Повернення податку за покупку квартири: особливості отримання

  1. повернення податку
  2. Розмір відрахування
  3. порядок застосування
  4. Повернення по іпотеці
  5. Коли податківці не дають повернення?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Офіційне працевлаштування дає громадянам не тільки заробіток. Повернення майнового податку при покупці квартири - одна з привілеїв, встановлена ​​російським законодавством (ст.220 НК РФ) для працюючих осіб. Що являє собою дана конструкція?

повернення податку

Можливість часткового отримання виплаченої податкової суми надана громадянам, які працюють за трудовим договором, або за цивільно-правовою угодою Можливість часткового отримання виплаченої податкової суми надана громадянам, які працюють за трудовим договором, або за цивільно-правовою угодою. Як відомо, в Росії має місце чіткий розподіл заробітної плати на «білу» і «чорну». Гроші можна повернути лише за «білу» зарплату.

Крім російських громадян, шанс повернути податок з покупки є і в іноземців. Для цього необхідно, щоб особа працювала за трудовим договором на території Російської Федерації не менше півроку. Чи можуть індивідуальні підприємці використовувати повернення ПДФО? Законодавство прямо встановлює заборону на дану можливість.

Повернення податкового вирахування при купівлі квартири здійснюється як компенсація податку (роботодавцем) але тільки з грошей проходять в білу. податок можна повернути при зменшенні податкових відрахувань.

Громадяни, які здійснюють трудову діяльність, отримують на руки грошову суму, з якої роботодавець віднімає 13%. Ці відсотки - прибутковий податок. Іншими словами, якщо чистий дохід 10 000 рублів, то працівник отримує 8 700 рублів. Придбання нерухомості - ситуація, при якій можна застосувати так званий податкове вирахування, що представляє собою повернення прибуткового податку з покупки квартири.

Варто зазначити: повернення податку у цій підставі проводиться в межах сплаченого ПДФО. Якщо працівник за рік віддав у державну казну 100 тисяч рублів, то і на виході він отримає суму в межах даного розміру. Інша кількість буде виплачено протягом наступних років.

Повернення податку на дохід можна отримати в наступних випадках:

  • при придбанні житлових приміщень;
  • при купівлі земельної ділянки;
  • по кредитах;
  • якщо необхідний ремонт житла.

ПДФО не можна відняти в наступних ситуаціях:

  • якщо квартира віддається у власність близькій особі;
  • якщо право на відрахування вже використовувалося. Іншими словами, повторно отримати суму неможливо.

Найбільш поширена підстава - покупка квартири. Слід розібратися з тим, що повернуть.

Розмір відрахування

Визначається двома факторами:

  • вартістю житлового приміщення;
  • податкової сумою, що була сплачена.

Приклад: особа купила квартиру. Вартість: 1 500 000 рублів. Результат складе: 1 500 000 * 13% = 195 000 рублей за квартиру.

Важливо: поворотний ПДФО має власні ліміти. Гранична сума встановлена в 2 мільйони рублів. Іншими словами, купуючи житло, вартість якого перевищує дану планку, особі повертаються гроші, якби квартира коштувала 2 мільйони. Забігаючи вперед позначимо, що для повернення прибуткового податку необхідно подати заяву в ФНС.

Розібравшись з розміром, можна проаналізувати спосіб отримання даної правової привілеї.

порядок застосування

Щоб оформити повернення прибуткового податку при покупці квартири, необхідно зібрати документи на повернення податку: Щоб оформити повернення прибуткового податку при покупці квартири, необхідно зібрати документи на повернення податку:

  • паспорт;
  • декларація (форма3-ПДФО);
  • заяву на повернення податку;
  • довідка про витрати;
  • документ, який підтверджує сплату податку на ДФО.

Даний перелік документів для повернення направляється в ФНС. Сама податкова перевіряє декларацію протягом трьох місяців. Після проведення процедури особі виплачується відповідна грошова сума.

Законодавство дозволяє повернути частину ПДФО і шляхом безпосереднього звернення до роботодавця, який буде виплачувати зарплату без утримання.

Цікаво: процедура проводиться одноразово. Протягом життя особа може тільки один раз використовувати відрахування. Однократность, в той же час, усуває таке обмеження, як терміни. Наприклад, якщо громадянин придбав квартиру в 2013 році і він звернувся в податкову в 2016, то виплачується сума за всі чотири роки.

Цікаво розглянути проблему вирахування при спільній власності:

  • часткова власність. Майновий податкове вирахування відповідає наявній частці. Причому передати свій «шматок пирога» не можна.
  • спільна власність. Проводиться за бажанням власників. Заява про вирахування направляється до податкової, а саме розподіл відбувається за згодою.

Крім безпосереднього і прямого придбання житла, широко використовується також повернення податку при покупці квартири в іпотеку. Нижче з'ясуємо як здійснюється повернення прибуткового податку за відсотками іпотеки.

Повернення по іпотеці

Ключова особливість: можливість отримання додаткової суми з іпотечних відсотків. Крім власне вирахування податок на покупку житлового приміщення особа може претендувати і на суму за відсотками по кредиту. Для таких ситуацій законодавець встановив максимальну межу розміром в 3 мільйони рублів, що перевищує «стелю» при використанні стандартного варіанту. Обмежувач той же: якщо вартість вище встановленого максимуму, то повертається сума з 3 мільйонів. Діє і однократность застосування.

Питанням, як повернути прибутковий податок з іпотеки задаються клієнти банків купують квартиру в іпотеку. Повернення податку при іпотеці в 2015 році виражається в наступному: особа, в міру сплати відсотків, може паралельно повертати і податкові виплати. Особливість полягає в наступному: якщо особа вже погасило кредит, але сума повернення ще не надана в повному розмірі, то залишок виплачується в наступному році. Граничних термінів не існує: із заявою можна звернутися коли завгодно.

Купувати квартиру по іпотеці особливо вигідно громадянам працюють офіційно і платять податки. Повернення податку при покупці будинку здійснюється точно так само як і при покупці квартири.

Повернення податку по іпотеці має свої нюанси:

  • не кожен кредит дає таку можливість. Позика повинен бути взятий з конкретною метою будівництва або придбання житла. Іншими словами, в договорі має бути зазначено, що житло купується виключно на території Російської Федерації. Нецільовий кредит такої можливості не має. Правило встановлено в Листі Міністерства Фінансів від 19.06.2014 року;
  • відрахування за відсотками проводиться за тим же житла, що і звичайне повернення податкової суми;
  • при придбанні об'єкта незавершеного будівництва також можна використовувати дану конструкцію. Понесені витрати визначаються не тільки вартістю покупки, але і витратами на внутрішню обробку приміщення. При цьому важливо мати на увазі, що в самому договорі має бути зазначено, що нерухомість купується без обробки. Витрати на внутрішній ремонт повинні бути підтверджені чеками або квитанціями.
  • повернення прибуткового податку з відсотків по іпотеці виплачує як роботодавець так і ФНС .

Відрахування ндфл при покупці квартири в іпотеку становить 13% але від суми не більше 3 млн. Руб.

Податкові відрахування з квартири купленої в іпотеку вимагає наступний список документів

  • виписка з ЕГРП;
  • акт реалізації житла;
  • договір про купівлю-продаж нерухомості;
  • чеки або квитанції, що підтверджують факт оплати;
  • договір іпотеки;
  • довідка, яка свідчить про сплату відсотків по кредиту.

Оформлення податкового вирахування починається з безпосереднього звернення для податкового вирахування по іпотеці в податкову або до роботодавця.

Отримувані гроші при покупці квартири в іпотеку сильно полегшує ношу громадян, які придбавають житло даними способом. З урахуванням того, що іпотека є досить поширеним інструментом для придбання житла, шанс повернути гроші з ПДФО - «бальзам на душу».

Рішення податківців може бути і не на користь особи, яка звернулася із заявою. Варто розібратися з конкретними випадками відмови.

Коли податківці не дають повернення?

Законодавство встановлює такі умови, при яких надання ПДФО зробити неможливо:

  • Якщо особа надала документи, які містять відомості, що не відповідають дійсності. У їх число входить розмір виплаченого податку на доходи фізичних осіб. Крім цього, податківці відмовляють і при поводженні з неповним пакетом документів.
  • Якщо особа придбали житлове приміщення у взаємозалежних осіб: подружжя, дітей та інших родичів. Наявність взаємного інтересу у минулих власників: перешкода до отримання привілеї.
  • У разі, якщо особа, яка звернулася в ФНС, не платило за житло. Така ситуація виникає, коли за житлове приміщення заплатив інший громадянин.
  • Якщо вже був факт отримання вирахування.

Перелік умов закритий. Це означає, що ні по яким іншим підставах податківці не мають права відмовляти в наданні можливості повернення податкової суми з доходу працівника.

Податкові відрахування за покупку квартири - правовий інструмент, завдяки якому сильно полегшується ноша громадян, що працюють в Росії. Шанс отримати сплачену суму при придбанні нерухомого житлового майна - привілей, доступна один раз в житті. Сам факт можливості отримання вирахування говорить про хороше правовому розвитку Росії, яке гарантує громадянам ослаблення податкового тягаря. Знаючи, як повертати податок, особа зможе отримати вигоду у вигляді минулих виплат.

Це вам буде цікаво:

Що являє собою дана конструкція?
Чи можуть індивідуальні підприємці використовувати повернення ПДФО?
Коли податківці не дають повернення?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online