Як відкрити вклад у банку

  1. Перед тим, як відкрити вклад
  2. Для кого я відкриваю внесок?
  3. Коли я хочу отримати гроші назад?
  4. Чи буду я щось робити зі своїм внеском?
  5. В якому вигляді зберігати?
  6. Як відкрити вклад
  7. Що таке ощадна книжка
  8. Чи можна відкрити вклад, не приходячи в банк
  9. Що таке ощадний сертифікат
  10. Страхування вкладів
  11. Які існують страхові випадки
  12. Як розрахувати відсоток?
  13. простий відсоток
  14. складний відсоток
  15. Як банк поверне мені вклад?
  16. Чи можна передати внесок у спадок?
  17. Хто може розпоряджатися вкладом?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Банківський вклад - це простий спосіб зберегти і примножити свої гроші. Ви передаєте деяку суму в банк на умовах договору, а банк виплачує вам відсотки за той час, поки внесок зберігається у нього. Відкрити вклад у банку може будь-який громадянин Росії, якщо йому виповнилося 14 років.

Відкрити вклад у банку може будь-який громадянин Росії, якщо йому виповнилося 14 років

Банківський вклад і банківський рахунок - це не одне і те ж. Рахунок потрібен, щоб здійснювати безготівкові операції: дистанційно розраховуватися за покупки, переводити гроші, оплачувати комунальні платежі або отримувати соціальні виплати і інші зарахування. Одним словом, він дозволяє оперативно вирішувати ваші поточні фінансові питання. За обслуговування банком рахунку платите ви.

Строго кажучи, внесок і депозит - це теж різні поняття. Депозит - це будь-які цінності, які ви передаєте на зберігання: наприклад, цінні папери. Внесок - саме грошове вкладення. Але так як будь-який внесок можна назвати депозитом, банки часто прирівнюють ці поняття для клієнтів.

Перед тим, як відкрити вклад

Перш ніж відкрити вклад, визначтеся з цілями вкладу і підберіть комфортні умови. Відповідайте собі на кілька питань.

Для кого я відкриваю внесок?

Найчастіше внесок можна відкрити тільки на своє ім'я. Але в деяких банках є досить рідкісний продукт - вклад на іншу людину. Тобто гроші в банк приносите ви, і договір буде укладено саме з вами. Але ви втрачаєте права на це вкладення, як тільки людина, на користь якого ви відкрили вклад, пред'явить вимоги до банку щодо цього вкладу. Починаючи з цього моменту розпоряджатися грошима (поповнювати, знімати, отримувати відсотки) буде саме він. Такі вклади часто створюють батьки для своїх дітей, вказавши випадки, коли ті зможуть почати користуватися накопиченими грошима: повноліття, весілля, початок навчання.

Коли я хочу отримати гроші назад?

Якщо ви точно знаєте, що гроші вам знадобляться через якийсь певний час, ви можете зробити терміновий вклад - покласти гроші на фіксований період. А можна розмістити гроші на невизначений термін - оформити вклад до запитання. Умови повернення вкладу завжди прописуються в договорі, тому уважно читайте його перед тим, як підписати.

Чи буду я щось робити зі своїм внеском?

Визначтеся з цілями свого вкладу. Умови банківського договору визначають, що ви можете робити з грошима: частково знімати без втрати відсотків, поповнювати, отримувати відсотки на банківську карту.

Якщо ви просто хочете відкласти якусь суму до певної дати, можна діяти за принципом «поклав і забув». В такому випадку краще вибрати вклад з капіталізацією, коли відсотки, які банк нараховує за умовами договору, йдуть на збільшення суми вкладу.

Можна збирати поступово, відкладаючи вільну суму щомісяця, - тоді краще вибрати поповнюваний внесок.

Вклад на вимогу.
Немає спеціальних умов повернення. Гроші зберігаються, поки ви не закриєте внесок. Низька процентна ставка.

Строковий вклад.
Грошові кошти розміщуються на певний період. Дострокове зняття, як правило, веде до втрати відсотка, іноді внесок не можна поповнювати. Відсоткова ставка вища і залежить від терміну та суми вкладу.

В якому вигляді зберігати?

Вклади відкривають не тільки в рублях, але і в іноземній валюті. Можна зберігати гроші і на знеособлених рахунках дорогоцінних металів.

Валютний. Вклад можна відкрити в будь-якій валюті, яку пропонує банк. Відсотки на такий вклад будуть нараховуватися в тій же валюті.

Багато банків пропонують відкрити вклади в євро і доларах США, деякі дозволяють відкрити вклади в китайських юанях, японських ієнах або швейцарських франках. Така пропозиція є далеко не у всіх.

Мультивалютний. Можна відкрити вклад і в декількох валютах відразу. На такий внесок вносять будь-яку валюту, зазначену в договорі. Можна міняти всю валюту або частина на самому рахунку (але за конвертацію будуть брати комісію). Відсотки за вкладом нараховуються окремо за кожною валютою.

Металевий рахунок (ОМС). Можна відкрити вклад в грамах дорогоцінних металів (золото, срібло, платина). На такий рахунок за договором можуть нараховувати відсотки, але за його ведення та обслуговування банк може брати винагороду. Дохід за такими вкладами не гарантований, тому що залежить від зміни ринкових котирувань на дорогоцінний метал. Кошти на рахунку при цьому не застраховані в системі страхування вкладів. Детальніше про те, як заробити за допомогою дорогоцінних маталлу, читайте в статті «Міфи і правда про дорогоцінні метали» .

Як відкрити вклад

Якщо ви вже вирішили, який внесок і в якому банку хочете відкрити, вам залишається укласти договір банківського вкладу. Це документ, в якому визначені:

  • вид (назва) вкладу;
  • його початкова сума;
  • порядок нарахування відсотків (прості або капіталізація);
  • термін повернення вкладу, порядок повернення, в тому числі дострокового (деякі банки вимагають попереджати про закриття вкладу та замовленні грошей за кілька днів);
  • інші умови, в тому числі про можливість зняття грошових коштів з рахунка за вкладом або його поповнення.

Договір укладають письмово. Є три варіанти, як це зробити:

  1. підписати з банком договір банківського вкладу;
  2. підписати заяву про згоду з офертою (це правила і умови розміщення вкладів в банк);
  3. отримати ощадну книжку, сертифікат або інший документ, який відповідає вимогам законодавства і банківської практики.

Що таке ощадна книжка

Це документ, що засвідчує ваше право розпоряджатися вкладом. При її пред'явленні працівник банку повинен зробити в ній позначку про залишок грошей на вашому рахунку на поточний момент.

Чи можна відкрити вклад, не приходячи в банк

Так, якщо ви клієнт банку, то ви можете відкрити вклад через інтернет-банк або мобільний додаток. Зазвичай відсотки за таким вкладом трохи вище, ніж у вкладів, які ви відкриваєте через касу.

Що таке ощадний сертифікат

Це цінний папір, що засвідчує суму вкладу і ваші права на отримання суми строкового вкладу та відсотків після закінчення встановленого терміну. Це документ, в якому зафіксовано, що ви внесли гроші на строковий банківський вклад. Ощадний сертифікат може бути іменним або на пред'явника. На відміну від ощадного сертифіката на пред'явника, іменний сертифікат застрахований в системі обов'язкового страхування вкладів.

Страхування вкладів

Пропонувати клієнтам відкрити вклад можуть тільки банки, які беруть участь у державній системі страхування вкладів, якою управляє державна корпорація «Агентство зі страхування вкладів» (АСВ). Вклади в таких банках застраховані. Однак при настанні страхового випадку АСВ через банк-агент поверне вам не більше 1,4 млн рублів - це максимум, який покриває система обов'язкового страхування. Інші вимоги до банку задовольняються поза системою страхування вкладів. Детальніше про роботу АСВ читайте в статті «Як працює система страхування вкладів» .

Банкам, які не беруть участі в системі обов'язкового страхування, залучати вклади громадян заборонено.

Перед тим, як відкрити вклад, перевірте, чи бере участь банк в системі страхування вкладів. Зателефонуйте на гарячу лінію: 8-800-200-08-05 (дзвінок безкоштовний) або подивіться на сайті www.asv.org.ru .

Які існують страхові випадки

  1. введення Банком Росії мораторію на задоволення вимог кредиторів банку;
  2. відкликання ліцензії у банку.

Я - вкладник. Що я повинен знати?

Як нараховуються відсотки за вкладом?

У вашому договорі про внесок зазвичай вказана процентна ставка (якщо не вказано, то застосовується ставка рефінансування). Вона може бути як фіксованою, так і плаваючою. Фактори, які впливають на розмір плаваючої процентної ставки, встановлюються банками самостійно. Тобто ви можете отримати більший відсоток, якщо справи на фінансовому ринку йдуть добре. Але розмір доходу, що залежить від встановлених банком факторів, не може бути гарантований.

Як розрахувати відсоток?

Відсотки нараховують по формулам простого або складного (капіталізація) відсотка. Якщо в договорі не зазначено спосіб нарахування відсотків, то нарахування здійснюється за формулою простих відсотків з використанням зазначеної в договорі фіксованої процентної ставки.

простий відсоток

Відсоток нараховується на суму вкладу без урахування раніше нарахованих відсотків.

Як розрахувати суму простих відсотків за вкладом:

складний відсоток

Відсоток, який нараховується на суму вкладу з урахуванням раніше нарахованих відсотків. Ще він називається капіталізований (зарахований) відсоток.

Як розрахувати суму складних відсотків по вкладу:

Як банк поверне мені вклад?

Банк не зобов'язаний повідомляти вам, що термін вашого банківського договору закінчився. Якщо ви не забираєте свої гроші зі строкового вкладу, коли період закінчився, то він стає внеском до запитання. Або ж договір вважається продовженим на діючих в цей момент умовах в банку, якщо їм не передбачено інше.

Ви можете відкрити вклад, закрити який без втрати відсотків можна при настанні певної події. Наприклад, вклад, відкритий на неповнолітню дитину, може бути розірваний як при настанні його повноліття, так і до настання повноліття його законним представником (батьком / опікуном) при наявності відповідних документів.

Банк повинен повернути вам гроші на першу вимогу, незалежно від того, який внесок ви відкривали. Але якщо ви забираєте гроші раніше терміну, то ви, як правило, втрачаєте нараховані відсотки, якщо у вашому договорі не передбачена можливість збереження ставки в такому випадку.

Чи можна передати внесок у спадок?

Так. Він може бути успадкований за заповітом вкладника. Для цього потрібно включити внесок до складу майна, що передається у спадок згідно нотаріально посвідченою заповітом у нотаріуса або скласти окремий заповідальне розпорядження - банківський варіант заповіту заощаджень, які ви хочете передати у спадок. Скласти заповідальне розпорядження можна безкоштовно у відділенні банку, де ви оформляли договір про вклад.

Хто може розпоряджатися вкладом?

Власник вкладу. Ви також можете передати право розпоряджатися своїм внеском за дорученням зазначених у ній третім особам. Таку довіреність оформляють у нотаріуса або прямо в банку.

Коли я хочу отримати гроші назад?
Чи буду я щось робити зі своїм внеском?
В якому вигляді зберігати?
Чи можна передати внесок у спадок?
Хто може розпоряджатися вкладом?
Для кого я відкриваю внесок?
Коли я хочу отримати гроші назад?
Чи буду я щось робити зі своїм внеском?
В якому вигляді зберігати?
Що я повинен знати?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online