Примусове лікування алкоголізму і наркоманії - що потрібно знати?

  1. Коли можлива примусова госпіталізація?
  2. Як призначається примусове лікування?
  3. Чи можна визнати алкоголіка або наркомана недієздатним?
  4. Як визнати недієздатним або обмежено дієздатним?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Короткий зміст:

Короткий зміст:

Правова інструкція 9111.ru розповість, в яких випадках можна подати позов до суду про примусове лікування громадянина, який страждає залежністю, або про визнання його частково дієздатним або недієздатним.

Коли можлива примусова госпіталізація?

Підстави примусової госпіталізації визначені в ст. 29 Закону РФ від 02.07.1992 N 3185-1 «Про психіатричну допомогу й гарантії прав громадян при її наданні». Згідно з нормами цієї статті, госпіталізація осіб допускається лише за їх згодою або за рішенням суду. Однак якщо порушення психічної діяльності значно виражено і психіатричне обстеження (лікування) неможливо за межами стаціонару, то госпіталізація такої особи допускається без його згоди і до рішення суду, коли розлад тягне для даної особи:

  • безпосередню небезпеку для себе або оточуючих;
  • безпорадність, тобто нездатність самостійно задовольняти основні життєві потреби;
  • істотної шкоди здоров'ю внаслідок погіршення психічного стану, якщо особа буде залишено без психіатричної допомоги.

Алкоголізм і наркоманія прямо не вказуються в законі в якості підстави для вжиття заходів примусового лікування. При цьому зазначені фактори можуть впливати на розвиток у особи тяжкого психічного розладу, викликаючи, наприклад, білу гарячку, галюцинації і т.д .. У подібних випадках суд може порахувати, що ненадання психіатричної допомоги завдасть істотної шкоди здоров'ю громадянина (Див. Рішення у справі 2-7930 / 2015 від 03.07.2015 Радянського районного суду м Казані Республіки Татарстан). Родичі мають право написати заяву на ім'я головного лікаря психіатричної лікарні з проханням вжити заходів з проведення госпіталізації без згоди хворого із зазначенням причин. Факти вчинення протиправних дій такою особою необхідно фіксувати шляхом виклику або звернення в поліцію. Для примусової госпіталізації не потрібно попередньо визнавати особу недієздатною або обмежено дієздатним.

Як визнати людину недієздатною?

Як призначається примусове лікування?

Правом подати в суд адміністративний позов про госпіталізацію в примусовому порядку або про її продовження володіє представник медичної організації, в яку поміщений громадянин, протягом 48 годин з моменту розміщення. Правила подачі такого позову встановлені ст.ст. 125-126, 275-278 КАС РФ.

До адміністративного позовної заяви повинні додаватися:

  • мотивоване і належним чином оформлений висновок комісії лікарів-психіатрів із зазначенням діагнозу, тяжкості психічного розладу і критеріїв його визначення;
  • документи, на підставі яких складено висновок комісії, а також документи, що свідчать про відмову громадянина від госпіталізації в добровільному порядку;
  • мотивоване і належним чином оформлений висновок комісії лікарів-психіатрів про те, чи дозволяє громадянину його психічний стан особисто брати участь в судовому засіданні;
  • документи, передбачені п. 1 ч. 1 ст. 126 КАС України (ст. 275 КАС РФ).

Суд зобов'язаний встановити:

  • чи є у громадянина важкий психічний розлад;
  • ступінь небезпеки наслідків, які може спричинити розлад, якщо громадянин буде залишений без психіатричної допомоги;
  • чи є обстеження і лікування громадянина можливими лише в умовах медичної організації, яка надає психіатричну допомогу в стаціонарних умовах;
  • наявність факту відмови або ухилення громадянина від госпіталізації в добровільному порядку або від продовження такої госпіталізації (ст. 278 КАС РФ).

Повторний огляд примусово госпіталізованого і продовження лікування здійснюється в порядку ст. 36 Закону РФ «Про психіатричну допомогу ...».

Стан афекту - що потрібно знати?

Чи можна визнати алкоголіка або наркомана недієздатним?

Якщо громадянин внаслідок психічного розладу, викликаного залежністю, не може розуміти значення своїх дій або керувати ними, то це є підставою для визнання його недієздатним (ст. 29 ГК РФ).

Визнати обмежено дієздатним можуть за двома підставами:

  • громадянин внаслідок зловживання спиртними напоями або наркотичними засобами ставить свою сім'ю в тяжке матеріальне становище, при цьому, згідно з ч. 1 ст. 30 ГК РФ, можливість обмеження дієздатності не залежить від визнання особи страждають на хронічний алкоголізм чи наркоманію (п. 18 Постанови Пленуму ЗС РФ від 23 червня 2015 р N 25);
  • громадянин внаслідок психічного розладу не здатна розуміти значення своїх дій або керувати ними лише за допомогою інших осіб (ч.2 ст. 30 ГК РФ).

Відповідно до ст.285 ЦПК РФ, визнання недієздатним і обмеження в дієздатності тягнуть призначення такій особі опікуна або піклувальника відповідно. Якщо стан здоров'я особи, яка була визнана недієздатною, покращився, і він став здатний розуміти значення своїх дій або керувати ними за допомогою інших осіб, то рішення суду про задоволення заяви про обмеження в дієздатності буде підставою скасування опіки і призначення опікуна (п. 19 Постанови Пленуму ЗС РФ від 23 червня 2015 р N 25).

Продавець квартири виявився недієздатним - що чекати покупцеві?

Як визнати недієздатним або обмежено дієздатним?

Визнання громадянина недієздатним, обмежено дієздатним здійснюється за правилами гл. 31 ЦПК РФ. Подати в суд заяву про визнання недієздатним внаслідок психічного розладу можуть або про обмеження громадянина в дієздатності внаслідок зловживання спиртними напоями або наркотичними засобами можуть:

  • члени сім'ї, близькі родичі незалежно від спільного з проживання з такою особою;
  • орган опіки та піклування;
  • медична психіатрична організація або стаціонарна організація соціального обслуговування осіб, які страждають психічними розладами.

Заява подається в районний суд за місцем проживання даного громадянина, а якщо громадянин поміщений в спеціалізовану організацію - за місцем знаходження організації (ст. 281 ЦПК РФ). Розмір держмита за подачу позову становить 300 рублів (ст. 333.19 НК РФ). У заяві про обмеження дієздатності повинні бути викладені обставини, що підтверджують скрутне матеріальне становище сім'ї зловживає особи. У заяві про визнання громадянина недієздатним - обставини, що свідчать про наявність у громадянина психічного розладу, внаслідок чого він не може розуміти значення своїх дій або керувати ними (ст. 282 ЦПК РФ). При розгляді подібних справ у порядку підготовки до судового розгляду суддя призначає проведення психіатричної експертизи, якщо є достатні дані про розлад громадянина. При явному ухиленні громадянина, відносно якого вона призначена, суд може винести ухвалу про примусове направлення на неї (ст. 285 ЦПК РФ).

Відсутність згоди особи, щодо якої подано позов, на проходження психіатричного огляду, а також відсутність достатніх даних про її психічний розлад є підставою для відмови в призначенні експертизи. Показання свідків про те, що особа не в змозі розуміти значення своїх дій та керувати ними суд не бере до уваги, якщо є довідка психіатра, що підтверджує відсутність у громадянина психічних розладів і факту перебування на обліку в психдиспансері (див. Апеляційне визначення Ростовського обласного суду по справі № 33-2118 / 2014 від 18 лютого 2014 року).

Обов'язково приєднуйтесь до наших спільнот в соціальних мережах: ВКОНТАКТЕ , FACEBOOK , ОДНОКЛАССНИКИ .

Коли можлива примусова госпіталізація?
Як призначається примусове лікування?
Чи можна визнати алкоголіка або наркомана недієздатним?
Як визнати недієздатним або обмежено дієздатним?
Коли можлива примусова госпіталізація?
Як визнати людину недієздатною?
Як призначається примусове лікування?
Стан афекту - що потрібно знати?
Чи можна визнати алкоголіка або наркомана недієздатним?
Продавець квартири виявився недієздатним - що чекати покупцеві?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online