Єдність розуміння досягнуто

  1. За радіатор, що знаходиться у власності власника квартири, несе відповідальність він сам. Володимир...

За радіатор, що знаходиться у власності власника квартири, несе відповідальність він сам.

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Володимир Кряжев в своїй статті « Хто несе витрати »Про правові аспекти заміни батарей (радіаторів) опалення та розподілу відповідальності в разі затоплення приходить до висновку, що до теперішнього часу немає єдиного підходу до розуміння того, чи є радіатор опалення загальнобудинкових майном або власністю мешканця в багатоквартирному будинку. Автор даного коментаря не згоден з таким висновком і, посилаючись на позицію Верховного Суду РФ, зазначає, що це питання Судом дозволений. Більш того, в судовій практиці з 2009 року закріпився і використовується загальний підхід, що пов'язує віднесення радіаторів опалення до загального майна за ознакою наявності або відсутності пристроїв, що відключають.

Сама по собі порушена автором тема є актуальною при вирішенні практичних завдань мешканцями багатоквартирних будинків. І справа тут не тільки в тому, що іноді буває неможливо дочекатися проведення капітального ремонту. Часто питання заміни радіаторів опалення ініціюють самі власники квартир, проводячи ремонт і змінюючи обладнання на більш сучасне.

Дійсно, перший і найбільш значуще питання, яке необхідно вирішити при заміні радіаторів, - чи належать вони до загального майна будинку, чи потрібно згоду інших власників і, як наслідок, за чий рахунок буде проводитися заміна.

Дуже дивно, що автор статті залишив питання кваліфікації відкритим, вказавши, що до теперішнього часу немає єдиного підходу до розуміння того, чи є радіатор опалення загальнобудинкових майном або власністю мешканця в багатоквартирному будинку.

На мій погляд, єдність розуміння в цьому, нарешті, досягнуто. Так, Верховний Суд РФ у визначенні від 22 вересня 2009 р №КАС 09-547 поставив крапку в тлумаченні п. 6 Правил утримання спільного майна в багатоквартирному будинку, затв. постановою Уряду РФ від 13 серпня 2006 р №491 (далі - Правила №491) з питання віднесення обігрівальних елементів (радіаторів опалення та ін.), що знаходяться в житлових або нежитлових приміщеннях власників, до загального майна в багатоквартирному будинку.

Цитуючи визначення, слід звернути увагу на його квінтесенцію: «До складу спільного майна власників приміщень у багатоквартирному будинку включаються лише ті обігрівальні елементи системи опалення (радіатори), які обслуговують більше однієї квартири (знаходяться за межами квартир на сходових клітинах, в підвалах і т. д.). Знаходяться в квартирах обігрівальні елементи системи опалення (радіатори), які мають пристрої, що вимикають, розташовані на відгалужених від стояків внутрішньобудинкової системи опалення, обслуговують одну квартиру, можуть бути демонтовані власником після отримання дозволу на перебудову житлового приміщення в установленому порядку (ст. 26 Житлового кодексу Російської Федерації) ».

Як висновок з наведеного Визначення слід: якщо, згідно з проектною документацією, радіатори, встановлені в квартирах, мають пристрої, що вимикають, розташовані за стояками внутрішньобудинкової системи опалення, то такі радіатори до загального майна будинку не належать.

Таким чином, в судовій практиці з 2009 року закріпився і використовується загальний підхід, що пов'язує віднесення радіаторів опалення до загального майна за ознакою наявності або відсутності пристроїв, що відключають (якщо мова йде про батареях, які обслуговують одну квартиру і розташованих усередині неї).

Як показує практика, більшість новозбудованих будинків оснащені радіаторами, що мають пристрої, що вимикають. І тільки вдома радянської будівлі з вертикальною системою опалення не мають пристроїв, що відключають. Вважаю, що автор статті невиправдано обійшов своєю увагою останнє роз'яснення Міністерства будівництва і житлово-комунального господарства РФ - лист від 1 квітня 2016 р №9506-АЧ / 04. У ньому послідовно викладено вище позначена позиція: до складу спільного майна власників приміщень у багатоквартирному будинку включаються обігрівальні елементи системи опалення (радіатори), які обслуговують більше ніж одне житлове приміщення, в тому числі не мають пристроїв, що відключають (запірної арматури), розташованих на відгалуженнях від стояків внутрішньобудинкової системи опалення, що знаходяться всередині квартир. Обігрівальні елементи (радіатори) внутрішньобудинкової системи опалення, які обслуговують тільки одну квартиру, в тому числі мають пристрої, що вимикають (запірну арматуру), до складу спільного майна власників приміщень багатоквартирного будинку не включаються.

З наведених позицій слід, що визначити приналежність радіаторів опалення, враховуючи дані роз'яснення, не складає труднощів. Цікавим видається той факт, що автор статті позначає тему як «заміна батарей (радіаторів) опалення», але в розділі про незговірливих сусідів пише зовсім про інше - про заміну стояків опалення. Останні, безумовно, відносяться до загального майна будинку, утворюють собою систему опалення і підлягають заміні при здійсненні капітального ремонту.

Таким чином, питання з сусідами не може вирішуватися власником квартири в одноосібному порядку. Проведення капітального ремонту - компетенція загальних зборів. А тому складати акти недопуску та інші документи в ході заміни системи опалення повинен не власник квартири, який змінює свої батареї, а особа, відповідальна за проведення капітального ремонту в МКД.

З першого і найважливішого питання про власність радіаторів опалення випливає друге питання - відповідальності в разі заподіяння збитків у зв'язку з порушенням цілісності тих самих радіаторів опалення.

І це питання вирішується в порядку слідства: якщо батарея відноситься до загального майна, відповідальність за її функціонування (за винятком деліктів, зрозуміло), несе КК або інша особа, яка здійснює управління спільним майном. Відповідно, за радіатор, що знаходиться у власності власника квартири, несе відповідальність він сам.

Технічні супутні рекомендації щодо порядку організації заміни радіаторів опалення та оформлення даного процесу, описані автором, логічні і мають право на існування.

Стаття Анни Устюшенко, ІНТЕЛЕКТ-С , Опублікована в «Новій адвокатської газеті» (№ 7 (264) / 1-15 квітня 2018 роки)

Статті експертів Групи правових компаній ІНТЕЛЕКТ-С >>

ЖКГ

Схожі матеріали

заходи

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online