Громадянство за інвестиції не врятує від автоматичного обміну

  1. документи
  2. Ще по темі

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Організація економічного співробітництва та розвитку (скор. ОЕСР) розгорнула активну боротьбу зі зловживаннями схемами отримання податкової резидентності / громадянства за інвестиції з метою обходу вимог автоматичного обміну інформацією. 19 лютого 2018 року в рамках ОЕСР випущений консультативний документ, присвячений цій проблематиці.

В ОЕСР відзначають, що все більше країн і територій пропонують іноземцям купити громадянство за інвестиції. Більш того, останнім часом сформувався своєрідний міжнародний ринок таких "послуг", конкуренція на якому поступово знижує їх вартість. Зокрема, в деяких юрисдикціях для отримання повноцінного громадянства досить просто купити житлову нерухомість або пожертвувати відносно невисоку суму в який-небудь місцевий "фонд розвитку".

Як правило, придбання громадянства укупі з виконанням ряду додаткових умов надає і статус податкового резидента. Нагадаємо, міжнародний автоматичний обмін інформацією про фінансові рахунках в податкових цілях робить прив'язку до податкової резидентності особи - власника рахунку. Тобто одержувачем відомостей про рахунок буде податкова адміністрація країни, резидентом якої є власник рахунку (або кінцевий бенефіціар компанії, яка володіє корпоративним рахунком).

При покупці громадянства нерідко виникає ситуація, коли заявник стає податковим резидентом своєї "нової батьківщини", не перестаючи бути таким в старій. На думку функціонерів ОЕСР, саме в таких випадках можливі зловживання. З'являється можливість при заповненні банківських форм вказати "більш зручну і безпечну" юрисдикцію податкової резидентності (з меншим рівнем оподаткування або не бере участь в автоматичному обміні інформацією).

В опублікованому документі ОЕСР закликає банки та інші фінансові установи коректно виконувати процедури перевірки податкової резидентності всіх своїх клієнтів і рекомендує вимагати від них:

  • як резидентного адреси вказувати свій реальний адресу місця проживання (НЕ абонентський ящик), який повинен бути документально підтверджений (квитанціями оплати за електрику, комунальні послуги тощо);
  • вказувати всі юрисдикції, податковими резидентами яких вони є.

Крім вищезазначених рекомендацій, в ОЕСР вирішили піти второваною стежкою дискримінаційних заходів. На даний момент в рамках організації йде робота над складанням чергового чорного списку. Цього разу мова йде про "Переліку юрисдикцій, що пропонують ризиковані схеми отримання податкової резидентності / громадянства за інвестиції" (англ. High Risk Residence / Citizenship by Investment Schemes). При цьому в категорію "ризикових" потраплять:

  • схеми, в рамках яких до новоспеченим громадянам не пред'являється істотних вимог з фізичного перебування на території країни або не передбачені процедури контролю за дотриманням таких вимог;
  • схеми, пропоновані низькоподатковими або безподатковими юрисдикціями , Юрисдикціями з територіальної системою оподаткування , Або юрисдикціями зі спеціальними податковими режимами для заявників на отримання громадянства за інвестиції;
  • схеми, пропоновані юрисдикціями, які не беруть участі в механізмах міжнародного автоматичного обміну інформацією.

Яким чином новий чорний список буде застосовуватися на практиці поки не уточнюється. Можна припустити, що ОЕСР рекомендуватиме ввести вимоги глибшої перевірки громадян і податкових резидентів таких юрисдикцій.

документи

Ще по темі

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online