Пам'ять, старіння і метаболізм: 6 неймовірних речей, на які здатний кофеїн

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Судячи з кількості людей з чашками еспресо в руках, кавоманів менше не стає. Різноманітність кавових напоїв разом з кількістю їх споживачів зростає із завидною регулярністю. Що ж з нами робить каву, що ми так вперто хочемо пити його щодня? Причин для цього декілька, і ми розповімо про них в цій статті. Судячи з кількості людей з чашками еспресо в руках, кавоманів менше не стає

Джерело: pinterest.com

1. Кава зміцнює пам'ять.

Дослідження, проведене університетом Джона Хопкінса, встановило, що кава робить позитивний вплив на пам'ять. Інформація, яка сприймається мозком протягом 24 годин після вживання кофеїну, закріплюється в пам'яті особливо добре. Звичайно, повністю покладатися на чарівну силу кави не варто, але в екстрених ситуаціях він дуже виручить. Якщо вам необхідно засвоїти відразу великий масив інформації, кава допоможе поліпшити пам'ять і підвищити активність мозку. Може, звичайно, статися, що через деякий час згадати всі деталі в точності вам вже не вдасться, зате на найближчих переговорах ви будете блищати.

Читайте також: Чорний доктор: все про користь і шкоду кави

2. Кава уповільнює процеси старіння організму.

Є серйозні підстави вважати, що цей напій насправді допомагає нам жити довше. Професори з університету Скрентона виявили, що у тих, хто вживає від трьох до п'яти чашок кави в день, ризик захворіти на діабет і різними серцевими захворюваннями знижується на 15%, на відміну від тих, хто пропускає щоденну «дозу». А поки що не доведена пряма зв'язок між кофеїном і довгожительством, ми можемо з упевненістю сказати, що чашка міцного, якісного кави здатна надати нам почуття непереможності і впевненості в собі.

Джерело: pinterest.com

3. Кава може мати негативний вплив на продуктивність.

Це спостереження досить нове, тому викликає особливий інтерес. У своїй книзі «Я, знову я, і ми: наука особистості і мистецтво благополуччя» (Me, Myself, and Us) автор Брайан Літтл говорить, що кава по-різному впливає на інтровертів і екстравертів.

«Випивши близько двох чашок кави, екстраверти виконують завдання більш ефективно, в той час як інтроверти, навпаки, помітно гірше», - пише Брайан. Доводи теорії грунтуються на тому, що інтроверти часто працюють над проектами, які вимагають високої концентрації. Кофеїн же надмірно стимулює нервову систему і змушує їх частіше відволікатися.

Читайте також: Своя акваторія: скільки води пити в день?

4. Кава допомагає боротися з сонливістю.

Це властивість кави, ймовірно, вже всім знайоме не з чуток. Тільки одна чашка напою перетворює нас з зомбі в супергероїв ще до того, як ми дочитувати перший лист на робочій пошті. Чому ж кофеїн бадьорить нас так швидко?

Дослідження вчених Сеульського національного університету, проведені спільно з німецькими та японськими професорами, показали, що кофеїн може поліпшити когнітивні функції і настрій у людей, які страждають сонливістю, а також впливає на ділянки мозку, що відповідають за пам'ять і концентрацію. Кофеїн легко обходить гематоенцефалічний бар'єр центральної нервової системи, який покликаний відсівати бактерії, віруси і більшість лікарських препаратів. Протягом 30 хвилин кофеїн проникає в кожну клітину нашого організму, блокуючи активність аденозину, так званого гормону втоми. В результаті ми стаємо більш уважними і сконцентрованими.

Джерело: pinterest.com

5. Кава піднімає настрій.

Зверніть увагу, наскільки сильно змінюється наш настрій вже після кількох ковтків напою. Дослідники з Університету штату Невади пояснюють це тим, що, крім аденозину, під вплив кофеїну також потрапляють дофамін, ацетилхолін і серотонін. Чашка кави стимулює підвищене вироблення цих гормонів, що в цілому покращує настрій і робить нас бадьорими.

Читайте також: 5 рецептів приготування смузі для краси і здоров'я

6. Кава прискорює метаболізм.

Науковий журнал «Фізіологія і поведінка» (Physiology & Behavior), офіційне видання Міжнародного товариства нейромодуляціі (Техас, США), опублікував результати дослідження, згідно з якими у людей, які регулярно вживають каву, обмін речовин прискорюється на 16%. Крім того, кава підвищує рівень витривалості. Головне - пити тільки натуральний чорна кава без вершків і цукру, адже тільки він сприяє схудненню.

Що ж з нами робить каву, що ми так вперто хочемо пити його щодня?
Чому ж кофеїн бадьорить нас так швидко?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online