Зменшення розміру аліментів при народженні другої дитини у другій родині (іншому шлюбі)

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Якщо для одних аліменти є непотрібним тягарем, то для інших виступають важливим засобом для утримання дітей. Далеко не всі колишнє подружжя разом прикладають всіх можливих зусиль для виховання своїх малюків. Навпаки, скривджені на колишніх чоловіків матері прагнуть всіма силами їх фінансово покарати, а батьки намагаються скоротити свої витрати. У цій статті ми розповімо про можливості скорочення виплат через дитину в іншій родині.

01

Як можна знизити суму щомісячних платежів?

Існує безліч мотивів, через які батьки намагаються скоротити розміри виплачуваних аліментів: це і брак коштів на себе, і бажання поліпшити власне життя, і просто помста колишньої дружини за старі образи і нервування. Разом з тим не варто забувати про те, як скорочення аліментів може відбитися на дитині, іноді ці гроші дійсно потрібні на харчування, одяг, навчання та інші важливі речі.

Можливості зменшення виплат безпосередньо залежать від документів, які регламентують суми щомісячних платежів і порядок їх здійснення. Якщо обов'язки забезпечення дитини визначені в судовому порядку, то і для скорочення розмірів виплат або зміни їх періодичності доведеться готувати позовну заяву, а потім подавати його за місцем проживання відповідача, яким буде виступати колишня дружина.

при виплаті аліментів на основі угоди між батьками малюка або шлюбного договору, то для зниження їх суми доведеться:

  1. 1. Скласти доповнення до існуючої угоди.
  2. 2. Ознайомити з додатком іншу сторону договору.
  3. 3. Вирішити всі наявні розбіжності та домогтися підписання підготовлених паперів.
  4. 4. Засвідчити доповнення у нотаріуса.

Якщо умовити колишню дружину скоротити розмір виплат не виходить, залишається тільки сподіватися на суд. Саме судді доведеться вирішувати, чи задовольнити позов батька про зниження щомісячних переказів. Рішення буде прийматися відповідно до чинного в країні законодавства і безпосередньо залежить від того, чи зможе позивач довести правомірність перерахунку суми платежів. Перед подачею позову слід враховувати, що в суді обов'язково враховують потреби дитини і навряд чи допустять кардинальний перегляд розмірів аліментів, якщо малюк потребує грошей. Але якщо перший позов буде відхилений, завжди можна спробувати домогтися свого, оскарживши прийняте рішення у вищій інстанції.

02

Зменшення виплат на забезпечення дитини - можливі причини

Законодавство Росії не містить в собі переліку причин, на підставі яких допускається скорочення розмірів виплат на утримання дитини. Нижче ми перерахуємо основи, сформовані судовою практикою, на основі великої кількості розглядів, задоволених і відкинутих позовів.

В першу чергу зменшити аліменти можна в разі присвоєння платнику першої або другої групи інвалідності. Частіше за все це досить для зниження суми щомісячних переказів, так як такий батько змушений нести додаткові витрати, в тому числі на лікування і поліпшення власного здоров'я. В першу чергу зменшити аліменти можна в разі присвоєння платнику першої або другої групи інвалідності

Підставою може послужити також поява у неповнолітнього дитини власного джерела доходів, якого достатньо для забезпечення його основних потреб. Суддя може задовольнити позов про зниження грошового утримання, якщо укупі з наявністю власного доходів у дитини, платником аліментів має скромну зарплату. Наявність у дитини приносить істотний дохід майна, наприклад квартири, що здається в оренду, теж може послужити причиною зниження або повного скасування аліментів.

Якщо малюк знаходиться на повному держзабезпеченні, розмір аліментних платежів може бути скорочений до мінімуму.

Але найпростіше добитися зменшення аліментів можна при наявності у батьків інших зобов'язання з надання фінансової допомоги третім особам, наприклад, через народження другої дитини у другій родині. Якщо через виплачуваних коштів колишній дружині батькові не буде вистачати грошей для забезпечення новонародженого, будь-який суддя задовольнить позов про скорочення розмірів виплат.

Батько може мати й іншу мотивацію для перегляду умов аліментів. Наприклад, якщо за чинним рішенням суду чоловік зобов'язаний виплачувати на забезпечення дітей в колишній сім'ї третину своєї зарплати, але має дуже високий дохід, і якщо скоротити частку виплат до чверті, діти як і раніше будуть отримувати достатньо коштів для забезпечення їх усім необхідним.

03

Необхідні документи для судового розгляду

Щоб гарантовано зменшити аліменти, що виплачуються на дитину від першого шлюбу, слід відповідально підійти до питання збору документів і підготовки позовної заяви. Платником аліментів потрібно довести, аргументувати свою позицію в тому, що зниження щомісячних виплат необхідно і не порушить прав дітей від колишньої дружини. До складу подається разом з позовом пакету документів повинні увійти:

  • копія паспорта або інші підтвердження особи позивача;
  • копії документів про шлюб і розлучення;
  • копія свідоцтва про народження;
  • ксерокопія діючого судового рішення за зобов'язаннями батька (якщо є);
  • копія шлюбного або аліментного угоди (при наявності) та будь-яких додаткових угод;
  • письмову відмову матері врегулювати конфлікт в мирному порядку;
  • довідка про нинішньому складі сім'ї;
  • документи про інвалідність (якщо є);
  • довідка про дохід позивача.

Йти до суду рекомендується тільки при наявності оригіналів усіх поданих копій, щоб при виникненні необхідності учасники засідання могли ознайомитися з ними.

04

Порядок скорочення платежів при народження дитини в новій сім'ї

Народження нового малюка в другому шлюбі завжди пов'язане з додатковими витратами батька, а значить з погіршенням його матеріального становища. Саме через це дана ситуація дуже часто є достатньою підставою для перегляду умов утримання батьків дітей зі своєї старої сім'ї.

Щоб знизити обсяг витрат на утримання колишньої дружини з дитиною, необхідно діяти з урахуванням особливостей чинної угоди. Найчастіше розмір аліментних виплат розраховується як певну частку від заробітку платника. На дитину за законом батько повинен виплачувати чверть своєї зарплати, на двох малюків - третина, на трьох - половину і т. Д.

У такій ситуації для зменшення виплат необхідно, щоб нинішня (друга або третя) дружина платником аліментів звернулася до суду з позовом про присудження новонародженому аналогічної обов'язкової фінансової підтримки від батька. Отримавши відповідне судове рішення, платник повинен буде підготувати позов про зменшення аліментних платежів на першого малюка з нинішніх 25% до 16,5%. Якщо на одну дитину батько повинен витрачати 25% (чверть зарплати), а на двох - 33% (третина), то діти від першого і другого шлюбу мають загальні права. З покладеної третини від зарплати, на кожного з них припадатиме по 16,5%, а значить розмір виплачуваних аліментів в стару сім'ю можна буде скоротити на 8,5%.

Інакше необхідно діяти, якщо платежі робляться в твердій сумі за судовим рішенням. У такій ситуації необхідно, щоб нинішня дружина платником аліментів звернулася до суду про стягнення з чоловіка грошових коштів на утримання малюка. Як тільки батько отримає відповідні судове рішення, йому потрібно буде направити клопотання про зменшення суми забезпечення першої дитини. В ході розгляду доведеться пред'являти довідки про доходи, а також доводити необхідність скорочення платежів через неможливість нормально утримувати другу або третю дитину при нинішньому розмірі аліментів колишній дружині.

Вирішуючи подати заяву про скорочення аліментів, потрібно пам'ятати, що завжди існує ймовірність отримати відмову на свій позовом. Найчастіше вимоги позивача не задовольняють в наступних ситуаціях:

  • якщо в ході розгляду буде встановлено, що дохід платником аліментів перевищує прожитковий мінімум і засобів досить для утримання всіх малюків в повному обсязі;
  • якщо встановлять, що платником аліментів проживає з нинішньою дружиною, має з нею спільну бюджет і т. д.


Якщо сума аліментів позначена аліментних угодою з доповненнями, підписаним з обопільної згоди колишнім подружжям, зменшити їх обсяг можна тільки через складання нового доповнення. Так як колишня дружина рідко погоджується задовольнитися меншими сумами виплат і відмовляється підписувати відповідне доповнення, батько має право звертатися до суду, озброївшись письмовою відмовою подружжя шукати компроміс самостійно.

Нинішня дружина має також право отримувати підтримку від батька свого чада не тільки на забезпечення малюка, але і на себе, до моменту досягнення дитиною трирічного віку. Через суд вона може домогтися виплат від чоловіка на себе і дитину до 33% від його доходу або фіксовану щомісячну суму. Тобто, якщо у чоловіка народився другий малюк в новому шлюбі, він на цій підставі може дуже істотно знизити виплачуються кошти колишній дружині.

05

Зміст батьків і аліменти на дитину

Народження другої дитини в новому шлюбі - безвідмовний засіб для зниження щомісячних аліментних платежів. Але якщо поповнення в родині не передбачається, а скоротити розміри підтримки дружини і дитини хочеться, можна скористатися іншими способами. Для цього можна отримати офіційне судове рішення про присудження щомісячних платежів від платником аліментів своїм батькам.

Судове рішення отримати дуже просто. Для цього батьки платника повинні подати позов про стягнення з сина аліментів. Підставою для такого позову може послужити низька пенсія, якої не вистачає на нормальне життя, а також погіршення здоров'я батьків і необхідність витрачати великі гроші на ліки і лікування в цілому.

Батько і мати платником аліментів повинні подавати позови до суду окремо і кожен з них може отримати рішення і виконавчий лист про присудження фінансової підтримки з боку сина. При подачі такого позову його слід супроводити наступними документами:

  • копією паспорта;
  • ксерокопією свідоцтва про народження платником аліментів;
  • копією пенсійного посвідчення;
  • довідками про нинішніх витратах - квитанції про оплату медичних послуг і лікарських засобів;
  • медичними висновками, що описують нинішній стан здоров'я позивача.

В цілому, якщо скористатися всіма описаними засобами для зниження сум щомісячних виплат одночасно, нарівні з колишньою дружиною, якій потрібні кошти для утримання дитини, аліментополучателя стануть ще 4 людини: новонароджений, нинішня дружина, батько і мати. У підсумку, чоловік за рішенням суду повинен буде витрачати 50% від усіх своїх доходів на утримання відразу 5 осіб, однак на колишню дружину припадатиме всього 10% від загального доходу, замість 25%, якщо аліменти виплачуються тільки малюкові з попереднього шлюбу.

Однак ми рекомендуємо проводити подібні "розборки" з колишньою дружиною дуже обережно. Якщо довести виплати до абсолютно мізерних величин, жінка може звернутися до суду, щоб встановити щомісячні виплати не в якості частки від зарплати колишнього чоловіка, а у вигляді твердої суми. У такій ситуації відстояти свій заробіток допоможуть тільки по-справжньому хороші юристи, здатні довести, що їхній клієнт не здатний збільшити розмір фінансової підтримки.

06

Правильно знижуємо неустойку за аліментами за минулий час

Крім самих виплат на утримання колишньої дружини з малюком, небезпека для матеріального благополуччя чоловіка може представляти неустойка за недосконалі платежі. Кожен день прострочення необхідна сума переказу буде збільшуватися, що може сильно вдарити з благополуччя навіть забезпеченої людини з високими доходами.

Неустойка може застосовуватися до аліментник на підставі декількох чинників:

  1. 1. Передання виконавчого листа приставам.
  2. 2. Фіксування факту прострочення виконання зобов'язань по аліментах.
  3. 3. Виникнення заборгованості з вини платником аліментів.
  4. 4. Несвоєчасна виплата через затримку зарплати платнику.
  5. 5. Відсутність надзвичайних обставин.
  6. 6. Відсутність доходу у платника через його непрацездатності.


Згідно із законом за нарахування неустойки відповідають судові пристави. Саме вони вивчають обставини кожної справи, після чого можуть застосовувати щодо платника штрафні санкції. На основі прийнятого рішення пристави готують позовну заяву і направляють його на розгляд. Якщо ви хочете знизити розміри неустойки, саме в цей момент приходить пора для активних дій.

Для початку потрібно ознайомитися з позовною заявою і підготувати аргументовану відповідь на описані в позові претензії. Далі зберіть паперу, які підтверджують відсутність вашої провини в несвоєчасному платежі, це може бути лист про звільнення, лікарняний, документ про наявність заборгованості із зарплати і т. Д. Обов'язково відвідуйте всі проводяться засідання і доводьте свою невинність. Навіть якщо відразу не вдається спростувати позовну заяву, завжди можна оскаржити прийняте неприйнятне рішення, найнявши для цього хорошого адвоката.

Як можна знизити суму щомісячних платежів?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online