Чорнобиля, а чому тоді я не бачив там вас?"

До речі, це стосується не тільки до фізиків. Актори, режисери, письменники люблять нині поміркувати про Чорнобиль, але я пам'ятаю, як скасовувалися літні гастролі вельми іменитих театрів в Києві, як важко було зібрати бригаду письменників, які приїхали б зі столиці в "зону" до тих, хто боровся з ядерним дияволом.

Легасов завоював право чесно дивитися в очі людям. І в першу чергу тим, хто пережив трагедію Чорнобиля в Прип'яті та Києві, в Гомелі і десятках і десятках білоруських сіл. І люди відчули це.

М. Морозова (Рубцовськ): "Валерій Олексійович є для мене авторитетом високим. Розумію, що я - крапля в морі. Власне, і відкрився він мені саме в ті трагічні дні. Тоді і склався образ благородного, самовідданого людини. Не можна перебільшувати значення його суджень. Кожна теза "Записок" - заклик до роздумів, більше того - ненав'язливе керівництво, рада, що і як робити. Читаючи, знаходжу підтвердження своїм думкам, відповіді на питання і сумніви. Виховувати благородство в людях треба на яскравих прикладах, якими і є ізнь і робота Легасова. Скільки у нас зараз "діячів", які виправдовують свою пасивність, лінощі думки тим, що їм-де заважав застій. А ось його не торкнулася застійна цвіль, він робив те, що йому особисто належало робити. Чи це не зразок високої ідейності, ясності мети, твердості духу, сили характеру ".

А. Богатова (Ленінград): "Мені здається важлівім, что в" Записках "у Легасова поруч показана героїчна робота людей з ліквідації аварії та шлях, что прівів нас до катастрофи на ЧАЕС. Одні и ті ж люди опіняються в условиях рутини безвідповідально Пасивні, а во время катастрофи - героїчнімі и мужнімі. звідсі віпліває, что, поглібівші розуміння небезпеки, коли через звічної халтури горять и тонути кораблі, вібухають АЕС и заплави, гинут діти, треба дзвоновім набатом будить в кожному з нас почуття особістої відповідальності, зміцнюваті це чувст про многокр атно, розкриваючи його в різних ситуаціях. Мені здається, що активний за своєю природною суті, Легасов міг вибрати смерть, щоб його думки були почуті якомога швидше і якомога більшою кількістю людей ".

Ці рядки написані вчителькою і матір'ю трьох дітей ...

Чорнобиль не міг не змінити багато чого і в характері Легасова, і в його поглядах не тільки на атомну енергетику, але і на весь науково-технічний прогрес. Робота в Чорнобилі, доповідь у Відні на конференції МАГАТЕ принесли Валерію Олексійовичу всесвітню славу. Альо НЕ це головне. Він змінився сам - і вже багато, з чим погоджувався до Чорнобиля, тепер заперечував. Його громадська активність зросла - Легасов переріс рамки, в які замикався раніше. Ніби піднявся на вершину, звідки міг дивитися вдалину, а не тільки під ноги. У цьому були його щастя і трагедія.

Останнім часом з'явилися різні публікації про поглядах Легасова на долю атомної енергетики. У деяких з них стверджується, що Валерій Олексійович став затятим противником АЕС, більш того, він передбачав, що Чорнобиль обов'язково повториться ... Мені довелося багато разів обговорювати з академіком проблему атомної енергетики. Хочу з усією певністю сказати: ніколи - ні до аварії, ні після неї він не говорив, що АЕС - тупиковий шлях розвитку науково-технічного прогресу. Легасов розмірковував про інше, більш того - вважав, що сьогодні головним в нашому житті повинен бути принцип безпеки. Він думав про систему безпеки, яка включала в себе і атомну енергетику. І основною ланкою в цій системі був Людина.

Наведу лише одну цитату з наших бесід: "За останні роки в світі відбулося кілька аварій з надзвичайно високим рівнем людських і матеріальних втрат. Ці аварії мало залежать від типу техніки та сильно від одиничної потужності аварійного блоку - атомна чи це станція, хімічний реактор або газове сховище, - відданого в розпорядження оператора. Залежить збиток і від місця і щільності розміщення потенційно небезпечних об'єктів. Але навіть такі важкі за своїми наслідками аварії, як чорнобильська, бхопальская або фосфорна аварія в США, е повинні повернути назад технологічний розвиток цивілізації, не повинні змусити відмовитися від мирного використання ядерних джерел або досягнень хімії, бо ця відмова обернувся б для людей ще більш важкими наслідками ... "

Так, після Чорнобиля Легасов більш чітко сформулював свої ідеї про принципи безпеки. Мріяв про створення нового інституту, переконував, доводив, вимагав нових підходів до розвитку сучасної техніки. А у відповідь ... мовчання. Більш того - часто його погляди невірно розуміли, перекручували.

Не можу не сказати і про публікацію Алеся Адамовича в "Новому світі". Можна розділяти чи оскаржувати точку зору письменника - це право кожного. Однак запис бесіди з Легасова може привести до неправильних висновків, мовляв, вчений проти "лінії" АЕС, більш того - збирався "про все написати, звернутися наверх ...". Зміщення акцентів в статті письменника кидає тінь на академіка в очах тих, хто його добре знав і з ким він працював. Але навіть не це найсумніше: виявляється, до нинішнього дня ідеї академіка В. А. Легасова про принципи безпеки не зрозумілі.

Коли ми вимовляємо - "в стані депресії ...", повинні пам'ятати: одна з її складових якраз нерозуміння його ідей.

- Ви не відчуваєте себе в вакуумі? - при одній із зустрічей запитав Валерій Олексійович.

- Ні, - здивувався я.

- Щаслива людина ... Невже ви так спокійно ставитеся до того, що відбувається? Там, в Лондоні, у Відні, у багатьох країнах ставлять вашу п'єсу, а в Москві, Ленінграді та Києві вона не йде? Чи не здається це дивним ...

- Це справа театрів. Драматургія - не основна моя професія.

- А у мене наука - основна ... - і тут же Легасов перевів розмову на іншу тему.

Валерій Олексійович у Відні і Лондоні побував на спектаклях "Саркофагу", розповів про свої враження. Згадка про "вакуумі" тепер (на жаль, не тоді!) Багато відкриває в тому, що відбувалося з ученим. Він намагався говорити, кричати про наболіле, але його не чули.

Восени 87-го він довго лежав у лікарні. На ніч прийняв багато таблеток снодійного - академіка відчайдушно мучило безсоння. Лікарі врятували йому життя. І знову, в лікарні, він заговорив про "вакуумі". Тоді я запропонував написати йому велику статтю, де він зміг би обгрунтувати і розвинути свої ідеї про принципи безпеки в промисловості кінця XX - початку XXI століття. Він загорівся, кілька днів працював над статтею. Через два тижні вона з'явилася в "Правді". Кожен день Легасов дзвонив: "Чи є реакція?" І кожен день я відповідав: "Повне мовчання ..." Реакції не було.

"У стані депресії ..." Воно складалося навіть з дрібниць. Одного разу на науковій раді хтось помітив побіжно: "Легасов не слід принципам і заповітам Курчатова". Кинута фраза, тут же все забули про неї, а Легасов переживав кілька місяців ...

На зборах колективу директор повідомляє, що за ліквідацію Чорнобильської аварії Валерій Олексійович Легасов представлений до звання Героя Соціалістичної Праці, мовляв, вже можна вітати його ... Виходить Указ, але прізвища Легасова там немає. Було прийнято рішення нікого не нагороджувати з Інституту атомної енергії, є вина колективу в тому, що трапилося. Напевно, в такому рішенні є "раціональне зерно", але ті, хто працював у Чорнобилі поруч з Легасова, відзначені урядовими нагородами, а він залишився в стороні ...

Дрібниці? Не зовсім ... Кожне таке подія породжувало чутки, пересуди, плюс до цього всілякі розмови про конфлікти з директором, керівництвом Академії наук і т. Д. Що гріха таїти, в наукових колективах люблять попліткувати, для деяких наука як така вже давно стала другорядною справою ... чутки, природно, доходили до Легасова. Зовні він був незворушний, не реагував на те, що відбувається, але вірші (а він їх писав дружині) показують, як гостро він переживав цю вакханалію чуток.

Легасов мріяв про Міжвідомчу раду з хімії, який працював би на найсучаснішому рівні, про молодих вчених, здатних змінити положення в науці, про тимчасові наукових колективах - в загальному, про ліквідацію застою в тій галузі науки, яку він розвивав і якій вірно служив. Але 26 квітня відбулося нарада в Академії наук, на якому план робіт, запропонований Легасова, був, по суті, вихолощений ...

"Не допустимо, щоб нами керував хлопчисько ..." - це не вигадана фраза, вона належить одному іменитому хіміку. Дійсно, в свої 52 роки Легасов для наших "хімічних класиків" був занадто молодий. Правда, вони не відали, що Валерію Олексійовичу залишалося жити менше доби ... Увечері 26 квітня він дізнався про рішення, прийняте в академії ...

Депресія ... Вона народжується тільки при дефіциті доброти. Нікого не можна звинувачувати в самогубстві Легасова - не можна брати гріх на душу, але багато хто з нас, що живуть, не підтримали Валерія Олексійовича, не допомогли йому в повній мірі, що не оточили теплотою і турботою. А тому не змогли зберегти його, розвіяти ту хворобу, яка називається депресією.

Читайте також: Володимир Губарєв: Фукусіма не Чорнобиль

Та й слід пам'ятати: у Чорнобилі Легасов отримав велику дозу радіації - звичайно, ніякої безпосередньої небезпеки для життя вона не уявляла, але, повірте, надзвичайно важко жити, коли на твоєму особистому рахунку десятки бер ... Ці бери і рентгени зовсім не сприяють нормальному психічному стані , а тому до людей з берамі треба бути вдвічі, втричі, в десятки разів уважніше, добрішими, дбайливіше.

Читайте всі статті з серії "Драми науки"

Читайте найцікавіше в рубриці "Наука і техніка "

Біль, що живе з того квітневого ранку 1988 го року, коли не стало Легасова, знову захльостує: невже не можна було запобігти цій трагедії?
А може бути, я не відчув її, не розгледів?
А хіба можна до кінця зрозуміти цю трагедію ?
Легасов, змушений був піти з життя?
О це - невиконання бажань або усвідомлення того, що неможливо виконати задумане?
Коли ж все-таки ми почнемо дійсно по-товариськи ставитися один до одного, максимально використовуючи для блага нашої країни потенційні можливості кожного члена нашого суспільства ?
Коли ж ми зрозуміємо, що кожна людина - унікальний, незамінний ?
А скільки планів, прекрасних наукових ідей забрав він з собою?
А скільки ми справжніх комуністів, справжніх радянських людей всіх рангів вже втратили ?
Звідки ця ненависть?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online