Торги по банкрутству - Важлива і корисна інформація - YurFace.Ru

  1. З якою метою проводяться торги
  2. Яке майно підлягає продажу
  3. Торги в вигляді аукціону та конкурсу
  4. Торги відкриті і закриті
  5. електронні торги
  6. Подача заявок на участь в торгах

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Відповідно до закону № 127-ФЗ, торги по банкрутству є обов'язковим елементом процедури ліквідації фінансово неспроможного суб'єкта.

Вони проводяться на етапах зовнішнього управління майном боржника і конкурсного виробництва. Порядок розпродажі власності банкрута затверджений наказом Мінекономрозвитку № 54 від 15 лютого 2010 року.

Для проведення торгів можуть використовуватися як торгові доми, так і спеціалізовані електронні майданчики. Заходи проводяться відкрито в формі аукціону, хоча в законі № 127-ФЗ передбачені випадки, коли організація торгів здійснюється у вигляді конкурсу.

Зміст цієї статті:

З якою метою проводяться торги

Публічні торги проводяться в інтересах кредиторів боржника. Виручені кошти використовуються для погашення заборгованості колишнього власника майна.

При цьому зовнішній керуючий, якій передаються права на власність боржника, зобов'язаний подбати про те, щоб не перешкодити його господарської діяльності.

Якщо мова йде про компанії, керуючий може повністю продати її, а за рахунок виручених коштів повернути борги кредиторам.

В такому випадку дії керуючого будуть розглядатися як спрямовані на відновлення платоспроможності боржника.

Якщо проведення торгів здійснюється на стадії конкурсного виробництва, то мета трохи змінюється.

Перед керуючим стоїть завдання виручити кошти для розрахунку з кредиторами вже після того, як боржник отримав статус банкрута.

Важливо: відкриті торги вважаються найбільш досконалою формою реалізації майна фінансово неспроможного суб'єкта. Участь в цих заходах безлічі покупців забезпечує конкуренцію, за рахунок чого досягається максимальна вартість.

back to menu ↑

Яке майно підлягає продажу

На продаж можуть бути виставлені всі види майна, в тому числі інтелектуальні, наприклад, права на авторські курси або книги.

На торгах допускається продаж і покупка такої власності, як:

  1. об'єкт нерухомості;
  2. підприємство як єдиний майновий комплекс;
  3. цінні папери (наприклад, євробонди , або привілейовані акції Ощадбанку );
  4. предмети, які представляють художню або історичну цінність;
  5. речі з ринковою вартістю більше 500 тисяч рублів, у тому числі речі, пов'язані загальною приналежністю;
  6. заставлене майно;
  7. майнові права.

Відповідно до статті 446 Цивільно-процесуального кодексу, виконавчі документи не дозволяють здійснювати стягнення з таких видів власності, як:

  • житлова нерухомість або її частини, якщо вона є єдиною придатною для проживання боржника. Виняток становить житло, куплене в іпотеку , І підпадає під законодавство про іпотеку;
  • земельні ділянки, на яких розташовується єдиний придатний до проживання будинок боржника. Земля також є винятком в разі, якщо є об'єктом іпотеки;
  • майно, необхідне для професійної діяльності, крім тих речей, що мають вартість більше 100 МРОТ ;
  • предмети індивідуального користування та побуту;
  • насіння, потрібні для наступного посіву;
  • домашні тварини, птахи, бджоли, непотрібні для здійснення комерційної діяльності;
  • корм для цих тварин і споруди, потрібні для їх утримання;
  • пальне для щоденного використання протягом опалювального сезону;
  • продукти харчування і особисті фінансові кошти на суму, що не більше прожиткового мінімуму ;
  • почесні грамоти, призи та інші нагороди, яких удостоївся боржник.

back to menu ↑

Торги в вигляді аукціону та конкурсу

Можливе проведення торгів в двох видах - як аукціон і як конкурс. Традиційно перевага віддається аукціонної форми організації торгів.

В цьому випадку переможця визначають за запропонованою ціною: покупка дістається тому, хто готовий заплатити за неї більше інших.

У приватному порядку проводяться спеціальні курси для тих, хто бажає брати участь в аукціонної торгівлі в якості покупця, отримуючи необхідні речі за мінімальною вартістю.

Аукціонний продаж здійснюється у випадках, коли покупець не повинен виконувати щодо майна будь-які дії, передбачені спільним рішенням кредиторів.

У разі якщо кредитори на спільних зборах зобов'язують покупця виконати будь-які дії, застосовується конкурсна торгівля.

Крім того, відповідно до закону № 127-ФЗ, конкурс проводиться в таких ситуаціях, як:

  • продаж компанії, яка зайнята роботами з оборонного державним замовленням;
  • продаж підприємства, яке є містоутворюючим;
  • продаж об'єктів, що мають соціальну значимість;
  • продаж майна, яке застосовується з метою виробництва товарів і надання послуг за умов існування природної монополії.

В ході конкурсу ретельно перевіряються відомості про покупця, звіряються його документи, особливо якщо мова йде про стратегічно важливих підприємствах.

Щоб взяти участь в конкурсній розпродажу, потрібно отримати дозвіл спеціальної комісії.

back to menu ↑

Торги відкриті і закриті

Залежно від складу учасників, торги бувають відкритими і закритими. У відкритих торгах можуть брати участь будь-які особи, а в закритих - тільки ті, що запрошені організаторами.

Закон № 127-ФЗ віддає перевагу відкритим торгам - такий варіант вважається найбільш прозорим. Багато пропоновані в мережі курси орієнтовані саме на такий тип торгів.

Крім того, торги підрозділяються на відкриті і закриті за формою подачі цінових пропозицій. Наприклад, найпростішим способом організації покрокового аукціону є усне змагання, коли кожен учасник аукціону називає ціну більшу, ніж попередній.

Якщо аукціон проводиться в закритій формі, цінові пропозиції подають організаторам в закритих конвертах. Перемога дістається тому, хто назве найбільшу суму.

Подача пропозицій можлива в спеціально відведений день перед торгами або безпосередньо в момент торгів.

Відповідно до закону № 2178-ФЗ, якщо торги проводяться у формі приватизаційного конкурсу, то подача пропозицій здійснюється виключно з використанням запечатаних конвертів.

Залишається спірним питання, наскільки доцільно проведення торгів, закритих за формою подачі пропозицій. Є думка, що такий підхід знижує конкуренцію.

З іншого боку, кожен учасник торгів побоюється, що його суперники запропонують найбільш вигідні умови покупки майна, тому сам прагне зробити вдале пропозицію.

Пересилання цінових пропозицій можлива звичайною поштою, за рахунок чого досягається масовість торгів. Подати документи на участь у розпродажі майна боржника можуть набувачі з регіонів Росії.

back to menu ↑

електронні торги

Крім пошти, масовість торгів досягається за рахунок використання інтернету. Відповідно до поправок до закону № 127-ФЗ, прийнятими в 2011 році, електронні майданчики можуть застосовуватися для проведення відкритих аукціонних розпродажів власності банкрута.

Переможцю торгів арбітражний керуючий пропонує укласти договір оферти, відповідно до якого покупка переходить в руки нового власника.

Якщо на участь в електронних торгах надійшла всього одна заявка, керуючий має право укласти з єдиним учасником договір купівлі-продажу майна. Самі торги вважаються такими, що.

back to menu ↑

Подача заявок на участь в торгах

Відповідно до закону № 127-ФЗ і статті 448 Цивільного кодексу, керівник повинен заздалегідь сповістити про проведення торгів. Повідомлення публікується не пізніше, ніж за місяць до проведення заходу. У повідомленні зазначено точну дату проведення торгів, а якщо торги повторні - ще й причина, у зв'язку з якою минула розпродаж визнана такою що не відбулася.

Термін подачі заявок - не менш 25 робочих днів. Звіт ведеться з дня публікації повідомлення.

Такий тривалий період пояснюється тим, що учасники торгів зможуть краще підготуватися, а керуючому надійде досить велика кількість заявок.

Відповідно до наказу № 54, прийнятим у лютому 2010, для участі у розпродажі потрібні такі документи, як:

  • копія паспорта (не повинен бути прострочений ) І коду ІПН ;
  • угода про завдаток;
  • копія квитанції про зарахування коштів в якості завдатку;
  • заявка на участь.

Якщо торги проводяться в електронному форматі, то скачати договір про завдаток можна на сайті електронного аукціону. Там же розміщена форма електронної заявки.

Перед подачею заявки потрібно зареєструватися на майданчику, пройти акредитацію і обзавестися електронним цифровим підписом.

При бажанні, в сторонніх компаніях можна пройти додаткові курси, завдяки яким вийде поліпшити торговельні навички.

back to menu ↑
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online