Стягнення боргу по розписці з фізичної особи: зразок позовної заяви до суду

  1. Сутність договору і розписки
  2. Способи повернення грошей
  3. дійсність розписки
  4. досудове стягнення
  5. Судовий порядок стягнення
  6. Завантажити зразок позовної заяви про стягнення боргу по розписці

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Позику між громадянами в звичайній практиці супроводжується розпискою в отриманні. Оформляти розписку і складати договірні зобов'язання рекомендується при сумі боргу понад 10МРОТ. При цьому сам текст розписки не повинен йти в розріз з договором, якщо він є в наявності.

Стягнення боргу по розписці можливо декількома шляхами, в судовому та досудовому порядку. Часто розписка стає єдиним письмовим підтвердженням юридичної угоди. Від якості та грамотності документа залежить зниження ризиків при можливих спірних ситуаціях.

Сутність договору і розписки

Сутність договору і розписки

Фінансові документи складаються для захисту інтересів власника грошей, оскільки позичальник ставить свій підпис. При наявності такої угоди кредитор зможе вимагати свої фінанси наказним, виконавчим чи судовим порядком. Розписку можна продати третій особі, залучити до роботи спеціальні структури або використовувати для примусу боржника іншими методами.

Сама по собі розписка вказує, що між особами відбулося юридичне дію. Але головною подією для укладення відносин є договір, який підтверджується розпискою. Сам договір позики вважається юридично незаперечним доказом угоди. Тому, якщо мова йде про значні суми і тривалому періоді повернення, не варто ризикувати, потрібно скласти договір. Текст вкаже всі умови і буде містити реквізити сторін, потім до нього додається розписка одержувача, що кошти фактично отримані за цим договором.

Способи повернення грошей

Щоб зрозуміти, як стягнути гроші за розписці з фізичної особи, слід знати вказівки закону. Діяти забороненими способами вкрай не рекомендується, оскільки такий поворот надасть позичальникові можливість подати зустрічний позов. Існує варіант досудової угоди або розгляд спору в суді.

Рішення конфлікту в досудовому варіанті:

  • претензійна робота, коли боржнику направляються рекомендовані листи з повідомленням. Це важлива частина роботи, оскільки ці послання додаються надалі до судового позову;
  • залучення третіх осіб до переговорів або самостійні узгодження;
  • прийняття мирової угоди, зміна умов договору, реструктуризація боргу і інші методи законного зміни договірних зобов'язань. Це може бути зниження регулярних платежів, відмова від комісії, продовження терміну при одноразовому повернення боргу.

Існує досить методів впливу на боржника, часом моральне осуд оточуючих має найбільше значення.

Судові шляху вирішення боргової конфлікту:

  • при питанні до 50 тис. рублів спір розглядається світовим судом;
  • сума понад вимагає подачі позову до районного (міського) суду.

Зараз стали широко поширені альтернативні методи: залучення колекторських агентств або контор по скуповування боргових зобов'язань.

Закон допускає можливість звернення до ліцензованих посередникам, це значно скорочує терміни. Посередники беруть значний відсоток за свої послуги, на відміну від витрат судового процесу.

дійсність розписки

дійсність розписки

Від якості та юридичної грамотності тексту залежить кращий спосіб повернення грошей. перспективи стягнення боргів по розписці залежать від того, наскільки ретельно сформульовані зобов'язання сторін. Відсутність основного договору і некоректного тексту, що підтверджує реальну видачу коштів позичальнику, унеможливлюють звернення до суду. Позовна заява відхилять при різних обставинах, із зазначенням про відсутність підстав до відкриття процесу.

Посередники навряд чи захочуть викупити подібні зобов'язання. Спеціальні контори мають практичний досвід у подібного роду справах, тому не візьмуться за справу при мінімумі доказів або повному їх відсутності. Законодавець не встановив точних процесуальних вимог до тексту, тому документ слід складати ретельно, не допускаючи можливості оскаржити його боржником. Різні махінації і ознаки шахрайства позичальника буває вкрай складно довести. Зверніть увагу, що в текст обов'язково включаються такі моменти:

  • боржник повинен особисто написати текст документа і поставити свій підпис. Не рекомендується використовувати друкований текст, не допускати виправлень, спірних і не читаються моментів;
  • поставити дату видачі коштів і вказати докладні особисті дані сторін. Відомості повинні однозначно збігатися з паспортними даними. При бажанні, допускається додати відомості, додатково відображають особистості учасників угоди;
  • прописується сума боргу і умови повернення: термін, найменування валюти та ін .;
  • ставляться підписи учасників.

Нотаріальне посвідчення значно підвищує правову цінність документа. При бажанні, можна запросити свідків, які підтвердять своїми підписами факт передачі коштів. Якщо сума значна, то нехтувати даними можливостями не варто. Суд розгляне розписку на предмет спірних моментів і вислухає позицію обох сторін конфлікту.

Якщо відповідач призведе вагомі підстави, то суд може прийняти його сторону. Нотаріус же, реєструючи розписку, бере відповідальність за грамотність документа і може виступити свідком на суді. Перед тим, як запевнити юридичний акт, нотаріус пояснить сторонам наслідки їхнього вчинку і запитає, чи зрозуміли громадяни сказане. Послуги нотаріату платні, залежать від матеріальної оцінки запевнення, але суму можна розділити порівну за умовами угоди.

Проблеми з доказом з'являться, якщо документ містить:

  • закреслення, помарки і важко читаються фрагменти;
  • помилкові і недостовірні відомості;
  • оформлення заднім числом;
  • друкований вигляд тексту.

Слід врахувати, що стягнути борг з фізичної особи за розписці буває складно при відсутності інших доказів. Документ не є безумовним процесуальним аргументом, потрібно надати суду додаткові відомості.

Завжди потрібно пам'ятати, що відповідач постарається надати суду своє бачення питання. Суперечка має змагальну форму між позивачем та відповідачем, що не дає безумовної гарантії жодної зі сторін.

досудове стягнення

досудове стягнення

При зверненні до суду матиме значення наявність спроб врегулювати проблему досудовим порядком. У будь-якому випадку, відразу звертатися до суду не рекомендується, позов можуть повернути на доопрацювання. Домовитися між собою набагато легше і швидше, тому спробувати вирішити питання направивши відповідачу претензію в письмовій формі варто обов'язково.

У самому договорі про позику може бути встановлений період претензійної роботи. Лист повинен містити суть претензії, але виключати емоції і образи. Боржник може відповісти або проігнорувати послання, поштову квитанцію про відправлення листа слід пред'явити суду в якості одного з доказів. До офіційних переговорів рекомендується залучити профільного юриста, який пояснить неплатнику ситуацію і опише подальші перспективи.

Якщо угода мала нотаріальне підтвердження, то процес стягнення може бути полегшений. Кредитор отримує виконавчу підпис нотаріуса і звертається в службу виконання ФССП для примусового стягнення заборгованості. Якщо доведеться звернутися в суд, то письмові претензії підтвердять позицію позивача у справі і зафіксують її.

Відповідь боржника може привести до зміни термінів, розмірів та інших умов угоди. У претензії можна вказати суму самої позики, неустойки та відсотків по ним. Іноді, враховуючи реалії, кредитор знижує планку вимог і задовольняється основним боргом. Нова домовленість обов'язково фіксується на папері і підписується сторонами. Іншими словами, отримуючи гроші, видані по розписці, кредитор повинен відобразити це в письмовому вигляді.

Не доводячи справу до суду, можна отримати наступні результати:

  • виконання договірних зобов'язань в повному обсязі;
  • дотримання обмежень по термінах, але зменшення неустойки і розбивка боргу по частинам;
  • негативне ставлення до запропонованих умов, відмова у зустрічах і листуванні;
  • отримання нотаріального наказу і звернення до судових приставів.

На даному етапі рекомендується залучити профільного юриста, який має практичний досвід стягнення боргів по розписці. Це значно підвищить статус претензій, юрист складе грамотні з точки зору закону претензії, простежить за термінами виконання та проконтролює виконавче провадження.

Вступаючи в судовий процес, слід попередньо прорахувати свої шанси і прибуток, яка залишиться після сплати всіх витрат. Не слід забувати, що складності можуть початися після суду, коли за справу візьмуться судові пристави. Якщо відповідач має постійний дохід, то процес стягнення буде набагато легше. Як стягнути борг за розписці з фізичної особи, якщо відповідач працевлаштований? У першому випадку виконавчий лист буде направлений в бухгалтерію підприємства, щомісяця можливе стягнення максимум 50% від заробітку.

Якщо боржник не працевлаштований офіційно, то стягнути з нього борг буде складніше. Доведеться відкривати процедуру примусового стягнення, піддавати арешту його банківські рахунки і майно. Після реалізації на аукціоні виручені кошти переводяться кредитору.

В даний час почала діяти програма з питань банкрутства фізичних осіб. Якщо борги понад 500 тис. Рублів, то боржник може при дотриманні умов пройти процедуру банкрутства. В такому випадку, кредитор має шанси не повернути передані кошти.

Судовий порядок стягнення

Судовий порядок стягнення

Завантажити зразок позовної заяви про стягнення боргу по розписці

До суду доведеться звернутися у разі неможливості домовитися і знайти влаштовує сторони компроміс. Варто проаналізувати ситуацію і написати заяву, якщо:

  • переговори не принесли результату, претензії залишилися без відповіді;
  • нанівець можливість продати боргові зобов'язання на прийнятних умовах;
  • існує суперечка по законності угоди і на цих підставах договір не виконується.

При зверненні з позовом до мирового суду, видається судовий наказ. Розгляд відбувається без участі сторін, відповідачу надається 10 днів на оскарження акту. Якщо відповідач з'явиться до суду і напише заяву про незгоду з висновками, то буде ініційований процес з засіданнями і виступами сторін. Розгляд буде проводитися в суді районного підпорядкування, термін позовної давності становить 3 роки. Часом цього терміну може не вистачити, позивач зобов'язаний написати заяву про поновлення строку та пояснити причину запізнення.

Змагальність судових засідань дозволяє відповідачу висунути зустрічні позови. Громадянин може вимагати проведення почеркознавчої експертизи, стверджувати, що віддав частину або весь борг. Існують випадки з судової практики, коли сторони висували прямо протилежні відомості про те, що трапилося конфлікті. Саме тому необхідно проводити нотаріальне завірення, це знімає практично всі претензії і шахрайські дії.

Якщо позов прийнятий в роботу і почалися засідання, заявнику рекомендується написати клопотання про забезпечення ціни позову. Будуть накладені обмеження на юридичні угоди з майном та банківськими рахунками боржника. Штучне створення неплатоспроможності, тобто продаж майна і виведення його з-під стягнення, є караним діянням. Щоб забезпечити покриття своїх боргів, рекомендується проявити активність на всіх етапах судового розгляду.

Наявність досвідченого адвоката у відповідача допоможе уникнути нарахованих неустойок, пені та інших нарахувань за зобов'язанням. Захисник постарається зробити все можливе, щоб борг був реструктуризований. Суду представлять докази важкого становища боржника, наявності утриманців, серйозної хвороби. Суд прийме рішення про щомісячне погашення мінімальної суми і платіж розтягнеться на десять і більше років.

Адвокат позичальника відмінно знає, як це зробити, врахує всі вигідні для його клієнта обставини. Тому у позивача повинен бути сильний захисник, самостійно вкрай складно відстояти свої інтереси. У таких справах типу стоять два завдання: отримати максимально задовольняє кредитора судове рішення і повністю стягнути кошти за допомогою судових приставів. Причому не варто забувати, що стягнення боргу по розписці, схвалене судом, можна оскаржити в термін 30 днів. Поки рішення суду не вступило в законну силу, відповідач може оскаржити його у вищій судовій інстанції.

Для отримання своїх грошей назад, потрібно співпрацювати з судовим приставом, що веде провадження. Якщо у кредитора є відомості про місце знаходження рухомого майна, його місць роботи та іншої необхідної для покриття боргу інформації, то нею слід поділитися в обов'язковому порядку.

Іноді процедура повернення даних під розписку грошей затягується на довгі роки. Але відповідач матиме позначку про наявність виконавчого листа до повного погашення зобов'язань, іноді роками. Всіх цих складнощів можна уникнути, якщо грамотно скласти договір, потім розписку і завірити угоду у нотаріуса.

Як повернути борг за допомогою розписки?

Як стягнути борг за розписці з фізичної особи, якщо відповідач працевлаштований?
Як повернути борг за допомогою розписки?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online