Чи правда, що кава раф придумали в Москві? - The Village

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Кавова культура не народилася в нашій країні: ми знаємо, що латте - італійський винахід, а пуровер або харіо - японське. Легко уявити, що і кави раф, який є в меню практично кожної московської кав'ярні та все частіше зустрічається в інших містах Росії, в оригіналі прийшов до нас з інших країн. Однак редакція The Village ще жодного разу не зустрічала раф в меню європейських, американських або азіатських кав'ярень. Крім того, самого цієї назви немає в інших мовах.

Так хто вперше придумав цей кавовий напій? Розповідають директор зі зв'язків з громадськістю мережі «Кавоманія» Катерина Архипова, генеральний директор омської мережі кав'ярень Skuratov Coffee Віктор Скуратов, шеф-бариста і співвласниця кав'ярень Good Enough Анастасія Годунова, а також шеф-бариста мережі кав'ярень «Даблбі» Богдан Прокопчук.

Розповідають директор зі зв'язків з громадськістю мережі «Кавоманія» Катерина Архипова, генеральний директор омської мережі кав'ярень   Skuratov Coffee   Віктор Скуратов, шеф-бариста і співвласниця кав'ярень   Good Enough   Анастасія Годунова, а також шеф-бариста мережі кав'ярень «Даблбі» Богдан Прокопчук

КАТЕРИНА АРХИПОВА

директор зі зв'язків з громадськістю мережі «Кавоманія»

Раф - чисто московське винахід. Його придумали в 1996-1997 роках в Coffee Bean - першої кав'ярні в Москві, відкритої за американським зразком. Коли один з постійних гостей, Рафаель, попросив для нього щось придумати, троє бариста - Гліб Невейкін, Артем Берестов і Галина Самохіна - приготували каву з вершками і ванільним цукром. Напій стали називати «раф». Після в Москві відкрилася перша «Кавоманія», і команда бариста перейшла туди. Раф продовжили готувати і на новому місці. Рецептура не змінилася.

Гліб став директором департаменту бариста і головним обжарщіком мережі кав'ярень «Кавоманія», про Артема зараз нічого не знаю, а Галина працює в кавовій сфері. Ми не особливо відстежували, коли і в яких кав'ярнях почав з'являтися раф, але зараз він є практично скрізь, і не тільки в Москві.

The Village дослівно призводить запис директор департаменту БАРИСТА «Кавоманія» Гліба Невейкіна зі сторінки Кав'ярні в livejournal від 2008 року:

«1996-97 рік. Маленький кавовий магазин поруч з метро "Кузнецький Міст" ( "Кава Бін"). Три десятка сортів кави в зерні, кавоварка еспресо. Загалом, культурний шок для того часу. Що таке капучино, в Москві дізнаються року через чотири.

Працювали по троє, один старший - відкрити / закрити магазин, каса тощо. Все інше - разом.

Було дуже цікаво, багато нового, і багато чого залежало від нас.

Постійні гості зі своїми звичками і побажаннями.

Один з них (Рафаель, або Раф) наш кави не пив, а ми так пишалися своїми творіннями. Спеціально для нього стали збивати разом кави + вершки
11% + ванільний цукор. Його численні друзі почали просити "кава як Рафу", перший час так і називали: "Як Рафу". Потім спростили до "раф-кава".

Зараз цей рецепт відомий по всій країні, правда, на жаль, іноді змінюють оригінальна назва ».

виктор Скуратов

генеральний директор мережі кав'ярень Skuratov Coffee (Омськ, Москва)

Незважаючи на те що країна у нас велика, кавовий світ досить маленький. Наприклад, Тетяна Єлізарова, яка навчала нас обсмажувати каву, починала свою кар'єру в Coffee Bean, де і був придуманий даний напій. І, швидше за все, про Рафі ми дізналися саме від неї. Але при цьому ми регулярно бували в Москві і, можливо, бачили його в «Кофеїн» або «Кавоманія». Тепер уже знайти кінці, де ми вперше познайомилися з цим напоєм, практично нереально. Ввести його в своє меню вирішили з простої причини - він нам сподобався. І ми подумали, що смаки івано-франківців не сильно відрізняються від уподобань москвичів. І загалом, так воно і вийшло. У наших брю-барах раф користується популярністю не меншою, ніж латте або еспрессо.

У наших брю-барах раф користується популярністю не меншою, ніж латте або еспрессо

анастасія Годунова

шеф-бариста, співвласниця кав'ярень Good Enough

Я чула цю історію - так само, як і всі, хто займається кави: був якийсь гість, на ім'я якого і назвали напій. Я дізналася про Рафі, коли ще працювала в «Кофеїн» та там варила каву. Звідти ж пішли варіації рафа - цитрусовий, лавандовий і так далі.

Але я на своїх змінах в кав'ярнях раф намагаюся не готувати - я за природну солодкість молока або інших інгредієнтів, які підкреслюють смак еспресо, а в раф додають цукор. Мені більше подобається капучино або флет уайт, який в Good Enough вже перетворився в культ. У них різна техніка приготування, але вони солодкі без цукру з-за смачного молока і солодощі еспресо.

У них різна техніка приготування, але вони солодкі без цукру з-за смачного молока і солодощі еспресо

Богдан Прокопчук

шеф-бариста «Даблбі»

Була давно кав'ярня Coffee Bean, і там був постійний гість Рафаель.

Він пив капучіно, але одного разу попросив замість молока використовувати вершки, додати цукор і збити все разом (капучино готується окремо: окремо збивається молоко і вливається в еспресо без додавання цукру). Згодом багато хто з його друзів оцінили цей напій і стали його називати «як Рафу», але звучало це дивно, тому скоротили просто до «рафа». В результаті вийшов кавовий напій, за смаком нагадує підтале морозиво крем-брюле (якщо говорити про класичний раф на основі ванільного цукру). Також є різновиди рафов, в яких йдуть експерименти зі складом цукру: лавандовий - білий, ванільний і сушені квіти лаванди, цитрусовий - тростинний з цедрою апельсина і лайма.

Ілюстрація: Оля Вовк

Так хто вперше придумав цей кавовий напій?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online