Податкові відрахування при покупці квартири: необхідні документи, покупка квартири в іпотеку

  1. Випадки, в яких застосовується податкове вирахування
  2. Обмеження на податкове вирахування
  3. Оформлення податкового вирахування
  4. Нюанси податкового вирахування при купівлі квартири в іпотеку

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Купуючи квартиру або інше нерухоме майно, ви маєте можливість отримати назад частину витрачених коштів. Ця процедура називається податкове вирахування, а сума підлягає поверненню, дорівнює розміру прибуткового податку, сплаченого вами при здійсненні покупки.

Купуючи квартиру або інше нерухоме майно, ви маєте можливість отримати назад частину витрачених коштів. Ця процедура називається податкове вирахування, а сума підлягає поверненню, дорівнює розміру прибуткового податку, сплаченого вами при здійсненні покупки.

Будь-яка людина, що має офіційне працевлаштування, регулярно виплачує в бюджет ПДФО в розмірі 13% від свого доходу. Саме такий відсоток від суми вартості, купленої вами нерухомості, ви можете повернути в вигляді податкового вирахування.

Законодавчою підставою здійснення процедури податкового вирахування виступає ст. 220 Податкового кодексу РФ (далі - НК РФ).

Випадки, в яких застосовується податкове вирахування

  • Купівля готового житла або здійснення його будівництва (включаючи купівлю частин житлових приміщень);
  • Купівля землі з готовою житловий спорудою або для її будівництва;
  • Виплата відсотків по іпотеці на покупку готового житла або його будівництва;
  • У разі придбання житла без внутрішньої обробки, з суми, витраченої на таку обробку або ремонт.

Як розраховується розмір податкового вирахування

Виходячи з норм ст. 220 НК РФ, є граничні суми, на які поширюється податкове вирахування при купівлі квартири, в тому числі в іпотеку. Для придбання нерухомості за власні кошти - 2 млн. Рублів, а для покупки в іпотеку - 3 млн. Рублів.

Формула розрахунку досить проста:

Сума вартості квартири (не більше граничної суми) х 13% = сума податкового вирахування

Якщо нерухомість була куплена за власні кошти раніше 2008 року, то гранична сума для розрахунку вирахування - 1 млн. Рублів. У разі іпотечного кредитування до 1 січня 2014 року - відрахування виплачується на всю суму, не обмежуючись 3 млн. Рублів.

Щорічний повернення належної вам суми, не може перевищувати загальний розмір ПДФО сплаченого за рік. Таким чином, якщо сума податкового вирахування перевищує ваш щорічний ПДФО, вона буде виплачуватися стільки, скільки потрібно до повного погашення.

Приклад: У 2016 році Людина придбав квартиру вартістю 3 млн. Рублів за власні кошти. Його заробіток за рік склав суму в 600 тис. Рублів, а сплачений ним прибутковий податок - 78 тис. Рублів. При таких вихідних даних, максимальна сума податкового вирахування доступна для повернення, складе 2 млн. (Ще 1 млн. Рублів не був включений, як перевищує граничну суму) х 13% = 260 тис. Рублів. Однак у 2017 році він отримає 78 тис. Рублів від загальної суми, а решту 182 тис. Рублів будуть виплачені йому в наступні роки.

Обмеження на податкове вирахування

Існує 2 випадки, при яких податкове вирахування не надається:

  1. Коли продавець і покупець нерухомості, взаємозалежні особи. До таких осіб належать: батьки, чоловік, брати чи сестри, роботодавець і так далі.

Повний перелік взаємозалежних осіб наведено в п. 2 ст. 105.1 НК РФ

  1. Коли застосовується правило одноразового права на податкові відрахування.

Купуючи нерухомість після 1 січня 2014 року, а також за умови, що ви раніше не використали своє право на податкові відрахування, методика розрахунку буде застосовуватися відповідно до чинної редакції НК РФ. Тобто, максимальна сума відрахування, доступна до отримання, не перевищує 260 тис. Рублів і може підсумовуватися з декількох угод з нерухомістю. Якщо ж нерухомість була куплена до початку 2014 року, в цьому випадку працює порядок, зазначений в старій редакції ст. 220 НК РФ. Там сказано, що повторне отримання податкового вирахування неприпустимо, але його розмір необмежений.

Оформлення податкового вирахування

Для отримання податкового вирахування при купівлі квартири, документи, які подаються до податкової інспекції, складають наступний перелік:

  • Оригінал декларації 3-ПДФО скачати форму ;
  • Паспорт або свідоцтво про народження всіх власників нерухомості. Завірені копії першої сторінки та сторінки з пропискою, всіх сторінок свідоцтва про народження;
  • ІПН власників нерухомості. Можна дізнатися в податковій інспекції або на сайті
  • Виданий роботодавцем оригінал довідки про доходи 2-ПДФО. Якщо робочих місць кілька, беріть довідку там, де дохід вище. Дохід повинен бути не нижче ніж МРОТ - 7500 рублів на місяць;
  • Оригінал заяви встановленої форми, на повернення податку. У заяві зазначаються реквізити рахунку, на який буде здійснений переклад суми відрахування;
  • Завірена копія договору на придбання нерухомості. Це може бути купівля-продаж або дольову участь,
  • Завірена копія документа про придбання, що доводять факт оплати нерухомості;
  • Завірена копія свідоцтва про державну реєстрацію права власності. При договорі пайової участі - можна не подавати;
  • Завірена копія акта прийому-передачі нерухомості. Якщо є договір купівлі-продажу - можна не подавати.

Якщо є договір купівлі-продажу - можна не подавати

Для отримання вирахування по іпотеці, крім вищевказаних документів, додатково надаються:

  • Завірена копія кредитного договору;
  • Оригінал довідки про утримані відсотках за рік. Виходить в банку.

Для того, що б завірити копії документів, можна звернутися до нотаріуса або зробити це самому. При самостійному завіренні, кожна сторінка документа повинна бути промаркована за таким зразком: «Копія вірна» підпис / ініціали та прізвище / дата засвідчення.

Нюанси податкового вирахування при купівлі квартири в іпотеку

Виходячи з граничної суми в 3 млн. Рублів, яка береться в розрахунок для визначення вирахування податку при покупці квартири, максимальний розмір цього вирахування становить 390 тис. Рублів. Однак, ця сума, враховується не від вартості придбаної квартири, а від загального розміру належних до сплати відсотків по іпотеці. При іпотечному кредитуванні, податкове вирахування застосовується один раз в житті.

Приклад: Квартира вартістю в 10,5 млн. Рублів купується в іпотеку. Сума відсотків належних до сплати за іпотечним кредитом - 3,6 млн. Рублів. До податкового відрахування заявлено - 2 млн. Рублів за вартістю самої квартири (гранична сума) і 3 млн. Рублів за відсотками. Розрахунок суми відрахування: (2 млн. Рублів + 3 млн. Рублів) х 13% = 650 тис. Рублів. Частина вирахування, отримана за відсотками, буде виплачуватися вам у міру виплати відсотків по іпотеці.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online