Дизайн кухні 10 кв. м: 100 кращих ідей дизайну на фото

  1. Кутова (Г-подібна) планування кухонного ансамблю
  2. Кутове розташування гарнітура з півостровом
  3. П-образна компоновка меблів
  4. Паралельна планування гарнітура
  5. Однорядна (лінійна) компоновка меблів і техніки

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Кухню з площею в 10 кв.м не дарма вважають «золотою серединою» - це достатня кількість простору для облаштування зручними, ергономічними і зовні привабливою зони для приготування їжі, трапез і навіть відпочинку всієї сім'ї. При правильній плануванні 10-метрову кімнату можна облаштувати таким чином, щоб місця вистачило не тільки на необхідний набір систем зберігання і побутової техніки, а й розміщення зручною обідньої зони. Якщо для іноземного власника квартири або будинку кухня з площею 10 кв. м - це скоріше середній варіант, що змушує задуматися про брак простору, то для наших співвітчизників така база для приготування і поглинання їжі просто знахідка. Більшість з нас звикли до невеликих кухонним просторів квартир споруди минулого століття з площею в 6-6.5 кв. м, де викроювати доводилося буквально кожен сантиметр. Але не поспішайте впадати в ейфорію від наявності достатньої кількості квадратних метрів - і середнє за розмірами приміщення можна захарастила непомірно великої меблями або неправильним вибором планування. Давайте докладніше розглянемо варіанти розташування кухонних меблів в просторах різної форми і конфігурації.

Давайте докладніше розглянемо варіанти розташування кухонних меблів в просторах різної форми і конфігурації

Варіантів організації кухонного гарнітура в 10-метровому просторі не так уже й багато. І все ж, необхідно правильно розставити пріоритети, з'ясувати потреби вашої родини і мати чітке уявлення про можливості кухонного приміщення. На вибір способу планування меблів і побутової техніки будуть впливати такі фактори:

  • форма кімнати (квадратна, прямокутна, асиметрична, сильно витягнута і т.д.);
  • розташування приміщення по відношенню до інших кімнат житла (чи приміщення прохідним, суміжним з іншим простором);
  • розташування і кількість віконних і дверних прорізів (в квартирах ситуація майже стандартна, а ось в приватних будинках можливі варіанти);
  • розташування інженерних систем і можливість їх перенесення в разі необхідності (водопровід, каналізація, газопровід);
  • розміри сім'ї (розстановка меблів для холостяка і сім'ї з маленькими дітьми або літніми людьми може разюче відрізнятися);
  • кількість побутової техніки, яке ви хотіли б вмонтувати в меблевий ансамбль (кому-то крім плити, холодильника і духової шафи необхідна посудомийна машина, а іншим нікуди більше вмонтувати пральну).

);   розташування приміщення по відношенню до інших кімнат житла (чи приміщення прохідним, суміжним з іншим простором);   розташування і кількість віконних і дверних прорізів (в квартирах ситуація майже стандартна, а ось в приватних будинках можливі варіанти);   розташування інженерних систем і можливість їх перенесення в разі необхідності (водопровід, каналізація, газопровід);   розміри сім'ї (розстановка меблів для холостяка і сім'ї з маленькими дітьми або літніми людьми може разюче відрізнятися);   кількість побутової техніки, яке ви хотіли б вмонтувати в меблевий ансамбль (кому-то крім плити, холодильника і духової шафи необхідна посудомийна машина, а іншим нікуди більше вмонтувати пральну)

Кутова (Г-подібна) планування кухонного ансамблю

Кутова компоновка кухонного гарнітура - універсальний спосіб розміщення меблів і побутової техніки, яка підходить практично для всіх форм приміщень, крім сильно витягнутого прохідного простору. Г-подібне планування дозволяє розмістити достатню кількість систем зберігання, побутових приладів і робочих поверхонь при найменших витратах корисного простору кухні. При такій розстановці найпростіше виконувати правило робочого трикутника - розташувавши його уявні вершини (холодильник, варильну поверхню і раковину) на протилежних сторонах, але в крокової доступності.

Дотримання ергономіки робочого трикутника дозволяє не тільки створити зручну і безпечну обстановку для виконання різних робочих процесів, а й витрачати на них мінімальна кількість часу і сил. У будь-якому випадку, необхідно витримувати правило розташування варильної панелі або літи по відношенню до раковини на відстані не менше 50 см (найкраще, щоб їх розділяла стільниця як мінімум таких розмірів).

У будь-якому випадку, необхідно витримувати правило розташування варильної панелі або літи по відношенню до раковини на відстані не менше 50 см (найкраще, щоб їх розділяла стільниця як мінімум таких розмірів)

Ще однією перевагою кутовий планування є можливість установки повноцінної обідньої групи на вільному від меблевого гарнітура просторі. При цьому ваша родина не буде ущемлена в кількості систем зберігання і побутових приладів. Кутові шафи, розташовані над і під раковиною (якщо саме цей функціональний сегмент розташовується в кутку кімнати) неймовірно місткі, як правило, їх постачають висувною або поворотною системою зберігання.

Кутове розташування гарнітура з півостровом

Переваг кутовий планування посилюються, якщо до гарнітуру додати півострів - модуль, одна зі сторін якого кріпиться до стіни. Крім того, що півострів є додатковим простором для вбудовування побутових приладів (іноді навіть раковин) і систем зберігання, його стільниці часто продовжують для організації місця для коротких трапез. Невелика сім'я (наприклад, пара молодих людей) можуть використовувати таку стійку і в якості основного сектора прийому їжі.

П-образна компоновка меблів

Планування меблевого ансамблю буквою П дозволяє розташувати максимально можливу кількість систем зберігання і побутової техніки в кухні середніх розмірів. Якщо у вас велика сім'я і для організації порядку в кухонному просторі необхідна велика кількість шафок і різних пристосувань, то П-образна компоновка - ваш варіант. У квадратному приміщенні таке розташування меблевого гарнітура дозволить навіть встановити по центру невелику обідню зону (компактний круглий столик і легкі стільці). У прямокутної, витягнутої кімнаті, такої можливості не буде, і для організації зони для прийняття їжі необхідно буде виділяти простір у вітальні або обладнати окреме приміщення.

При П-образної плануванні також просто виконувати умови робочого трикутника, розташувавши холодильник, раковину і плиту в протилежних сторонах меблевого гарнітура. При цьому господиня (господар) не витрачатиме багато часу на переміщення між стратегічно важливими елементами кухонного простору.

При цьому господиня (господар) не витрачатиме багато часу на переміщення між стратегічно важливими елементами кухонного простору

П-подібне планування в невеликому приміщенні може виглядати досить важкувата, особливо, якщо верхній ярус кухонних шаф розташовується від самої стелі. Дизайнери рекомендують замінювати верхній рівень закритих шаф відкритими полицями або стелажами, також можна комбінувати системи зберігання, створюючи цікавий і більш сприятливий для візуального сприйняття образ кухонного простору. Не меншої ефекту можна домогтися при використанні фасадів зі скляними вставками для верхнього рівня шаф.

Паралельна планування гарнітура

Для прохідних приміщень паралельна планування - ідеальний варіант облаштування меблів і техніки. Якщо простір сильно витягнуте, то розташувавши по обі його боку системи зберігання та побутові прилади, залишається тільки місце для проходу і переміщення між важливими робочими зонами - зони для установки обіднього столу не буде. Але якщо в майже квадратному приміщенні з дверних і віконних прорізами на протилежних сторонах, таким же чином розташувати дві частини кухонного ансамблю, то в центрі кімнати можна розташувати невеликий (переважно круглий) стіл для трапез невеликої сім'ї.

Однорядна (лінійна) компоновка меблів і техніки

Планування в один ряд зазвичай використовують в тому випадку, якщо немає можливості облаштування кутового гарнітура (заважає дверний або віконний проріз) або сім'я невелика і невеликої кількості систем зберігання і побутових приладів буде досить. Як правило, однорядний меблевий ансамбль розташовують уздовж довгої сторони кімнати (для приміщення прямокутної форми). При такій розстановці в 10-метровому просторі залишається достатньо місця для розташування обідньої зони з містким столом або кухонного куточка зі зручним м'яким диваном.

Якщо для вас кухня - це не тільки місце для приготування їжі і збору всієї сім'ї один раз в день для спільної трапези, але і кімната для посиденьок з друзями, улаштування званих вечерь і навіть місце для вечірок, то компактна однорядная планування буде оптимальним варіантом.

Якщо для вас кухня - це не тільки місце для приготування їжі і збору всієї сім'ї один раз в день для спільної трапези, але і кімната для посиденьок з друзями, улаштування званих вечерь і навіть місце для вечірок, то компактна однорядная планування буде оптимальним варіантом

Дизайнери рекомендують використовувати для невеликих кухонних просторів переважно світлі відтінки, розбавлені яскравими або контрастно темними акцентами. Ми всі прекрасно розуміємо, що всі відтінки білого кольору здатні візуально розширювати простір кухні, створювати легкий, практично повітряний образ приміщення. Але при цьому тотальне використання світлих тонів для виконання обробки і меблювання кухонної зони може привести до створення незатишного інтер'єру, схожого по стерильності з операційної. Для того щоб уникнути неприємних асоціацій потрібно лише дозовано додати кольору, контрасту світлого приміщення.

Для того щоб уникнути неприємних асоціацій потрібно лише дозовано додати кольору, контрасту світлого приміщення

Один з найбільш простих способів непросто розведення білих поверхонь кухні, але і привнесення теплого колориту в дизайн приміщення є інтеграції дерев'яних елементів (або їх ефектних штучних аналогів). У поєднанні з білим тоном, красивий природний малюнок виглядає особливо виграшно, позитивно і навіть святково.

У поєднанні з білим тоном, красивий природний малюнок виглядає особливо виграшно, позитивно і навіть святково

Кухонні фасади з дерева на білому тлі обробки - «класика жанру» для приміщення кухні. Як би не змінювалася мода на дизайн, любителі подібного традиційного поєднання завжди знайдуться. І на те є чимало причин - повірена часом схема прекрасно працює на створення зовні привабливого, затишного, але при цьому практичного способу приміщення, в якому і їжу готувати зручно, і всією сім'єю посидіти приємно.

Ще одні ефектний компаньйон білого кольору в створенні сучасних кухонних просторів - чорний колір. Дозоване застосування темного тону в білосніжній ідилії дозволяє не тільки створити необхідні для погляду центри фокусування уваги, але і зробити дизайн більш структурованим, чітким, а іноді і драматичним. Чорний колір можна використовувати для виконання стільниць, нижнього ряду кухонних шаф, підлогового покриття або малюнка на кухонному фартусі, елементів декору, освітлювальних приладів. Але важливо розуміти, що темні поверхні в кухонному просторі зажадають від вас великих зусиль в плані очищення, ніж світлі елементи інтер'єру.

Білий, деревне і чорний - три варіанти виконання поверхонь, «жонглюючи» якими, дизайнери по всьому світу створюють неймовірну кількість проектів. Уміло поєднуючи лише три ці види виконання поверхонь можна створювати цікаві, свіжі, практичні і при цьому привабливі зовні образи для сучасних кухонних просторів. Якщо крім цікавого способу, вас цікавить ще й візуальне розширення 10-метрового простору кухні, то використовуйте більш темні відтінки в нижній частині кімнати, по центру розташовуйте колоритні природні тони, а ближче до стелі виключно білий колір.

Якщо крім цікавого способу, вас цікавить ще й візуальне розширення 10-метрового простору кухні, то використовуйте більш темні відтінки в нижній частині кімнати, по центру розташовуйте колоритні природні тони, а ближче до стелі виключно білий колір

Якщо для вас принципово використання білого кольору для виконання обробки стелі і стін приміщення кухні, а також фасадів меблевого гарнітура, застосуєте колір в облицюванні підлог. Темне, контрастне підлогове покриття не тільки внесе різноманітність в колірну палітру приміщення, але і допоможе візуально створити чіткі межі простору. Плитка на підлогу з строкатим малюнком або викладена за принципом шахової дошки, стане родзинкою світлого інтер'єру і допоможе надати тривіального образу кухні оригінальності.

Яскравий кухонний фартух - простий і неймовірно виграшний спосіб створення акценту в білосніжній кухні. Це може бути як строката керамічна плитка або мозаїка, так і малюнок на скляних настінних плитах або аркушах з ПВХ.

Це може бути як строката керамічна плитка або мозаїка, так і малюнок на скляних настінних плитах або аркушах з ПВХ

Практично всі пастельні тони можуть стати основою для створення образу привабливою і зручною кухні в 10-метровому просторі. Навіть використання світлих відтінків м'яти, ванілі, кави з молоком і беж. На білому тлі обробки кухонного приміщення буде виглядати виграшно. Такі кухонні фасади додадуть оригінальності кухонній зоні, не ущемляючи свіжість і легкість образу світлого приміщення.

Комбінування білого тону з будь-яким колоритним кольором у виконанні кухонного гарнітура призводить до створення цікавого способу кухонного простору. Використовуйте білі фасади в верхньому ярусі шаф, а кольорові - в нижньому і зможете, крім іншого, домогтися візуального збільшення площі кімнати. Але важливо враховувати ефект впливу того чи іншого кольору на психологічний стан людини. Для людей, що постійно сидять на дієтах, не рекомендується використання червоного і яскраво-оранжевого кольору в інтер'єрі кухні - вони сприяють зростанню апетиту. А ось всі відтінки синього кольору знижують апетит, але атмосферу в кухні створюють прохолодну. Нейтральну дію надає бежева і сіра гамма дизайну кухонного простору. Заспокоюють і розслаблюють більшість відтінків зеленого кольору, крім цього, подібна палітра дарує свіжість і весняний настрій інтер'єру.

В останні роки набирає популярність використання в інтер'єр сучасної кухні моделей побутової техніки, виконаних в ретро-стилі. Крім оригінального дизайну, такі прилади найчастіше виконуються в колоритному, яскравому кольорі і стають непросто акцентними плямами нейтрального способу кухні, а його родзинкою. Всього лише один предмет інтер'єру (за який, правда, доведеться заплатити набагато більше, ніж за стандартну модель), а який сплеск кольору і дизайнерської думки, різноманітність в інтер'єрі та підвищення унікальності всього образу приміщення.

Привнести яскравість в отриманий нейтральний за колірною гамою образ кухонного приміщення допоможе декор. Найпростіше використовувати настінний декор у вигляді яскравих тарілок або панно (яке легко буде відмити), зібране з різноколірних скляних або керамічних елементів. Ще одні нескладний спосіб різноманітності кольорової палітри світлої кухні - застосування строкатого текстилю. Яскрава оббивка кухонного куточка, шторки на вікнах або просто перекинуті через поручні і ручку духовки рушники здатні змінити образ приміщення. Але важливо розуміти, що в просторі невеликих розмірів необхідно дозовано застосовувати подібні дизайнерські прийоми.

Але важливо розуміти, що в просторі невеликих розмірів необхідно дозовано застосовувати подібні дизайнерські прийоми

В англійському кантрі-стилі є такий прийом облаштування кухонного простору - фарбування стін і фасадів шаф в один (або близькі за відтінками) колір. Найчастіше вибираються відтінки синього, зеленого або сірого кольорів. Виглядає кольорова кухня дуже самобутньо, але при цьому в такому просторі комфортно всім - і домочадцям, і гостям апартаментів. У нашій країні теж є прихильники використання подібних прийомів у облаштуванні кухні - можна знайти як готові меблеві рішення в салонах, так і замовити індивідуальний проект для підібраною заздалегідь обробки кімнати.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online