Претензія (вимога) за договором позики

  1. Що це таке, і в яких випадках складається
  2. Між фізичними особами
  3. Між юридичними особами
  4. Між фізичною та юридичною особою
  5. Як правильно і де скласти претензію на повернення грошових коштів за договором позики
  6. зразок
  7. Хто одержувач вимоги

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Будь-яка угода передбачає виконання сторонами, покладених на них прав і зобов'язань. У разі якщо хтось ухиляється від виконання пунктів, зазначених у договорі, другий суб'єкт має право звернутися до суду. Законом захищені права громадян, тому в якості інструменту для досудового врегулювання, пропонується скласти претензію.

Що це таке, і в яких випадках складається

Претензія складається в тому випадку, коли одна зі сторін угоди висловлює невдоволення по відношенню до іншої, в зв'язку з повним або частковим невиконанням умов договору.

Іншими словами це скарга, яка повинна бути заснована тільки на правдивих фактах і має на увазі порушення прав особи, яка є автором такої скарги.

Виникає необхідність в складання претензії, коли між сторонами договору виникають спірні ситуації. В основному вони стосуються суми боргу та порядку їх повернення.

Перш, ніж переходити до складання позовної заяви незадоволена сторона становить претензію. У зв'язку з цим їй відводиться роль досудової регулювання відносин між кредитором і позичальником. Як показує, практика претензійний виробництво дозволяє заощадити на витратах, пов'язаних з оплатою держмита.

Також слід враховувати, що судовий процес займає багато часу, тому краще вирішити питання за допомогою претензії. Вона виступає в якості захисту прав юридичних і фізичних осіб.

Не тільки претензія використовується в якості досудового врегулювання спору. У договорі позики може бути вказана інша форма, наприклад, складання та направлення листів, заяв або телеграм.

При цьому слід зазначити, що претензія може бути обов'язковою, якщо це передбачено законом або було вказано в договорі позики. У разі якщо даний пункт буде пропущено, то при складанні позовної заяви, суд поверне документи заявнику.

Як зрозуміти, що наявний договір позики передбачає складання претензії? Інформацію необхідно шукати в кінці угоди, наприклад, розділ «Вирішення спорів».

Дана умова може бути подано в такій формі: «Все конфлікти, що виникають між сторонами, вирішуються в порядку переговорів» або «Перед зверненням до суду, незадоволена сторона зобов'язана направити іншій письмову претензію».

При цьому зверніть увагу, що в угоді може бути вказаний термін, протягом якого сторона може її подати.

Між фізичними особами

Досить часто між приватними особами, що вступили в договірні відносини, виникають конфлікти. Найпоширеніша причина - це невиплата позичальником, взятих в борг коштів.

У такому випадку складається претензійний лист і направляється на адресу, яка вказана в договорі угоди.

При її оформленні можна зіткнутися з тим, що боржник, який ухиляється від виплати боргу, може змінювати свою адресу проживання. Багато радять в такій ситуації звертатися відразу в суд.

Правильніше буде виконати наступні дії:

  1. Віднімати договір. У стандартному угоді позики обов'язково вказують, що сторони повинні сповіщати про такі зміни.
  2. Далі потрібно направити лист-претензію рекомендованим листом. При цьому слід обов'язково зберегти чек.
  3. Після отримання відповіді у кредитора є всі підстави звертатися в суд. Законом передбачено 30-денний термін на розгляд претензії.

Судова практика показує, що заявнику можуть прийти претензії про повернення боргу, який він не брав. В такому випадку справа переходить в суд, де обвинувачений вимагає відповідні експертизи з перевірки справжності підпису.

Зразок претензії між фізичними особами .

Між юридичними особами

Досудова претензія між юридичними особами найчастіше виникає в результаті утворення заборгованості.

Передачу претензії юридичній особі можна здійснювати наступними способами:

  1. Заказним листом. Даний метод найнадійніший, але тривалий за часом. Отримуючи претензію в такий спосіб, друга сторона зрозуміє серйозність ваших намірів.
  2. Особисте вручення. В такому випадку необхідно відвідати організацію і вручити претензію. При цьому слід простежити, щоб секретар або керівник компанії запевнили копію цього документа. Також бажано, щоб був зазначений номер вхідного листа, дата і час отримання.

Не рекомендується віддавати претензію будь-кому із співробітників організації просто на руки. Буде складно домогтися від нього підпису на документі або інших дій, на підставі яких можна зробити висновок, що лист буде передано.

Якщо іншого виходу немає, тоді потрібно здійснювати передачу претензії, взявши з собою свідків. Їх показання потім можна буде використовувати в судовому порядку.

Термін претензії між юридичними особами повинен бути зазначений в договорі позики, якщо такого пункту немає, тоді згідно закону він дорівнює 30 дням. Складається вона від імені організації, яка висловлює невдоволення другою стороною.

Між фізичною та юридичною особою

У даній ситуації має значення, хто подає претензію. Якщо вона складена по відношенню до юридичної особи, тоді її направляють на адресу організації. У разі, коли відповідачем є фізична особа, тоді на адресу його проживання.

Якщо заява не була розглянута в термін, то її упорядник має право звернутися до суду. При цьому, якщо позичальником виступає фізична особа, тоді звертаються до мирового судді за місцем проживання. При великому боргу (понад 100 000 руб.) Позовна заява подається до суду загальної юрисдикції.

Що робити в разі, якщо ви отримали претензію? Насамперед на неї треба дати відповідь, інакше компанія або фізична особа, направила її, наділяється правом звернення до суду.

Законодавством не встановлено особлива форма, проте існує деякі правила ділового листування.

Керуючись ними у відповіді необхідно вказати наступну інформацію:

  • дані про дві сторони конфлікту;
  • посилання на договір, який став предметом спору;
  • далі основний текст, де особа може висловити згоду з претензією або привести свої доводи;
  • заключний абзац є резюмують, наприклад: «на підставі викладеної вище інформації вважаємо претензію по відношенню до нашої організації, що не підлягає задоволенню».

При цьому слід розуміти, що після відмови задовольняти умови претензії, можна починати підготовку до судового процесу.

При цьому слід розуміти, що після відмови задовольняти умови претензії, можна починати підготовку до судового процесу

Про те, які компанія Манімо надає клієнтам позики, є стаття: Манімо позики .

Нюанси складання договору цільової позики між фізичними особами на покупку квартири, описані тут .

Як правильно і де скласти претензію на повернення грошових коштів за договором позики

Претензія складається у двох примірниках, один з них віддається позичальникові, а другий залишається у кредитора. Найбільш часто до неї вдаються, коли згідно з договором позики утворюється заборгованість.

Направляти її можна в будь-який час, навіть коли термін на виконання зобов'язань, зазначених в угоді давно закінчився. В підтвердження правомірності своїх дій кредитор може вкласти початковий договір позики.

Згідно з нормами закону позичальник зобов'язаний повернути кошти, отримані від кредитора в повному обсязі і в строк, який зазначений в укладеній угоді. Якщо термін не вказано, тоді цей процес регламентується ст. 810 ГК РФ .

Для того, щоб отримати гроші кредитору необхідно:

  • скласти претензію, в якій вказати вимоги про повернення боргу.
  • встановити термін повернення, який відповідно до закону, дорівнює 30 дням.
  • звернутися до суду, якщо боржник відповів відмовою або проігнорував прохання.

Правильно складена претензія містить чітку інформацію. До обов'язкових пунктів відносять:

  • контактні дані та ПІБ осіб, кому адресована претензія, і хто її оформляє;
  • повинні бути вказані підстави для її пред'явлення;
  • вказівка ​​інформації, при яких обставинах не були повернуті кошти;
  • найголовніший пункт - це грамотне обгрунтування своїх вимог.

У претензії повинно бути обов'язково вказано, які дії зробить кредитор у разі відмови від виплати боргу. До листа слід докласти всі документи (копії), що стосуються заявлених вимог.

зразок

Щоб повернути кошти позикодавець становить даний документ у вільній формі, оскільки законодавством не встановлено зразок. На підставі судової практики склалася певна форма претензії, що складається з декількох розділів.

Розглянемо кожен з них детальніше:

  • перша частина розкриває суть звернення і підстави, які призвели до складання претензії. Тут приводять посилання з договору позики, який був підписаний сторонами. Також зазначається предмет угоди, вказується розмір боргу, який обумовлений умовами угоди;
  • друга частина містить дані про виконання зобов'язань один перед одним у рамках розглянутого угоди. При договорі позики зазвичай вказують, що кредитор повністю виконав свої зобов'язання: надав необхідну суму, а позичальник - немає, оскільки не провів своєчасні виплати або віддав, лише якусь частину боргу;

Юристи рекомендують при частковому невиконанні боржником своїх зобов'язань, вказувати чіткі суми. Скільки повернув позичальник, і яка сума підлягає стягненню.

  • третя частина присвячена вимогам кредитора. Крім основної суми боргу позикодавець може вимагати виплату неустойок або штрафних санкцій, якщо дані умови вказані в договорі;

Якщо такого пункту в угоді немає, то кредитор відповідно до законодавства мають право висувати різні санкції по відношенню до неплатника.

  • заключний розділ передбачає обов'язкове зазначення строків, протягом яких позичальник повинен надати відповідь або зробити оплату на рахунок кредитора. Також дана частина повинна нести попереджувальну інформацію для боржника. У ній вказують, що якщо позичальник прийме рішення не задовольняти претензію, то кредитор звернутися в суд.

Більш наочно ознайомитися зі зразком досудової претензії за договором позики можна тут .

Хто одержувач вимоги

Претензію пред'являють особі, яка відповідно до укладеної угоди, є відповідальним за повернення боргу. Якщо позичальником є ​​юридична особа, тоді претензія направляється на юридичну адресу організації.

Якщо він не був зазначений в договорі або компанія його змінила, то дізнатися його можна в ЕГРЮЛ. Фізична особа отримує претензію за місцем проживання. Фактичні адреси не використовують, оскільки це може послужити не на користь кредитора. Якщо ситуація дійде до суду, то позичальник може заявити про неотримання листа.

Претензія дає можливість цивілізовано вирішити питання, пов'язані з взяттям позики. Досудова робота являє собою тонкий процес. Під час нього не рекомендується конфліктувати з обвинуваченою стороною. Вирішення спору без звернення до суду дозволить заощадити гроші і час.

Відео: що робити, якщо ви не можете платити по кредиту

Як зрозуміти, що наявний договір позики передбачає складання претензії?
Що робити в разі, якщо ви отримали претензію?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online