Абітурієнт-2009: нові правила вступу до вузів

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Нововведення. За самих рейтингових спеціальностях вузи напевно піднімуть проходноц бал. Фото Г. Салая

Залишилася позаду гучна вступна кампанія до вищих навчальних закладів. Цього року вона вперше проводилася по сертифікатах зовнішнього незалежного оцінювання, що повинно було забезпечити "рівний доступ до вищої освіти". І дійсно, відомо чимало фактів, коли завдяки новій системі прийому на найпрестижніші спеціальності надходили хлопці, які раніше про це не могли і мріяти. Але головне освітнє відомство не збирається зупинятися на досягнутому, а заявляє про намір продовжити розпочату роботу з тим, щоб максимально наблизити національні стандарти в сфері вищої освіти до загальноєвропейських.

Намедни в столиці відбулася робоча нарада ректорів і відповідальних секретарів приймальних комісій вищих навчальних закладів усіх рівнів акредитації та форм власності, де про зміни і нововведення наступного сезону. Здається, про них буде корисно дізнатися сьогоднішнім одинадцятикласникам і всім, кому належить штурмувати вузи наступного літа. У тому числі і в світлі того, що 2009 рік, мабуть, стане останнім, коли ще будуть діяти більш-менш ліберальні умови вступу. Далі МОН має намір їх істотно посилити. Тим самим переслідується мета підвищити якість і престиж вищої освіти, яке за останні п'ятнадцять років знецінилася донезмоги.

ТЕРМІНИ

МОН вивчив і проаналізував помилки цього року і вніс істотні корективи в "правила гри" майбутнього року. На початку вересня було підписано і вступили в силу "Умови прийому до вищих навчальних закладів на 2009 рік". Це на 6 місяців раніше торішнього. У свою чергу вузи повинні затвердити свої Правила прийому до 1 листопада, тобто за 8 місяців до початку прийому документів. Це повинно допомогти хлопцям вчасно і правильно зорієнтуватися у виборі вузу і спеціальності.

Змінилися і терміни виходу на тестування. "Реєстрація тепер починається 1 грудня, а закінчується 3 березня, - повідомив в свою чергу директор Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук. - Ми врахували, що в цьому році хлопцям було важко поєднувати тестування з підсумковими контрольними і іспитами, тому в 2009-му заняття в 11 класі закінчаться до 1 травня. Весь травень і червень будуть присвячені тестуванню. і до 29 червня всі отримають на руки сертифікати ".

По початку прийому документів встановлено єдиний термін для всіх вузів - 29 червня - "щоб не морочили людям голови" цілий рік-цілодобовим "режимом прийому". "Упевнений, що скоро наші Умови стануть стабільними, до них всі звикнуть і більше не будуть чекати сюрпризів", - обнадіяв Ярослав Болюбаш, директор департаменту вищої освіти МОН.

НОВІ ТЕРМІНИ ПРИЙОМУ У ВНЗ
II-IV рівня. аккр. Початок прийому документів 29 червня Кінець прийому документів 29 липня Конкурс сертифікатів з 30 липня Зарахування на 1 курс до 10 серпня

БАЛИ

За багатьма позиціями Міносвіти довелося йти на компроміс і зберегти на 2009 рік надмірно ліберальні умови. Так, у проекті Умов закладали мінімальний прохідний бал з профільних дисциплін за програмою бакалавра 150 або хоча б 140. Але "під натиском громадськості" поки залишили 124 бали. Хоча це неприпустимо низький рівень. У перекладі на 5-бальну систему - трійка з мінусом. А хіба, скажімо, за радянських часів брали когось в інститут, а тим більше в університет, з такими оцінками? ..

Правда, вже в 2009 р за вузами закріплено право самим підвищувати прохідний з профільних дисциплін. А ще через рік, впевнений, все одно буде встановлений прохідний мінімум в 140-150 балів. Тим самим вдасться нормалізувати ситуацію з величезним напливом абітурієнтів, що склався в цьому році через те, що ніяк не обмежувалася кількість вузів і спеціальностей, куди можна було подати заяви. В результаті конкурси в багатьох вузах виросли втричі, а по самих рейтингових спеціальностях доходили до 70 осіб на місце!

ПІЛЬГОВИКИ

Пільгових "позаконкурсників" у нас стає все більше: в минулому було 13 категорій, а в цьому вже 15 за рахунок дітей загиблих шахтарів та постраждалих від повені. Хоча в цілому цих хлопців не так вже й багато (скажімо, сліпих інвалідів прийнято 130 осіб, дітей шахтарів - 28, а сиріт по всій країні 3400 чоловік), але були випадки, коли на 10 бюджетних місць претендували 15 пільговиків, не залишаючи шансів навіть хлопцям з максимальними балами.

МОН доводилося втручатися і регулювати подібні ситуації в ручному режимі, перекидаючи невикористані бюджетні місця з інших напрямків. Наприклад, в Харківській фармакадемії на спеціальність "Косметика і парфумерні вироби" не пройшла абітурієнтка з сертифікатами під 200 балів. Хоча, по ідеї, такого не повинно бути, ходімо кращі. Адже нікому з нас не хочеться мати справу з поганими лікарями або юристами. Мабуть, тому серед зауважень, надісланих в МОН, були пропозиції скасувати прийом поза конкурсом пільговиків - сиріт, інвалідів, чорнобильців. Або хоча б встановити для них квоти. Але поки немає можливостей для такого квотування.

Право позаконкурсного прийому залишилося тільки за двома "типами" пільговиків - соціально незахищеними (діти-сироти, позбавлені батьківського піклування, інваліди та чорнобильці), щодо яких таке право закріплено законами, і найталановитішими (учасники і призери «головних» олімпіад і МАН) . Причому за МАНівців МОНу довелося здорово поборотися, але ці хлопці того заслуговують. А ось у медалістів і випускників підготовчих відділень преференцій ніяких більше не буде. Як визнав Ярослав Болюбаш, в 2008 р міністерство свідомо зберегло за довузовцамі право йти поза конкурсом з огляду на те, що Умови прийому помінялися вже після того, як була внесена плата за навчання і значить вузи мали перед ними "певні зобов'язання".

КОНКУРСНІ ПРЕДМЕТИ І СЕРТИФІКАТИ

Список предметів, за якими буде проводитися тестування, скорочений з 11 до 8. З переліку виключили оцінювання з всесвітньої історії, зарубіжної літератури, економіки та основ правознавства зважаючи на обмежену кількість годин і їх низької затребуваності вузами в якості конкурсних. Наприклад, правознавство в більшості шкіл читається всього 30 годин, в спеціалізованих близько 70, а в деяких школах його зовсім немає. Одночасно вперше вводиться тестування з іноземної мови, одному з чотирьох на вибір.

Проектом Умов передбачалося, що вузи повинні були б проводити конкурс на бакалаврат мінімум з трьох дисциплін. Однак цей пункт також поки пом'якшили до двох предметів. У вузах, де проводяться творчі випробування, повинно бути мінімум два предмети, плюс творчий. А в минулому, нагадаємо, МОН під тиском вузів дозволив їм вести набір тільки по одному предмету, ніж багато хто з них і скористалися, особливо приватні. Та й зараз у міністерство все ще йдуть звернення дозволити приймати на заочне відділення тільки по одному сертифікату. Але це не сприяє якісному набору. Тому МОН має намір тільки підвищувати необхідний мінімум сертифікатів.

Також вузи повинні будуть виділити (і забити в своїх Правилах) профільний предмет по кожній спеціальності. По-перше, встановлення більш високого бала з цього предмету дозволить їм збивати ажіотаж на особливо популярних напрямках (причому, підвищений бал буде діяти і щодо пільговиків). По-друге, "головний" предмет стає "прохідним" для переможців олімпіад і МАН, і по-третє, оцінка по ньому повинна грати вирішальне значення при однаковій кількості набраних балів, що також повинно бути закріплено Правилами прийому вузу.

З 2009 р вводиться обов'язкова атестація випускників по профільному предмету - української чи математики, - в залежності від профілю класу або школи, де вони вчаться. І бали по ньому автоматом йдуть в атестат, тоді як в цьому році за випускником зберігалося право вибору. Автори цієї норми вважають, що в такий спосіб вдасться підвищити якість знань випускників, в першу чергу, з математики.

НА ЗАМІТКУ. З огляду на переходу середньої школи на 12-річку в 2012 році в Україні взагалі не буде випускників. А значить в цей рік буде найлегше вступити до вузу. Правда, МОН стверджує, що у нього на цей випадок заготовлена ​​"особлива" стратегія. У чому вона полягає, ми повідомимо додатково.


Велику графіку дивіться ТУТ .

КОЛИ ЧЕКАТИ ТЕСТІВ НА IQ

Свою порцію оцінок і нововведень представив директор Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук. "Якщо до цієї кампанії систему тестування підтримували 10-12%, то тепер вже 72%, - сказав він. - Ми пишаємося, що за весь час не було зафіксовано жодного факту витоку інформації. А ось з боку вузів були і порушення, і відверте "хуліганство". Наприклад, деякі вузи в якості творчого конкурсу пропонували писати диктант з української мови, а Києво-Могилянська академія проводила внутрішнє тестування, причому по тестах Українського центру. в останньому випадку нібито переслідувалася мета порівняти отримані результати з балами сертифікатів, що, з точки зору теорії тестування, абсурдно, а по відношенню до колег некоректно. Інші вузи приймали з сертифікатами нижче 124 балів, що зараз перевіряється інспекторами МОН.

Всього видано понад мільйон сертифікатів, з них було лише 12 випадків підробки, коли, наприклад, 133 бали виправляли на 188. Всі вони втратили можливість вступити до вищих навчальних закладів цього року.

Ми визнаємо критику, що були недоліки в утриманні тестів, причому запрошували всіх, хто їх критикував, взяти участь в складанні нових завдань. Але ніхто не погодився ".

ЩО НОВОГО ПО ТЕСТУВАННЮ

1. По-перше, буде нова, повністю персоніфікована система реєстрації. Вона повинна виключити випадки добровільно-примусових колективних приводів учнів деякими навчальними закладами, особливо ПТУ. Кожен учасник отримає інформаційно-реєстраційний бюлетень з двома бланками заяв, один з них на випадок якщо буде потрібно внести зміни.

2. У майбутньому році будуть тільки випробування по конкретних предметів. А через рік ми обов'язково запропонуємо ще і тести на визначення здатності до навчання. Поки ж в 2009 р значно зросте кількість завдань, при виконанні яких від учня потрібно показати можливості використання знань, а не простого їх відтворення. Як показує досвід, вони можуть скласти проблему для наших випускників, адже школи не готують учнів до такої роботи.

3. Чи зміниться і структура самих тестів з деяких предметів. "Відкриті" завдання будуть тільки з української та математики. А тести з іноземної будуть складатися з трьох частин: 1 - аудіювання, тобто учасникам запропонують послухати аудіозапис і потім письмово відповісти на питання, як його зрозуміли; 2 - читання тексту і 3 - письмові завдання. Пізніше планується, що буде ще й "розмовна частина", але за рішенням МОН, в 2009 році її поки не буде.

4. Нарешті, все результати тестування зараховуються в атестат, тоді як в цьому році було право вибору.

5. У самих сертифікатах не фігуруватиме оцінка за 12-бальною шкалою, а тільки за шкалою від 100 до 200 балів. Посилюється захист нових сертифікатів - до 10 ступенів, і паралельно створюється система, призначена для зручності звірки вузами достовірності сертифікатів.

6. Не виправдала себе схема з медичними довідками, за допомогою яких прагнули потрапити на додаткову сесію. Принесли чимало липових паперів, що також зараз перевіряється МОЗ. Тому вирішено, що в 2009 р ніяких довідок не буде. Якщо хворів, на жаль, вступити вже не зможеш. Додатковій сесії, як в цьому році, більше не буде.

З ВИСНОВКІВ КОМІСІЙ

Міносвіти:

  • Нерідко вузи не виставляли на огляд ліцензії, від якої в наявності був тільки титульний лист, а деякі вузи взагалі її не мали.

  • Занадто пізно затверджувалися програми творчих конкурсів (треба за 4 місяці до початку прийому документів), або в правилах не обумовлені критерії виставлення оцінки.

  • У кожному третьому ВНЗ не було положення про апеляційну комісію або в ній не було представників шкіл, що суперечить закону.

  • Контрактникам пропонували підписувати договір, де обмовляється оплата додаткових послуг (оплата прийому документів та вступних іспитів), що ні передбачається ніякими нормативними документами. Немає документів на надання платних послуг.

МОЗ:

  • У медичні вузи цього року прийняли 293 пільговика-інваліда (поза конкурсом по мінімальному балу), тоді як в минулому році їх було 80. Тепер з'ясовується, що багато хто з них отримали документи інваліда буквально напередодні конкурсу і підстав для їх видачі не було. МОЗ зараз перевіряє справжність їх довідок.

При всіх управліннях МОЗ створені спеціальні комісії, куди можна звертатися з проханнями про перевірку таких фактів.

Прикріплений файл:

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

А хіба, скажімо, за радянських часів брали когось в інститут, а тим більше в університет, з такими оцінками?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online