Єдиний податок на поставлений дохід (ЕНВД) для ВП

  1. Основні поняття
  2. Які податки ще платить ІП
  3. законні підстави
  4. Скільки платити
  5. Коефіцієнти для індивідуальних підприємців
  6. Бухгалтерська звітність при ЕНВД
  7. Дія облікової політики
  8. Який документообіг при реалізації транспортних послуг (вантажоперевезення)?
  9. Якщо здійснена припинення діяльності ІП
  10. Як дізнатися КПП
  11. Платежі по аліментах
  12. Якщо ІП закрив одну з торгових точок

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Порядок нарахування зборів і величина ставки встановлюється податковим законодавством. Обов'язок по сплаті податків виникає в момент державної реєстрації платника податків.

У зв'язку з цим потрібно розібратися, що собою являє система оподаткування (ЕНВД) і які вона містить плюси і мінуси для ВП.

Щоб отримати статус індивідуального підприємця фізична особа повинна пройти державну реєстрацію в установленому законом порядку.

Після цього ІП наділяється правом здійснювати підприємницьку діяльність без створення юридичної особи.

Далі, в залежності від обраної системи оподаткування підприємець повинен вести облік своїх доходів (витрат), сплачувати податки і здавати податкову декларацію в ФНС.

При цьому звітна документація подається не пізніше 20 числа місяця, що йде за звітним податковим періодом. Спосіб подачі податкової звітності закріплений ст.80 НК РФ .

На підставі НК РФ підприємці мають право займатися комерційною діяльністю, яка підпадає під:

  1. ОСН.
  2. ССО.
  3. ЕНВД.

Перебуваючи на ОСН, підприємець повинен вести книгу обліку доходів і витрат. Тому як отримані дані лягають в основу розрахунку податкової бази по податку, включаючи ПДФО.

Якщо говорити про ССО, то тут також ведеться книга обліку доходів і витрат , Але, для ІП обрали 6% податкову ставку відображення витрат не є обов'язковим.

Так як єдиним податком обкладається вся сума отриманого прибутку незалежно від величини понесених витрат.

Що стосується платників податків, що використовують 15% податкову ставку, то ведення обліку витрат підприємства є обов'язковим.

Це пов'язано з тим, що організація при обчисленні суми податку може зменшити розмір оподатковуваної бази за рахунок понесених витрат, пов'язаних із здійсненням комерційної діяльності.

Порядок ведення обліку майна, договірних зобов'язань і господарських операцій платниками податків, які обрали режим ЕНВД, закріплений ст.346.26 НК РФ .

Якщо організація використовує одночасно кілька податкових режимів, тоді вона повинна забезпечити ведення окремого обліку за кожним з них.

Щоб перейти на ЕНВД платнику податків необхідно займатися таким видом діяльності, який підпадає під цю систему оподаткування.

Новоствореним організаціям достатньо подати заяву про взяття на облік в якості платника ЕНВД. У 2020 році для ВП бланк документа залишився без змін.

Встати на податковий облік можна за місцем проживання або за місцем здійснення господарської діяльності. Перехід на іншу систему оподаткування можливий тільки за підсумками календарного року.

На питання як дізнатися чи є ІП платником ЕНВД, необхідно нагадати про те, що фіскальний орган повинен видати заявнику повідомлення про взяття на облік.

ЕНВД поширюється на наступні види діяльності:

  1. Ремонт, мийка і техобслуговування автомобілів.
  2. Зберігання транспортних засобів і забезпечення стоянки для них.
  3. Пасажирські та вантажні перевезення.
  4. Роздрібна торгівля в приміщеннях площею до 150 м2.
  5. Побутові послуги.
  6. Ветеринарні послуги.
  7. Організація громадського харчування в приміщеннях площею до 150 м2.
  8. Поширення реклами з використанням зовнішніх несучих конструкцій.
  9. Здача приміщень в оренду по договору .
  10. Передача землі в тимчасове користування.

Не допускається застосування ЕНВД, якщо:

  1. Платники податків надають послуги пов'язані з соціальним забезпеченням, освітою чи охороною здоров'я.
  2. Організація отримує значний прибуток.
  3. Підприємство передає в оренду автозаправні станції.
  4. Кількість працівників за рік перевищила 100 осіб.
  5. У складі організації частка юридичних осіб перевищує 25%.
  6. Організації, які здійснюють господарську діяльність в рамках угод з довірчого управління майном .

Основні поняття

ЕНВД - єдиний податок на поставлений дохід. Одним з переваг цієї системи оподаткування є те, що її можна поєднувати з ОСН або ССО.

На питання чи можна бути тільки на ЕНВД, необхідно нагадати про відповідність видів діяльності, що підпадають під цю систему оподаткування (див. Підзаголовок «Загальні відомості»).

Базовим відмінністю ЕНВД служить порядок нарахування податку. Іншими словами, єдиний податок нараховується не на фактично отриманий дохід, а на очікуваний прибуток платника податків.

При його обчисленні використовується 15% податкова ставка. Сплата податку здійснюється щоквартально, але не пізніше 25 числа місяця, що йде за минулим податковим періодом.

Платниками ЕНВД є:

  • організації;
  • ВП.

Якщо говорити про базової прибутковості, то це умовний об'єм місячного прибутку платника податків, що визначається у вартісному вираженні по відношенню до конкретного фізичного показника і залежить від конкретного виду діяльності.

До отриманої величині також застосовуються коригуючі коефіцієнти, які сприяють виявленню ступеня впливу певних умов на результати господарської діяльності платника податків.

Але, якщо за підсумками року дохід ІП понад 300 000 при ЕНВД, то такий підприємець повинен провести додаткову сплату страхових внесків.

Величина доплати становить 1% від суми перевищення, але не більше встановленого законом граничного розміру ( лист Мінфіну від 18.07.2014 N 03-11-11 / 35499 ).

Базова прибутковість визначається наступним чином:

Сфера діяльностіВизначення

Побутові послуги Фіксована сума множиться на кількість найманих робітників, включаючи ІП Платні автостоянки Фіксована сума множиться на метраж автомобільної стоянки Пасажирські перевезення Фіксована сума множиться на кількість посадочних місць автопарку організації (макс. Кількість авто не більше 20 шт.) Поширення зовнішньої реклами Фіксована сума множиться на метраж, призначений для нанесення зображення Передача землі в тимчасове користування Фіксована сума умножаетс я на кількість переданих земельних ділянок

Які податки ще платить ІП

Платники податків, які обрали ССО або ЕНВД, а також ті, які поєднують кілька податкових режимів, сплачують єдиний податок на загальних підставах.

Сплата ПДВ проводиться суб'єктами господарської діяльності тільки за імпортної продукції, що поставляється на територію Росії.

Що стосується ПДФО при ЕНВД, то обов'язок щодо його сплати зберігається за ІП з найманими працівниками.

Якщо підприємець не вступав в трудові відносини, тоді він може не платити ПДФО, але, за умови, що отриманий прибуток відноситься виключно до підприємницької діяльності.

У той же час для ІП не виключається можливість сплати транспортного податку, акцизного або земельного збору. Сюди ж можна віднести податок на гральний бізнес.

Утримання зазначених податків здійснюється незалежно від застосування ЕНВД. Сплата страхових внесків здійснюється відповідно до ФЗ від 15.12.2001 N 167-ФЗ .

законні підстави

Система оподаткування у вигляді ЕНВД закріплена гл.26.3 НК РФ . Єдиний податок сплачується на підставі ст.346.32 НК РФ .

Форма звітної документації затверджена відповідним розпорядженням ФНС . Тут же платники податків зможуть знайти порядок заповнення звітної документації .

Щоб зрозуміти механізм роботи ЕНВД необхідно розбити це питання на окремі блоки:

  • розмір платежу;
  • застосовувані коефіцієнти;
  • бухгалтерська звітність;
  • облікова політика .

Скільки платити

Як вже говорилося, єдиний податок сплачується до 25 числа місяця, що настає за минулим податковим періодом.

Розрахунок суми податку необхідно проводити згідно із вимогами російського законодавства. Для обчислення суми податку можна використовувати наступну формулу:

Для обчислення суми податку можна використовувати наступну формулу:

При цьому не варто забувати, що отриманий результат потрібно помножити на коефіцієнт-дефлятор і коригувальний коефіцієнт. У поточному році коефіцієнт дефлятор становить 1,798 ( наказ Мінекономрозвитку від 29.10.2014 N 685 ).

Щоб вивести остаточні цифри, платнику податків необхідно враховувати наступні моменти:

  1. При незмінності фізичних показників отримана сума множиться на три.
  2. Якщо показники змінювалися протягом кварталу, тоді розрахунок проводиться щомісячно, а отримана сума підсумовується.
  3. При наявності декількох видів діяльності розрахунок єдиного податку проводиться у разі кожному з них, після чого також підсумовується.

Щоб зменшити суму податку можна відняти величину сплачених внесків, включаючи:

  • страхові внески, в т. ч. ті, що сплачені за договорами добровільного страхування ;
  • внески з обов'язкового соціального страхування;
  • внески, сплачені у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності.

Але, зменшення суми податку для організацій може відбуватися не більше ніж на 50%. Однак на ІП це обмеження не поширюється (ст.346.32 НК РФ).

Єдиною умовою є відсутність будь-яких відрахувань по трудовими договорами . Приклад розрахунку єдиного податку можна подивитися в прикріпленому файлі .

Коефіцієнти для індивідуальних підприємців

Раніше вже говорилося про застосування коригуючого коефіцієнта і коефіцієнта-дефлятора, який щорічно затверджується профільним міністерством (див. Підзаголовок «Скільки платити»).

Аналіз нормативного акту показує, що коефіцієнт-дефлятор прив'язується ні до організаційно-правовій формі суб'єкта господарської діяльності, а до застосовуваної системі оподаткування, включаючи ССО і ЕНВД.

Який КБК ЕНВД для юридичних осіб у 2020 році дивіться у статті: КБК ЕНВД .

Що таке ЕНВД (простими словами), читайте тут .

Станом на 2020 рік його розмір для платників податків становить 1,798. Як правило, уряд закладає в цю цифру інфляційний розрив по відношенню до попереднього податкового періоду.

Якщо говорити про коректує що знижує коефіцієнт, то його розмір визначають органи місцевого самоврядування. Величина цього показника може залежати від наступних факторів:

  • виду діяльності організації;
  • території;
  • асортименту продукції;
  • сезонності і режиму робота;
  • розміру прибутку;
  • використовуваних для реклами площ;
  • кількості автомобілів або тролейбусів;
  • інші особливості.

Бухгалтерська звітність при ЕНВД

Ведення бухгалтерської звітності для платників податків, які застосовують ЕНВД, є обов'язковим.

Всі операції повинні бути відображені в регістрах бухобліку на підставі первинних документів, що мають всі необхідні реквізити. Об'єктом обліку вважаються:

  1. Доходи і витрати організації.
  2. Активи і зобов'язання.
  3. Інші господарські операції.

При цьому бухгалтерський облік підлягає не тільки внутрішнього, а й зовнішнього контролю. Однак ця вимога не стосується до ІП, які повинні вести тільки книгу обліку доходів і витрат ( ст.6 ФЗ «Про бухгалтерський облік» ).

Подібної точки зору дотримується Міністерство фінансів в листі від 17.07.2012 № 03-11-10 / 29 .

У той же час підприємці повинні протягом 4 років зберігати первинну документацію, пов'язану з надходженням грошей, понесеними витратами, а також по нарахуванню та сплаті податків і зборів ( ст.23 НК РФ ).

Якщо платник податків при подачі звітної документації використовував електронно-цифровий підпис, то доказом її справжності є відповідний сертифікат.

Цей документ може бути як в електронному форматі, так і на паперовому носії. Якщо на вимогу фіскального органу ІП не зможе надати кожній із зазначених документів, то на нього можуть накласти штрафні санкції згідно із приписами Податкового кодексу.

Дія облікової політики

Формування облікової політики є обов'язковим для ІП, якщо він здійснює більше 1 виду діяльності.

Тут платники податків повинні враховувати наступні фактори:

  1. Порядок ведення окремого обліку тих показників, які потрібні для розрахунку суми податку з різних видів діяльності.
  2. Порядок ведення окремого обліку майна, договірних зобов'язань і господарських операцій.

Якщо організація поєднує два режими оподаткування (ОСН і ЕНВД), тоді їй потрібно вести окремий облік прибутку і витрат від видів діяльності по кожному з використовуваних режимів.

Що стосується визначення ПДВ, то тут необхідно забезпечити окремий облік оподатковуваної і неоподатковуваної цим податком виручки платника податків. Те ж стосується і вхідного ПДВ щодо придбаної продукції.

Окремо підприємцю потрібно буде встановити порядок прийняття вхідного ПДВ до податкового відрахування ( ст.170 НК РФ ).

Якщо суб'єкт господарської діяльності поєднує ССО і ЕНВД, то йому бажано забезпечити ведення окремого обліку по витратах, пов'язаних зі сплатою страхових внесків.

При цьому для забезпечення роздільного обліку можна використовувати:

За загальними правилами оподаткування призвести зменшення суми єдиного податку можна за рахунок сплачених фіксованих платежів, включаючи страхові внески (див. Підзаголовок «Скільки платити»).

Однак подібні податкові преференції поширюються тільки на тих ІП, які не використовують працю найманих робітників в діяльності, оподатковуваної ЕНВД.

Аналогічна правова позиція закріплена в листі Мінфіну від 29.04.2013 №03-11-11 / 15001 .

При поданні податкової декларації фіскальний орган здійснюється наступні дії:

  1. Оцінює вид господарської діяльності платника податків.
  2. Проводить розрахунок базової прибутковості.
  3. Звіряє коригувальні коефіцієнти.
  4. Перевіряє фізичні показники.
  5. Розраховує суму єдиного податку за минулий податковий період.

Також фіскальний орган може вимагати від платника податків первинну документацію, на підставі якої проводилися розрахунки.

Питання, що виникають у платників податків при використанні ЕНВД:

  1. Які потрібно оформляти документи при здійсненні вантажоперевезень.
  2. Як бути якщо господарська діяльність ІП припинена.
  3. Де дізнатися КПП.
  4. Як проводити розрахунок і сплату аліментів.
  5. Чим підтверджується отриманий прибуток.
  6. Що робити, якщо була закрита одна торгова точка.

Який документообіг при реалізації транспортних послуг (вантажоперевезення)?

Платники податків, які займаються вантажоперевезеннями, найчастіше використовують систему оподаткування у вигляді ЕНВД.

Відео: ЕНВД для ВП без найманих працівників, пільга для сплати податку

Однак її можуть застосовувати тільки ті організації, у яких автопарк не перевищує 20 одиниць транспортних засобів, інакше платник податків перекладається на ОСН.

Що стосується документації, необхідної для здійснення цієї діяльності, то тут слід виділити:

Якщо здійснена припинення діяльності ІП

Одним з недоліків ЕНВД для платників податків є необхідність сплати податку незалежно від того, ведеться господарська діяльність чи ні.

При цьому розмір податку може відрізнятися в залежності від регіональних особливостей.

Як дізнатися КПП

Код причини постановки на облік разом з ІПН присвоюється організаціям при їх реєстрації в органах ФНС. Громадянам та індивідуальним підприємцям такий код не присвоюється.

КПП складається з 9 цифр, які розшифровуються таким чином:

1-4 Код податкового органу 5-6 Причина постановки на облік 7-9 Порядковий номер постановки на облік

КПП вказується в наступних документах:

  • свідоцтво про держреєстрацію платника податків;
  • податкова декларація;
  • платіжні документи.

Так як у ІП немає цього номера, то передбачені для КПП поля залишаються незаповненими.

Платежі по аліментах

Обов'язок батьків по утриманню своїх малолітніх дітей закріплена ст.80 СК РФ . При цьому утримання аліментів може відбуватися на підставі договору або за рішенням суду.

Розмір матеріального забезпечення встановлюється у фіксованій сумі або процентному співвідношенні.

Однак якщо ІП використовує ЕНВД, то тут замість фактичного доходу фігурує передбачуваний прибуток, що ускладнює можливість розрахунку суми аліментів.

Тому Міністерство фінансів рекомендує проводити розрахунки, виходячи їх реальних доходів платника аліментів ( лист Мінфіну від 17.08.12 №03-11-11 / 250 ).

До того ж профільне міністерство стверджує, що платник податків не має права здавати нульову декларацію.

Як підтвердити дохід

Отримання доходів від підприємницької діяльності на ССО можна підтвердити декларацією форми 3-ПДФО . Цей документ є альтернативою довідці про доходи.

Що стосується підприємців, які обрали ЕНВД, то тут доходи можуть бути підтверджені в такий спосіб:

  • на підставі первинних документів;
  • згідно зі спрощеним урахуванням доходів.

Така правова позиція викладена в листі Мінфіну від 14.03.2012 № 03-11-11 / 81 .

При цьому якщо говорити про первинної документації, яка підтверджує не тільки вчинення господарських операцій, але, і грошові надходження, то тут виникає питання про необхідність утримання чекодрукуючих машини (ЧПМ).

Однак суб'єкти господарської діяльності, які є платниками ЕНВД і використовують ЧПМ, звільняються від використання контрольно-касової машини (ККМ).

Якщо ІП закрив одну з торгових точок

Роз'яснення про припинення діяльності однієї торгової точки були дані в листі Мінфіну від 30.10.2013 №03-11-11 / 46223 .

Профільне міністерство вважає, що якщо в податковому періоді відбулася зміна величини фізичного показника, то ІП повинен проводити розрахунки суми податку з урахуванням поточних змін.

За основу розрахунків береться місяць, в якому відбулося відповідну зміну.

Підбиваючи підсумок статті необхідно нагадати основні моменти, пов'язані з використання ЕНВД.

Щоб перейти на цю систему оподаткування підприємству потрібно займатися відповідним видом господарської діяльності.

При цьому організації можуть поєднувати два режими оподаткування. Однак в цьому випадку платники податків повинні вести окремий облік доходів і витрат від різних видів діяльності по кожному з цих режимів.

Який документообіг при реалізації транспортних послуг (вантажоперевезення)?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online