Скільки коштує життя в Німеччині: досвід кременчужанина

  1. Посібники - вистачить на життя
  2. «Їжа у них дуже дешева в порівнянні з зарплатою»
  3. М'ясо риба:
  4. випивка:
  5. вино
  6. Фрукти овочі:
  7. молочка:
  8. вода:
  9. Загальна картина
  10. «Для них сісти в літак - як для нас в тролейбус»
  11. Як зросла вартість оренди в німецьких містах
  12. німецькі зарплати
  13. «Кафе не б'ють по кишені»
  14. Хороший ноут - третина місячної зарплати

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Кременчужанин Олександр разом з дружиною і двома дітьми рік тому переїхав до Німеччини. І зараз живе в Дюссельдорфі, який входить до п'ятірки найбільших економічних центрів країни. Сумує за рідним містом і вирішив поділитися з нами своїми спостереженнями про устрій життя в Німеччині. Почнемо з розповіді про місцеві цінах і рівні доходів людей. У січні ми писали про польський погляд на кременчуцькі полки, тепер - черга німецького.


Сім'я Олександра - він, дружина і двоє дівчаток у віці 5 і 7 років, живе в трикімнатці площею 78 кв.м. Це наймана квартира: так живе більшість місцевих. У них немає такої «осілості», як у нас: знімати простіше, тому як регіон проживання вибирають, виходячи з роботи.


- За квартиру ми платимо майже 800 євро, - каже Олександр. - У цю суму входить квартплата, ТВ, кабельне телебачення, опалення, холодна вода і частково гаряча. Додатково - електрику, на нашу сім'ю - це 93 євро в місяць. Протягом року ми платимо за усередненими показниками, які раз на рік переглядаються. На кожній батареї коштують лічильники. Раз на рік знімають показання і роблять перерахунок. Якщо ми заплатили більше, нам повернуть гроші. Якщо менше - попросять доплатити. І на наступний рік ми будемо платити, виходячи з минулорічних показників. Це ж можна застосувати до електроенергії. Газу немає взагалі і будинків з газом в Німеччині не багато: це занадто дорого. У нас холодна вода - без поквартирних лічильників, встановлено лічильник на будинок. Але у різних господарів нерухомості все по-різному. Безлімітний інтернет 25 євро в місяць. Провайдер стежить за дотриманням авторських прав. За торренти і скачування файлів з «неправильного» сайту - великий штраф. В цілому, скільки піде на комунальні платежі, залежить від будинку. Вони істотно різняться між собою. Є будинки, які побудовані до Гітлера або при ньому. Їх можна порівняти з нашими «сталинками»: добротні будівлі з товстими стінами, теплі. Є аналог наших «хрущовок» - вдома, які будували після війни, коли потрібно було терміново розселяти людей. Вони з дешевих матеріалів, з тонкими стінами. І є будинки поліпшеного планування. Ми живемо в такому будинку, побудованому в 80-х роках. У нас два туалети, три кімнати. Також є невелике підвальне приміщення і безкоштовне місце для авто на підземній стоянці біля будинку.

Посібники - вистачить на життя

Олександр і його дружина зараз не працюють. Безкоштовно вивчають німецьку мову на курсах, які оплачує держава, а також отримують допомогу. Це 1200 євро на четверте.

- Це крім оплати житла, пільгових проїзних на громадський транспорт і інших більш дрібних посібників та пільг, - каже Олександр. - На будь-яку дитину, що проживає в Німеччині, держава платить 194 євро - до його 18-річчя. Далі теж платять, але вже не всім. При зниженні доходу сім'ї нижче 2200-2500 євро на місяць держава починає допомагати в тому, що тобі належить і що ти просиш. Я знаю багатьох людей, які мають низькі зарплати, допомоги не отримують, але держава допомагає оплачувати, наприклад, квартиру.


Але, щоб отримати допомогу від держави, ти повинен довести, що у тебе дійсно нічого немає, - розповідає кременчужанин. - Якщо у тебе в власності квартира (вони дорогі, від 50-60 тис євро за «хрущовку» до сотні тисяч поліпшеного планування) або машина дорожче 5 тис євро - спершу продай, проїси, тільки потім тобі допоможуть. Банківська таємниця відсутня - держава знає, що у тебе на рахунках, обдурити не вийде. Але коли ти дійсно бідний, держава тебе «Не кине».

«Їжа у них дуже дешева в порівнянні з зарплатою»

«Їжа у них дуже дешева в порівнянні з зарплатою»

На продукти харчування у сім'ї з 4 осіб йде близько 500-550 євро на місяць. А середній дохід німця, який працює на «дядю» - 1500 євро.

- Їжа у них дуже дешева порівняно із заробітною платою. Але в ній дуже багато хімії, довго до цього звикали, - ділиться з нами Олександр. - Я жив на «Гвардійської» і звик ходити в оптовий магазин на Московській. Якщо порівнювати з ним, то асортимент хлібобулочних виробів і хліба у нас краще. Вибір печива теж убогий, воно привезено чомусь з Голландії та Франції. Цукерок практично немає. Те, що продається, язик не повертається назвати цукерками. Суцільна хімія, якщо не брати шоколадні плитки.


М'ясо риба:

- Кілограм фаршу коштує 4-5 євро. Свиняча вирізка - 5-7 євро. Багато свіжої риби. А консервів, замороженої дуже мало - вибрати практично нема з чого ... Червона риба тут значно дешевше, ніж у нас.

випивка:

- Дуже дешеве і смачне пиво. Вибір величезний, в будь-якому магазині десятки сортів. У них стоять в магазинах автомати, куди можна здати тару і отримати гроші. Бувало, що по акції купуєш пиво за 27 центів, а пляшку здаси за 25 центів. Причому по акції нормальне пиво.

вино

- 99% сухі вина, вартістю 1,5-3 євро: французькі, іспанські. У порівнянні з зарплатою, вони коштують копійки. Вибір міцних напоїв менше, але хорошої якості.

Фрукти овочі:

- Полуниця іспанська - велика, красива. За 2 євро 500 грам - це даром. В основному всі фрукти і овочі дешеві, хороші смакові якості. 500 грам упаковка помідорів - 1.5-2 євро. Малина 125 г - 2 євро, яблука і груші - 1,5-2 євро за кг. Цікава історія вийшла з картоплею. Купили в супермаркеті, готуємо. Але ні суп, ні пюре з неї зробити не виходить. Виявляється, вся картопля тут призначена для смаження. Нам знадобився цілий місяць, щоб знайти нормальну. Їздимо за нею «за тридев'ять земель» в один супермаркет. Купуємо за 1 євро / кг. Солодкий перець - 2 євро, морквина - 1 євро, капуста - 60 євроцентів за кг. Дуже багато зелені продається, причому в горщиках. Спаржа - на кожному кроці, для них це національний продукт. Навесні, влітку починається бум - вона тут як наркотик.


молочка:

- Сиру у них немає, убогий асортимент сирів, хоча поруч Голландія. Молоко 1л - 60-80 центів залежно від виду. Йогурт (100-150 гр) - 30-50 євроцентів.


вода:

Люблю солону мінеральну воду, але її тут поки не знайшли.

Загальна картина

Загальна картина

3400 євро -
середній дохід сім'ї (двоє працюючих дорослих, двоє дітей) *

900 євро -
Знімання квартири і комуналка


Безлімітний інтернет - 25 євро
Безлімітний мобільний від 8-12 євро в місяць

600 євро -
на їжу


Дитячий сад - 100 євро на їжу (плюс 400 на дитину, якщо бюджет міста не оплачує сад)
Медична страховка - безкоштовно (включена у вартість податків з зарплати)

1600 євро
залишається у сім'ї на інші витрати:

50 євро - шкіряне взуття
70 євро - зимова куртка
Ноутбук 500-600 євро
Зубний імплантат - від 2 тис євро
Проїзд до Мюнхена (як з Кременчука до Рівного) - від 30 євро автобус, від 50 євро - поїзд.

* Сім'я, в якій батьки працюють «на дядю», не є висококваліфікованим персоналом

«Для них сісти в літак - як для нас в тролейбус»

- У Дюссельдорфі є метро, ​​трамваї, автобуси і міська електричка. Діє принцип єдиного квитка. Квиток на одноразову поїздку - 1,6 євро. З пересадками на 90 хвилин коштує 2,7 євро, на цілий день - 7 євро. На 2 дні - 13, 5 євро. Ми беремо проїзні на місяць - за 37,8 євро на одного. Проїзд на поїзді до Кельна - він знаходиться в 40-50 км, варто 11,5 без проїзного. Якщо є проїзний, оплата всього 3,5 євро. Їхати десь півгодини. У кожному місті цінова політика різна. Якщо брати великі відстані, то від Дюссельдорфа до Мюнхена на автобусі їхати 8 годин, це 30-50 євро. А на поїзді - 5 -8 годин, але ціна - 80-150 євро Але німці охоче вибирають поїзд. Легко користуються літаками, щоб уникнути тривалих переїздів. У них це як нам в тролейбус сісти. Ми живемо тут рік, і куди тільки не літали.

Як зросла вартість оренди в німецьких містах

Як зросла вартість оренди в німецьких містах

німецькі зарплати

німецькі зарплати

Середня зарплата - 1500 євро на руки (Дюссельдорф). Це якщо людина працює на замовника, він не інженер або НЕ високооплачуваний кваліфікований робітник.

- У мене знайомий отримує 1200 євро і дуже задоволений життям. У них добре розвинений середній клас, багато працюють «на дядю». Але кожен другий все ж працює на себе.


Самі «жирні» професії - медики і юристи. Медсестри отримують від 2000 євро, а лікар - від 3000.

- Приватні лікарі заробляють набагато більше. У нас є знайомий лікар з Маріуполя - він заробляє 25000 євро на місяць, а його дружина, терапевт, - 6-7 тисяч євро.

«Кафе не б'ють по кишені»

- У них не прийнято вечеряти вдома, вони йдуть в ресторан. А якщо вийти в обідню пору в місто, побачите, що кафе заповнені добре одягненими людьми. Це у клерків настав обід. Кафе, ресторани не б'ють по кишені, і обід в них не вважається розкішшю. Порція - 2-3 євро і вона просто величезна. Ми недавно сиділи в кафе, і знайомий замовив картоплю фрі і яєчню. Принесли величезну тарілку на полстола, він сам не міг з'їсти це все. Харчуватися в кафе економічно вигідно, тому що так економлять електрику і свого часу. Плюс їх жінки не люблять стояти на кухні. І багато німців цінують наших за те, що їх навіть змушувати не треба - вони самі охоче готують.

Хороший ноут - третина місячної зарплати

- Техніка тут варто так само, як і в Україні, - каже кременчужанин. - Тут хороший ноутбук 500-600 євро - третина місячної зарплати. У нас потрібно місяць-два не їсти, не пити, щоб такий купити. Одяг хорошої якості. У порівнянні з Кременчуком, дуже мало китайської продукції. Секонд-хендів, звичайно, ми не бачили жодного разу. Тут люди можуть дозволити собі щось більше. Взуття з натуральної шкіри я купив за 50 євро. Теплу куртку - за 70 євро, причому високої якості, не Китай. Рюкзак придбав за 25 євро. У них часто бувають розпродажі. Причому через те, що немає куди складати товар: за контрактом повинні привезти нову партію, а старий товар ще не розпродано.

Більше про те, що побачив наш земляк в Німеччині читайте в найближчих випусках газети «Кременчуцький Телеграф».

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online