Повернення грошових коштів по безналу - покупцеві, товару, проводки, зразок, терміни, сплаченого, за листом, в 1С

  1. визначення
  2. Хто може бути сторонами операції
  3. законні підстави
  4. Причини виникнення ситуації
  5. Документальне оформлення
  6. Встановлені терміни за законом
  7. відображення проводками
  8. Якщо роздрібному покупцеві
  9. Як бути з ПДВ
  10. Чи можливо не в день покупки

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

З кожним днем ​​все більшу кількість установ здійснює перехід на безготівковий порядок розрахунку зі своїми клієнтами. Аналогічним чином йде справа з індивідуальними підприємцями.

Банки абсолютно безкоштовно надають спеціальні термінали для оплати безготівковим розрахунком. У той же час при необхідності повернення грошових коштів з різних причин (бракований товар, інше) можуть бути складності.

Процес повернення має свої особливості. Алгоритм перерахування коштів приватному або юридичній особі встановлено на законодавчому рівні. Потрібно обов'язково оформляти деякі спеціальні документи.

Повернення грошових коштів покупцю за безготівковим розрахунком за листом, а також іншим чином виконується відповідно до законодавчих норм.

До основних особливостей відноситься факт відрахування деякого відсотка з будь-якої суми при зарахуванні грошей на рахунок установи, підприємця.

При поверненні коштів дана комісія не повертається самому продавцю товарів, послуг . Крім цього також є безліч інших нюансів, складнощів.

Істотними питаннями, розглянути які необхідно заздалегідь, є:

  • визначення;
  • хто може бути сторонами операції;
  • законні підстави.

визначення

Повернення товару за безготівковим розрахунком юридичною особою виконується відповідно до спеціальних НПД. Для вірного трактування всіх положень потрібно заздалегідь розібратися з термінологією.

До основних понять відноситься наступне:

  • безготівковій розрахунок;
  • ККМ;
  • кореспондентські рахунки;
  • кредитні установи;
  • електронні документи на паперових носіях;
  • електронні платіжні документи;
  • платіжне доручення;
  • особистий рахунок;
  • неоплачений розрахунковий документ.

Під терміном безготівковий розрахунок Мається на увазі процедура оплати товару або ж будь-якої послуги за допомогою засобу електронного платежу. Це може бути банківська карта або щось аналогічне, схоже. Варто заздалегідь ознайомитися з усіма можливими нюансами ККМ Контрольна - касова машина. В даному випадку мається на увазі спеціальний термінал для прийому карт. У ньому є фіскальна пам'ять Кореспондентський рахунок Це рахунок, який відкривається в кредитній установі для звершення різних грошових операцій. Основне призначення - відбиття інформації про різні розрахунках. Кредитні установи - банківські організації, які здійснюють процедуру відкриття рахунків, які є посередниками при розрахунках Електронні документи на паперових носіях Роздруківка платіжного документа Електронний платіжний документ Спеціальний документ-підставу для звершення різного роду грошових операцій за рахунками. Такі документи мають однакову юридичну силу з звичайними Платіжне доручення Розпорядження власника рахунку банку, який здійснює обслуговування на переказ грошових коштів на який-небудь рахунок Особовий рахунок Спеціальний рахунок, який використовується для ведення розрахунків з різними фізичними / юридичними особами. На ньому відображаються кредитні / фінансові операції з клієнтами певних категорій. Самі по собі такі рахунки використовуються для ведення аналітичного обліку Неоплачений розрахунковий документ Спеціальні документи, на підставі яких банки здійснюють розрахунок різних операцій

Під такими документами розуміються наступні:

  • чеки;
  • акредитиви;
  • інкасові доручення.

Окреслені вище документи використовуються тільки для здійснення розрахунку між різними юридичними особам. У разі участі в розрахунках приватних осіб такі папери не використовуються.

Хто може бути сторонами операції

Оплачувати товар за безготівковим розрахунком може будь-який клієнт. При цьому такими можуть є:

Приватні особи Громадяни РФ Приватні особи Громадяни інших держав Юридичні особи Резиденти та нерезиденти РФ Індивідуальні підприємці -

Важливо пам'ятати, що всі операції даного типу обов'язково відображаються в податковому та бухгалтерському обліку.

При цьому незалежно від способу його ведення. В 1С є весь необхідний в такому випадку функціонал для відображення інформації з електронних платежів.

законні підстави

Основоположним нормативно-правовим документом, який регулює порядок повернення грошових коштів при розрахунках в безготівковому форматі, є Федеральний закон №161-ФЗ від 27.06.11 р

Основними розділами даного документа є такі:

ст.№3

Перелік застосовуваних понять ст.№4 В якому порядку здійснюється надання послуг ст.№5 Як переводяться кошти в такому разі ст.№6 Особливості перекладу в разі вимоги одержувача ст.№8 розпорядження клієнта ст.№10 Як здійснюється використання електронних засобів при проведенні безготівкових розрахунків ст.№11 Основні вимоги до операторів, які здійснюють переказ грошових коштів гл.№4 Основні вимоги до організації, функціонування різних платіжних систем ст.№31 Основні цілі, що досягаються наглядом в сфері безготівкового розрахунку ст.№32 Як виконується нагляд в системі ст.№33 Процедура проведення перевірок в організаціях, IP, що використовують безготівковий розрахунок ст.№34 Які заходи примусу має право використовувати Центральний банк РФ ст.№35 Які існують пріоритети в платіжній системі національного типу ст.№36 Як ЦБ РФ здійснює взаємодію з контролюючими органами ст.№37 Розкривається питання міжнародного співробітництва ЦБ РФ

Важливо пам'ятати про необхідність дотримання будь відображених вище законодавчих норм, а також інших. Порушення правил повернення коштів при безготівковому розрахунку, а також інших процедур приведуть до суттєвих проблем в разі порушення.

Можливо накладення досить істотних штрафів як на організацію, так і на посадових осіб .

Процес повернення коштів при безготівковому розрахунку має свої особливості. З ними варто ознайомитися заздалегідь. Необхідно дотримуватися всі встановлені в законодавстві правила.

До основних питань, розглянути які варто заздалегідь, відносяться наступні:

  • причини виникнення ситуації;
  • документальне оформлення;
  • встановлені терміни згідно із законом;
  • відображення проводками.

Причини виникнення ситуації

Сьогодні в спеціальному документі «правила торгівлі» встановлено перелік ситуацій, коли покупцеві можуть бути повернуті сплачені ним безготівковим розрахунком кошти.

На даний момент такими причинами є наступне:

Товар з якоїсь причини опинився неналежної якості При цьому перед придбанням клієнт належним чином не був повідомлений про цей факт Куплений товар з якоїсь причини не підійшов покупцеві За кольором, фасоном, забарвленням або ж з інших причин

У першому випадку можуть виникнути складності у покупця при поверненні самого товару. Іноді потрібно провести експертизу за свій рахунок щоб довести наявність дефекту, який виник до придбання.

Якщо буде доведено наявність шлюбу, то продавець зобов'язаний буде перерахувати необхідну кількість коштів також і за саму експертизу.

Відповідно до чинних законодавчих норм покупець має право повернути товар протягом 14 днів і отримати назад свої гроші. День покупки при відліку даного періоду часу не враховується.

Але важливо пам'ятати, що існує певний перелік товарів, які з різних причин повернення попросту не підлягають. Він також встановлюється спеціальним нормативом.

Документальне оформлення

Реалізація подібного роду процедури обов'язково здійснюється при оформленні документів відповідного типу.

Сам алгоритм оформлення виглядає наступним чином:

Оформляється в довільній формі самим покупцем заяву на повернення, воно повинно містити такі дані паспортні дані;
причина повернення товару;
сума грошей, яка повинні бути повернута До заяви слід додати касовий чек;
товарний чек

Важливо пам'ятати, що неправомірна відмова в поверненні грошей загрожує серйозною відповідальністю. При цьому відсутність чека не є підставою для відмови. Клієнт має право подати інші докази того, що сама покупка мало місце бути.

У разі виникнення проблем необхідно буде звернутися відразу з відділу по захисту прав споживачів або ж до суду (за місцем розташування самого відповідача).

Встановлені терміни за законом

Термін перерахування грошових коштів істотно відрізняються в залежності від підстави, на якому дана процедура буде здійснюватися:

Якщо товар неякісний Перерахування коштів має бути здійснено протягом 10 днів відповідно до ст.№23.1 і ст.№22 №2300-1 від 07.02.92 р закону «Про захист прав споживачів» Якщо товар якісний, але був повернутий протягом 14 днів у зв'язку з тим, що не підійшов Термін повернення не повинен перевищувати 3 днів (відповідно до ст.№25 закону №2300-1 від 07.02.92 р «Про захист прав споживачів» )

Якщо з якоїсь причини продавець при відсутності на те законних підстав відмовляється виплачувати покладену в конкретному випадку суму, то покупець може вимагати неустойку.

Величина її становить 1% в день за кожну добу прострочення. Даний момент висвітлюється в ст.№26 Цивільного кодексу РФ .

Єдиною складністю є лише те, що стягнути таку неустойку можливо буде тільки лише в судовому порядку. Іноді продавці вважають без всяких на те підстав, що йдеться саме про 3-10 банківських днях.

Це не вірно, так як даний момент в законодавчих документах не обмовляється. Саме тому покупець має право вимагати дотримання встановлених законодавством термінів.

відображення проводками

Процес повернення безготівковим способом грошових коштів повинен обов'язково відображатися відповідним чином в проводках. При відсутності належного досвіду варто обов'язково ознайомитися з відповідним чином складеним зразком.

Приклад формування проводки при відображенні в бухгалтерському, податковому обліку:

СумаД-тК-тНайменування операції

9 000 90.2 41 Списано собівартість товару 12 800 62 90.1 Відображається виручка від реалізації 2 000 90.3 68 ПДВ Нарахування податку на додану вартість з продажу 12 800 51 62 Надходження грошей - оплата товару від покупця 12 800 62 76 Позначається прийняття претензії від покупця щодо повернення грошових коштів 12 800
2 000
9 000 62
90.3
90.2 90.1
68.НДС
41 Сторнування 12 800 76 51 Повернення грошей

Процес повернення грошей має безліч найрізноманітніших нюансів, особливостей. До важливих питань, розглянути які варто заздалегідь, варто віднести наступні:

  • якщо роздрібному покупцеві;
  • як бути з ПДВ;
  • чи можливо не в день покупки.

Якщо роздрібному покупцеві

У разі повернення грошей роздрібному покупцеві, який здійснив оплату банківською карткою, необхідно буде здійснити нарахування коштів саме на карту оплати.

У разі повернення грошей роздрібному покупцеві, який здійснив оплату банківською карткою, необхідно буде здійснити нарахування коштів саме на карту оплати

Що говориться в положенні про безготівкові розрахунки в Російській Федерації дізнайтеся зі статті: безготівковій розрахунок .

Чи можна робити виправлення в касовій книзі, читайте тут .

Зразок того, як правильно зшити касову книгу, дивіться тут .

Дане правило встановлюється законодавчим актом. При цьому сам продавець формує спеціальний платіжний доручення для банку. Останній, в свою чергу, виконує його у встановлені терміни.

Як бути з ПДВ

Якщо реалізований товар підпадає під категорію з якої сплачується податок на додану вартість, то при поверненні грошей продавець може просто прийняти сам податок до відрахування.

Необхідно буде лише відповідним чином відобразити момент повернення грошей покупцеві, після чого внести дані в декларацію . Відрахування здійснюється стандартним чином.

Чи можливо не в день покупки

День повернення коштів покупцю може бути здійснений:

Безпосередньо в день здійснення покупки До закриття зміни і до моменту зняття Z-рахунку Не в день придбання Після того, як вся отримана за день прибуток внесена в книгу обліку касира

У відповідними до чинних законодавчих норм повернення грошових коштів не в день покупки можливий. Але тільки при виконанні певних умов. Всі вони відображаються в спеціальних законодавчих документах.

Сьогодні процес повернення коштів покупцеві при придбанні товару за безготівковим розрахунком має свої нюанси, особливості.

Ознайомитися з усіма ними варто заздалегідь. Це дозволить уникнути порушення законодавчих норм, труднощів іншого типу.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online