У яких випадках оформляється паспорт угоди

  1. Там, де необхідно паспорт угоди
  2. випадки оформлення
  3. винятки
  4. Відкриття паспорта угоди
  5. реквізити
  6. Зразок заповнення бланка
  7. розшифровка номера
  8. терміни оформлення
  9. Закриття паспорта угоди
  10. процедура закриття

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Як забезпечити повний валютний контроль угоди з міжнародного договору? Крім ряду встановлених законодавством винятків, необхідно відкриття паспорта угоди (ПС). Такий документ оформляється для проведення валютних операцій, в яких беруть участь резиденти та нерезиденти РФ. У яких же випадках необхідно оформлення ПС, а коли можна обійтися без нього?

Там, де необхідно паспорт угоди

Юридична база

Основний нормативно-правовий акт, який регулює питання оформлення паспорта угоди, - ФЗ РФ від 10.12.2003 № 173 «Про валютне регулювання та валютний контроль». В даному федеральному законі, ст. 20, позначено, що єдині правила оформлення таких паспортів встановлюються Центральним банком.

Окремі питання і процедура оформлення паспорта контракту регламентовані також інструкцією ЦБ РФ від 04.06. 2012 №138-І та наказом ГТК РФ від 03.11.1993 № 449. Відповідно до зазначених нормативних документів, ПС може оформлятися:

  • При операціях імпорту. В даному випадку агент валютного контролю (банківська установа) за допомогою паспорта угоди контролює надання оплачених послуг, виконання робіт або постачання товару
  • При експорті. У паспорт заносяться дані про таких експортних валютних операціях, як оплата поставлених за кордон товарів, наданих послуг і виконаних робіт. Експортні паспорта іноді називають експортно-імпортними

У діючих нормативних документах згадується кілька різновидів ПС. Якщо відбувається не купівля-продаж товару, а обмін по бартеру, оформляється паспорт бартерної угоди.

випадки оформлення

Паспорт угоди відкривається при сумі контракту резидента і нерезидента Російської Федерації від $ 50 000.

Приклади міжнародних валютних відносин, коли необхідний паспорт контракту:

  • Кредитування резидента РФ нерезидентом і навпаки. У таких випадках видається паспорт угоди за кредитним договором. Це документ, що фіксує отримані від нерезидентів РФ позики, а також позики, надані резидентами закордонним організаціям і фізичним особам
  • Поставки не тільки готових товарів, а й виробничого сировини, устаткування
  • Виконання робіт або надання послуг за договором на території країни і за її межами, включаючи надання інформації і об'єктів інтелектуальної власності
  • Передача нерухомого та рухомого майна на умовах купівлі-продажу або оренди

З ініціативи представників бізнесу фінансовий поріг контракту, що вимагає відкриття паспорта, постійно переглядається. У жовтні 2016 Президент РФ Володимир Путін підтримав пропозицію підприємців про оформлення паспорта угоди при контракті на суму від $ 100 000. За словами глави Міністерства фінансів Антона Сілуанова, уряд вже ухвалив рішення про збільшення порогу вимагає паспорта міжнародної угоди до $ 75 000, і скоро воно вступить в силу.

Експерти прокоментували пропозицію корпоративного сегмента і позитивну реакцію на нього неоднозначно. З одного боку, це значно спростить бюрократичні процедури і заощадить витрачений на них час. З іншого - чиновники Міністерства фінансів справедливо побоюються підвищення числа фіктивних операцій. Є також чималий ризик дроблення сум контрактів з метою уникнути контролю за валютними операціями.

Є також чималий ризик дроблення сум контрактів з метою уникнути контролю за валютними операціями

винятки

У деяких випадках при валютних операціях з нерезидентами Російської Федерації не потрібно відкривати ПС. Він не потрібен, коли:

  1. Резидент РФ не є юридичною особою або підприємцем (ФОП). Його фінансові дії не визначаються законом як торгова операція
  2. Угода відбувається між кредитною організацією - резидентом Російської Федерації - і закордонним контрагентом на суму менше $ 5 000. При отриманні кредитів від зарубіжних організацій банківські установи не зобов'язані оформляти ПС
  3. Контракти на суму не більше $ 50 000, незалежно від того, є резидент РФ фізичною або юридичною особою

Відкриття паспорта угоди

Відповідно до гл. 6 інструкції ЦБ РФ від 04.06. 2012 №138-І ( «Порядок оформлення паспорта угоди»), одна зі сторін - резидент РФ - оформляє документ в уповноваженому банку (агента валютного контролю) на підставі укладеного контракту. Представник банку запевняє паспорт підписом і печаткою. З моменту запевнення банківську установу набуває офіційний статус валютного контролера.

Паспорт бартерної угоди оформляється в особливому порядку. Процедура його відкриття вимагає дозволу Управління уповноваженого Міністерства торгівлі РФ в регіоні.

Воно видається на підставі наданого заяви, оригіналу контракту, проекту паспорта угоди в двох примірниках і підтвердження повноважень юрособи. Тільки при наявності такого дозволу агент валютного контролю мають право оформити паспорт бартерного контракту.

реквізити

Згідно ст. 20 зазначеного вище федерального закону, обов'язковими реквізитами ПС є:

  1. Номер і дата оформлення
  2. Дані резидента і зарубіжного контрагента
  3. Інформація про контракт, включаючи суму і валюту, при наявності - реквізити договору, терміни виконання зобов'язань по угоді
  4. Відомості про агента валютного контролю
  5. Підстави для закриття паспорта контракту або його можливого переоформлення

Всі перераховані дані заносяться в бланк паспорта угоди тільки при наявності підтверджуючої документації.

Зразок заповнення бланка

Бланк паспорта контракту (форма по ОКУД № 0406005) із зазначенням найменування уповноваженого банку може заповнюватися письмовим або друкованим способом.

До відомостей про резидента, які повинні бути внесені в форму, відносяться:

  1. Найменування юрособи
  2. Адреса реєстрації організації
  3. Реєстраційний номер
  4. Дата внесення запису про реєстрацію юрособи в ЕГРЮЛ
  5. Ідентифікаційний податковий номер, код причини постановки на облік в податковому органі

Надаючи дані про закордонний контрагента, необхідно вказати його найменування і країну, включаючи її код. Потрібна для оформлення паспорта угоди інформація про укладену контракті:

  1. Номер договору
  2. дата підписання
  3. Загальна сума контракту
  4. Валюта ціни
  5. Дата завершення взятих сторонами зобов'язань
  6. При наявності - особливі умови. Ними можуть бути валютні застереження, проведення робіт за контрактом, ввезення та вивезення товарів, зарахування коштів на відкриті за кордоном рахунки

Приклад заповнення паспорта угоди

При заповненні бланка паспорта угоди обов'язково надаються дані про дозволи та довідкова інформація. На підставі останньої оформляється відомість банківського контролю. Якщо паспорт угоди переоформляється, відомості про це також фіксуються в формі. Після закриття паспорта контракту на бланку вказується інформація про закриття (дата і підстава).

розшифровка номера

Номер паспорта контракту має досить складну структуру з декількох розділів:

  • Розділ 1 - останні цифри року відкриття документа (2 перших символи), місяць оформлення паспорта (2 наступних символу), номер контракту (з 5-го по 8-ю осередок)
  • Розділ 2 - 4 осередки з реєстраційним номером агента валютної операції (уповноваженого банку)
  • Розділ 3 - відомості про головному відділенні банку або філії, який оформляє паспорт угоди (також 4 осередки)
  • Розділ 4 - осередок з кодом контракту згідно п. 3.3 інструкції ЦБ РФ № 138-І
  • Розділ 5 - ознака резидента, позначений однією цифрою: 3 - суб'єкт приватної практики, 2 - ФОП, 1 - організація (юридична особа)

Кодування номерів ПС встановлюється Центральним банком, є єдиною і обов'язковою на всій території Російської Федерації
Кодування номерів ПС встановлюється Центральним банком, є єдиною і обов'язковою на всій території Російської Федерації.

терміни оформлення

При позитивному рішенні валютного агента паспорт угоди оформляється протягом трьох робочих днів з моменту подачі паперів (п. 6.7. Інструкції ЦБ РФ). ПС вважається дійсним після того, як на ньому проставлені дата оформлення, печатка і підпис посадової особи. Не пізніше ніж протягом двох днів з моменту оформлення паспорт угоди повинен бути оправлений резиденту.

Ще один екземпляр оформленого паспорта угоди, згідно з п. 6 ст. 20 ФЗ РФ від 10.12.2003 № 173, уповноважений банк зобов'язаний передати органам валютного контролю. Він відправляється в електронному вигляді не пізніше ніж протягом 3 робочих днів з моменту оформлення.

Закриття паспорта угоди

Підстави для закриття

Як зазначено в п. 7.1 інструкції ЦБ від 04.06. 2012 №138-І, до підстав для закриття паспорта контракту відносяться:

  1. Виконання зобов'язань сторін за контрактним договором
  2. Переведення боргу або поступка прав вимоги за контрактом іншій особі
  3. Внесення змін в угоду, внаслідок яких підстави для оформлення ПС припинилися. До таких змін відноситься зниження суми контракту
  4. Переведення угоди на фінансове обслуговування в іншу банківську установу
  5. Закриття всіх розрахункових рахунків в уповноваженому банку

Закриття паспорта контракту проводиться на підставі заяви резидента і підтверджують зазначені причини паперів. Закон дозволяє закриття кількох паспортів угод одним заявою.

процедура закриття

Основні етапи закриття паспорта угоди між резидентом і нерезидентом РФ:

  1. Подача заяви і супутньої документації. Форма заяви не регламентується Центральним банком РФ строго - головне, щоб в ній містилася вся потрібна інформація (згідно з інструкцією ЦБ від 04.06.2012 №138-І)
  2. Перевірка агентом валютного контролю повноти та достовірності наданих резидентом паперів (протягом 3 робочих днів з моменту отримання документів)
  3. Інформування резидента про рішення уповноваженого банку не пізніше ніж через 2 робочих дня з моменту його прийняття

Якщо з моменту дати завершення виконання взятих по контакту зобов'язань пройшло 180 днів, агент валютних операцій має право закрити паспорт угоди самостійно. Факт виконання або невиконання зобов'язань сторонами при цьому до уваги не береться.

Як вчинити, якщо необхідно продовжити співпрацю з нерезидентом з пролонгацією договору? У такому випадку потрібно переоформлення ПС. Для цього в банк подається відповідна заява резидента в довільній формі.

Паспорт угоди вважається закритим з вказаною агентом валютного контролю в установленому порядку дати.

Оформлення паспорта контракту - це можливість повністю контролювати хід валютних операцій при імпорті та експорті товарів і послуг. Документ містить повні і достовірні відомості про учасника угоди - резидента РФ, іноземному контрагента, умови контракту і терміни виконання зобов'язань по ньому. Наявність паспорта угоди на суму понад $ 50 000 - надійний захист законних прав усіх сторін договору і гарантія фінансової безпеки контракту.

Сподобалася стаття? Підписуйтесь на нас в Facebook:

У яких же випадках необхідно оформлення ПС, а коли можна обійтися без нього?
Як вчинити, якщо необхідно продовжити співпрацю з нерезидентом з пролонгацією договору?
Сподобалася стаття?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online