Стільниковий телефон технічно складний товар обмін належного качествапісьмо Росспоживнагляду мобільний

  1. ФЕДЕРАЛЬНА СЛУЖБА З НАГЛЯДУ В СФЕРІ ЗАХИСТУ ПРАВ СПОЖИВАЧІВ І БЛАГОПОЛУЧЧЯ ЛЮДИНИ ЛИСТ Про обмін...
  2. Мобільні телефони не є багаторазовим технічно складним товаром
  3. Автор: юрист і податковий консультант Олександр Шмельов © 2001 - 2019
  4. Корисні посилання по темі "Обмін стільникових телефонів - лист Росспоживнагляду"

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Корисні посилання по темі

Ситуація: Ви купили мобільний телефон, а коли вдома уважно подивилися, то зрозуміли - не підходить (не подобається). Що робити? В цьому випадку споживач може обміняти у продавця куплену річ.

Як? - про це Ви дізнаєтеся зі статті, розміщених нижче.

Росспоживнагляд в своєму Листі (текст листа - розміщений нижче; в листі за дивним збігом обставин немає ніяких реквізитів) повідомляє, що відмова в обміні стільникового телефону належної якості на аналогічний товар іншої моделі є необгрунтованим Росспоживнагляд в своєму Листі (текст листа - розміщений нижче; в листі за дивним збігом обставин немає ніяких реквізитів) повідомляє, що відмова в обміні стільникового телефону належної якості на аналогічний товар іншої моделі є необгрунтованим.

Як повідомляється в Листі - видання листи пов'язано з тим, що почастішали випадки звернення споживачів в Росспоживнагляд через те, що на думку деяких продавців, стільниковий телефон, будучи побутової радіоелектронної апаратурою, відноситься до технічно складним товарам побутового призначення та обміну не підлягає.

Росспоживнагляд повідомляє, що найменування товару "стільниковий телефон" є повсякденним і даний товар не відноситься до побутової радіоелектронної апаратури або телефонних апаратів.

Текст листа

ФЕДЕРАЛЬНА СЛУЖБА З НАГЛЯДУ В СФЕРІ ЗАХИСТУ
ПРАВ СПОЖИВАЧІВ І БЛАГОПОЛУЧЧЯ ЛЮДИНИ
ЛИСТ
Про обмін стільникового телефону

Федеральна служба з нагляду в сфері захисту прав споживачів і благополуччя людини, беручи до уваги, що почастішали звернення громадян зі скаргами на продавців стільникових телефонів, звертає увагу громадян на окремі аспекти правового регулювання правовідносин у зазначеній сфері.

Зокрема, мова йде про випадки, коли продавці стільникових телефонів відмовляють покупцям в обміні товару належної якості на аналогічний товар іншої моделі.

На думку продавців, відповідно до Переліком непродовольчих товарів належної якості, що не підлягають поверненню або обміну , Затвердженим Постановою Уряду РФ від 19.01.1998 № 55, телефон, стільниковий телефон, будучи побутової радіоелектронної апаратурою, відноситься до технічно складним товарам побутового призначення та обміну не підлягає.

Федеральна служба з нагляду в сфері захисту прав споживачів і благополуччя людини роз'яснює, що відповідно до п. 26 Правил продажу окремих видів товарів, затверджених Постановою Уряду Російської Федерації від 19.01.1998 N 55, покупець має право протягом 14 днів з моменту передання йому непродовольчого товару належної якості, якщо триваліший строк не оголошений продавцем, обміняти в місці покупки і інших місцях, оголошених продавцем, куплений товар на аналогічний товар інших розміру, форми, габариту, фасону, забарвлення або комплектації, У разі виявлення різниці в ціні покупець проводить необхідний перерахунок з продавцем.

Відповідно до Класифікація продукції ОК 005-93 апаратура радіоелектронна побутова відноситься до класу товарів з кодами ОКП 65 8000 - ОКП 65 8900.

Наприклад, відповідно до сертифіката відповідності стільниковий телефон є продукцією з офіційним найменуванням "радіостанція переносна" і має код ОКП 65 7140, що відноситься до класу продукції - засоби радіозв'язку, радіомовлення і телебачення загального застосування. Отже, найменування товару "стільниковий телефон" є повсякденним і даний товар не відноситься до класу продукції - побутова радіоелектронна апаратура.

Також стільникові телефони не відносяться до телефонних апаратів, так як телефон має код ОКП 66 7310.

Таким чином, відмова в обміні вказаного стільникового телефону належної якості на аналогічний товар іншої моделі є необгрунтованим.

При наявності скарг громадян на відмову обміну стільникового телефону належної якості на аналогічний товар іншої моделі територіальні органи Росспоживнагляду уповноважені залучати продавців стільникових телефонів до адміністративної відповідальності за ст. 14.15 Кодексу РФ про адміністративні правопорушення .

Примітка: В даний час цього листа на сайті Роспотрбнадзора немає (або сам Роспотрбнадзор "передумав", або - хтось допоміг), тобто питання про те, чи стосується мобільний телефон до технічно складного товару чи ні знову залишається відкритим (але ніхто не заважає приводити вам в будь-які заяви, скарги та позови наведені в цьому листі доводи). А отвте на це питання необхідне для того, щоб покупець міг вимагати від продавця стільникових телефонів його заміни в разі істотного порушення вимог до якості телефонів

Тому спробуємо розібратися самі.

Мобільні телефони не є багаторазовим технічно складним товаром

Питання про те, чи відносяться стільникові телефони до технічно складним товарам і чи можна покупцеві вимагати їх заміни в разі істотного порушення вимог до якості телефонів, є спірним.

Особливості продажу технічно складних товарів побутового призначення наведені в розділі IV Правил продажу окремих видів товарів, затверджених Постановою Уряду РФ від 19.01.1998 № 55.

Як випливає з п. 47 даних Правил, до технічно складним товарам побутового призначення відносяться побутові радіоелектронна апаратура, засоби зв'язку, обчислювальна та розмножувальна техніка, фото- і кіноапаратура, годинники, музичні товари, електропобутові прилади, машини та інструменти, побутове газове обладнання та пристрої , інші технічно складні товари побутового призначення, які до подачі в торговий зал або до місця видачі покупки повинні пройти передпродажну підготовку, що включає розпакування товару, видалення заводський мастила, пилу, стружок; огляд товару; перевірку комплектності, якості виробу, наявності необхідної інформації про товар і його виробника; при необхідності складання виробу і його наладку.

Пунктом 11 Переліку непродовольчих товарів належної якості, що не підлягають поверненню або обміну на аналогічний товар інших розміру, форми, габариту, фасону, забарвлення або комплектації (Затв. Постановою Уряду РФ від 19.01.1998 N 55), до технічно складним товарам побутового призначення в тому числі віднесені телефонні апарати.

Тому начебто, стільникові телефони як засобу зв'язку (телефонні апарати) відносяться до технічно складним товарам.

Однак в Перелік технічно складних товарів , Щодо яких вимоги споживача про їх заміну підлягають задоволенню у разі виявлення в товарах істотних недоліків (затв. Постановою Уряду РФ від від 10.11.2011 N 924) телефонних апаратів немає.

Довідка: не було такої позиції і в "старому" Переліку, затвердженого Постановою Уряду РФ від 13.05.1997 N 575.

Отже, телефонних апаратів - в загальному, і стільникові телефони - зокрема, не віднесені до технічно складним товарів, щодо яких вимоги споживача про їх заміну підлягають задоволенню у разі виявлення в товарах істотних недоліків.

У судовій практиці з даного питання відсутня єдина точка зору.

Наприклад, Президія Челябінського обласного суду в своєму в Постанові від 21.10.2009 у справі N 44-г-115/2009 вказав, що до Переліку технічно складних товарів (затв. Постановою N 575) мобільні телефони не включені.

Дана позиція закріплена в Огляді судової практики Челябінського обласного суду від 11.01.2010 "Огляд судової практики за четвертий квартал 2009 року".

Однак П'ятнадцятий арбітражний апеляційний суд в Постанові від 27.04.2009 N 15АП-2475/2009 неможливий підтримав довід індивідуального підприємця про те, що стільниковий телефон до технічно складним товарів не відноситься, тому що не входить до Переліку.

Як вказав суд, даний Перелік не обмежує номенклатуру технічно складних товарів, щодо яких в разі порушення встановлених законом строків усунення недоліків товару або неможливості використання товару протягом кожного року гарантійного терміну в сукупності більш ніж тридцять днів унаслідок неодноразового усунення його різних недоліків споживач має право відмовитися від виконання договору купівлі-продажу і зажадати повернення сплаченої суми або пред'явити вимогу про заміну на товар цієї ж марки (моделі, артикулу) або на такий же товар іншої марки (моделі , артикулу) з відповідним перерахуванням купівельної ціни.

Отже, з огляду на, що Постанова Уряду РФ від 19.01.1998 N 55 продовжує діяти і зміни до переліку зазначених у ньому технічно складних товарів побутового призначення не вносилися, наведені позиції судової практики по аналогії можуть застосовуватися і щодо визначення, чи відносяться стільникові телефони до технічно складним товарам для цілей можливості покупців вимагати їх заміни в разі істотного порушення вимог до якості телефонів, і після вступу в силу нового Постанови N 924.

Додатково зазначу, що в новому Переліку зазначено "бездротовим обладнанням для побутового використання, має сенсорний екран і володіє двома і більше функціями", а також "комп'ютери портативні".

Це означає, що, якщо мобільний телефон має властивості, що дозволяють віднести його до таких товарів (наприклад, це смартфон, який має сенсорний екран і операційну систему, який може використовуватися і для телефонного зв'язку, і для бездротового виходу в Інтернет, і як навігатор), його слід вважати технічно складним товаром.

Стаття написана і розміщена в 2011 року. Доповнена - 30.05.2012

УВАГА!

Копіювання статті без вказівки прямого посилання заборонено. Внесення змін до статті можливе тільки з дозволу автора.

Автор: юрист і податковий консультант Олександр Шмельов © 2001 - 2019

Корисні посилання по темі "Обмін стільникових телефонів - лист Росспоживнагляду"

  1. Якщо квартира передана з недоліками

  2. Особливості обміну і повернення товарів, куплених на AliExpress Особливості обміну і повернення товарів, куплених на AliExpress

  3. Як захистити свої права, купуючи товар в інтернет-магазині

  4. Як написати претензію

  5. Зразок претензії про повернення (обміні) мобільного телефону

  6. Як повернути гроші назад, якщо зламався мобільний телефон

  7. Як написати позов

Що робити?
Як?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online