Податкові відрахування на покупку і продаж автомобіля в 2018 році

  1. Податкові відрахування на покупку автомобіля
  2. Придбання за допомогою власних засобів
  3. Придбання за допомогою кредитних коштів
  4. Податкові відрахування при продажу автомобіля
  5. Продаж при терміні володіння понад три роки
  6. Продаж при терміні володіння менше трьох років
  7. Зменшення бази оподаткування, при продажу ТЗ
  8. Покрокова інструкція отримання вирахування

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Рекомендуємо заповнювати 3-ПДФО декларацію в онлайн сервісі НДФЛка

НК РФ надає громадянам податкові пільги. Одна з найпопулярніших і часто використовуваних це, звичайно при угодах з житлом. А як же бути з іншими великим покупками, зокрема різним транспортом? Чи надається податкове вирахування при придбанні автомобіля? Як повернути податкові відрахування за покупку автомобіля? Адже його вартість дуже часто порівнянна з витратами на житло. НК РФ надає громадянам податкові пільги

У цій статті розглянемо, покладений чи платникам податків відрахування при продажу автомобіля в 2018 році, які для цього потрібні документи, і можливі нюанси. А також чи можна одержати відрахування за покупку автомобіля.

Податкові відрахування на покупку автомобіля

Дуже часто виникає питання: покладено чи податкове вирахування при придбанні автомобіля?

Придбання за допомогою власних засобів

Для того що б отримати відповідь звернемося до НК РФ, а саме до статті 220, пункт 3. Тут наведено список майна, при придбанні якого платнику податків надається майнова пільга. Ніякої транспорт в даному списку не потрапила. Значить і отримання даної пільги не положено. Остаточну крапку в цьому питанні ставить Лист Міністерства Фінансів, в якому говориться, що список майна є остаточним і розширеному тлумаченню не підлягає.

Тому відповідь на питання: покладено чи податкове вирахування при купівлі автомобіля, однозначно негативний.

Повернення податкового вирахування при покупці автомобіля не буде проводитися.

Придбання за допомогою кредитних коштів

Але може виникнути черговий питання. А якщо транспортний засіб придбано в кредит? Чи можна отримати пільгу на відсотки по кредиту. Знову звертаємося все до тієї ж ст. 220 НК РФ, але вже з пунктом 4, який містить список майна придбаного в кредит, за яким можна отримати пільгу в розмірі відсотків витрачених при погашенні кредиту. І знову бачимо, що про транспорт ні слова. Отже, і в цій ситуації повернення податку не лежав.

Податкові відрахування при продажу автомобіля

Зовсім по-іншому стоїть питання в ситуації, коли ТС продається. Що б відповісти на питання: чи встановлена ​​пільга в даному випадку, а найголовніше яка буде її величина при продажу автомобіля в 2018 році, необхідно врахувати період володіння транспортом.

Продаж при терміні володіння понад три роки

Якщо термін володіння проданим транспортом склав три і більше року, то вся сума, виручена за машину, включається в обсяг пільги і не підлягає оподаткуванню. У цьому випадку законодавство дозволяє навіть не декларувати цей дохід, відповідно не надавати звітність форми 3-ПДФО в ИФНС.

Таке право фізичній особі надає стаття 217, п.7.1. НК РФ.

Але що б точно потрапляти в цю категорію громадян, необхідно правильно розрахувати період знаходження майна у власності:

Розглянь по порядку, як правильно розрахувати період знаходження авто у власності

  • термін перебування у власності безумовно перевищує три роки, тут відповідно ніяких питань не виникає - податок платити не потрібно;
  • термін рівно три роки. У цьому випадку важливий спосіб розрахунку терміну. Звернемося до статті 6.1. НК РФ, який як раз і визначає порядок розрахунку термінів для платників податків. Перш за все, вона вказує, що під словом «рік» мається на увазі 12 місяців поспіль, а не календарний рік. Виходячи з цього, можна вважати, що термін володіння транспортом повинен становити не менше 36 місяців. Тобто якщо ви зробили покупку в липні 2015 року, а продаєте в березні 2018, термін володіння складе всього 33 місяці, тобто, менше належних 36 місяців і, отже, відрахування при продажу автомобіля не лежав.
  • місяць укладання угоди неповний. У вищезгаданій статті 6.1. йдеться, що період, який обчислюється в місяцях, закінчується в останній день місяця, і, отже, якщо місяць не повний, то в розрахунок його не включають. Але є лист Міністерства фінансів від 26 лютого 2013 р N ОД-3-3 / 662 @, який говорить про те, що в розрахунок необхідно включати і не повні місяці володіння майном.

    Приклад 1:
    Якщо машина була куплена 24 липня 2015 року, а продана 24 липня 2018 і пізніше, то термін повинен вважатися рівним 36 місяців і пільга повинна бути надана в повному розмірі.

    Однак, оскільки ці роз'яснення були у вигляді Листи, а не доповнення саме до НК РФ, доцільніше почекати кілька днів до закінчення місяця, що б бути впевненим повністю.

  • зверніть увагу, що термін володіння починає зважати на дати зазначеної в документах купівлі-продажу, дарування тощо, а не від дати реєстрації ТЗ в Державтоінспекції.

Продаж при терміні володіння менше трьох років

Якщо проданий транспортний засіб знаходився у власності менш ніж три роки, то податок з отриманого доходу доведеться платити, але і тут є нюанси:

НК РФ визначає, що в разі продажу майна, в тому числі і всіх видів транспорту платнику податків надається майнова пільга в розмірі 250000 руб. (пп.1, п.2 ст.220). Тобто сума 250000 крб. обкладатися податком на дохід не буде.

Приклад 2:
Ви продали машину за 550000 руб.

Розрахунок суми оподатковуваного доходу:

550000 (отримана сума) - 250000 (пільга, що надається НК РФ) = 200000 (сума з якої сплачується податок на прибуток).

Розрахунок суми належної до сплати 200000 * 13% = 26000

Якщо фізична особа продає два і більше транспортних засоби за один період, то сума 250000 застосовуватиметься в сукупності

Приклад 3:
Ви продали машину А в 2015 році за 200000 рублів, а машину У, за 300000 рублів.
Розрахунок величини оподатковуваного доходу: 200000 (сума, отримана за машину А) + 300000 (сума, отримана за машину В) - 250000 (пільга, що надається НК РФ) = 250 000 (сума з якої сплачується податок на прибуток). Величина податку, що підлягає сплаті, складе: 250000 * 13% = 32500 рублів.

Зменшення бази оподаткування, при продажу ТЗ

Існує ще один спосіб зменшити суму підлягає оподаткуванню. З прибутку отриманої за машину віднімається її вартість при придбанні, а також всі витрати на проведений ремонт. Це все повинно бути підтверджено документально (в ИФНС потрібно буде додати документи на придбання і витрати на ремонт).

Цим правом краще скористатися, тоді, коли вартість проданої машини перевищує 250000 рублів, в іншому випадку це просто не має сенсу.

Приклад 4:
Ви придбали автомобіль за 540000 рублів, а продали її за 440000 рублів, дохід дорівнює мінус 100000 рублів, і за замовчуванням визнається рівним 0, відповідно і величина податку буде дорівнює 0.

Коли в одному періоді платник податку продає два транспортних засоби вартістю 250000 рублів і більше кожен, то йому доведеться вибирати який вид зменшення оподатковуваної бази йому використовувати: майнове відрахування або зменшення доходу за рахунок витрати. І хоча згідно з Листом Міністерства фінансів від 15 березня 2011 N 03-04-05 / 9-133 може допускатися використання двох способів при продажу двох ТЗ в одному календарному році, на практиці податкові органи цього не дозволяють.

Висновок: при продажу транспортного засобу надається майнове відрахування, але на відміну від випадку придбання майна, сума рівна 13% від вартості не повертається, а зменшує розмір суми, яка підлягає сплаті до бюджету.

Покрокова інструкція отримання вирахування

І так, ми визначилися з питанням платити чи не платити податок і розрахували суму підлягає оподаткуванню. Тепер потрібно подати документи в ИФНС. Для цього готуємо наступні документи:

  • декларацію за формою 3-ПДФО, робиться в двох примірниках.
  • копії документів, що підтверджують передачу ТЗ і отримання за нього грошових коштів.
  • копії документів про придбання ТЗ і про понесені витрати (ці документи потрібні тільки в разі якщо база оподаткування зменшується за рахунок витрат на придбання проданого ТЗ);
  • копія паспорта.

Всі копії необхідно завірити, як правило, досить буде написи «Копія вірна» підписи і дати особи подає відомості.

Документи потрібно надати в ИФНС не пізніше 30 квітня року наступного за роком продажу ТЗ, а податок сплатити не пізніше 15 липня.

Подати відомості можна трьома способами:

  • віднести власноруч в ИФНС за місцем реєстрації;
  • відправити за допомогою пошти, бажано з повідомленням.

Примітка! Навіть якщо податок платити не потрібно, то відомості за формою 3-ПДФО подавати все одно доведеться. Ухилення від надання зазначеної звітності тягне за собою накладення штрафних санкцій.

Рекомендуємо заповнювати 3-ПДФО декларацію в онлайн сервісі НДФЛка

А як же бути з іншими великим покупками, зокрема різним транспортом?
Чи надається податкове вирахування при придбанні автомобіля?
Як повернути податкові відрахування за покупку автомобіля?
А якщо транспортний засіб придбано в кредит?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online