Податкові відрахування при покупці автомобіля в кредит

  1. Чому при покупці авто в кредит не покладено податкове вирахування?
  2. Хто може отримати податкове вирахування при автомобільних угодах?
  3. Список документів для отримання податкового вирахування
  4. Наскільки зменшиться сума податку за рахунок майнового відрахування?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Розмови про те, що держава повертає частину прибуткового податку за придбання будь-якого майна, змусили багатьох громадян задуматися про виплату компенсації за придбання автомобіля. Насправді російським законодавством передбачено повернення податку, сплаченого при купівлі такого майна, як житловий будинок, квартира, дача і інша нерухомість, в якій дійсно потребує людина.

Також податкове вирахування передбачений для компенсації витрат на сплату відсотків за житловими кредитами, іпотеку, споживчим цільовим позиках, спрямованим на покупку нерухомості, будівництво житлового будинку або поліпшення житлових умов. Крім того, компенсацію можна отримати навіть після оплати дорогого лікування або отримання освіти, в точності і на дітей.

Податкові відрахування при покупці автомобіля в кредит або за готівку, російським законодавством не передбачено.

Тому набуваючи нову машину, навіть якщо її вартість дорівнює ціні житлового будинку, ні на які компенсації від держави годі й розраховувати.

Чому при покупці авто в кредит не покладено податкове вирахування?

Існує кілька грунтовних причин, за якими покупка автомобіля, як в кредит, так і за власні кошти не передбачає податкового вирахування.

  • Першою і найвагомішою причиною є той факт, що автомобіль не входить в список майна, що передбачає податкові відрахування, відповідно до статті 220 Податкового Кодексу Російської Федерації.
  • Автомобіль не є нерухомим майном, оподатковуваним ПДФО при його придбанні, так як в перелік майна, що купується відповідно до законодавства входить тільки нерухома власність.
  • До останнього часу жодного разу не було піднято питання про те, щоб включити автомобіль в перелік майна, при покупці якого покладено податкове вирахування. Тому внесення будь-яких змін і поправок до статті 220 НК РФ можна найближчим часом не чекати.
  • У більшості випадків автомобілі набувають за середньою вартістю, що не перевищує 700 - 800 тисяч рублів. При цьому повернення податку при покупці автомобіля в кредит або за готівку не зміг би надати істотних відшкодувань. Машини, вартістю понад мільйон рублів купують лише одиниці, яких, як часто показує практика, податкові відрахування мало цікавить.
  • Податковий Кодекс нашої країни передбачає виплату податкових майнових компенсацій тільки тим громадянам, які є справними платниками податків і вносять податки в державний бюджет. При покупці автомобіля, держава не вимагає сплати 13% вартості за придбане майно, отже, і податкових відрахувань в даному випадку бути не може.

Для наочного прикладу слід звернути увагу на той факт, що при покупці житла, вартістю в 1 000 000 рублів, ви сплатите державі податок, рівний 13% його ціни. Незалежно від того, за свої гроші ви придбали житло або купили його в кредит. Після чого, звернувшись з пакетом документів до податкових органів, вам повернуть ці 13% з бюджету, в який щомісяця списується прибутковий податок з вашої заробітної плати. При покупці машини податкове вирахування не передбачений, так як не має на увазі сплату покупцем 13% вартості транспорту. А ось продаж автомобілів, кредит тут не грає особливої ​​ролі (адже продавець однозначно отримує всі гроші або від покупця або від банку), передбачає сплату податку.

Також не варто виключати і той факт, що автомобіль аж ніяк не є необхідністю, він швидше за все же є предметом розкоші, навіть не дивлячись на те, що машина вже є практично в кожній родині.

Хто може отримати податкове вирахування при автомобільних угодах?

Як правило, всі доходи громадян нашої країни оподатковуються. При угодах купівлі-продажу автомобілів на податкове вирахування може розраховувати продавець авто, так як саме він отримує дохід з продажу машини. Якщо у вас у власності вже є автомобіль, і ви збираєтеся його продати, nо при певних умовах ви можете розраховувати на податкові відрахування сплачувати податок взагалі.

Зараз досить велика кількість людей вважають за краще купувати старий транспорт, так як така покупка обходиться набагато дешевше. Але якщо без фінансової допомоги банку не обійтися, то часто постає питання про те, де краще купити авто в кредит, якщо необхідно саме старе.

У разі зупинки вибору на покупку машини у фізичної особи, він зможе розраховувати на отримання податкового вирахування, тільки якщо був власником продаваного авто не більше трьох років.

Відповідно до Податкового Кодексу РФ прибуток, отриманий від продажу нерухомого або рухомого майна, оподатковується, в залежності від терміну експлуатації.

Говорячи конкретно про машинах, варто звернути увагу на наступний приклад:

  • автомобіль був вашою власністю менше 3 років,
  • ви продаєте його за 500 000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян,
  • розмір податку, відповідно до законодавства, дорівнює 13%,
  • отже, державі ви зобов'язані сплатити 65 000 рублей без урахування податкового вирахування.

Після продажу автомобіля і сплати податку вам потрібно зібрати пакет документів і звернутися до податкових органів за місцем проживання. Відразу варто відзначити, що якщо ви спочатку вирішили взяти автокредит у банку, а тепер збираєтеся продати кредитний автомобіль, то зробити це можна тільки після повного закриття боргу. Заставний автомобіль продати не можна, тому якщо термін автокредитування більше трьох років, то або погасіть кредит достроково, або продавайте машину після повного погашення боргу.

Список документів для отримання податкового вирахування

При продажу автомобіля необхідно зберегти всі документи, які брали участь в угоді. Для отримання податкового вирахування вам знадобляться:

  • довідки, що підтверджують час, протягом якого авто було у вашій власності (більше трьох років або менше);
  • договір купівлі-продажу машини (необхідно заздалегідь скласти його в двох примірниках, щоб один залишився у вас);
  • копія паспорта транспортного засобу з відміткою про те, що автомобіль вже знаходиться не в вашій власності;
  • документи про оплату - чеки, розписка про те, що ви отримали від покупця конкретну суму грошей;
  • декларація за формою 3-ПДФО;
  • заяву на податкове вирахування при реалізації автомобіля.

Даний список документів необхідно надати до податкових органів за місцем вашої прописки.

Наскільки зменшиться сума податку за рахунок майнового відрахування?

Незважаючи на те, що податкове вирахування при купівлі автомобіля в кредит або за готівку не передбачається законодавством, при продажу машини, навіть в кредит, завдяки йому, можна зменшити сплату податку. Податкові відрахування дозволяє зменшити суму податку, що сплачується з отриманого прибутку після продажу авто і становить 250 000 рублів за умови, що ви були власником авто менше 3 років. Варто додати, що не слід плутати цю суму з сумою відшкодування. Це означає, що саме стільки грошей з усієї вирученої суми з продажу машини не обкладається податком. Іншими словами, із загальної вартості проданого автомобіля буде вирахувана сума в 250 000 рублів, а на залишок нараховано податок.

Для наочного прикладу розглянемо такі цифри:

  • вартість продаваної машини - 600 000 рублів,
  • з урахуванням податкового вирахування, оподатковувана сума складе 350 000 рублів (600 - 250 = 350),
  • в результаті 13% податку буде списано з 350 000 рублів і вам доведеться сплатити 45 500 рублів замість 78 000 рублів.

Таким чином, після сплати повної податку вам повернуть 35 500 рублів назад.

У разі якщо ви купили автомобіль більше трьох років тому, податкове вирахування буде дорівнює вартості автомобіля, що продається. Отже, сума, виручена за такий автомобіль, не підлягає оподаткуванню.


Чому при покупці авто в кредит не покладено податкове вирахування?
Хто може отримати податкове вирахування при автомобільних угодах?
Чому при покупці авто в кредит не покладено податкове вирахування?
Хто може отримати податкове вирахування при автомобільних угодах?
Наскільки зменшиться сума податку за рахунок майнового відрахування?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online