Врятуємо нашу Тімірязівки!

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Тімірязєвська Академія піднімається на боротьбу!

У понеділок 11 квітня на території найстарішого сільськогосподарського інституту нашої країни - Російського державного аграрного університету - Московської сільськогосподарської академії імені К.А. Тімірязєва пройшов мітинг проти вилучення у неї земель досвідченого Мічурінського саду і дослідних полів загальною площею понад 100 га, і їх передачі під масову елітну житлову забудову. На думку студентів і викладачів цього навчального закладу, а також багатьох вчених і фахівців по сільському господарству, відчуження земель у Тімірязівки призведе до руйнування і ліквідації найстарішого аграрного вузу країни, до непоправних втрат для аграрної науки, скорочення робочих місць в ній, і як наслідок - до погіршення якості підготовки фахівців сільського господарства, падіння рівня наукових досліджень та наукоємних розробок в нашій країні.

В акції взяло участь кілька тисяч чоловік. Люди зібралися на площі навпроти історичної будівлі головного навчального корпусу та тримали транспаранти з гаслами «Врятуємо Тімірязівки!», «Зупиніть розвал ВНЗ!», «Ні п'яді землі».

Про вилучення і розпродажі дослідних полів у Академії, через яку розгорівся конфлікт між владою і співробітниками Тімірязівки, стало відомо в другій половині березня Про вилучення і розпродажі дослідних полів у Академії, через яку розгорівся конфлікт між владою і співробітниками Тімірязівки, стало відомо в другій половині березня. 4 березня 2016 року вийшло рішення Урядової комісії з розвитку житлового будівництва і оцінці ефективності використання ділянок, що перебувають у власності Російської Федерації (п. XI і XII Протоколу №1 заочного голосування), під керівництвом Першого заступника Голови Уряду РФ І.І. Шувалова і Міністра будівництва і ЖКГ М.А. Мене. До комісії також увійшли: Гендиректор АТ «Агентства з іпотечного житлового кредитування» А.А. Плутнік, Заступник міністра сільського господарства Є.Ю. Астраханцева, Заступник міністра економічного розвитку, керівник Росимущества О.К. Дергунова, керівник Фано М.М. Котюк та інші (всього 13 осіб). Згідно з цим рішенням з земельних ділянок що перебувають у віданні РГАУ-МСХА за адресами Тимірязєвська вул., Влад. 52 (107 га) і влад. 42 (61 Га) передбачається виділити ділянки площею 56 і 46 Га, з вилученням їх у РГАУ-МСХА імені К.А. Тімірязєва з подальшою передачею їх Фонду сприяння житловому будівництву. А 16 березня 2016 року відбувся розпорядження Федерального агентства з управління державним майном №171-р і №172-р «Про здійснення федеральним фондом сприяння розвитку житлового будівництва юридичних та інших угод, в якості агента РФ», про припинення права постійного (безстрокового) користування РГАУ-МСХА імені К.А. Тімірязєва, земельними ділянками за адресами: м Москва, Тимірязєвська вул., Влад. 42 і влад. 52, які перебувають у віданні Академії, з моменту її заснування в 1865 році. На цих земельних ділянках навчають студентів, росте Мічурінський сад з цінної колекцією плодових культур, знаходиться 104-річний досвід Прянишникова - Дояренко (по вивченню дії різних систем удобрення у взаємодії з метеорологічними чинниками) аналогів якому в нашій країні немає, а за кордоном, подібних дослідів одиниці і вони представляють важливу демонстраційну цінність для аграрної науки. На полях польової станції ТСХА виводяться нові сорти сільськогосподарських рослин, ставляться досліди з вивчення динаміки накопичення парникових газів в забрудненій атмосфері міста Москви.

Як тільки це рішення стало відомо працівникам та громадськості Тімірязівки, воно стало викликати все більше обурення. Виникло цілий рух на захист Академії, групи в Контакті і на facebook. На сайті change.org розміщена петиція «Врятуємо нашу Тімірязівки», під якою до 11 квітня зібрано понад 49 тисяч підписів, а крім цього було зібрано близько 30 тисяч підписів під паперовим варіантом петиції. «Якщо не організувати масований громадський відсіч, Тімірязєвка як аграрний вуз перестане існувати через кілька років. Чому? Тому що готувати кваліфікованих фахівців, не маючи зазначених територій, практично неможливо. Будуть знищені Мічурінський сад, селекційна станція, польова дослідна станція », - йдеться в петиції, яка відкрита для підписання всіма охочими.

Одночасно в канцелярію президента РФ направлено відкритий лист, в якому російське наукове і аграрне співтовариство висловлює крайню стурбованість рішенням урядової комісії з розвитку житлового будівництва про вилучення земель у Тімірязівки.

У листі підкреслюється, що агрономічна, селекційна, ґрунтознавча, сортовипробувальна діяльність, здійснювана на вилучаються ділянках землі, становить величезний інтерес не тільки для російської, а й для світової науки про землю. Якщо землі будуть відчужені, може припинити своє існування Мічурінський сад площею 20 га, закладений в 1939 році, аналогів якому немає в світі.

Посів. Фотозвіт. фото з сайту: спасемтімірязевку.рф

Крім того, вилучення земельних ділянок та їх забудова житловими будинками може привести до ліквідації найстаріших в Росії факультетів зоотехнії і біології, агрономії і біотехнології.
«В результаті буде ліквідовано 20 беруть участь у науковому забезпеченні імпортозаміщення на агропродовольчому ринку центрів і лабораторій, співробітники яких в 2015 році були удостоєні премії Уряду Російської Федерації в галузі науки і техніки», - підкреслюється в зверненні.

Перенести унікальні сади і ділянки за помахом чиновницької руки в так звану Нову Москву або інші регіони в принципі неможливо. Обурює співробітників Тимирязевской академії і фактично спроба підкупу: «Обіцянки вирішити за рахунок новобудови питання забезпечення співробітників МСГА житлом більшість викладачів вважають недоречним і навіть образливим». До того ж таким чином громадськість вводять в оману: адже мова йде про будівництві не соціального, а комерційного житла.

Вся ця історія суперечить декларованому прагненню вищого керівництва країни до підтримки і розвитку сільського господарства і до передачі землі від спекулянтів тим, хто на ній навчається і працює. Завдяки таким рішенням скоро майбутнім агрономам доведеться стажуватися на асфальті. Як процитував К. Маркса один з найстаріших професорів ТСХА з трибуни мітингу: «Немає такого злочину, на який би не погодився капітал, якби воно йому обіцяло прибуток 300%». І ось ця цитата, як не можна краще показує стан справ у будівельному бізнесі в наш час. Влада вже, по суті, реанімували не тільки точкову забудову, а й знову як за Лужкова (який хотів на поля Тімірязівки перенести Ленінградський вокзал), зазіхають на більш ласі шматки. За прикладами далеко ходити не треба. Практично в кожному районі Москви виникають «гарячі точки» протистояння місцевих жителів і міської влади проти забудови парків і скверів храмами за програмою Уряду Москви «200 храмів» і комерційними житловими будинками (Торфянка, Теплий стан, Головине, Ліанозово, Ростокино, парк Дружби на Річковому вокзалі, парк Дубки в Тімірязєвському районі та ін.). Є приклади і більш масштабних замахів на держвласність - руйнування ряду промислових підприємств Москви з метою захоплення, розпродажі і забудови їх територій (за руйнуванням флагмана радянського машинобудування - ЗІЛа, на території якого вже збираються побудувати цілий елітний житловий комплекс, стоїть бажання будівельної буржуазії і її влади отримати гігантський прибуток від реалізації його залишків і розпродажі і забудови його території).

Пряма лінія з президентом Росії

Внаслідок вищезгаданого деякі наші співгромадяни можуть запідозрити, що чиновники беруть подібні рішення, є закордонними агентами, які по чьyoму-то злого наміру спеціально руйнують виробничу і наукову базу нашої країни. Однак, таке пояснення ситуації все ж веде нас від куди більш простий дійсності. Яка, полягає в тому, що сучасний капіталізм, з самого моменту його реставрації на уламках соціалізму, проявляє паразитичні риси, його розвиток йде за рахунок приватизації (роздачі) держвласності приватним компаніям і корпораціям, апетити ж останніх рік від року тільки збільшуються, а частка держвласності скорочується. Чиновники, як правило, представляють інтереси великого бізнесу, будівельних компаній, їм немає діла до життя і розвитку їх менш прибуткових конкурентів в області реального виробництва. Відбувається процес виведення і концентрації виробництва в регіони з дешевою робочою силою, а великі мегаполіси стають місцем зосередження власників великих капіталів, і груп населення, які обслуговують їхні інтереси. В результаті відбувається концентрація і монополізація виробництва в одних регіонах, а концентрація великого капіталу - в мегаполісах, Монополізація виробництва веде до закриття багатьох організацій малого та середнього бізнесу (наприклад, банків), багаторазового переділу їх між різними фінансовими групами. Коли вичерпуються можливості бізнесу до відносно чесній перемозі над конкурентами, коли територіальні та ресурсні можливості для ведення бізнесу вичерпуються, він вдається до грабежу і захоплення територій, по можливості всередині країни, а при неможливості - за кордоном. Останнє, як правило, і призводить до зростання міжнародних конфліктів, імперіалістичним війнам за інтереси тих чи інших монополій. У 20 столітті ці протиріччя між монополіями різних країн, в прагненні до взаємного переділу і знищення вже породили дві руйнівні війни в історії людства. Виробники зброї, особливо в США, добре нажилися на цьому і тим самим сприяли виходу економік своїх країн з криз. У разі ж захоплення природних і промислових територій в Москві ми спостерігаємо зрощування будівельного бізнесу і чиновництва, яке з метою отримання максимального прибутку, готові забудувати кожен клаптик землі.

Посів. Фотозвіт фото з сайту: спасемтімірязевку.рф

Початком до виходу з такого складного становища може бути не надія на рішення наших проблем тими чи іншими політичними партіями, а тільки самоорганізація самих жителів, громадян, учнів і працівників в ініціативні групи з порятунку, парків, скверів, наукових і освітніх установ, в незалежні профспілки на підприємствах та інших установах (як, «Університетська солідарність», «Захист», МПРА). Тільки, створенням цивільного та трудового спільноти знизу, можливо добитися, для початку деяких покращень нашого буття, а з часом - принципових перетворень нашого життя.

На поточний момент боротьба Тімірязевцев вже стала давати деякі плоди, правляча партія «Єдина Росія» вже запропонувала Уряду відкласти це рішення, а Голова Уряду Д.А. Медведєв запропонував провести громадські слухання з даного питання, однак не варто цим спокушатися, потрібно продовжувати домагатися скасування цих сумнівних, з точки зору майбутнього Академії, несправедливих рішень. А для цього, добре б, не тільки писати листи по інстанціях і Президенту, збирати підписи під петиціями, а провести масове публічний захід в центрі Москви з можливістю участі, тих партій, які готові захищати інтереси Тімірязевцев.

Родіонов В.А. 13 квітня 2016 року.

PS Під час Прямої лінії з Президентом РФ В.В. Путіним 14 квітня 2016 року, останній пообіцяв не чіпати Тімірязівки (правда ніяких розпоряджень глави держави поки не послідувало), але все ж варто домогтися скасування рішення Урядової комісії. У будь-якому випадку, які б в майбутньому події не відбулися. Приклад боротьби Тімірязевцев - можна вважати позитивним. Боротьба не була марною і вже принесла деякі результати. Чи достатні вони для повної перемоги, напевно немає. Час покаже ... Для повної гарантії від того щоб подібних намірів буржуазної влади більш не було (бо в випадках із забудовою парків і скверів вони тривають), потрібно заборонити приватну власність на землю. Але це неможливо без заміни капіталістичних порядків на соціалістичні.

17 квітня 2016 року.

Від редакції: можна припустити, що обіцянка президента просто зависне в повітрі і все залишиться як було. Однак не варто забувати, що Президент у нас в країні не самий останній чоловік. Найчастіше буває, що навіть таке «вказівку» може дати позитивний результат в слідстві простого страху «втратити свої місця». Більш того, всупереч всім «ні» і «так», президент асоціюється з владою, а при владі в Росії - політична партія «Єдина Росія» і все з цього випливає. І, як багатьом вже відомо, у вересні цього року пройдуть вибори в Держдуму, а «політичні очки» потрібні як президенту (у майбутніх виборах), так і правлячої партії (в найближчих виборах).

З іншого боку, нерозумно радіти і радіти кожному «грізному» указу президента. Йому, як і будь-якого іншого чиновника, або будь-який буржуазної партії, життєво необхідно «обслуговувати» капіталізм. Отже, інтереси капітал завжди будуть первинні над усім іншим, навіть над людськими життями, що вже говорити про якийсь сад.

Якщо боротьба за Тімірязівки продовжиться, і це викличе широкий розголос, влада може злякатися робити необдумані кроки і відступить, або «залишить на потім».

Редакція сайту РОТ Фронт продовжує стежити за розвитком подій.

Чому?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online