Повернення ПДФО при купівлі квартири: умови і зразок заяви

  1. Умови отримання майнового вирахування
  2. Способи повернення податку
  3. Пакет документів до заяви на відшкодування
  4. Приклад заповнення зразка бланка заяви

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Податкове право Російської Федерації надає сумлінним платникам податків пільгові умови оподаткування після несення великих витрат на освіту, купівлю великого майна, лікування та ін. Уміння грамотно скласти заяву на повернення ПДФО при купівлі квартири дозволить реалізувати свої права і заощадить час, сили і засоби в цьому процесі.

Умови отримання майнового вирахування

Умови отримання майнового вирахування

Стаття 220 Податкового кодексу Російської Федерації передбачає можливість повернення частини витрачених коштів . До великих витрат, що є підставою для такого відшкодування, відносяться покупка об'єктів нерухомості, а також пов'язані з цим витрати на ремонт і відсотки по іпотеці. Обсяг вирахування обмежений законодавчо і може бути застосований до одного або декількох об'єктів (основні види майнового відрахування представлені в таблиці нижче).

Вид майнового відрахування Максимальна сума для розрахунку Кількість об'єктів нерухомості Додаткові умови вартість квартири (витрати на будівництво) 2 мільйони рублів кілька витрати по обробці приміщень включають, якщо цей факт (придбання без обробки) відбитий в договорі купівлі-продажу іпотечні відсотки 3 мільйони рублів один -

Право на майнове відрахування можна застосувати при дотриманні наступних умов:

  • доходи платника податків оподатковуються за ставкою 13%, тому підприємці на спрощеній системі оподаткування зі ставкою 6% претендувати вже не зможуть;
  • документально підтверджено право власності - свідоцтво (придбання «вторинки») або акт приймання-передачі (в пайовому будівництві);
  • витрати були понесені особисто, в разі покупки квартири із залученням коштів державних програм, житлових сертифікатів, материнського капіталу розрахунок буде проводитися тільки з тієї частини витрат, яка була внесена власником з особистих або банківських коштів.

При цьому подружжя чи інші особи, які набувають один об'єкт на правах спільної або часткової власності, мають право кожен оформити повернення ПДФО на повну вартість квартири.

Аналогічним правом володіють і батьки, які оформляють нерухомість на що не досягли вісімнадцятиріччя дитини.

Способи повернення податку

Якщо всі умови для складання заяви на повернення ПДФО при купівлі квартири дотримані, то у претендента на майнове відрахування є два варіанти його отримання:

  • за місцем роботи щомісяця до повного повернення - дохід не оподатковується за ставкою 13% і вся нарахована за відпрацьований місяць сума надходить у повне розпорядження новоспеченого власника;
  • на розрахунковий рахунок в банку раз на рік до повного повернення всієї суми - перерахування здійснює податкова інспекція за місцем обліку платника податків на підставі поданого комплекту документів.

І в тому, і в іншому випадку візиту до податкової інспекції не уникнути, так як роботодавець також отримує повідомлення з ИФНС про надання працівникові майнового відрахування. Якщо після закінчення календарного року належний до повернення відрахування не буде отримано в повному обсязі, власник повторно звертається до податкової інспекції з «полегшеним» пакетом документів. При цьому за ним завжди зберігається право вибору - отримувати повернення за місцем роботу протягом року або одноразово однією сумою.

Ще один нюанс - повернення ПДФО на розрахунковий рахунок в банку здійснюється після закінчення календарного року, в якому була здійснена покупка і здійснювалися платежі прибуткового податку в бюджет.

Податківці мають право перевіряти декларацію протягом трьох місяців з дня її подачі, а потім ще протягом 30 календарних днів здійснювати переклад на зазначені власником реквізити.

Пакет документів до заяви на відшкодування

Пакет документів до заяви на відшкодування

До декларації 3-ПДФО, яка виконує функціонал заяви на майнове відрахування, потрібно докласти певний комплект документів, що свідчать про право власності, здійснення угоди і понесених витратах. Склад цього пакета буде залежати від обставин угоди, складу учасників та ін.

  • Право власності має бути зареєстровано в Росреестра, що підтверджується свідоцтвом (на об'єкти вторинного сектора нерухомості) або актом прийому-передачі (на об'єкти пайового будівництва).
  • Правовстановлюючим документом є договір купівлі-продажу або договір пайової участі в будівництві.
  • Платіжні документи - розписка, платіжне доручення, квитанція і т.д. на суму, зазначену в договорі.
  • Довідка за формою 2-ПДФО, що відображає доходи і розмір сплаченого прибуткового податку за календарний рік, в якому було придбано виріб, або в якому триває виплата вирахування.
  • Якщо батьки оформляють нерухомість на неповнолітніх дітей, то знадобиться свідоцтво про народження.
  • Якщо квартира купується на умовах іпотеки, то додається відповідний договір з банком.
  • Якщо квартира купувалася без обробки, а для ремонту були найняті професіонали, то в пакет документів включають договір підряду на оздоблювальні роботи.
  • Використання кредитних коштів загострюється додатковими витратами на гасіння відсотків, тому до документів, що підтверджують витрати, відносяться і квитанції на оплату відсотків.
  • У разі проведення ремонтних робіт до платіжних документів прикріплюють чеки і квитанції на придбання будматеріалів, розрахунки з підрядною організацією та ін.

Приклад заповнення зразка бланка заяви

Спеціальної форми на надання майнового відрахування законом не передбачено. На думку ИФНС таку роль виконує декларація 3-ПДФО, що відображає основні моменти. Однак при поверненні податку на банківські реквізити потрібно заповнити спеціальний бланк заяви, зразок якого наведено нижче.

Додаток № 8
ЗАТВЕРДЖЕНО наказом ФНС Росії від 03.03.2015 № ММВ-7-8 / 90 @

У Міжрайонної ИФНС Росії № 5 по Москві
від Сидорова Івана Петровича
105064, Москва, вул. Покровка,
д. 12, корп. 1, кв. 105
ІПН 771004443622

Заява про повернення суми надміру сплаченого (стягнутого, що підлягає відшкодуванню) податку (збору, страхових внесків, пені, штрафу)

На підставі статті 78 Податкового кодексу Російської Федерації прошу повернути зайво сплачену суму податку на доходи фізичних осіб за 2016 рік у розмірі 137 081 (Сто тридцять сім тисяч вісімдесят один) руб.

Вказану суму необхідно перерахувати на розрахунковий рахунок, відкритий в Московському банку ПАТ «Сбербанк Росії» в Москві.

Кореспондентський рахунок: _____

БИК: _____

Номер рахунку платника податків: _____

Одержувач Сидоров Іван Петрович, паспорт 26 08 224567, виданий 18-м відділом міліції ЦАО Москви 15.01.2002

Дата: 18.03.2017 Підпис: Сидоров

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online